Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-01-31

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμπιζέϊντ: Θα ενταθούν οι βιαιότητες στο Ιράκ
  • [02] Συνάντηση του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ και της Αμερικανικής ηγεσίας
  • [03] Μάλλον ατύχημα η φονική έκρηξη στο Αφγανιστάν
  • [04] Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν ...
  • [05] Ντε Χόπ Σέφερ: Το ΝΑΤΟ θα πρέπει ...
  • [06] 7 Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί από έκρηξη στο νότιο Αφγανιστάν.
  • [07] Με νέες απαγωγές Ισραηλινών απειλεί η Χεζμπολά.
  • [08] Οι ΗΠΑ απελαύνουν 16 Σαουδάραβες ...
  • [09] Λειτουργούν κανονικά και τα δύο ...
  • [10] Ενίσχυση των αμερικανών Ένοπλων ...
  • [11] Δημόσια συζήτηση των επτά δημοκρατικών υποψηφίων
  • [12] Την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ διαβεβαίωσαν οι ΗΠΑ στη Τουρκία
  • [13] Ανταλλαγή αιχμαλώτων Ισραήλ-Χεζμπολλάχ
  • [14] Φονική έκρηξη στην ιρακινή πόλη Μπακούμπα
  • [15] Το βραβείο Ζαχάρωφ απενεμήθη στον Κόφι Ανάν
  • [16] Η ΑΧΕΠΑ αναβιώνει και τιμά το Ολυμπιακό Πνεύμα.

  • [01] Αμπιζέϊντ: Θα ενταθούν οι βιαιότητες στο Ιράκ

    30 Jan 2004, 02:19 UTC

     

    Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τζόν Αμπιζέϊντ, δήλωσε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου στη περιοχή, αλλά είναι μάλλον απίθανο πως θα συμβεί κάτι τέτοιο, στην πορεία της χώρας προς αυτοδιακυβέρνηση. Ο στρατηγός Αμπιζέϊντ δήλωσε πάντως ότι θα συνεχιστούν οι βιαιότητες καθώς πλησιάζει η ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς. Νωρίτερα, ο αμερικανός αντιστράτηγος, Ρικάρντο Σάντσεζ, διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, δήλωσε ότι η σύλληψη πρόσφατα ανώτερου στελέχους της Αλ Κάιντα στο Ιράκ δείχνει ότι το τρομοκρατικό δίκτυο προσπαθεί να κερδίσει έδαφος στη χώρα και τόνισε ότι οι τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στο Ιράκ θυμίζουν τις συνήθεις τακτικές της Αλ Κάιντα.

    Στο μεταξύ, η σύμβουλος του προέδρου Μπούς για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, απέρριψε εκκλήσεις για την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το θέμα των, κατά τα φαινόμενα, λανθασμένων πληροφοριών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σε σχέση με τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. Η κα Ράις δήλωσε χθες ότι δεν είναι αναγκαία μία ανεξάρτητη έρευνα, εφόσον η CIA έχει ήδη ξεκινήσει δικής της διερεύνηση του θέματος. Προχθές πάντως ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας επιθεωρητών όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, Ντέηβιντ Καίη, ζήτησε την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είχαμε κάνει λάθος σχεδόν όλοι μας», αναφορικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής που φερόταν οτι διέθετε ο Σαντάμ Χουσείν.

    [02] Συνάντηση του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ και της Αμερικανικής ηγεσίας

    30 Jan 2004, 17:01 UTC

    Ο κ. ντε Χούπ Σέφερ

    Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαάπ ντε Χούπ Σέφφερ πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπούς κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, ως γενικός γραμματέας της συμμαχίας. Ο κ. ντε Χούπ Σέφερ θα έχει συνομιλίες με τον κ. Μπούς και τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σήμερα Παρασκευή, σχετικά με τον ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και την πιθανότητα συμμετοχής της Συμμαχίας στην σταθεροποίηση του Ιράκ. Την Πέμπτη, ο κ. ντε Χούπ Σέφερ κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να αρχισουν συνομιλίες σχετικά με το ενδεχόμενο στρατιωτικής ανάμειξης της συμμαχίας στο Ιράκ και είπε οτι οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει βαρύ στρατιωτικό φορτίο τόσο στην χώρα αυτή όσο και στο Αφγανιστάν, και οτι δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα μόνες τους.

    [03] Μάλλον ατύχημα η φονική έκρηξη στο Αφγανιστάν

    30 Jan 2004, 17:05 UTC

    Ο αμερικανικός στρατός στο Αφγανιστάν λέει οτι δεν υπάρχουν ενδείξεις οτι η έκρηξη κοντά σε αποθήκη πυρομαχικών, που σκότωσε χθές επτά αμερικανούς στρατιώτες, οφείλεται σε εχθρική ενέργεια. Τρία άτομα τραυματίστηκαν, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη ενός αμερικανού στρατιώτη. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στην Καμπούλ είπε ότι το επεισόδιο βρίσκεται υπό διερεύνηση. Τοπικός αξιωματούχος είπε οτι έκρηξη οφειλόταν σε ατύχημα και όχι σε εχθρική επίθεση. Η κεντρική διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε ανακοίνωσή της αναφέρει οτι οι στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ εκτελούσαν υπηρεσία κοντά σε αποθήκη πυρομαχικών στην νότια επαρχία Γκαζνί, 120 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Καμπούλ.

    [04] Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν ...

    30 Jan 2004, 03:12 UTC

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην Βηθλεέμ μετά την χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10 άτομα. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι Ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα και στρατιώτες μπήκαν στη Βηθλεέμ νωρίς σήμερα το πρωί λίγες ώρες μετά την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση στη Βηθλεέμ απ την Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση, Ταξίαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ακσά, η οποία και δήλωσε ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας καταγόταν απ τη Βηθλεέμ. Από τη πλευρά του ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, καταδίκασε την επίθεση και κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να λάβει μέτρα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων.

    [05] Ντε Χόπ Σέφερ: Το ΝΑΤΟ θα πρέπει ...

    30 Jan 2004, 03:24 UTC

    Γιάπ Ντε Χόπ Σέφερ

    Ο νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιάπ Ντε Χόπ Σέφερ, ζήτησε απ τις χώρες μέλη της συμμαχίας να αρχίσουν διαβουλεύσεις για το αν θα ήθελαν την ανάμειξη της συμμαχίας στο Ιράκ και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα μόνες τους. Ο κ. Ντε Χόπ Σέφερ, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποφασίσουν συλλογικά για το ενδεχόμενο ανάμειξης της συμμαχίας στο Ιράκ και τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει ιδιαίτερα σοβαρή στρατιωτική ευθύνη τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν. Αργότερα ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να περιορίσουν τον αριθμό στρατιωτικών τους δυνάμεων στη Δυτική Ευρώπη και υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από ανάλυση των συνθηκών στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

    [06] 7 Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί από έκρηξη στο νότιο Αφγανιστάν.

    30 Jan 2004, 04:00 UTC

    7 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 3 άλλοι τραυματίστηκαν χθες από έκρηξη κοντά σε χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών στην πόλη Γκαζνί, στο νότιο Αφγανιστάν, ενώ εκτελούσαν υπηρεσία κοντά στην αποθήκη αυτή. Απ την έκρηξη τραυματίστηκε επίσης ένας Αφγανός διερμηνέας, ενώ αγνοείται η τύχη ενός αμερικανού στρατιώτη. Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι διερευνώνται τα αίτια της έκρηξης.

    [07] Με νέες απαγωγές Ισραηλινών απειλεί η Χεζμπολά.

    30 Jan 2004, 04:03 UTC

    H ανταρτική οργάνωση Χεζμπολά του Λίβανου απείλησε ότι θα απαγάγει και άλλους Iσραηλινούς για να εξασφαλίσει την αποφυλάκιση Λιβανέζων κρατουμένων από το Ισραήλ. Ο ηγέτης της Χεζμπολά, Σεϊχ Χασσάν Νασραλλά, προέβη σ αυτήν την προειδοποίηση χθες, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωση απ το Ισραήλ πάνω από 400 Παλαιστινίων και άλλων Αράβων κρατουμένων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση απ την Χεζμπολά Ισραηλινού επιχειρηματία και την παράδοση των σωρών 3 Ισραηλινών στρατιωτών.

    Στην επιμνημόσυνη τελετή για τους στρατιώτες, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, προειδοποίησε ότι οποιοσδήποτε εξτρεμιστής απαγάγει Ισραηλινούς πολίτες θα έχει να αντιμετωπίσει την οργή του Ισραηλινού στρατού.

    [08] Οι ΗΠΑ απελαύνουν 16 Σαουδάραβες ...

    30 Jan 2004, 04:08 UTC

    Οι ΗΠΑ διέταξαν τη απέλαση 16 Σαουδαράβων με διπλωματική ιδιότητα, όταν αμερικανοί αξιωματούχοι πληροφορήθηκαν πως δεν εργάζονταν στο διπλωματικό τομέα. Ο εκπρόσωπος του Στεητ Ντηπαρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε χθες ότι οι Σαουδάραβες έχουν μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου για να αποχωρήσουν από τις ΗΠΑ. Και πρόσθεσε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στα 16 αυτά άτομα ότι οι άδειες παραμονής τους στις ΗΠΑ δεν ισχύουν πλέον γιατί δίδασκαν στην πολιτεία της Βιρτζίνια και δεν εργάζονταν σαν διπλωμάτες στη Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας.

    Η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ φέρει Αμερικανό αξιωματούχο να δηλώνει ότι η απέλαση σχετίζεται με θέματα εσωτερικής ασφάλειας, αλλά τονίζει ότι κανείς από τους δεκαέξι Σαουδάραβες δεν κατηγορείται για ανάμειξη σε παράνομες δραστηριότητες.

    [09] Λειτουργούν κανονικά και τα δύο ...

    30 Jan 2004, 04:14 UTC

     

    Η ΝΑΣΑ δηλώνει ότι αποκαταστάθηκαν τα ηλεκτρονικά προβλήματα στο διαστημικό ρομποτικό όχημα εξερεύνησης του Άρη, Spirit, το οποίο έχει ξαναρχίσει να μεταδίδει φωτογραφίες του κόκκινου πλανήτη. Στο μεταξύ, το δίδυμο ρομποτικό όχημα του Spirit, το Opportunity ενδέχεται και αυτό να αρχίσει από αύριο να εξερευνά και να αποθανατίζει την επιφάνεια του Άρη.

    [10] Ενίσχυση των αμερικανών Ένοπλων ...

    29 Jan 2004, 21:35 UTC

    Ν. Ράμσφελντ

    Ο Αμερικανικός στρατός, που έχει εξαντληθεί από τις επιχειρήσεις του στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, θα ενισχύσει προσωρινά τις δυνάμεις του κατά 30 χιλιάδες. Η αύξηση ανακοινώθηκε χθες κατά τη διάρκεια κατάθεσης στο Κογκρέσο του Επικεφαλής του Μεικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Πήτερ Σούμακερ. Ο Υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ επικαλέστηκε τις εξουσίες που παρέχονται στο αξίωμα του σε περιπτώσεις έκτατης ανάγκης για να δώσει διαταγή στις Ένοπλες Δυνάμεις να αυξήσουν τον αριθμό των στρατιωτών πέραν του ορίου των 482.000, που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο. Ο κύριος Ράσφελντ απέφυγε επί μήνες μία μόνιμη αύξηση των στρατευμάτων, λέγοντας ότι η ανασυγκρότηση και αποδοτικότερα μέτρα θα ελάφρυναν το έργο των αμερικανικών δυνάμεων.

    [11] Δημόσια συζήτηση των επτά δημοκρατικών υποψηφίων

    29 Jan 2004, 17:10 UTC

    Ενας εκ των υποψηφίων, ο γερουσιαστής Τζών Εντουαρντς

    ΟΙ επτά υποψήφιοι για το χρίσμα των δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα πραγματοποίησαν δημόσια συζήτηση στην Νότια Καρολίνα, που είναι μία απο τις επτά πολιτείες στις οποίες διεξάγονται προκριματικές εκλογές την επόμενη εβδομάδα. Ο γερουσιαστής της Μασσαχουσέττης Τζων Κέρρυ έχει αυτή τη στιγμή την πρωτοπορία, αφού κέρδισε στις προκριματικές εκλογές του Νιού Χάμσαιρ την Τρίτη, καθώς και στις προεκλογικές συγκεντρώσεις της Αιοβας. Στο μεταξύ, ο πρώην κυβερνήτης του Βερμοντ Χάουαρντ Ντήν αντικατέστησε τον υπεύθυνο της προεκλογικής του εκστρατείας με ένα παλαίμαχο βοηθό του τέως αντιπροέδρου Αλ Γκόρ. Ο κ. Ντήν είχε την πρωτοπορία στις αρχικές σφυγμομετρήσεις αναφορικά με τις προκριματικές εκλογές, αλλά τελικά κατέλαβε την δεύτερη θέση στο Νιού Χαμσαιρ. Ο πρόεδρος Μπούς μεταβαίνει σήμερα στην πολιτεία αυτή, για να εκφωνήσει ομιλία με θέμα την οικονομική ανάπτυξη.

    [12] Την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ διαβεβαίωσαν οι ΗΠΑ στη Τουρκία

    29 Jan 2004, 21:52 UTC

    Αμπντουλά Γκιούλ

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνηση Μπους στη Τουρκία ότι ενεργήσει έτσι ώστε να διασφαλισθεί πως το Ιράκ θα παραμείνει ακέραιο.

    Ο κύριος Πάουελ δήλωσε στον Υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλά Γκιούλ ότι στόχος της αμερικανικής πολιτικής είναι να παραμείνει το Ιράκ μία ενότητα, με όλους τους φυσικούς πόρους του στα χέρια της κεντρικής κυβέρνησης.»

    Η Τουρκία εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις εκκλήσεις των Κούρδων του Βορείου Ιράκ για αυτονομία και για ανάληψη του ελέγχου των πετρελαιοπηγών της περιοχής στην οποία ζούν.

    Ο κύριος Πάουελ είπε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι « διεξάγουν σοβαρές συζητήσεις» με τους Κούρδους και άλλους ιρακινούς ηγέτες για να βρεθεί το κατάλληλο πρότυπο για τη δομή της μελλοντικής κυβέρνησης του Ιράκ.

    Από την πλευρά του ο κύριος Γκιουλ δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά από τη συνάντηση ότι οι 2 χώρες « κατανοούν πλήρως το θέμα της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ.»

    [13] Ανταλλαγή αιχμαλώτων Ισραήλ-Χεζμπολλάχ

    29 Jan 2004, 17:07 UTC

    Το Ισραήλ άφησε ελεύθερους περίπου 400 Παλαιστίνιους καί άλλους Αραβες κρατούμενους σε μία πολύπλοκη συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων με την λιβανική εξτρεμιστική οργάνωση Χεζμπολλάχ. Η συμφωνία που επετεύχθη με γερμανική μεσολάβηση, βασιζόταν στην διαπίστωση της ταυτότητας τριών ισραηλινών στρατιωτών, που σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, το 2000. Οι σοροί των στρατιωτών και ένας ισραηλινός επιχειρηματίας που ήταν όμηροι της Χεζμπολλάχ, μεταφέρθηκαν αεροπορικά απο την Βηρυττό σε στρατιωτική βάση της Γερμανίας, όπου και παραδόθηκαν στις ισραηλινές αρχές. Λίγο μετα την ανταλλαγή, οι ισραηλινοί απελευθέρωσαν πολλούς Παλαιστίνιους στη δυτική όχθη και τη λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ παρέδωσε επίσης πάνω απο 30 κρατούμενους στον Λίβανο και άλλες αραβικές χώρες, καθώς και τις σορούς 59 μαχητών της Χεζμπολλάχ.

    [14] Φονική έκρηξη στην ιρακινή πόλη Μπακούμπα

    29 Jan 2004, 17:14 UTC

    Η ιρακινή αστυνομία είπε οτι έκρηξη στην πόλη Μπακούμπα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, τραυμάτισε τουλάχιστον 10 άτομα. Η έκρηξη φαίνεται οτι προκλήθηκε απο βόμβα που πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό, καθώς όχημα που μετέφερε μέλη της ιρακινής αμυντικής δύναμης περνούσε απο το σημείο εκείνο. Η αστυνομία είπε οτι οκτώ μέλη της εν λόγω δύναμης είναι ανάμεσα στους τραυματίες. Η Μπακούμπα υπάγεται στο λεγόμενο σουνιτικό τρίγωνο, όπου αναπτύσουν δράση οι ιρακινοί αντάρτες στοχεύοντας συμμαχικές δυνάμεις, ιρακινούς αστυνομικούς καθώς και πολίτες που συνεργάζονται με τις αμερικανικές αρχές.

    [15] Το βραβείο Ζαχάρωφ απενεμήθη στον Κόφι Ανάν

    29 Jan 2004, 17:16 UTC

    Στιγμιότυπο απο την τελετή βράβευσης

    O γενικός γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν έκανε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση να ελαφρύνει τους περιορισμούς μετανάστευσης, κατά την τελετή απονομής του βραβείου Ζαχάρωφ, το οποίο του απένειμε το ευρωκοινοβούλιο. Ο κ. Ανάν μιλώντας κατά την τελετή στις Βρυξέλλες, είπε οτι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αγκαλιάσουν τους μετανάστες, αντί να τους επιρρίπτουν ευθύνες για όλα τα κοινωνικά προβλήματα. Ο κ. Ανάν αποδέχθηκε το βραβείο αυτό εκ μέρους όλου του διεθνους οργανισμού που εκπροσωπεί και στην μνήμη των υπαλλήλων των ΗΕ που σκοτώθηκαν εκτελώντας το καθήκον τους ανά τον κόσμο. Ο κ. Ανάν τόνισε οτι ανάμεσα σε αυτούς είναι και Βραζιλιάνος διπλωμάτης Σέργιο Βιέιρα ντε Μέλλο, που σκοτώθηκε πέρυσι μαζί με 22 άτομα, απο βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, που είχε για στόχο εργαζομένους του διεθνούς οργανισμού στην Βαγδάτη.

    [16] Η ΑΧΕΠΑ αναβιώνει και τιμά το Ολυμπιακό Πνεύμα.

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    29 Jan 2004, 00:10 UTC

    Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει σε λίγους μήνες τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η ΑΧΕΠΑ, που είναι η μεγαλύτερη και μακροβιότερη οργάνωση Αμερικανών πολιτών ελληνικής καταγωγής και φίλων της Ελλάδας, εργάζεται πυρετωδώς για τη διοργάνωση μιας λαμπρής εκδήλωσης που αποσκοπεί στην υποστήριξη της επικείμενης Ολυμπιάδας.

    Θα είναι μια τρανή γιορτή προς τιμήν του Ολυμπιακού Πνεύματος, Θα συμμετάσχουν σε αυτήν εκατοντάδες ομογενείς οι οποίοι θα έρθουν στην Αμερικανική πρωτεύουσα από κάθε γωνιά των Ηνωμένων Πολιτειών για να παρακαθίσουν στο 36ο ανά διετία Πανεθνικό Δείπνο της Οργάνωσης, που είναι προγραμματισμένο για την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον.

    Τζακ Γεωργαλάς

    Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Τζακ Γεωργαλάς, η οργάνωσή του θα τιμήσει εκείνο το βράδυ τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Δεκάθλου, Ταμ Πάπα, διάφορους παλαιούς Ολυμπιονίκες και τον Ελληνικής καταγωγής Αστροφυσικό της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος (ΝΑΣΑ) Ε. Στασσινόπουλο. Το γιορταστικό πρόγραμμα θα παρουσιάσει ο Διευθυντής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, Ανδρέας Νάτσιος.

    Ο κύριος Γεωργαλάς, έκδηλα ενθουσιασμένος από τις προετοιμασίες της εκδήλωσης και την αναμενόμενη μεγάλη συμμετοχή ομογενών σε αυτήν, παρατήρησε ότι τα μέλη της ΑΧΕΠΑ είναι υπερήφανα που τιμούν Έλληνες της Αμερικής οι οποίοι έχουν διακριθεί για εξαίρετες επιδόσεις στους τομείς της επαγγελματικής τους δράσης. Πρόσθεσε επίσης ότι φέτος είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που η οργάνωσή του αποφάσισε να αναγνωρίσει παράλληλα και ορισμένες προσωπικότητες που έλαμψαν στο παρελθόν μέσα στο μοναδικό περιβάλλον του Ολυμπιακού κινήματος.

    Όσον αφορά στον παρουσιαστή του προγράμματος, ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ είπε ότι ο Ανδρέας Νάτσιος, υπό την ιδιότητά του ως Διευθυντής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής βάσει της οποίας οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε χώρες που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές ή αγωνίζονται να κατανικήσουν την πείνα και τη φτώχια ή βρίσκονται στην πορεία της δημοκρατικής μεταρρύθμισης.

    Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του Δεκάθλου Τάμ Πάπας θα τιμηθεί με το βραβείο Χάρρυ Αγάνη για άριστες επιδόσεις στον τομέα του αθλητισμού ενώ στον Αστροφυσικό της ΝΑΣΑ Ε. Στασσινόπουλο θα επιδοθεί το Αριστοτέλειο βραβείο εθνικής αναγνώρισης για επιτεύγματα στον κλάδο της ειδικότητάς του.

    Τον πανηγυρικό της εκδήλωσης θα εκφωνήσει ο ιστορικός και συγγραφέας καθηγητής Αλέξανδρος Κιτροέφ, γνωστός από το βιβλίο του «Σύγχρονη Ελληνική Ταυτότητα και Ολυμπιακοί Αγώνες» το οποίο έχει αποσπάσει εξαιρετικά κολακευτικά σχόλια από τους κριτικούς.

    Τα 110 μέλη της λεγόμενης Βουλευτικής Ομάδας προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Αμερικανικό Κογκρέσο είναι Επίτιμοι Πρόεδροι της οργανωτικής επιτροπής για την εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ προς τιμήν του Ολυμπιακού Πνεύματος. Γενικός συντονιστής του όλου εορτασμού είναι ο Πρόεδρος του παραρτήματος της ΑΧΕΠΑ στη Ουάσιγκτον Τάσσος Βασσίλας. Η ΑΧΕΠΑ διατηρεί παραρτήματα σε όλες και τις 50 Αμερικανικές Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής σχεδιάζει να μεταδώσει ολόκληρο το εορταστικό πρόγραμμα της ΑΧΕΠΑ σε μία δίωρη εκπομπή που θα παρουσιαστεί απ ευθείας και ζωντανά από τον χώρο της εκδήλωσης, με ταυτόχρονες αναμεταδώσεις από συνεργαζόμενους ραδιοφωνικούς σταθμούς στο Δυτικό Ημισφαίριο, την Ευρώπη και την Αυστραλία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Sunday, 1 February 2004 - 2:18:14 UTC