Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-03-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 6 νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε ανταλλαγές πυρών στην πρωτεύουσα της Αϊτής.
  • [02] H πρώτη επίσκεψη του Αχμέντ Κουρέϊα στη Βρετανία.
  • [03] 14 νεκροί από νέες Ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
  • [04] Δημοσκοπήσεις: Η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων θα καταψηφίσει το σχέδιο Αννάν στο σχετικό δημοψήφισμα.
  • [05] H ΔΥΑΕ εξετάζει τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Λιβύης.
  • [06] Κέρρυ: Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να υποστηρίξουν την κυβέρνηση Αριστίντ.
  • [07] Αντιδράσεις για τηλεοπτικά σπότ της εκλογικής καμπάνιας
  • [08] 20 τόνους υπερίτη διαθέτει η Λιβύη
  • [09] Ανεβλήθη η υπογραφή του προσωρινού συντάγματος στο Ιράκ

  • [01] 6 νεκροί και δεκάδες τραυματίες σε ανταλλαγές πυρών στην πρωτεύουσα της Αϊτής.

    08 Mar 2004, 01:08 UTC

    Στην Αϊτή, τουλάχιστον 6 άτομα σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου και δημοσιογράφου της Ισπανικής τηλεόρασης και πάνω από 30 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον 2 ξένοι δημοσιογράφοι, όταν υποστηρικτές του πρώην προέδρου της χώρας, Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, άνοιξαν πυρ εναντίον διαδήλωσης χιλιάδων κόσμου που πραγματοποιούνταν έξω απ το Προεδρικό Μέγαρο σε ένδειξη ικανοποίησης για την απομάκρυνση του κ. Αριστίντ απ την εξουσία. Το πλήθος ζητούσε την προσαγωγή του πρώην προέδρου της Αϊτής ενώπιον της δικαιοσύνης για διαφθορά και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Την διαδήλωση φρουρούσαν αμερικανοί πεζοναύτες, Γάλλοι στρατιώτες, καθώς και η αστυνομία της Αϊτής που προσπαθούσαν να αποτρέψουν την σύγκρουση των διαδηλωτών με υποστηρικτές του Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, που την ίδια ώρα πραγματοποιούσαν το δικό τους συλλαλητήριο.

    [02] H πρώτη επίσκεψη του Αχμέντ Κουρέϊα στη Βρετανία.

    08 Mar 2004, 01:26 UTC

    Αχμέντ Κουρέϊα

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στο Λονδίνο για συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνυ Μπλέαρ και τον υπουργό εξωτερικών, Τζάκ Στρώ, με θέμα την αποτελματωμένη ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο Χήθροου του Λονδίνου ο κ. Κουρέια δεν προέβη σε κανένα σχόλιο. Ο κ. Μπλέαρ πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων με ηγέτες απ τη Μέση Ανατολή με στόχο της επανέναρξη των Ισραηλο-Παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών. Χθες ο κ. Μπλέαρ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ και την περασμένη εβδομάδα είχε συνομιλίες με τον υπουργό εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ και τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας.

    [03] 14 νεκροί από νέες Ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

    08 Mar 2004, 01:14 UTC

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τουλάχιστον 14 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν από Ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε δύο προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται τουλάχιστον τρία παιδιά και 10 γνωστοί Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές. Το Ισραήλ δήλωσε ότι οι περισσότεροι ήταν μέλη της Χαμάς. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι δεκάδες Ισραηλινά τάνκς και τεθωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν στους προσφυγικούς καταυλισμούς Μπουρέιζ και Νουσεϊράτ με αποτέλεσμα να ξεσπάσει σφοδρή μάχη καθώς Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποιούσαν έρευνες από σπίτι σε σπίτι.

    [04] Δημοσκοπήσεις: Η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων θα καταψηφίσει το σχέδιο Αννάν στο σχετικό δημοψήφισμα.

    08 Mar 2004, 01:42 UTC

    Στην Κύπρο, τρεις νέες δημοσκοπήσεις εφημερίδων δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων αντιτίθεται στο σχέδιο των ΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού. Σ όλες τις δημοσκοπήσεις πάνω από το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν κατά του σχεδίου, στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί επί του θέματος. Μάλιστα πολλοί εξέφρασαν ανησυχίες για θέματα ασφάλειας μετά την επανένωση της Κύπρου και για οικονομικά θέματα. Πάντως ένα ποσοστό περίπου 70% των Ελληνοκυπρίων παραδέχτηκαν ότι δεν καταλαβαίνουν καλά το σχέδιο Αννάν.

    [05] H ΔΥΑΕ εξετάζει τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Λιβύης.

    08 Mar 2004, 02:50 UTC

    Συνεδριάζει σήμερα στη Βιέννη το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, καθώς το Ιράν ζήτησε απ την Διεθνή Υπηρεσία να ολοκληρώσει την 13ων μηνών έρευνα της αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Το διοικητικό συμβούλιο της Υπηρεσίας θα εξετάσει τις μέχρι τώρα έρευνες που έχουν διεξαχθεί για τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Λιβύης. Ο κύριος διαπραγματευτής του Ιράν για θέματα πυρηνικής ενέργειας, Χασάν Ροχανί, δήλωσε ότι η Τεχεράνη προσβλέπει στην ημέρα που η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα κλείσει τους φακέλους της και θα επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης ότι αναπτύσσει πυρηνική ενέργεια μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

    [06] Κέρρυ: Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να υποστηρίξουν την κυβέρνηση Αριστίντ.

    08 Mar 2004, 02:05 UTC

    Τζόν Κέρρυ

    Σε συνέντευξη του προς τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο κατά τα φαινόμενα αποδέκτης του χρίσματος του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, γερουσιαστής Τζόν Κέρρυ, επέκρινε τον πρόεδρο Μπούς ότι δεν κατέβαλε τις απαιτούμενες προσπάθειες για να βοηθήσει τον πρώην πρόεδρο της Αϊτής, Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ. Μάλιστα ο κ. Κέρρυ δήλωσε ότι αν ήταν πρόεδρος θα είχε στείλει αμερικανικές δυνάμεις στην Αϊτή για να προστατέψουν τον κ. Αριστίντ που απειλείτο από ανταρσία της αντιπολίτευσης. Ο γερουσιαστής Κέρρυ τόνισε ότι ο κ. Αριστίντ «έκανε πολλά λάθη», αλλά, όπως είπε, οι ΗΠΑ θα πρέπει να υποστηρίζουν τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις της περιοχής.

    [07] Αντιδράσεις για τηλεοπτικά σπότ της εκλογικής καμπάνιας

    05 Mar 2004, 17:33 UTC

    Τ. Μπους

    Ο πρόεδρος Μπους άρχισε επίσημα την εκστρατεία επανεκλογής του, με την προβολή διαφημιστικών τηλεοπτικών σποτ, ύψους πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων. Όμως, η διαφημιστική καμπάνια του αμερικανού Προέδρου αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις.

    Σε κανένα από τα διαφημιστικά σποτ δε γίνεται λόγος για το Τζον Κέρυ, που θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο αντίπαλος του κ. Μπους στις εκλογές του Νοεμβρίου. Αντ' αυτού, η έμφαση δίνεται στην ενίσχυση του γοήτρου του αμερικανού προέδρου, καθώς τονίζεται η απόδοσή του σε δύσκολες περιόδους. Σε ένα από τα σποτ ο πρόεδρος Μπους εμφανίζεται να λέει: «Έχουμε αντιμετωπίσει κι άλλες προκλήσεις στο παρελθόν, ορισμένες από τις οποίες ήταν πολύ σοβαρές. Η Αμερική όμως κατάφερε να τις ξεπεράσει όλες.»

    Οι εικόνες που παρουσιάζονται στα τηλεοπτικά διαφημιστικά του κ. Μπους έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, γιατί δείχνουν την αμερικανική σημαία και δίπλα σκηνές από τις καταστροφές της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Συγγενείς των θυμάτων εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους στις διαφημίσεις, λέγοντας πως η προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Μπους χρησιμοποιεί στιγμές προσωπικής τραγωδίας, για πολιτικό ώφελος.

    Όμως σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου αρνούνται πως συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλαν, είπε πως είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε τα μαθήματα της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου, γιατί αυτά που συνέβησαν την ημέρα εκείνη, άλλαξαν για πάντα τον κόσμο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους που συνώδευαν τον πρόεδρο Μπους στο ταξίδι του στην Καλιφόρνια, ο κ. Μακλέλαν είπε πως μια σταθερή ηγεσία είναι ζωτικής σημασίας για τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διεξάγουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας , προσθέτοντας πως οι Αμερικανοί πρέπει τώρα ν αποφασίσουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνεχισθεί ο αγώνας αυτός.

    Το ίδιο θέμα έθιξε και ο κ. Μπους στη διάρκεια των σταθμών που πραγματοποίησε στην Καλιφόρνια, στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας. Μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του υποστηρικτές του στη Σαντα Κλάρα, ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε για την προσήλωσή του στην ιδέα της εξάλειψης της τρομοκρατικής απειλής. «Πολλά εξαρτώνται από τις εκλογές αυτές. Ο άνθρωπος που θα καθίσει στο Οβάλ Γραφείο, θα δρομολογήσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και θα κατευθύνει την πορεία της οικονομίας της χώρας μας. Από τις εκλογές αυτές εξαρτώνται η ασφάλεια και η ευημερία της Αμερικής.»

    Ο Πρόεδρος Μπους είπε ακόμα πως ο Τζον Κέρυ δεν έχει προτείνει καμμιά στρατηγική για να κερδιθεί ο πόλεμος, ή για να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη και παρόλο που ο κ. Κέρρυ δεν έχει ακόμα πάρει το προεδρικό χρίσμα του δημοκρατικού κόμματος, ο κ. Μπους αναφερόταν σ αυτόν σαν «ο αντίπαλός μου.»

    Ο Πρόεδρος Μπους πραγματοποίησε χθες και προχθες προεκλογική εκστρατεία στην Καλιφόρνια και ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι είπαν πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να κερδιθεί η πολιτεία αυτή το Νοέμβριο, τονίζοντας τη δημοτικότητα του νέου ρεπουμπλικανού κυβερνήτη της Αρνολντ Σβάρτσενέγκερ. Να σημειωθεί εδώ πως αρμόδιοι της προεκλογικής εκστρατείας του αμερικανού προέδρου δηλώνουν πως οι υποστηρικτές του στην Καλιφόρνια έχουν μέχρι στιγμής συνεισφέρει στην προεκλογική του καμπάνια περίπου δωδεκάμισυ εκατομμύρια δολλάρια.

    [08] 20 τόνους υπερίτη διαθέτει η Λιβύη

    05 Mar 2004, 22:04 UTC

    Η Λιβύη αποκάλυψε στους επιθεωρητές όπλων ότι στο χημικό της οπλοστάσιο περιλαμβάνονται πάνω από 20 μετρικοί τόνοι αερίου υπερίτη, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων της Τρίπολης με δυτικές χώρες.

    Η Τρίπολη επίσης δηλώνει ότι έκλεισε ένα εργοστάσιο κατασκευής χημικών όπλων και ότι διαθέτει σε αποθήκες δύο χημικά όπλα. Ακόμα παραδέχτηκε πως προσπάθησε να αναπτύξει αέριο νεύρων σάριν. Οι αποκαλύψεις της Λιβύης έγιναν στη Χάγη, στον Ανεξάρτητο Οργανισμό Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων , που παρακολουθεί τη διάλυση του προγράμματος χημικών όπλων της Τρίπολης.

    [09] Ανεβλήθη η υπογραφή του προσωρινού συντάγματος στο Ιράκ

    05 Mar 2004, 22:49 UTC

    Στρατιώτης φρουρεί το τράπεζι που επρόκειτο να υπογραφεί το προσωρινό σύνταγμα

    Αξιωματούχοι των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ λένε ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο δεν υπέγραψε το προσωρινό σύνταγμα της χώρας, λόγω αντιρρήσεων που εξέφρασαν 5 Σηίτες, μέλη του Συμβουλίου. Οι αξιωματούχοι δε ανέφεραν πότε θα υπογραφεί το προσωρινό σύνταγμα της χώρας.

    Το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο αναμένονταν να υπογράψει το νέο προσωρινό σύνταγμα την Παρασκευή το πρωί, αλλά σηίτες πολιτικοί πρόβαλαν αντιρρήσεις σε δύο παραγράφους του εγγράφου. Η μια παράγραφος αναφέρονταν στο προεδρικό αξίωμα και η άλλη στα δικαιώματα άσκησης βέτο κατά του νέου συντάγματος.

    Το προσωρινό σύνταγμα επικυρώθηκε ομόφωνα τη Δευτέρα μετά από εκτενείς συζητήσεις ανάμεσα στα μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 9 March 2004 - 2:18:09 UTC