Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-07-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκτενή τα σχόλια του αμερικανικού Τύπου για τη νίκη της Ελλάδας
  • [02] «Έργα» ζητούν οι ΗΠΑ από τη Β. Κορέα
  • [03] Πέθανε ο Μάρλον Μπράντο
  • [04] Πατριάρχης και Πάπας προσπαθούν να γεφυρώσουν το ιστορικό χάσμα
  • [05] Την Κυριακή Ελλάδα-Τσεχία
  • [06] Και η Υεμένη μπορεί να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ
  • [07] 3 Αμερικανοί στρατιώτες κατηγορούνται για ανθρωποκτονία

  • [01] Εκτενή τα σχόλια του αμερικανικού Τύπου για τη νίκη της Ελλάδας

    Νανά Καπετανάκου, ΦτΑ, Ουάσιγκτον

    02 Jul 2004, 19:51 UTC

    O Δέλλας πανηγυρίζει

    Με τίτλο «Οι Τελικοί και η Αποθέωση περιμένουν την Ελλάδα» η εφημερίδα Νιού Γιορκ Τάϊμς γράφει πως κανείς δεν περίμενε πως η Ελλάδα θα έφθανε στους ημιτελικό, πολύ μάλλον στον τελικό. «Το παραμύθι συνεχίζεται», δήλωσε ο Γερμανός προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, Όττο Ρεχάγελ. Είναι απίστευτο αυτό που κατάφεραν, συνέχισε. Είναι ένα πραγματικό θαύμα. Οι Τσέχοι ήταν τεχνικά καλύτεροι, αλλά το πάθος και η θέληση ήταν με το μέρος μας.»

    Ο αρχηγός της Εθνικής Θεόδωρος Ζαγοράκης είπε: «Ξεκινήσαμε με τη σκέψη πως θα κάναμε ότι μπορούσαμε και ξαφνικά βρεθήκαμε στον τελικό. Αν είχαμε πει στην αρχή πως πάμε για φιναλίστες όλοι θα νόμιζαν πως τρελαθήκαμε.»

    Οι Τσέχοι, συνεχίζει το άρθρο των Νιού Γιορκ Τάϊμς, είχαν κερδίσει και στα τέσσερα προηγούμενα παιγνίδια τους και όλα έδειχναν πως κατευθύνονταν, για τρίτη φορά, ακάθεκτοι στους τελικούς. Επιπλέον με προπονητή τον Κάρελ Μπρούκνερ δεν είχαν χάσει ούτε ένα ματς. Είχαν όμως την ατυχία το αστέρι τους, ο Παβέλ Νέντβεντ να κτυπήσει το πόδι του και να αποχωρήσει από το παιγνίδι λίγο πριν από τη λήξη του πρώτου ημίχρονου, ενώ οι Έλληνες κινδύνεψαν μόνο όταν ο Στέλιος Γιαννακόπουλος αντικατέστησε τον Άγγελο Μπασινά στο 71ο λεπτό. Το μόνο κακό για την Εθνική Ελλάδας τώρα, καταλήγει το άρθρο στους Νιου Γιόρκ Τάϊμς, είναι πως ο Γιώργος Καραγκούνης υπέπεσε σε φάουλ , δέχτηκε κίτρινη κάρτα και δεν θα παίξει στον τελικό.

    «Ελληνικό Δράμα Εκτυλίσσεται καθώς οι Τσέχοι Πέφτουν στους Ημιτελικούς», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Ουάσινγκτων Πόουστ. Η Εθνική Ελλάδας, γράφει η εφημερίδα, για μια ακόμα φορά ξάφνιασε τους πάντες νικώντας την Εθνική Τσεχίας με 1-0, με γκολ που πέτυχε ο Τραϊανός Δέλλας με κεφαλιά, λίγα δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του αγώνα. Έτσι, τώρα η Ελλάδα θ αντιμετωπίσει την Πορτογαλία στους τελικούς της Κυριακής. Είναι η πρώτη φορά στα 40 χρόνια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που στους τελικούς θα συναγωνισθούν δυο ομάδες που για πρώτη φορά αναδεικνύονται φιναλίστες.

    «Πιστεύαμε πως θα νικήσουμε και το καταφέραμε», είπε ο Δέλλας. Η αποψινή βράδια ανήκει σε όλους τους Έλληνες». Σε σχέση με το ματς της Κυριακής ο Δέλλας είπε πως πολλά έχουν αλλάξει αφότου η Ελληνική Ομάδα νίκησε την Πορτογαλική. Κατά πάσα πιθανότητα θ αντιμετωπίσουμε μια ισχυρότερη, από την περασμένη φορά ,ομάδα, είπε. Αλλά κι αυτοί θα διαπιστώσουν πως είμαστε πολύ καλύτεροι.»

    Είναι η πρώτη φορά, συνεχίζει το άρθρο της Πόουστ, που μια ομάδα, στην προκειμένη περίπτωση η Ελληνική, νικάει σε ματς τόσο την πρωταθλήτρια όσο και την ομάδα της χώρας που φιλοξενεί τους αγώνες. Η Εθνική Πορτογαλίας, καταλήγει η Ουάσινγκτων Πόουστ, πρέπει τώρα να βάλει τα δυνατά της γιατί έχει ν αντιμετωπίσει ένα ισχυρό αντίπαλο.

    Τέλος η εφημερίδα Ουάσινγκτον Τάϊμς γράφει πως η νίκη της Εθνικής Ελλάδας στον ημιτελικό χθες ήταν πραγματική έκπληξη. Οι Έλληνες, που σε προηγούμενες παρόμοιες αναμετρήσεις, είχαν περάσει απαρατήρητοι, γράφει , έφθασαν στους τελικούς και τώρα θ αντιμετωπίσουν την Πορτογαλία στο ματς της Κυριακής για το Πρωτάθλημα.

    «Είναι σαν όνειρο, είπε ο παίχτης Στυλιανός Γιαννακόπουλος. Είναι σα να κοιμόμαστε και να βλέπουμε ένα όνειρο που θα κρατήσει για πάντα.» Μετά από τη νίκη, συνεχίζει το άρθρο της Ουάσινγκτον Τάϊμς εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ξεχύθηκαν στους δρόμους σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας πανηγυρίζοντας. Η ατμόσφαιρα θύμιζε εκείνη που επικράτησε το 1987, όταν η Ελλάδα κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης. «Το παραμύθι συνεχίζεται», δήλωσε ο Γερμανός προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, Όττο Ρεχάγκελ, που μεταμόρφωσε τους παίχτες της ομάδας που κάποτε δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να τσακώνονται. Ένα πανό κρεμασμένο στο στηθαίο του γηπέδου Ντραγκάο έγραφε στα Γερμανικά: Hail Otto. Otto Uber Alles. Ζήτω ο Όττο. Ο Όττο Υπέρ Πάντων» «Τώρα, είπε ο Γερμανός προπονητής, θα πιούμε με τα παιδιά ένα ποτήρι κρασί για να το γιορτάσουμε και στη συνέχεια θ αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε για τον τελικό.»

    [02] «Έργα» ζητούν οι ΗΠΑ από τη Β. Κορέα

    02 Jul 2004, 20:47 UTC

    Κ. Πάουελ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και ο βορειοκορεάτης ομόλογος του Υπουργός Πάκ Ναμ Σουν συναντήθηκαν για πρώτη φορά, τα τελευταία 2 χρόνια, για να συζητήσουν την κρίση σε σχέση με την πυρηνική κρίση στη Κορεατική Χερσόνησο. Όπως μεταδίδει από τη Τζακάρτα ο Μπομπ Σκοτ, οι δύο διπλωμάτες συναντήθηκαν στο περιθώριο συνόδου στην Ινδονησία για θέματα ασφάλειας στην περιοχή Ασίας και Ειρηνικού.

    Ανακοίνωση της Αμερικανική Πρεσβείας στη Τζακάρτα αναφέρει πως οι συνομιλίες ήταν χρήσιμες και πως προσφέρεται μια ευκαιρία για ουσιαστική πρόοδο στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

    Σύμφωνα με τη ανακοίνωση ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και ο Βορειοκορεάτης ομόλογος του Πακ ναμ Σουν συζήτησαν προτάσεις που υποβλήθηκαν στην εξαεθνή διάσκεψη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο.

    Στη συνάντηση με την Βόρειο Κορέα, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τη Ρωσία, η Ουάσινγκτον προσφέρθηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφάλειας αν η Πιονγιάνγκ σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Οι άλλες 5 χώρες προσφέρθηκαν να χορηγήσουν βοήθεια στη Βόρειο Κορέα.

    Αλλά ο κύριος Πάουελ δήλωσε ότι η πρόταση των ΗΠΑ βασίζεται σε ανάληψη πραγματικής δράσης από τη Πιονγιάνγκ.

    «Στις αρχικές φάσεις του σχεδίου που προτείνουμε, θα εφαρμοσθεί η αρχή του ότι θα πρέπει να δούμε έργα προκειμένου να προχωρήσουμε.»

    Ο κύριος Πάουελ τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας δεν πρέπει να αποκρύπτει τίποτα σε σχέση με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Οι ΗΠΑ λενε ότι η Πιονγιάνγκ παραδέχτηκε ότι εφαρμόζει πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων που βασίζεται στο ουράνιο. Τώρα όμως η Βόρεια Κορέα αρνείται πως συμβαίνει κάτι τέτοιο.

    Σε ανακοίνωση της η Βόρεια Κορέα ανέφερε ότι ο κύριος Πακ δήλωσε στο κύριο Πάουελ ότι οι δύο χώρες δεν χρειάζεται να είναι « μόνιμα εχθροί». Ο κύριος Πακ είχε νωρίτερα δηλώσει πως για να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες οι ΗΠΑ πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.

    Αναλυτής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Τζακάρτα, Λαντρυ Σουμπιάντο, λεει ότι οι τελευταίες προτάσεις και των δύο πλευρών δείχνουν πως υπάρχει μια θετική αλλαγή σε σχέση με τις πεισματικές μέχρι τώρα θέσεις τους, όπως είπε χαρακτηριστικά. Πάντως ο κύριος Σουμπιαντο προειδοποιεί να μη περιμένει κανείς πολλά από τη Βόρειο Κορέα. « Είναι πραγματικά δύσκολο για τη Βόρεια Κορέα να καταργήσει τελείως το πυρηνικό της πρόγραμμα γιατί είναι το μόνο πράγμα που διαθέτει.»

    Ο κύριος Σουμπιάντο λεει ότι η πιο διαλλακτική στάση της Βόρειας Κορέας οφείλεται, εν μέρει, στη αλλαγή στάσης της Κινεζικής κυβέρνησης για το εν λόγω θέμα, και προσθέτει ότι η Πιονγιάνγκ θέλει επίσης να βελτιώσει τις σχέσεις της με κυβερνήσεις των ασιατικών χωρών.

    [03] Πέθανε ο Μάρλον Μπράντο

    02 Jul 2004, 20:19 UTC

    Ο Μάρλον Μπράντο το 1954

    Πέθανε στο Λος Άντζελες, σε ηλικία 80 ετών, ο θρυλικός ηθοποιός του κινηματογράφου Μάρλον Μπράντο. Ο Μπράντο αρχικά διακρίθηκε στο Μπροντγουάη για το ρόλο του στο έργο του Στάνλεϋ Κοβάλσκι «Λεωφορείο ο Πόθος,» το οποίο αργότερα έγινε ταινία, στην οποία επίσης πρωταγωνίστησε επιδεικνύοντας το καινοτόμο ταλέντο του . Με την ταινία αυτή ο Μπράντο επίσης καθιερώθηκε σαν αστέρι της μεγάλης οθόνης. Ο Μπράντο προτάθηκε 8 φορές για Όσκαρ, το οποίο κέρδισε δυο φορές για τις ερμηνείες του στις ταινίες «Ο Νονός» και On the waterfront.

    Ο Μάρλον Μπράντο το 1996

    Ο Μάρλον Μπράντο παντρεύτηκε τρεις φορές και απέκτησε 9 παιδιά. Ο γιος του Κρίστιαν συνελήφθη για τη δολοφονία του φίλου της αδελφής του, Σαγιέν, το 1990. Η Σαγιέν αυτοκτόνησε το 1995. Ο Μάρλον Μπράντο παντρεύτηκε 3 φορές και είχε 9 παιδιά.

    [04] Πατριάρχης και Πάπας προσπαθούν να γεφυρώσουν το ιστορικό χάσμα

    02 Jul 2004, 20:30 UTC

    Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την τετραήμερη επίσκεψη του στο Βατικανό, προσκάλεσε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο να επισκεφτεί της Κωνσταντινούπολη σε μία προσπάθεια προώθησης του διαλόγου μεταξύ των δύο εκκλησιών.

    Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Ποντίφικας, παρά τα προβλήματα υγείας, είναι διατεθειμένος να επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη, στις 30 Νοεμβρίου, την ημέρα εορτασμού του Αγίου Ανδρέα.

    Σε κοινό ανακοινωθέν οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες αναφέρουν πως η επιστροφή της ελευθερίας στους Χριστιανούς της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, έφερε ξανά στην επιφάνεια τις ιστορικές διαφορές των δύο εκκλησιών , δυσκολεύοντας τον μεταξύ τους διάλογο. Παράλληλα όμως τονίζουν την ανάγκη επίλυσης των διαφορών με υπομονή και αγάπη.

    Την Πέμπτη οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες τόνισαν την ανάγκη διαλόγου με τους Μουσουλμάνους, προειδοποιώντας ότι η αδιαφορία μπορεί να οδηγήσει σε δυσπιστία και μίσος.

    [05] Την Κυριακή Ελλάδα-Τσεχία

    02 Jul 2004, 20:06 UTC

    Με σκορ 1-0 στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης η Εθνική Ελλάδας νίκησε την Πέμπτη, την μέχρι στιγμήςμ αήττητη Εθνική της Τσεχίας, περνώντας στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, στην Πορτογαλία.

    Με γκολ του Τραϊανού Δέλλα στο 105ο λεπτό, μετά από κόρνερ, η Εθνική Ελλάδας επισφράγισε τη θαυμάσια μέχρι τώρα πορεία της στο τουρνουά, περνώντας στον τελικό όπου την Κυριακή θα αντιμετωπίσει την οικοδέσποινα Πορτογαλία στη Λισσαβόνα. Και οι δυο ομάδες παίζουν για πρώτη φορά στον τελικό του τουρνουά, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην 40χρονη ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

    [06] Και η Υεμένη μπορεί να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ

    02 Jul 2004, 20:39 UTC

    dΔυνάμεις ασφάλειας της Υεμένης

    Η Υεμένη, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιορδανίας, δήλωσε πως είναι και αυτή διατεθειμένη να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της χώρας.

    Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών της Υεμένης δήλωσαν πως η χώρα τους είναι πρόθυμοι να στείλουν στρατιώτες στο Ιράκ, αλλά με την προϋπόθεση πως η αποστολή θα εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και πως θα υπαχθούν υπό τον έλεγχο του διεθνούς οργανισμού.

    Χθες, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε στο BBC πως η χώρα του είναι διατεθειμένη να στείλει στρατιώτες στο Ιράκ,εάν η προσωρινή Ιρακινή κυβέρνηση ζητήσει βοήθεια. Ο Ιορδανός μονάρχης είπε πως δεν έχει συζητήσει ακόμα το θέμα με τους προσωρινούς ηγέτες του Ιράκ, αλλά, πρόσθεσε θα του ήταν δύσκολο να αρνηθεί να βοηθήσει τη γειτονική χώρα.

    Η Ιορδανία ήταν η πρώτη αραβική χώρα που προσφέρθηκε να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ.

    [07] 3 Αμερικανοί στρατιώτες κατηγορούνται για ανθρωποκτονία

    02 Jul 2004, 20:13 UTC

    Ο Αμερικανικός στρατός λεει ότι απάγγειλε κατηγορίες σε 4 στρατιώτες σε σχέση με τον πνιγμό Ιρακινού κρατούμενου και επίθεση σε ένα άλλο. Σε τρεις από τους στρατιώτες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία, και ο τέταρτος κατηγορήθηκε για επίθεση και σε όλου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ψευδορκία. Αναμένεται να γίνουν προκαταρτικές ακροάσεις για να εξακριβωθεί αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την διενέργεια δίκης.

    Το Ιανουάριο οι στρατιώτες ήταν σε περιπολία στη Σαμάρα, στο βόρειο Ιράκ όταν συνέλαβαν 2 αντάρτες. Οι στρατιώτες φέρεται να διέταξαν τους κρατούμενους να πηδήξουν από μία γέφυρα μέσα στον Τίγρη ποταμό. Ο ένας κρατούμενος πνίγηκε και ο άλλος κατάφερε να κολυμπήσει μέχρι την ξηρά.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 5 July 2004 - 1:18:12 UTC