Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-01-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Λευκό Οίκο σήμερα ο Πώλ Μπρέμερ.
  • [02] O ισραηλινός στρατός απέκλεισε τη λωρίδα της Γάζας
  • [03] Τα ΗΕ συγχαίρουν το Αφγανιστάν για την υιοθέτηση νέου συντάγματος.
  • [04] Ο ΠΟΥ διερευνά το θέμα της επιδημίας γρίπης των πτηνών.
  • [05] 8 οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος μετά την αποχώρηση της Κάρολ Μόσλευ Μπράουν.
  • [06] Επίσκεψη στην Τουρκία του Ρομάνο Πρόντι
  • [07] Το ρομποτικο όχημα Σπίριτ άρχισε να κινείται στην επιφάνεια του Αρη
  • [08] Πρωτοβουλία του ΠΟΥ για την καταπολέμηση της πολιομυελίτιδας.
  • [09] Eμμένουν στη διαμαρτυρία τους οι φιλομεταρρυθμιστές βουλευτές του Ιράν
  • [10] Αφοπλίζεται η Καμπούλ
  • [11] Μπούς: Σχέδια για αποστολή αμερικανών στη Σελήνη
  • [12] 4 νεκροί από νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας απο Παλαιστίνια.
  • [13] 14 νεκροί από νέο κύμα επιθέσεων στο Ιράκ.

  • [01] Στο Λευκό Οίκο σήμερα ο Πώλ Μπρέμερ.

    16 Jan 2004, 02:27 UTC

    Πωλ Μπρέμερ

    Ο αμερικανός πολιτικός διοικητής στο Ιράκ, Πώλ Μπρέμερ, θα έχει συνομιλίες σήμερα στο Λευκό Οίκο με θέμα το αμερικανικό σχέδιο για την μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς. Ο κ. Μπρέμερ θα συναντηθεί με ανώτερος αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και ενδεχομένως τον ίδιο τον πρόεδρο Μπούς και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για συνομιλίες στα ΗΕ. Στο μεταξύ στο Ιράκ κλιμακώνεται η ένταση αναφορικά με το σχέδιο των συμμαχικών δυνάμεων για την μεταβίβαση της εξουσίας σε έμμεσα εκλεγμένη μεταβατική κυβέρνηση. Χθες όμως δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί συμμετείχαν σε διαδήλωση στη Βασόρα ζητώντας την διενέργεια εκλογών.

    [02] O ισραηλινός στρατός απέκλεισε τη λωρίδα της Γάζας

    15 Jan 2004, 16:49 UTC

    Διακίνηση στο φυλάκιο Ερέζ

    Ο Ισραηλινός στρατός απομόνωσε την Λωρίδα της Γάζας μετά την προχθεσινή Παλαιστινιακή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που κόστισε τη ζωή σε 4 Ισραηλινούς. Λόγω των μέτρων δεν επιτρέπεται σε χιλιάδες Παλαιστίνιους να μεταβούν στις δουλειές τους στο Ισραήλ. Ανακοινωθέν του Ισραηλινού στρατού αναφέρει ότι θα επιτρέπονται μόνο διακινήσεις για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά δεν αναφέρει πόσο θα ισχύσουν τα νέα μέτρα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν επίσης ότι ενδέχεται να υπάρξουν και στρατιωτικά αντίποινα για την επίθεση αυτοκτονίας. Στο μεταξύ, το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι θα πραγματοποιήσει ακροάσεις αναφορικά με την νομιμότητα του επίμαχου τείχους ασφάλειας που το Ισραήλ θέλει να κατασκευάσει στη Δυτική Όχθη.

    [03] Τα ΗΕ συγχαίρουν το Αφγανιστάν για την υιοθέτηση νέου συντάγματος.

    16 Jan 2004, 02:52 UTC

    Λαχτάρ Μπραχίμι

    Ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, συνεχάρη το Αφγανιστάν για την έγκριση του νέου συντάγματος της χώρας που προετοιμάζει το έδαφος για τις προεδρικές εκλογές στη χώρα αργότερα φέτος. Ο κ. Αννάν ζήτησε επίσης την διενέργεια διάσκεψης, παρόμοιας με αυτή που είχε γίνει στη Βόννη στα τέλη του 2001, για το Αφγανιστάν. Εξάλλου σε ομιλία του χθες προς το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ, ο απερχόμενος ανώτερος απεσταλμένος των ΗΕ στο Αφγανιστάν, Λαχντάρ Μπραχίμι, χαρακτήρισε ελπιδοφόρα την έγκριση νέου συντάγματος στο Αφγανιστάν, αλλά τόνισε ότι για να δει αποτελέσματα απ το συγκεκριμένο εγχείρημα η Αφγανική ηγεσία θα πρέπει πρώτα να επιλύσει πολλά άλλα προβλήματα. Ο κ. Μπραχίμι τόνισε ότι θα πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφάλειας σ ολόκληρο το Αφγανιστάν, να βελτιωθεί το καθεστώς τήρησης των νόμων, να αυξηθεί η λαϊκή υποστήριξη προς την κυβέρνηση της Καμπούλ και να ενταθούν οι ρυθμοί ανοικοδόμησης της χώρας.

    [04] Ο ΠΟΥ διερευνά το θέμα της επιδημίας γρίπης των πτηνών.

    16 Jan 2004, 03:01 UTC

    Αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βρίσκεται στο Ανόι για να διερευνήσει την επιδημία της θανατηφόρας γρίπης των πτηνών απ την οποία έχουν μολυνθεί εκατομμύρια κοτόπουλα στο Βιετνάμ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία και έχει κοστίσει τη ζωή σε δύο μικρά παιδιά και έναν ενήλικα στο Βιετνάμ. Επίσης 4 ακόμη κρούσματα της ασθένειας ανακοινώθηκαν χθες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 18. Η Κίνα σταμάτησε τις εισαγωγές πουλερικών και απ τις τρεις αυτές χώρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται σε ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με μολυσμένα πουλερικά.

    [05] 8 οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος μετά την αποχώρηση της Κάρολ Μόσλευ Μπράουν.

    16 Jan 2004, 03:04 UTC

    Χ. Ντήν, Κ. Μόσλευ-Μπράουν

    H Kάρολ Μόσλευ Μπράουν, η μόνη γυναίκα υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές, απεσύρθη από την εκλογική κούρσα, ζητώντας απ τους υποστηρικτές της να ταχθούν στο πλευρό του πρώην κυβερνήτη του Βερμόντ, Χάουαρντ Ντήν. Η Κα Μόσλευ Μπράουν αποσύρθηκε επίσημα απο τον προεκλογικό αγώνα τέσσερις μέρες πριν τις πρώτες κύριες προκριματικές εκλογές στην πολιτεία της Αιοβα. Η πρώην γερουσιαστής και πρέσβης υποστήριξε τον Χάουαρντ Ντήν, που προηγείται στα διάφορα γκάλλοπ των άλλων οκτώ υποψηφίων για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Η υποστήριξη της Κας Μπράουν, που είναι Αφροαμερικανίδα, προς τον κ. Ντην, μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση ορισμένων επικρίσεων σε βάρος του για την πολιτική που ακολούθησε όταν ήταν κυβερνήτης του Βερμόντ, στο θέμα των προσλήψεων ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες.

    [06] Επίσκεψη στην Τουρκία του Ρομάνο Πρόντι

    15 Jan 2004, 16:52 UTC

    Ο κ. Πρόντι

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία . Είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Άγκυρα πρόεδρος της Κομισιόν, από το 1963, που η Τουρκία συνήψε σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, που θα συμπεριλάβει την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, ο κ. Προντι θα μιλήσει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους ανώτερους αξιωματούχους. Ο κ. Προντι συνοδεύεται στην επίσκεψή του αυτή από τον υπεύθυνο για θέματα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γκύντερ Φερχώϋγκεν.

    Στη διάρκεια δημοσιογραφικής συνέντευξης χθες, ο πρόεδρος της Κομισιόν εξήρε την κυβέρνηση του κ. Ερντογάν για τις σαρωτικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, που εγκρίθηκαν από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπου το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του τούρκου πρωθυπουργού έχει την πλειοψηφία των εδρών.

    Ο κ. Πρόντι παρατήρησε ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι κρίσιμης σημασίας για να μπορέσει η Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναμένεται πως η Κοινότητα θα αποφασίσει το Δεκέμβριο, κατά πόσο θα αρχίσει ή όχι ενταξιακές συνομιλίες με την Άγκυρα. Όμως, το κύριο εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, είναι πολιτικό. Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταστήσει σαφές στην Άγκυρα πως δεν θ αρχίσουν μαζί της ενταξιακές διαπραγματεύσεις, εάν δεν ασκήσει την επιρροή της στον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για να συμμετάσχει ξανά στις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες για την επανένωση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

    Οι ελπίδες για επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών αναπτερώθηκαν αυτή τη βδομάδα, με το σχηματισμό στο βόρειο τομέα της Κύπρου κυβερνητικού συνασπισμού, υπό τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που έχει ταχθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν. Ο κ. Ταλάτ έχει εκφράσει την ελπίδα ότι κάτω υπό την ηγεσία του θα επιτευχθεί κάποιος ειρηνευτικός διακανονισμός εγκαίρως, για να μη μείνουν οι τουρκοκύπριοι απ έξω όταν η Κυπριακή Δημοκρατία ενταχθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

    Όμως πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι ο κ. Ταλάτ δεν μπορεί να ξαναρχίσει συνομιλίες, χωρίς την υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης.

    [07] Το ρομποτικο όχημα Σπίριτ άρχισε να κινείται στην επιφάνεια του Αρη

    15 Jan 2004, 16:56 UTC

    Το αμερικανικό ρομποτικό όχημα «Σπίριτ» που βρίσκεται στον Αρη, μετακινήθηκε απο την πλατφόρμα προσγείωσής του, και τώρα βρίσκεται στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, για πρώτη φορά απο τότε που προσεδαφίστηκε εκεί πριν απο δύο εβδομάδες. Μηχανικοί του εργαστηρίου αεριοθήσεως της ΝΑΣΑ επιβεβαίωσαν οτι το ρομποτικό όχημα κινήθηκε πάνω στην επιφάνεια του Αρη σήμερα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ τηλεμετακίνησαν το όχημα, ώστε να μπορεί να απομακρυνθεί απο την βάση προσεδάφισής του. Οι αξιωματούχοι είπαν οτι οι σάκκοι αέρος που προστάτευσαν το όχημα κατά την προσεδάφισή του, εμπόδιζαν μερικώς το εμπρόσθιο τμήμα της πλατφόρμας. Το Σπίριτ θα πραγματοποιήσει διάφορες διαδρομές στον Αρη για τις επόμενες 90 μέρες, αναζητώντας στοιχεία σχετικά με το άν κάποτε υπήρχε ζωή στον πλανήτη.

    [08] Πρωτοβουλία του ΠΟΥ για την καταπολέμηση της πολιομυελίτιδας.

    16 Jan 2004, 03:40 UTC

    Eμβολιασμός για πολιομυελίτιδα

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και έξη ακόμα χώρες που συνεχίζουν να πλήττονται από την ασθένεια της πολιομυελίτιδας δεσμεύτηκαν ότι θα καταπολεμήσουν τη νόσο μέχρι το τέλος του έτους. Οι υπουργοί υγείας του Αφγανιστάν, της Ινδίας, του Πακιστάν, της Αιγύπτου, της Νιγηρίας και του Νίγηρα συναντήθηκαν στην Γενεύη και συμφώνησαν σε νέο σχέδιο το οποίο προβλέπει τεράστια εκστρατεία εμβολιασμού 250 εκατομμυρίων παιδιών. Παρά την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην μάχη για την καταπολέμηση της Πολιομυελίτιδας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία την εξάπλωση της ασθένειας στη Δυτική Αφρική. Ισλαμιστές ηγέτες στη Βόρεια Νιγηρία έχουν αρνηθεί τον εμβολιασμό λέγοντας ότι το εμβόλιο περιέχει ουσίες που προκαλούν ασθένειες όπως το AIDS, ο καρκίνος και στειρότητα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.

    [09] Eμμένουν στη διαμαρτυρία τους οι φιλομεταρρυθμιστές βουλευτές του Ιράν

    15 Jan 2004, 17:02 UTC

    Ο πρόεδρος Χαταμί, συνομιλεί με βουλευτές

    Στο Ιράν, φιλομεταρρυθμιστές κοινοβουλευτικοί είπαν οτι θα συνεχισουν την καθιστική διαμαρτυρία τους, μέχρι να βεβαιωθούν οτι οι εκλογές του επόμενου μήνα θα είναι ελεύθερες και δίκαιες. Σε ανακοίνωσή τους, οι διαμαρτυρόμενοι βουλευτές χαιρετίζουν τη χθεσινή διαταγή του ανώτατου ηγέτη της χώρας, Αγιατολλάχ Αλι Χαμενέι προς το συντηρικό Συμβούλιο Περιφρούρισης να αναθεωρήσει την απόφασή του σχετικά με τον αποκλεισμό απο τις εκλογές χιλιάδων προοδευτικών υποψηφίων. Παράλληλα όμως, αναφέρουν οτι θα συνεχίσουν την διαμαρτυρία τους, που βρίσκεται σήμερα στην πέμπτη μέρα της, μέχρις ότου δούν τί στάση θα τηρήσει το Συμβούλιο Περιφρούρισης. Ο αποκλεισμός μεταρρυθμιστών υποψηφίων απο τις εκλογές του Φεβρουαρίου οδήγησε επίσης σε απειλές για παραίτηση, εκ μέρους μελών της κυβέρνησης του προέδρου Μωχάμεντ Χαταμί και περιφερειακών κυβερνητών.

    [10] Αφοπλίζεται η Καμπούλ

    15 Jan 2004, 17:05 UTC

    Στο Αφγανιστάν, πολιτοφύλακες άρχισαν να απομακρύνουν από την πρωτεύουσα Καμπούλ βαρέα όπλα μετά απο δύο και πλέον χρόνια αφότου επιτεύχθηκε η διεθνής συμφωνία για την αποστρατιωτικοποίηση του μεταπολεμικού Αφγανιστάν. Οι αρχές είπαν οτι τα όπλα θα αποθηκευτούν σε βάση νότια της Καμπούλ και θα ανακαινιστούν για χρήση του νεοσύστατου εθνικού στρατού της χώρας. Τα όπλα αυτά μεταφέρθηκαν στην Καμπούλ ή κατασχέθηκαν απο την Βόρεια Συμμαχία, τον συνασπισμό μαχητών απο ορισμένες μειονότητες που ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον αμερικανικό στρατό το 2001, για την εκδιωξη απο την εξουσία των εξτρεμιστών Ταλιμπάν. Η απόσυρση των όπλων ακολουθεί τις επανειλλημμένες αμερικανικές προσπάθειες να πειστούν οι πολιτοφυλακές να τηρήσουν τους όρους μίας διεθνούς συνθήκης, που υπογράφηκε το 2001, για την σταθεροποίηση του Αφγανιστάν και την αναδόμιση της κεντρικής κυβέρνησής του.

    [11] Μπούς: Σχέδια για αποστολή αμερικανών στη Σελήνη

    15 Jan 2004, 01:40 UTC

    Ο πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε σχέδιο του για την αποστολή αμερικανών αστροναυτών στη Σελήνη μέχρι το 2015 και αργότερα στον Άρη. Σε ομιλία του χθες στο αρχηγείο της ΝΑΣΑ, εδώ στην Ουάσινγκτον, ο κύριος Μπους αναφέρθηκε σε παρατεταμένη ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη για την προετοιμασία αποστολών «προς νέους κόσμους» συμπεριλαμβανομένου και του πλανήτη Άρη. Επίσης ο κ. Μπούς ανακοίνωσε σχέδια για κατασκευή και δοκιμή νέου διαστημικού οχήματος μέχρι το 2008 καθώς και την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων. Επικριτές της διαστημικής πολιτικής Μπους εκφράζουν ανησυχίες για το κόστος μιας νέας πρωτοβουλίας στο διάστημα, σε μια εποχή που το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

    [12] 4 νεκροί από νέα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας απο Παλαιστίνια.

    14 Jan 2004, 19:58 UTC

    Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας από Παλαιστίνια κόστισε τη ζωή σε 4 Ισραηλινούς και τραυμάτισε 7 στο συνοριακό φυλάκιο Ερέζ μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 3 από τους νεκρούς ήταν Ισραηλινοί στρατιώτες και οι 4 που τραυματίστηκαν Παλαιστίνιοι. Αναμένεται πως το Ισραήλ θα κλείσει το εν λόγω πέρασμα για αρκετές μέρες και ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επανεξετάζεται το θέμα της χορήγησης σε Παλαιστίνιους αδειών εργασίας στο Ισραήλ.

    Από τη πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, δεν καταδίκασε την επίθεση, αλλά έκανε έκκληση για αμοιβαία ανακωχή, λέγοντας ότι οι επιθέσεις των ισραηλινών και οι περιορισμοί που επιβάλουν στους Παλαιστίνιους, «κλιμακώνουν την βία και τα αντίποινα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [13] 14 νεκροί από νέο κύμα επιθέσεων στο Ιράκ.

    15 Jan 2004, 01:51 UTC

    Αξιωματούχοι στο Ιράκ λένε ότι νέο κύμα επιθέσεων τις τελευταίες 48 ώρες έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 14 άτομα και έχει προκαλέσει τραυματισμό πολλών άλλων. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι τουλάχιστον 3 άτομα σκοτώθηκαν από παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη έξω από αστυνομικό τμήμα στη πόλη Μπακουμπα, στο κεντρικό Ιράκ. Όμως αλληλοσυγκρούονται οι πληροφορίες για το αν η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα επίθεσης αυτοκτονίας, ή πυροδοτήθηκε με τηλεχειριζόμενο μηχανισμό.

    Σε μια άλλη εξέλιξη στη πόλη Τικριτ , η Ιρακινή αστυνομία λεει ότι ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν 2 Πακιστανούς και ένα Τούρκο που εργάζονταν για αμερικανική εταιρεία στο κεντρικό Ιράκ.

    Επίσης Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στρατιώτες σκότωσαν 8 Ιρακινούς σε συμπλοκή στη Σαμάρα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Sunday, 18 January 2004 - 2:18:12 UTC