Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-06-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαμποτάζ σε κεντρικό αγωγό πετρελαίου ...
  • [02] Ο Τάσσος Παπαδόπουλος επικρίνει ...
  • [03] Αναμενόμενη ήταν η κακοποίηση των κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γκραίμπ
  • [04] Στέητ Ντηπάρτμεντ: υποστηρίζει ανανέωση παραμονής ειρηνευτικής δύναμης στη Κύπρο
  • [05] Εκπομπή στα κουρδικά, για πρώτη φορά, απο την τουρκική τηλεόραση
  • [06] Ελεύθεροι οι 4 Κούρδοι βουλευτές στην Τουρκία
  • [07] Ανησυχίες των Κούρδων αναφορικά με το σύνταγμα του Ιράκ
  • [08] Κάποια βασανιστήρια θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν
  • [09] Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στη Ουάσιγκτον

  • [01] Σαμποτάζ σε κεντρικό αγωγό πετρελαίου ...

    09 Jun 2004, 16:30 UTC

    Στο βόρειο Ιράκ, σαμποτέρ ανατίναξαν ένα κεντρικό αγωγό πετρελαίου, βόρεια της πόλης Τικρίτ,με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10%. Αξιωματούχοι της κάτω απο αμερικανική ηγεσία συμμαχίας εξέφρασαν φόβους οτι οι αντάρτες ενδέχεται να αυξήσουν τις επιθέσεις τους κατά στόχων της υποδομής της χώρας, σε μία προσπάθεια υπόσκαψης της λαϊκής εμπιστοσύνης στην νέα προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ. Στο μεταξύ, ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ Ιγιάντ Αλάουϊ εξέφρασε ικανοποίηση για το νέο ψήφισμα του ΟΗΕ λέγοντας ξανά πως η κυβέρνησή του θα χρειαστεί περισσότερα ξένα στρατεύματα για να αντιμετωπίσει τους αντάρτες μετά από τη λήξη της κατοχής στις 30 Ιουνίου. Αλλά, πρόσθεσε πως οι ξένες αυτές δυνάμεις δεν θα μπορούν να ενεργούν χωρίς τη συναίνεση της κυβέρνησής του.

    [02] Ο Τάσσος Παπαδόπουλος επικρίνει ...

    10 Jun 2004, 03:07 UTC

    Τάσσος Παπαδόπουλος

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, σε επιστολή του, κατηγορεί τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, Κόφι Ανάν, ότι παρερμήνευσε την Eλληνοκυπριακή θέση στο αποτυχημένο δημοψήφισμα του Απριλίου για την επίλυση της διαίρεσης της Κύπρου. Ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρει ότι η απόρριψη εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων του σχεδίου Ανάν δεν θα πρέπει να θεωρείται και σαν απόρριψη της επανένωσης των δύο κοινοτήτων της νήσου. Ο κ. Παπαδόπουλος λέει επίσης οτι ο ειδικός απεσταλμένος του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο, Αλβάρο ντε Σότο, λανθασμένα ανέφερε ότι ο Κύπριος πρόεδρος δεν πήρε θέση σχετικά με την ασφάλεια της νήσου, πριν από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Επιπροσθέτως ο κ. Παπαδόπουλος επέκρινε το ΓΓ του ΟΗΕ επειδή ενθαρρύνει τον τερματισμό της απομόνωσης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, η οποία υπερψήφισε το σχέδιο Ανάν.

    [03] Αναμενόμενη ήταν η κακοποίηση των κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γκραίμπ

    10 Jun 2004, 03:10 UTC

    Η οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, λέει πως η κακοποίηση κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γκραίμπ του Ιράκ ήταν αποτέλεσμα μιας πολιτικής που, όπως λέει, αγνοεί τους περιορισμούς που επιβάλλει το διεθνές δίκαιο.

    Η επίκριση της Διεθνούς Αμνηστείας ακολουθεί την άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Ασκροφτ να παραδώσει στο Κογκρέσο έγγραφα που λέγεται ότι συμβουλεύουν το Λευκό Οίκο πως κάποια βασανιστήρια πιθανόν θα μπορούσε να είναι νόμιμα στη διάρκεια ανακρίσεων στα πλαίσια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Η Χιούμαν Ράϊτς Γουάτς λέει πως τα έγγραφα αυτά και η δημιουργία φυλακών στο εξωτερικό, όπως στη βάση Γκουαντάναμο στην Κούβα, δημιούργησαν το κατάλληλο κλίμα για την εφαρμογή βασανιστηρίων. Ο κ. Ασκροφτ δήλωσε στο Κογκρέσο την Τρίτη πως η κυβέρνηση Μπους απορρίπτει την ιδέα των βασανιστηρίων και συμμορφώνεται με τις διεθνείς συνθήκες. Αλλά, πρόσθεσε, δεν παραδίδει τα μνημόνια γιατί ο πρόεδρος πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνει εμπιστευτικές νομικές συμβουλές.

    [04] Στέητ Ντηπάρτμεντ: υποστηρίζει ανανέωση παραμονής ειρηνευτικής δύναμης στη Κύπρο

    09 Jun 2004, 20:37 UTC

    Φυλάκιο των ΗΕ στην πράσινη γραμμή. Susan J. Drucker, Gary Gumpert, 1994

    Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την υποστήριξή του προς την εντολή ανανέωσης της παραμονής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, στην Κύπρο. Σε ανακοίνωσή του, το Στέητ Ντηπαρτμεντ είπε οτι η αρχική ανανέωση της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο δεν θα υπερέβαινε τους 4 μήνες, με δυνατότητα ανανέωσης άλλων έξι μηνών. Πάντως, το υπουργείο διεύψευσε πληροφορίες οτι οι ΗΠΑ είχαν προτείνει την απόσυρση των κυανοκράνων απο την Κύπρο, μέσα στους επόμενους τρείς μήνες.

    Η ανακοίνωση έλεγε επίσης οτι ο γενικος γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν θα υποβάλει την εισήγησή του αναφορικά με τον αριθμό των ανδρών της εν λόγω ειρηνευτικής δύναμης στο συμβούλιο ασφαλείας, μέσα σε 90 μέρες, και οτι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην εισήγηση του κ. Ανάν.

    [05] Εκπομπή στα κουρδικά, για πρώτη φορά, απο την τουρκική τηλεόραση

    09 Jun 2004, 16:34 UTC

    Κούρδοι σολόκληρη την Τουρκία, άκουσαν χθές την πρώτη στα χρονικά της χώρας εκπομπή στα κουρδικά, απο την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Οι εκπομπές, που μεταδόθηκαν στις δύο κουρδικές διαλέκτους, τα Κουρμάντζι και τα Ζάζα, αποτελούν προσπάθεια της Τουρκίας να επιτύχει την πολυποθητη ένταξή της στην ΕΕ. Για τέσσερα εκατομμύρια Κούρδων απακρου σακρο της Τουρκίας, ήταν η στιγμή που ονειρεύονταν εδώ και πολλά χρόνια. Επρόκειτο για την ντε φάκτο αναγνώριση της απαγορευμένης εδώ και καιρό μητρικής τους γλώσσας.

    Η μισάωρη εκπομπή στα κουρδικά απο την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας αποτελείτο απο ένα μείγμα ειδήσεων, κουρδικών τραγουδιών και εικόνες τοπίων.

    Πάντως, η τουρκική κυβέρνηση έσπευσε να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία αυτή για να υπενθυμίσει στους τηλεθεατές οτι έκανε μεγάλα βήματα προς την ικανοποίηση των αιτημάτων της ΕΕ για μεγαλύτερο εκδημοκρατισμό και σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο κουρδικό πρόγραμμα, εμφανίστηκε και ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τουρκία, Χάνς Γκέοργκ Κρέτσμερ, που μάλιστα εξήρε την Τουρκία για τις μεταρρυθμίσεις της.

    Εως τη δεκαετία του 90, η κουρδική γλώσσα ήταν παράνομη στην Τουρκία. Χιλιάδες Κούρδοι ακτιβιστές και διανοούμενοι είχαν φυλακιστεί επειδή υποστήριζαν την ελεύθερη χρήση της μητρικής τους γλώσσας, γεγονός που προκάλεσε έντονες επικρίσεις απο πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

    Η τουρκική στάση άρχισε να αλλάζει το 1999, μετά την σύλληψη του ηγέτη του ΠΕΚΑΚΑ, Αμπντουλλάχ Οτσαλάν. Περίπου την ίδια εποχή, η ΕΕ επίσημα δήλωσε οτι η Τουρκία θα ήταν υποψήφια για ένταξη στην Ευρώπη.

    Η χρήση των κουρδικών άρχισε να διαδίδεται μέσω ειδικών εκδόσεων και κασετών μουσικής. Ομως, έπρεπε να περάσουν δύο ακόμα χρόνια για να αρθούν απο την τουρκική εθνοσυνέλευση οι απαγορεύσεις εκπομπών στα κουρδικά, καθώς και η εκμάθηση της αρχαίας αυτής γλώσσας.

    [06] Ελεύθεροι οι 4 Κούρδοι βουλευτές στην Τουρκία

    09 Jun 2004, 16:42 UTC

    Το εφετείο στην Τουρκία διέταξε την αναστολή των ποινών 4 κούρδων πολιτικών που βρίσκονταν στις φυλακές, συμπεριλαμβανομένης της Λεϊλά Ζάννα, που έχει τιμηθεί με βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το δημοσιογραφικό πρακτορείο Ανατόλια, οι 4 αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα, σε μία κίνηση που στοχεύει στο να ικανοποιηθεί η ΕΕ. Οι 4 βουλευτές είχαν φυλακιστεί το 1994, κατηγορούμενοι για διασυνδέσεις με κούρδους αυτονομιστές. Η ΕΕ είχε απαιτήσει την βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Τουρκία, πρίν να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες μαζί της. Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων άρχισε σήμερα να εξετάζει έφεση που υπέβαλε ο ηγέτης των Κούρδων αυτονομιστών, Αμπντουλλάχ Οτσαλάν.

    [07] Ανησυχίες των Κούρδων αναφορικά με το σύνταγμα του Ιράκ

    09 Jun 2004, 16:47 UTC

    Kούρδοι πολιτικοί στο Ιράκ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το νέο ψήφισμα των ΗΕ για την χώρα, το οποίο δίνει πλήρη κυριαρχία στους ιρακινούς, λέγοντας οτι θα παραιτηθούν απο την προσωρινή κυβέρνηση, εφόσον τους ζητηθεί απο την κουρδική ηγεσία. Οι Κούρδοι πολιτικοί είχαν επιμείνει το νέο ψήφισμα να εγκρίνει και το μεταβατικό σύνταγμα του Ιράκ, που καθιερώνει την αρχή του ομοσπονδιακού κράτους και αναγνωρίζει την αυτονομία των Κούρδων. Ομως, το ψήφισμα που ενεκρίθη χθές ομόφωνα απο το Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν κάλυπτε και το προσωρινό σύνταγμα. Οι Κουρδοι ανησυχούν οτι η προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ, που αποτελείται κυρίως απο σιίτες μουσουλμάνους, δεν θα τιμήσει το προσωρινό σύνταγμα, παρά μόνο και άν εξαναγκαστεί. Μερικοί σιίτες ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο σημαίνων σιίτης κληρικός Αγιατολλάχ Αλι αλ Σιστανί, αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το μεταβατικό σύνταγμα, επειδή είχε σχεδιαστεί απο το διορισμένο απο τους αμερικανούς ιρακινό κυβερνητικό συμβούλιο.

    [08] Κάποια βασανιστήρια θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν

    08 Jun 2004, 23:41 UTC

    Τζων Άσκροφτ

    Ο Υπουργός Δικαιoσυνης των ΗΠΑ, Τζων Ασκροφτ, αρνείται να παραδώσει στο Κογκρέσο έγγραφα, που λέγεται ότι συμβουλεύουν τον Λευκό Οίκο πως κάποια βασανιστήρια θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν κατά την διάρκεια ανακρίσεων στα πλαίσια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

    Πρόκειται για μνημόνια που γράφτηκαν από δικηγόρους της κυβέρνησης Μπους και που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναφέρουν πως η εξουσία που δίνεται στον πρόεδρο εν καιρώ πολέμου να προστατέψει την εθνική ασφάλεια μπορεί να υπερκεράσει διεθνείς συνθήκες και τον αμερικανικό νόμο που απαγορεύουν τα βασανιστήρια. Ο κ. Ασκροφτ δήλωσε στην αρμόδια για δικαστικές υποθέσεις επιτροπή της Γερουσίας πως η κυβέρνηση Μπους «απορρίπτει τα βασανιστήρια» και συμμορφώνεται με τις διεθνείς συνθήκες. Αλλά, πρόσθεσε, δε θα παραδώσει τα έγγραφα γιατί ο πρόεδρος πρέπει να μπορεί να λαμβάνει εμπιστευτικές συμβουλές νομικής φύσης.

    [09] Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στη Ουάσιγκτον

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    08 Jun 2004, 21:18 UTC

    Ντόρα Μπακογιάννη

    Ο εκπρόσωπος τύπου του Στέητ Ντηπάρτμαντ Adam Ereli, δήλωσε ότι στη σύσκεψη πού είχε την Δευτέρα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Richard Armitage με την Δήμαρχο Αθηναίων κυρία Ντόρα Μπακογιάννη εξετάσθηκαν διάφορα διμερή θέματα, περιλαμβανομένων και των προετοιμασιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα φιλοξενήσει η Αθήνα τον ερχόμενο Αύγουστο. Κατά τον κύριο Ereli, στη σύσκεψη εκδηλώθηκε η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς τις σχετικές προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα και επαναλήφθηκε η Αμερικανική προσφορά για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας ή άλλου είδους υποστήριξης που η Ελλάδα θα έκρινε χρήσιμο να έχει προς υποβοήθηση των προσπαθειών της αναφορικά με την φιλοξενία της Ολυμπιάδας του 2004. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμαντ εκτίμησε ότι η συνάντηση του κυρίου Armitage με την Δήμαρχο Αθηναίων ήταν πολύ καλή όπως άλλωστε είπε και η ίδια η κυρία Μπακογιάννη κατά την έξοδό της από το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Μετά την ολοκλήρωση των επαφών της στη Ουάσιγκτον η κυρία Μπακογιάννη παρέστη σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν της, την Τρίτη το βράδυ, στην πρεσβευτική κατοικία ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Γιώργος Σαββαΐδης. Στα πλαίσια της εκδήλωσης αυτής, η Δήμαρχος Αθηναίων τιμήθηκε από την οργάνωση Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Κληρονομιάς, που διοργανώνει στην Αμερικανική πρωτεύουσα διήμερο συνέδριο για την προώθηση των επιχειρηματικών συναλλαγών ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Επόμενος σταθμός της κυρίας Μπακογιάννη είναι η Βοστόνη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 11 June 2004 - 1:18:15 UTC