Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-01-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λούγκαρ: Το Αφγανιστάν χρειάζεται διεθνή υποστήριξη.
  • [02] Στις ΗΠΑ τμήματα του προγράμματος ...
  • [03] Πάουελ: Θα μειωθεί ο συνολικός ...
  • [04] Απόψεις του Ελληνοαμερικανικού ...
  • [05] O Πάπας ζητά απ' τον Αμερικανό ...
  • [06] 435 κρατουμένους ανταλλάσει το ...
  • [07] 6 χιλιάδες υπαλλήλους θα απολύσει ...
  • [08] Αμερικανοί επιστήμονες στην Ασία για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της γρίπης των πουλερικών.
  • [09] Τρείς ακόμα Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ
  • [10] Καθησυχαστικός προς τη Ρωσία, ο Κόλιν Πάουελ

  • [01] Λούγκαρ: Το Αφγανιστάν χρειάζεται διεθνή υποστήριξη.

    28 Jan 2004, 01:14 UTC

    Ρίτσαρντ Λούγκαρ

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρίτσαρντ Λούγκαρ, ζήτησε απ την διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει το Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε μια «εύθραυστη» περίοδο ανάπτυξης, όπως είπε χαρακτηριστικά, και χρειάζεται εντατικοποίηση των ειρηνευτικών προσπαθειών για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της. Ο κ. Λούγκαρ δήλωσε ότι οι διεθνείς προσπάθειες στο Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις και περικοπές προσωπικού και εξοπλισμού. Των δηλώσεων αυτών του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, είχε προηγηθεί βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κοντά στη Καμπούλ, που κόστισε τη ζωή σε έναν Καναδό στρατιώτη και έναν Αφγανό πολίτη. Οι Ταλεμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση. Ο εκπρόσωπος τους, Μουλά Χακίμ Λατίφι, δήλωσε ότι η επίθεση αποτελούσε την έναρξη εκστρατείας βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

    [02] Στις ΗΠΑ τμήματα του προγράμματος ...

    28 Jan 2004, 01:24 UTC

    Η κυβέρνηση Μπούς δηλώνει ότι τμήματα του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Λιβύης έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή περιοχή στις ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκότ Μακλήλαν, προέβη στην συγκεκριμένη ανακοίνωση χθες και τόνισε ότι αποτελεί ένδειξη πως η Λιβύη συμμορφώνεται με την συμφωνία που επετεύχθη με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για την διάλυση του προγράμματος όπλων μαζικής καταστροφής της Τρίπολης.

    [03] Πάουελ: Θα μειωθεί ο συνολικός ...

    28 Jan 2004, 01:41 UTC

    Ολοκληρώνοντας την διήμερη επίσκεψη του στη Ρωσία και στην προσπάθεια του να καθησυχάσει τη Μόσχα αναφορικά με αμερικανικά σχέδια για την χρήση βάσεων σε πρώην χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν προσπαθεί να περικυκλώσει τη Ρωσία με νέες στρατιωτικές βάσεις. Ο κ. Πάουελ δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θέλουν την δημιουργία μικρών, προσωρινών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, έτσι ώστε οι αμερικανικές δυνάμεις να μπορούν να ανταποκρίνονται ευκολότερα σε κρίσεις στην κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Αλλά τόνισε ότι θα μειωθεί ο συνολικός αριθμός αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να δημιουργήσουν μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Γεωργία.

    [04] Απόψεις του Ελληνοαμερικανικού ...

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον.

    28 Jan 2004, 01:46 UTC

    Προκαταρκτικά της σημερινής συνάντησης του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Πρόεδρο, Τζώρτζ Μπους, στον Λευκό Οίκο, ο Ιδρυτής και Νομικός Σύμβουλος του Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον, Ευγένιος Ρωσσίδης, ζήτησε από τον Αμερικανό ηγέτη να επανεξετάσει την σπουδαιότητα που έχει η Τουρκία για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Στην σχετική επιστολή του ο κύριος Ρωσσίδης παροτρύνει τον Πρόεδρο Μπους να υποστηρίξει ανοιχτά μια λύση του Κυπριακού που να συνάδει με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις δημοκρατικές αρχές. Παράλληλα του υπενθυμίζει ότι ο πατέρας του, Τζώρτζ Μπούς ο Πρεσβύτερος, όταν ήταν Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών το 1988, είχε πει ότι επιδίωξη της Αμερικής είναι να δημιουργηθεί μια συνταγματική δημοκρατία στην Κύπρο, βασισμένη στις αρχές ότι πρέπει να κυβερνά η πλειοψηφία, να τηρείται το πνεύμα και το γράμμα του Νόμου και να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα της μειοψηφίας.

    Ευγένιος Ρωσσίδης

    Επίσης ο κύριος Ρωσσίδης παρότρυνε τον Πρόεδρο Μπούς να υποστηρίξει τροποποιήσεις στο σχέδιο που προωθεί ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, έτσι ώστε, κατά την έκφρασή του, το λεγόμενο Σχέδιο Αννάν να γίνει δημοκρατικό, λειτουργικό, οικονομικά εφικτό και δίκαιο.

    Στην ίδια επιστολή, αντίγραφα της οποίας στάλθηκαν στον Αντιπρόεδρο Ντίκ Τσέινη, τον Υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, τον Υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, την Σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις και τα μέλη των δύο σωμάτων του Αμερικανικού Κογκρέσου, ο κύριος Ρωσσίδης υποστηρίζει τέλος ότι η Τουρκία δεν είναι πάντοτε βάσιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως έδειξε η άρνησή της, την 1η Μαρτίου 2003, να βοηθήσει τα Αμερικανικά στρατεύματα να ανοίξουν το επιδιωκόμενο τότε βόρειο μέτωπο στον αγώνα τους κατά του Σαντάμ Χουσεήν στο Ιράκ.

    [05] O Πάπας ζητά απ' τον Αμερικανό ...

    28 Jan 2004, 02:09 UTC

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ζήτησε απ τις ΗΠΑ να καταβάλλουν προσπάθειες για διεθνή συνεργασία και παγκόσμια ειρήνη. Στη διάρκεια συνομιλιών που είχε χθες στο Βατικανό με τον αμερικανό αντιπρόεδρο, Ντίκ Τσέινυ, ο Ποντίφικας δήλωσε ότι οι Αμερικανοί σεβόντουσαν πάντα τις αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας και ζήτησε απ τον κ. Τσέινυ να διασφαλίσει ότι οι αρχές αυτές θα τηρηθούν για την επίτευξη ειρήνης. Μετά τις συνομιλίες με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο, ο κ. Τσέινυ επισκέφτηκε αμερικανούς στρατιώτες στην αεροπορική βάση του Αβιάνο στην βορειοανατολική Ιταλία.

    [06] 435 κρατουμένους ανταλλάσει το ...

    28 Jan 2004, 02:13 UTC

    Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με 435 ονόματα κρατουμένων που σκοπεύει να αφήσει ελεύθερους σε ανταλλαγή κρατουμένων με την οργάνωση Χεζμπολά του Λιβάνου. Η ανταλλαγή κρατουμένων, που επετεύχθη με τη διαμεσολάβηση της Γερμανικής κυβέρνησης, θα πραγματοποιηθεί αύριο. Από τη πλευρά της η Χεζμπολά θα αφήσει ελεύθερο έναν Ισραηλινό επιχειρηματία και θα επιστρέψει τις σωρούς τριών Ισραηλινών στρατιωτών που είχε απαγάγει το 2000.

    [07] 6 χιλιάδες υπαλλήλους θα απολύσει ...

    28 Jan 2004, 02:15 UTC

    Η μεγάλη αμερικανική εταιρεία τροφίμων, KRAFT ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να περικόψει 6 χιλιάδες θέσεις εργασίας σε διεθνές επίπεδο, λόγω απογοητευτικών κερδών το τελευταίο χρόνο. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει μέχρι και 20 εργοστάσια παραγωγής μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και τόνισε ότι οι απολύσεις θα αρχίσουν σε μερικές εβδομάδες με την κατάργηση 1.300 εργασιακών θέσεων στην Βόρεια Αμερική. Τα πρώτα τρία εργοστάσια της KRAFT που θα κλείσουν βρίσκονται στις ΗΠΑ και την κεντρική Ευρώπη.

    [08] Αμερικανοί επιστήμονες στην Ασία για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της γρίπης των πουλερικών.

    28 Jan 2004, 02:48 UTC

    Τζούλη Γκέρμπερντινγκ

    Ομάδα επιστημόνων του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών βρίσκεται στην Ασία για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της επιδημίας της λεγόμενης γρίπης των πουλερικών στη περιοχή. Η επικεφαλής του κέντρου, Τζούλη Γκέρμπερντινγκ, δήλωσε ότι 6 αμερικανικοί επιστήμονες βρίσκονται στο Βιετνάμ, όπου 6 άτομα έχουν πεθάνει απ την ασθένεια. Επίσης τουλάχιστον δύο παιδιά έχουν πεθάνει απ την ασθένεια στην Ταϊλάνδη. Η δόκτωρ Γκέρμπερντινγκ δήλωσε χθες ότι αμερικανοί επιστήμονες πραγματοποιούν έρευνες για την δημιουργία εμβολίου και εργαστηριακών εξετάσεων για την έγκαιρη διάγνωση της γρίπης των πουλερικών. Επίσης σήμερα αρχίζει στην Μπανγκόκ διεθνές συνέδριο για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

    [09] Τρείς ακόμα Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ

    27 Jan 2004, 17:21 UTC

    Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε οτι τρείς αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση δυτικά της Βαγδάτης. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για ιρακινούς που σκοτώθηκαν και αυτοί απο την ισχυρή έκρηξη, η οποία έπληξε αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα στην πόλη Καλκίγια. Αλλού στο Ιράκ, ο αμερικανικός στρατός είπε οτι τρείς ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους σήμερα το πρωί, σε επιδρομή κατά της πόλης Μπέιτζι, βόρεια της Τικρίτ, γενέτειρας του Σαντάμ Χουσείν. Ο στρατός είπε οτι οι τρείς νεκροί ιρακινοί φέρονται οτι ήταν μέλη ομάδας γνωστής ως «Στρατός του Μωχάμεντ», η οποία διενεργεί επιθέσεις εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    [10] Καθησυχαστικός προς τη Ρωσία, ο Κόλιν Πάουελ

    27 Jan 2004, 17:24 UTC

    Ο κ. Πάουελ

    O αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε οτι η Ουάσινγκτον δεν προσπαθεί να περικυκλώσει τη Ρωσία με νέες στρατιωτικές βάσεις. Τη δήλωση αυτή ο κ. Πάουελ την έκανε σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Μόσχας σχετικά με το σχέδιο των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ορισμένες εγκαταστάσεις σε χώρες που ανήκαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Ο κ. Πάουελ δήλωσε στο ραδιόφωνο Εκο της Μόσχας σήμερα οτι οι ΗΠΑ θέλουν να δημιουργήσουν μερικές μικρές, προσωρινές στρατιωτικές βάσεις, ώστε οι αμερικανικές δυνάμεις να μπορούν εύκολα να ανταποκρίνονται σε ενδεχόμενες κρίσεις στην κεντρική Ασία και την Μέση Ανατολή. Ο κ. Πάουελ πρόσθεσε οτι ο συνολικός αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη θα μειωθεί και επισήμανε οτι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να εγκαθιδρύσουν μόνιμη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Γεωργία. Ο αμερικανος ΥΠΕΞ είπε επίσης οτι οι ΗΠΑ ειναι διατεθειμένες να βοηθήσουν οικονομικά στην απόσυρση των εναπομεινάντων ρωσικών στρατευμάτων στη Γεωργία. Ο κ. Πάουελ ολοκληρώνει την διήμερη επίσκεψή του στη Ρωσία σήμερα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 30 January 2004 - 2:18:11 UTC