Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-02-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νοτιο-κορεατικά στρατεύματα στο Ιράκ
  • [02] Το 54% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Πρόεδρος Μπους υπερέβαλλε για το οπλικό πρόγραμμα του Ιράκ
  • [03] Κλειστο το αμερικανικό προξενείο Θεσσαλονικης
  • [04] Ηγετικό στέλεχος των Τσετσένων αυτονομιστών, σκοτώθηκε στο Κατάρ
  • [05] Πάουελ: Ο Γιασέρ Αραφάτ ευθύνεται για την αποτελμάτωση των Ισραηλο-Παλαιστινιακών συνομιλιών.
  • [06] Μπόλτον: Το Ιράν δεν έχει συμμορφωθεί με τα αιτήματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

  • [01] Νοτιο-κορεατικά στρατεύματα στο Ιράκ

    13 Feb 2004, 17:36 UTC

    Νοτιοκορεάτες στρατιώτες

    H Eθνοσυνέλευση της Νότιας Κορέας, αψηφώντας τις αντιρρήσεις του κόσμου, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την αποστολή τριών χιλιάδων στρατιωτών στο Ιράκ. Η αποστολή της νοτιοκορεατικής στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ, εγκρίθηκε μετά από πολύμηνες συζητήσεις και καθυστέρηση για αρκετές μέρες της σχετικής ψηφοφορίας. Είναι η πρώτη φορά μετά από τον πόλεμο του Βιετνάμ, που η Νότια Κορέα στέλνει στρατιώτες της στο εξωτερικό. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως η δύναμη, που θα σταλεί στο Ιράκ πρίν από το τέλος Απριλίου, θ αποτελείται από περίπου 1.400 άνδρες. Επίσης θα σταλούν 1.600 μηχανικοί του στρατού. Η Σεούλ έχει ήδη στείλει στη νότια ιρακινή πόλη Νασιρίγια ιατρικό προσωπικό αποτελούμενο από 465 άτομα, καθώς επίσης και μηχανικούς του στρατού.

    Η νοτιοκορεατική στρατιωτική δύναμη στο Ιράκ, θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη μετά από την αμερικανική και τη βρεττανική. Τα νέα στρατεύματα θα παράσχουν ασφάλεια και θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της περιοχής της Κιρκούκ, που αποτελεί πετρελαϊκό κέντρο στο βόρειο τμήμα της χώρας. Τα νοτιοκορεατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης φέρουν αξιωματούχους του υπουργείου άμυνας να δηλώνουν πως η δύναμη αυτή πιθανόν θα στοιχίσει μέχρι 200 εκατομ. δολάρια.

    Ατομα που αντιτίθενται στην αποστολή της δύναμης και που διαδηλώνουν κοντά στην Εθνοσυνέλευση και την αμερικανική πρεσβεία, λένε πως η Νότια Κορέα δεν θα έπρεπε να υποστηρίζει τον πολυεθνικό συνασπισμό, γιατί η κάτω από αμερικανική ηγεσία εισβολή στο Ιράκ ήταν αδικαιολόγητη. Όμως, οι υποστηρικτές της ιδέας δηλώνουν πως είναι σημαντικό να καταδείξει η Νότια Κορέα την υποστήριξή της προς τη στρατιωτική συμμαχία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος της χώρας Νο Μου Χιουν έχει δηλώσει πως εάν η χώρα του συνεργαστεί στο Ιράκ, θα είναι σε καλύτερη θέση να ζητήσει από την κυβέρνηση Μπους να επιδιώξει μια ειρηνική διευθέτηση της πυρηνικής κρίσης με τη Βόρεια Κορέα.

    [02] Το 54% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Πρόεδρος Μπους υπερέβαλλε για το οπλικό πρόγραμμα του Ιράκ

    13 Feb 2004, 17:09 UTC

    Ο κ. Μπούς

    Μία νέα σφυγμομέτρηση στις ΗΠΑ, δείχνει οτι οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν οτι ο πρόεδρος Μπους διόγκωσε τις ενδείξεις που υπήρχαν σε σχέση με τα ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής, για να δικαιολογήσει τον πόλεμο κατά του Σανταμ Χουσείν. Συγκεκριμένα, η σφυγμομέτρηση αυτή, που διεξήχθη απο την εφημεριδα Ουάσινγκτον Πόστ και το τηλεοπτικό δίκτυο Ει-Μπι-Σί, έδειξε οτι το 54% των ερωτηθέντων πιστεύει οτι ο κ. Μπούς είτε είπε ψέμματα, είτε εσκεμμένα υπερέβαλε την απειλή, ενώ το 42% είπε οτι δεν πιστεύει πως συνέβη κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με την ίδια σφυγμομέτρηση, εάν οι προεδρικές εκλογές διεξάγονταν σήμερα, ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζών Κέρρυ θα έπαιρνε το 52% των ψήφων.

    [03] Κλειστο το αμερικανικό προξενείο Θεσσαλονικης

    13 Feb 2004, 17:06 UTC

    Το αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη θα παραμείνει κλειστό σήμερα, εξαιτιας αυτού που αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αποκάλεσαν απειλή, χωρίς όμως να διευκρινήσουν για τί είδους απειλή πρόκειται. Η αμερικανική πρεσβεια στην Αθήνα θα είναι ανοικτή για προξενικά θέματα. Σύμφωνα με το Στέητ Ντηπάρτμεντ, το προξενειο της Θεσσαλονίκης θα ανοίξει και πάλι την Τρίτη, μετά την ομοσπονδιακή αργία της Δευτέρας, που εορτάζεται η Ημέρα των Αμερικανών Προέδρων.

    [04] Ηγετικό στέλεχος των Τσετσένων αυτονομιστών, σκοτώθηκε στο Κατάρ

    13 Feb 2004, 17:20 UTC

    Ένα πρώην ηγετικό στέλεχος των αυτονομιστών της ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας σκοτώθηκε στο Κατάρ προφανώς από έκρηξη βόμβας. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ μεταδίδει πως η βόμβα κατέστρεψε το αυτοκίνητο το οποίο μετέφερε το Ζελιμκάν Γιανταρμπίγεφ και το δεκατριάχρονο γυιό του μετά από τις προσευχές της Κυριακής. Νοσοκομειακοί αρμόδιοι είπαν πως ο κ. Γιανταρμπίγεφ υπέκυψε στα τραυματά του ενώ ο γυιός του βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο Γιανταρμπίγεφ διετέλεσε αντιπρόεδρος της Τσετσενίας όταν η δημοκρατία κινήθηκε προς ανεξαρτησία από τη Ρωσία μετά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Επίσης διετέλεσε υπηρεσιακός πρόεδρος το 1996 και 1997.

    [05] Πάουελ: Ο Γιασέρ Αραφάτ ευθύνεται για την αποτελμάτωση των Ισραηλο-Παλαιστινιακών συνομιλιών.

    13 Feb 2004, 04:04 UTC

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, επέρριψε ευθύνες για την αποτελμάτωση των Ισραηλινο-Παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών, στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Ο κ. Πάουελ δήλωσε οτι ο κ. Αραφάτ γνωρίζει ποιοί εκτελούν τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών, αλλά έχει αποτύχει να ενεργήσει συστηματικά και αποφασιστικά εναντίον τους. Ο κ. Πάουελ δήλωσε στην επιτροπή διεθνών σχέσεων της Γερουσίας την Πέμπτη, ότι ο οδικός χάρτης για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή θα παραμείνει ανεργός, μέχρις ότου ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, μπορέσει να πάρει τον έλεγχο των σωμάτων ασφάλειας απο τον κ. Αραφάτ. Ο κ. Πάουελ κατέληξε λέγοντας ότι η οργή των Παλαιστινίων σε σχέση με την πολιτικη των Ισραηλινών δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν δικαιολογία για τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

    [06] Μπόλτον: Το Ιράν δεν έχει συμμορφωθεί με τα αιτήματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

    13 Feb 2004, 03:54 UTC

    Τζόν Μπόλτον

    Ο αμερικανός αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, Τζόν Μπόλτον, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον πιστεύει πως το Ιράν συνεχίζει να προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν «καμία αμφιβολία» πως η Τεχεράνη δεν έχει συμμορφωθεί με την συμφωνία που υπέγραψε πέρυσι να σταματήσει το πρόγραμμα της εμπλουτισμού ουρανίου. Ο κ. Μπόλτον δήλωσε επίσης ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας βρήκε στο Ιράν σχέδια για την κατασκευή πρωτοποριακών εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου με στόχο την κατασκευή ατομικής βόμβας και χαρακτήρισε τα σχέδια αυτά «απόδειξη της απάτης» από μέρους του Ιράν, τη στιγμή που η Τεχεράνη διατείνεται ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα προορίζεται μόνο για ειρηνικές εφαρμογές. Από τη πλευρά του ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Χαραζί, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να απαντήσει σε οποιοδήποτε ερώτημα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 16 February 2004 - 2:18:17 UTC