Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-04-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπαραντέι: Η ΔΥΑΕ έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή της με το Ιράν.
  • [02] Σε θέματα οικονομίας εστιάζεται η αντιπαράθεση των προεκλογικών εκστρατειών Μπούς και Κέρρυ.
  • [03] Νέες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Σαουδική Αραβία.
  • [04] Γκιούλ: Η Τουρκία θα επιδιώξει διεθνή αναγνώριση της Τουρκοκυπριακής πλευράς, ως ανεξάρτητου κράτους.
  • [05] Ταραχές σημειώνονται στο Ιράκ
  • [06] Προχωρεί με τα σχέδιά του, ο Αριελ Σαρόν
  • [07] Μονομαχία Μπούς-Κέρρυ για οικονομικά ζητήματα
  • [08] Στην Αϊτή μεταβαίνει ο Κόλιν Πάουελ
  • [09] Επίθεση ισλαμιστών στο Ινδικό Κασμίρ
  • [10] 7 Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στο Ιράκ
  • [11] Αθέμπες: Είτε νεκροί, είτε στη φυλακή οι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις της Μαδρίτης.
  • [12] Αυτή την εβδομάδα η κατάθεση της Κοντολίζα Ράις.

  • [01] Μπαραντέι: Η ΔΥΑΕ έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή της με το Ιράν.

    06 Apr 2004, 02:18 UTC

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, επέκρινε το Ιράν ότι αποφεύγει να αποκαλύψει λεπτομέρειες του πυρηνικού του προγράμματος. Κατά την άφιξη του σήμερα στην Τεχεράνη, ο κ. Ελ Μπαραντέι τόνισε ότι η Διεθνής Υπηρεσία έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή της με το Ιράν. Στο μεταξύ, συνεχίζονται και οι καταγγελίες από αμερικανικής πλευράς ότι η Τεχεράνη συνεχίζει να αναπτύσσει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

    [02] Σε θέματα οικονομίας εστιάζεται η αντιπαράθεση των προεκλογικών εκστρατειών Μπούς και Κέρρυ.

    06 Apr 2004, 02:28 UTC

    Η οικονομία αποτέλεσε το θέμα στο οποίο εστίασαν τη προσοχή τους στα πλαίσια της προεκλογικής τους καμπάνιας, τόσο ο Πρόεδρος Μπους όσο και ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, Τζόν Κέρρυ. Ο Τζώρτζ Μπους μιλώντας σε οπαδούς του στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, τόνισε ότι σκοπεύει να διπλασιάσει τον αριθμό των επιδοτήσεων που θα παρέχει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση σε ανέργους για περαιτέρω επαγγελματική κατάρτιση. Η πρωτοβουλία της επαγγελματικής εκπαίδευσης, δέχθηκε τη κριτική του Τζών Κέρρυ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπους ότι προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στον εργασιακό τομέα τα τελευταία χρόνια. Εντωμεταξύ ο δημοκρατικός υποψήφιος, παρουσίασε έκθεση σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση Μπους τα τρία πρώτα χρόνια της θητείας της έχει προτείνει ή εγκρίνει προγράμματα αξίας 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων χωρίς ποτέ να τα έχει χρηματοδοτήσει. Η έκθεση αποκαλεί τις συγκεκριμένες δαπάνες ανεύθυνες.

    [03] Νέες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Σαουδική Αραβία.

    06 Apr 2004, 02:46 UTC

    Στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι δυνάμεις ασφάλειας σκότωσαν καταζητούμενο εξτρεμιστή και τραυμάτισαν έναν άλλο κατά την διάρκεια ανταλλαγής πυρών κοντά στη Ριάντ. Αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι δυνάμεις ασφάλειας αντήλλαξαν πυρά με τουλάχιστον 3 υπόπτους που επέβαιναν σε αυτοκίνητο στο προάστιο Αλ Ράουντα, της Ριάντ. Οι δυνάμεις ασφάλειας απέκλεισαν την περιοχή ενώ Σαουδάραβες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τους τελευταίους μήνες συλλαμβάνουν Μουσουλμάνους εξτρεμιστές και κατάσχουν όπλα στα πλαίσια εκστρατείας καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Πέρυσι, από τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ριαντ έχασαν τη ζωή τους 50 άτομα.

    [04] Γκιούλ: Η Τουρκία θα επιδιώξει διεθνή αναγνώριση της Τουρκοκυπριακής πλευράς, ως ανεξάρτητου κράτους.

    06 Apr 2004, 02:48 UTC

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε ότι η χώρα του θα απαιτήσει την αναγνώριση, από τη διεθνή κοινότητα, της Τουρκοκυπριακής πλευράς ως ανεξάρτητου κράτους, αν οι Τουρκοκύπριοι αποδεχτούν το σχέδιο των ΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, και το καταψηφίσει η Ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Ο κύριος Γκιουλ δήλωσε στην Τουρκική εφημερίδα, Χουριέτ, ότι θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο για να προώθηση την διεθνή αναγνώριση της Τουρκοκυπριακής πλευράς σαν ανεξάρτητο κράτος.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι ελληνοκύπριοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να απορρίψουν το σχέδιο Αννάν, ενώ η Τουρκοκυπριακή κοινότητα φαίνεται ότι θα το δεχτεί, στα δημοψηφίσματα που θα διεξαχθούν στις 24 Απριλίου.

    Στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, που αντιτίθεται στο σχέδιο των ΗΕ, εξέφρασε ανησυχία ότι η κατάσταση στη Κύπρο μπορεί να καταλήξει να μοιάζει με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ή τα Παλαιστινιακά εδάφη. Και τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα προσπάθησε να επιβάλει λύσεις ενάντια στη λαϊκή βούληση και σαν αποτέλεσμα απέτυχε να επιφέρει βιώσιμη ειρήνη.

    [05] Ταραχές σημειώνονται στο Ιράκ

    05 Apr 2004, 16:28 UTC

    Στο Ιράκ, αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν σε ένοπλες ομάδες σιιτών μουσουλμάνων στη Βαγδάτη, ενώ άλλες συμμαχικές δυνάμεις απέκλεισαν την πόλη Φαλλούτζα. Αμερικανικά μαχητικά ελικόπτερα τύπου Απάτσι θεάθηκαν να πυροβολούν εναντίον παραστρατιωτικών ομάδων των σιιτών στη δυτική Βαγδάτη, μετά απο επίθεση εξτρεμιστικών στοιχείων εναντίον συμμαχικών δυνάμεων που προσπαθούσαν να εισέλθουν στην περιοχή. Στη Φαλλούτζα, εκατοντάδες αμερικανοί και ιρακινοί στρατιώτες απέκλεισαν όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πόλη. Δυτικοί δημοσιογράφοι μετέδωσαν οτι εκρήξεις και πυροβολισμοί σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης. Λεπτομέρειες της σχεδιαζόμενης πολεμικής επιχείρησης των συμμαχικών δυνάμεων στη Φαλλούτζα δεν έγιναν γνωστές. Τέσσερεις αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν, πυρπολήθηκαν και διαμελίστηκαν στην πόλη αυτή την περασμένη εβδομάδα και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ορκίστηκαν να δώσουν σκληρή απάντηση στις δολοφονίες αυτές.

    [06] Προχωρεί με τα σχέδιά του, ο Αριελ Σαρόν

    05 Apr 2004, 16:35 UTC

    Ο Αριελ Σαρόν

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το σχέδιό του για μονομερή απαγκίστρωση απο τους Παλαιστινίους. Ο κ. Σαρόν είπε οτι η κίνηση αυτή θα καθυστερήσει την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους κατά πολλά χρόνια. Σε μία σειρά συνεντεύξεων με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης σήμερα, ο κ. Σαρόν είπε οτι τα σχέδιά του είναι καλά για το Ισραήλ και πρόσθεσε οτι η πρότασή του συμπεριλαμβάνει την εκκένωση 21 εβραϊκών οικισμών στη Γάζα και τεσσάρων οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη της δυτικής όχθης. Ο κ. Σαρόν υπαινίχθηκε επίσης οτι υπαναχωρεί απο υπόσχεση που είχε δώσει στον πρόεδρο Μπούς να μην βλαφθεί ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ και δήλωσε προς την ισραηλινή εφημερίδα Μααρίβ οτι ο κ. Αραφάτ δεν διαθέτει συμβόλαιο ασφάλειας ζωής.

    [07] Μονομαχία Μπούς-Κέρρυ για οικονομικά ζητήματα

    05 Apr 2004, 16:38 UTC

    Ο κ. Κέρρυ

    Συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, ενώ το επίκεντρο περιέρχεται και πάλι στην οικονομία. Ο πρόεδρος Μπούς και ο δημοκρατικός του αντίπαλος, γερουσιαστής Τζών Κέρρυ, αναμένονται να επικεντρωθούν στην οικονομία κατά την σημερινή προεκλογική τους δραστηριότητα.

    Ο κ. Μπούς θα μεταβεί στη Βόρεια Καρολίνα, όπου όπως αναμένεται, θα αναπτύξει τα σχέδιά του για τον διπλασιασμό των Αμερικανών που συμμετέχουν σε κυβερνητικά προγράμματα εργασιακής επιμόρφωσης.

    Η πρωτοβουλία αυτή, αποτελεί απάντηση του Λευκού Οίκου προς τον κ. Κέρρυ και άλλους επικριτές της κυβέρνησης που θεωρούν την πολιτική του κ. Μπούς υπεύθυνη για την απώλεια θέσεων εργασίας που υπέστη η αμερικανική οικονομία κατά τα τελευταία χρόνια, με τον βιομηχανικό τομέα να υποφέρει το περισσότερο.

    Ο κ. Μπούς έλαβε καλά νέα την περασμένη εβδομάδα, όταν το αμερικανικο υπουργείο Εργασίας ανακοινωσε την δημιουργία 308,000 νέων θέσεων εργασίας τον Μάρτιο, που είναι η μεγαλύτερη άνοδος θέσεων εργασίας σε ένα μήνα τα τελευταία 4 χρόνια.

    Στο μεταξύ, ο κ. Κέρρυ αναμένεται οτι θα δώσει στη δημοσιότητα έκθεση που λέει οτι τα σχέδια της κυβέρνησης Μπούς για δημόσια έξοδα και περικοπές φόρων, θα αυξήσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε 6 τρισεκατομμύρια δολλάρια μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, κάτι που ο Λευκός Οίκος απορρίπτει.

    Ο γερουσιαστής της Μασσαχουσέττης λέει οτι τα περισσότερα κονδύλια που θα χρειαστούν για τις δικές του προτάσεις θα προκύψουν απο την κατάργηση των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων προς τους πολύ πλούσιους, που είχε δώσει η κυβέρνηση Μπούς.

    Αντίθετα, ο κ. Μπούς και το ρεπουμπλικανικό κόμμα ισχυρίζονται οτι ο κ. Κέρρυ θα αναγκαστεί να αυξήσει την φορολογία κατά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολλάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία, για να εξοικονομήσει τα απαραίτητα ποσά για την χρηματοδότηση των σχεδίων του που αφορούν στις παροχές υγείας και την μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

    [08] Στην Αϊτή μεταβαίνει ο Κόλιν Πάουελ

    05 Apr 2004, 16:53 UTC

    Ο κ. Πάουελ

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, μεταβαίνει σήμερα στην Αϊτή για να συναντηθεί με πολιτικούς ηγέτες της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας. Αξιωματούχοι του Στέητ Ντηπάρτμεντ λένε οτι ο κ. Πάουελ θα συζητήσει τις αμερικανικές και διεθνείς προσπάθειες για την εδραίωση της σταθερότητας στην Αϊτή και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης αναμένεται οτι θα συναντηθεί με διοικητές της κάτω απο αμερικανική ηγεσίας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης που μετέβη στην Αϊτή μετά την παραίτηση και φυγή απο τη χώρα του τέως προέδρου Ζάν Μπερτράν Αριστίντ τον Φεβρουάριο, καθώς οι αντάρτες απειλούσαν οτι θα καταλάβουν την πρωτεύουσα Πόρτ ω Πρένς. Η σημερινή είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Πάουελ στην Αϊτή απο τότε που ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, τον Ιανουάριο του 2001.

    [09] Επίθεση ισλαμιστών στο Ινδικό Κασμίρ

    05 Apr 2004, 17:02 UTC

    Στο Ινδικό Κασμίρ, απο επίθεση με χειροβομβίδα, που πραγματοποίησαν άτομα ύποπτα ως εξτρεμιστές ισλαμιστές, τραυματίστηκαν περίπου 60 άτομα. Η αστυνομία είπε οτι οι επιτιθέμενοι έρριξαν την χειροβομβίδα σε ομάδα φρουρών ασφαλείας που περιπολούσε στην πόλη Πουλγάμα, περίπου 30 χιλιόμετρα νότια της θερινής πρωτεύουσας, Σριναγκάρ. Η χειροβομβίδα απέτυχε το στόχο της και εξερράγη στο δρόμο, τραυματίζοντας τουλάχιστον 56 πολίτες και τρείς αστυνομικους. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. Χιλιάδες άτομα σκοτώθηκαν στο Κασμίρ απο την εποχή που ισλαμικές εξτρεμιστικές ομάδες άρχισαν να μάχονται κατά της ινδικής κατοχής της περιοχής, το 1989.

    [10] 7 Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στο Ιράκ

    05 Apr 2004, 00:25 UTC

    Στο Ιράκ, 7 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και πάνω από 24 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με Σιίτες μουσουλμάνους πολιτοφύλακες, στη Βαγδάτη. Ανακοινωθέν των αμερικανικών δυνάμεων αναφέρει ότι οι στρατιώτες συγκρούστηκαν με πολιτοφύλακες πιστούς στον σκληροπυρηνικό Σιίτη κληρικό, Μοκταντά Αλ Σάντρ, οι οποίοι προσπαθούσαν να καταλάβουν αστυνομικούς σταθμούς και άλλα δημόσια κτήρια σε συνοικία Σιιτών. Εξάλλου χθες, τουλάχιστον 20 Ιρακινοί και δύο στρατιώτες, ένας Αμερικανός και ένας Σαλβαντοριανός, σκοτώθηκαν σε συμπλοκές μεταξύ στρατιωτών και Σιιτών μουσουλμάνων κοντά στην ιερή πόλη Νατζάφ, όπου συλλαλητήριο εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων είχε βίαιη κατάληξη. Σε ανακοινωθέν του χθες, ο Μοκταντά Σάντρ, ζήτησε απ τους υποστηρικτές του να σταματήσουν τις διαδηλώσεις και να προβούν σε «τρομοκρατικές», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες σε βάρος του εχθρού. Και πρόσθεσε ότι τα συλλαλητήρια δεν αποτελούν πλέον αποτελεσματικό τρόπο αντίδρασης.

    [11] Αθέμπες: Είτε νεκροί, είτε στη φυλακή οι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις της Μαδρίτης.

    05 Apr 2004, 01:23 UTC

    Ανχέλ Αθέμπες

    Ο υπουργός εσωτερικών της Ισπανίας, Ανχέλ Αθέμπες, δήλωσε ότι τα «κύρια» μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που θεωρείται υπεύθυνη για τις βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης, είτε είναι νεκρά, είτε στη φυλακή. Η δήλωση του κ. Αθέμπες αναφερόταν στην έκρηξη του Σαββάτου κατά την οποία 5 μέλη εξτρεμιστικής Ισλαμιστικής Οργάνωσης Μαροκινών, με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, αυτοανατινάχθηκαν σε διαμέρισμα σε προάστιο της Μαδρίτης, που είχε περικυκλωθεί απ την αστυνομία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί και ένας αστυνομικός. Στους νεκρούς συμπεριλαμβάνεται και ο Τυνήσιος ιθύνων νους των επιθέσεων της Μαδρίτης. Μέχρι στιγμής οι Ισπανικές αρχές έχουν συλλάβει 15 άτομα για τις επιθέσεις, απ τα οποία τα 11 είναι Μαροκινοί.

    [12] Αυτή την εβδομάδα η κατάθεση της Κοντολίζα Ράις.

    05 Apr 2004, 01:26 UTC

    Τόμας Κήν

    Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, καταθέτει αυτή την εβδομάδα δημοσίως ενώπιον της ειδικής ανεξάρτητης επιτροπής που διερευνά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος της επιτροπής ρεπουμπλικανός, Τόμας Κήν, δήλωσε σε συνέντευξη του προς το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ότι η επιτροπή θέλει να ξέρει τις διαφορές πολιτικής προσέγγισης μεταξύ της κ. Ράις, του πρώην συμβούλου του Λευκού Οίκου για θέματα αντιτρομοκρατίας, Ρίτσαρντ Κλάρκ, και άλλων αξιωματούχων που έχουν ήδη καταθέσει. Στην κατάθεση του τον περασμένο μήνα ο κ. Κλάρκ δήλωσε στην επιτροπή ότι πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Μπούς δεν έδινε την απαιτούμενη προσοχή σε θέματα τρομοκρατίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 7 April 2004 - 1:18:10 UTC