Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-12-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ερευνες για την προέλευση της αγελάδας που προσβλήθηκε απο σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια
  • [02] Επιθέσεις αμερικανικών στρατευμάτων στη Βαγδάτη
  • [03] Τρείς αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στο Ιράκ απο έκρηξη βόμβας
  • [04] Πιθανές νέες επιθέσεις τρομοκρατών στην Τουρκία
  • [05] Αναβολή συνάντησης Παλαιστινίων και Ισραηλινών
  • [06] Θα παραιτηθεί απο το αξίωμα του αρχηγού ενόπλων δυνάμεων, ο πρόεδρος του Πακιστάν
  • [07] 8 Παλαιστίνιοι νεκροί από Ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα.
  • [08] Το πρώτο κρούσμα της ασθένειας των τρελών αγελάδων στις ΗΠΑ.
  • [09] Νέα μέτρα ασφάλειας στα διεθνή αεροδρόμια και λιμάνια των ΗΠΑ.
  • [10] Υπεγράφη Ελληνο-Τουρκική συμφωνία για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου.
  • [11] O Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ επισκέφτηκε τις σεισμόπληκτες περιοχές της Καλιφόρνια.
  • [12] Ανώτερος δικαστής δολοφονήθηκε στο Ιράκ
  • [13] Ο Αμερικανικός τύπος σχολιάζει την αλλαγή πορείας της Λιβύης
  • [14] Αυξημένη η δημοτικότητα του προέδρου Μπούς
  • [15] Συνεχίζεται η διοικητική εξέταση πυρηνικών επιστημόνων στο Πακιστάν

  • [01] Ερευνες για την προέλευση της αγελάδας που προσβλήθηκε απο σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια

    24 Dec 2003, 17:32 UTC

    Η υπουργός Γεωργιας των ΗΠΑ Αν Βένεμαν, δήλωσε οτι ειδικοι ερευνητές προσπαθούν να βρούν απο πού προήλθε η αγελάδα που είχε προσβληθεί απο σπογγώδη εγγεφαλοπάθεια, ώστε να διαπιστωθεί άν υπάρχει περίπτωση η νόσος να έχει φθάσει στούς αμερικανούς καταναλωτές μέσω του γάλακτος ή του βουτύρου. Η άρρωστη αγελάδα θανατώθηκε. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Κέημπλ Νιούς, η Κα Βένεμαν είπε επίσης οτι το υπουργείο της ετοιμάζει μία προκαταρκτική απόσυρση τεσσερσήμιση χιλιάδων κιλών βοδινού κρέατος, που ενδέχεται να έχει μολυνθεί. Τα νέα του κρούσματος της άρρωστης αγελάδας είχαν σαν αποτέλεσμα να σπεύσουν οι κυβερνήσεις ορισμένων ασιατικών χωρών να επιβάλουν απαγόρευση εισαγωγών βοδινού κρέατος απο τις ΗΠΑ. Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία, η Ταιβάν, η Αυστραλία., η Ταϋλάνδη, και πρίν λίγο και η Ρωσία, σταμάτησαν απο σήμερα τις αμερικανικές εισαγωγές. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν οτι είναι σίγουροι οτι τα εθνικά αποθεματα βοδινού κρέατος είναι ασφαλή και οτι η σημερινή απειλή προς την ανθρώπινη υγεία, είναι αμελητέα.

    [02] Επιθέσεις αμερικανικών στρατευμάτων στη Βαγδάτη

    24 Dec 2003, 17:35 UTC

    Παρατεταμένες εκρήξεις δόνησαν την Βαγδάτη νωρίς σήμερα το πρωί, που κράτησαν για αρκετές ωρες, οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΦτΑ Τσάλλις Μακντόνω. Οι εκρήξεις ακούστηκαν σαν μπαράζ πυκνών πυροβολισμών, σε κάποιο σημείο νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, ξυπνώντας τους κατοίκους που κοιμώντουσαν ακόμα.

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες για αυτό που χαρακτήρισε συνεχιζόμενη επιχείρηση, και είπε οτι ήταν μέρος της Επιχείρησης Σιδηρά Δικαιοσύνη, η οποια στοχεύει στην εξουδετέρωση της ανταρτικής και εγκληματικής δραστηριότητας στη Βαγδάτη. Ο εκπρόσωπος είπε οτι στη μάχη, κοντά στα ξημερώματα, έγινε χρήση εκρηκτικών και πυρών απο αεροσκάφη.

    Η επιχείρηση Σιδηρά Δικαιοσύνη διεξάγεται εδώ και περίπου μία εβδομάδα. Ομως η πρωτεύουσα δεν είδε μάχη τέτοιου μεγέθους εδώ και αρκετούς μήνες.

    Οι εκρήξεις δεν ήταν ορατές απο την οροφή του κεντρικού ξενοδοχειου στη Βαγδάτη όπου διαμένουν οι ξένοι δημοσιογράφοι, αλλά ακούγονταν καθαρά, καθώς και ο θόρυβος των πολυβόλων όπλων, που προερχόταν απο τα νότια και δυτικά της πόλης.

    Φρουρός ιδιωτικής εταιρίας ασφαλείας είπε οτι ακουγόταν σαν οι θόρυβοι να προέρχονται απο πυραύλους και πολυβόλα που φέρουν τα αμερικανικά πολεμικά ελικόπτερα Απάτσι.

    [03] Τρείς αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στο Ιράκ απο έκρηξη βόμβας

    24 Dec 2003, 17:24 UTC

    Aξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ δήλωσαν οτι απο βόμβα που εξεράγη δίπλα στο οδόστρωμα σκοτώθηκαν τρεις αμερικανοί στρατιώτες, ενώ τρία άλλα άτομα σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο βόρειο Ιράκ. Οι αξιωματούχοι είπαν οτι το όχημα στο οποίο επέβαιναν οι στρατιώτες ταξίδευε προς τη Σαμάρρα σήμερα, όταν προσέκρουσε σε εκρηκτικο μηχανισμό. Στην κουρδική πόλη Αρμπίλ, αυτοκίνητο γεμάτο με εκρηκτικά πυροδοτήθηκε έξω ακριβώς απο την πύλη του υπουργείου Εσωτερικών. Δύο αστυνομικοί, ένας περαστικός και ο βομβιστής σκοτώθηκαν.

    [04] Πιθανές νέες επιθέσεις τρομοκρατών στην Τουρκία

    24 Dec 2003, 17:40 UTC

    Το βρετανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, μετά την επίθεση που υπέστη

    Εγγραφο της αστυνομίας, το περιεχόμενο του οποίου διέρευσε στον τύπο, προειδοποιεί οτι υπάρχει η πιθανότητα για νέες επιθέσεις κατά ισραηλινών και δυτικών στόχων στην Τουρκία. Το έγγραφο, το οποιο εστάλη σε ορισμένες τουρκικές επιχειρήσεις την Τρίτη, προειδοποιεί οτι εξτρεμιστικά στοιχεία έχουν ήδη εισέλθει στο τουρκικό έδαφος απο τα σύνορα με τη Συρία και σχεδιάζουν νέες επιθέσεις. ΟΙ επιχειρήσεις, κυρίως τράπεζες και πολυκαταστήματα, προειδοποιούνται να επαγρυπνούν κατά τις προσεχείς εβδομάδες. Η τουρκική αστυνομία προσπάθησε να υποβαθμίσει το έγγραφο, δηλώνοντας σήμερα στην εφημερίδα Μιλλιέτ, οτι το έγγραφο ήταν εμπιστευτικό και μέρος της συνήθους επικοινωνίας της αστυνομίας με ορισμένες επιχειρήσεις. Δύο αξιωτούχοι της αστυνομίας απολύθηκαν λόγω της διέρρευσης του εγγράφου. Τον περασμένο μήνα, εξτρεμιστές διενήργησαν 4 βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, σκοτώνοντας 62 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες άλλα. Στόχοι τους ήταν δύο συναγωγές της Κωνσταντινούπολης, το Βρετανικό προξενείο της πόλης και μία Βρετανική τράπεζα.

    [05] Αναβολή συνάντησης Παλαιστινίων και Ισραηλινών

    24 Dec 2003, 17:45 UTC

    Η Παλαιστινιακή πλευρά ανέβαλε προγραμματισμένη συνάντηση με ισραηλινούς αξιωματούχους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή του ισραηλινού στρατού την Τρίτη στον προσφυγικό καταυλισμό της Ραφά, στη λωρίδα της Γάζας, απο την οποία σκοτώθηκαν εννέα Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν πάνω απο 30 άλλα. Ανώτεροι σύμβουλοι του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Αχμέντ Κουρέια και του ισραηλινού ομολογου του Αριελ Σαρόν επρόκειτο να συναντηθούν σήμερα για να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες για μία σύγκλιση διάσκεψης κορυφής, σε μία προσπάθεια αναβίωσης της παγωμένης ειρηνευτικής διαδικασίας. Στο μεταξύ, ο ισραηλινος στρατός απεσύρθη απο την Ραφά, αφού είπε οτι ολοκλήρωσε την αποστολή του εντοπισμού και καταστροφής τούννελ που χρησιμοποιούν Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές για να εισάγουν παράνομα όπλα μέσω των αιγυπτιακών συνόρων.

    [06] Θα παραιτηθεί απο το αξίωμα του αρχηγού ενόπλων δυνάμεων, ο πρόεδρος του Πακιστάν

    24 Dec 2003, 17:48 UTC

    Ο κ. Μουσαράφ

    O πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, συμφώνησε να παραιτηθεί απο το αξίωμα του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας έως το τέλος του 2004, σε μία προσπάθεια να δοθεί τέλος στην έντονη πολιτική διαμάχη με τον ισχυρό σκληροπυρηνικό ισλαμικό συνασπισμό της αντιπολίτευσης. Η συμφωνία προβλέπει οτι ο κ. Μουσάραφ θα παραμείνει στην προεδρία, αλλά θα παραιτηθεί απο την θέση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, πράγμα που ήταν μία απο τις κύριες απαιτήσεις του συνασπισμού. Η διαμάχη ξεκίνησε οταν ο κ. Μουσάραφ προσπάθησε να προβεί σε μερικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, με τις οποίες θα αποκτούσε τεράστια εξουσία. Ομως οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν, διότι χρειαζοταν και η ψήφος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης ώστε να επιτευχθεί πλειοψηφία κατά τα δύο τρίτα. Ετσι, την Παρασκευή θα διεξαχθεί ειδική συνεδριαση του κοινοβουλίου, με στόχο την υιοθέτηση των μεταρρυθμισεων.

    [07] 8 Παλαιστίνιοι νεκροί από Ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα.

    24 Dec 2003, 00:51 UTC

    Τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πάνω απο 30 τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων και πολλών παιδιών, κατά την διεξαγωγή επίθεσης του Ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Ραφά, στη Νότια Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ δήλωσε ότι η επιδρομή έγινε στα πλαίσια των συνεχιζόμενων προσπαθειών εντοπισμού και καταστροφής στοών για την παράνομη διακίνηση όπλων απο την Αίγυπτο στη Γάζα. Ο κύριος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, καταδίκασε την επίθεση, που έγινε ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

    Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Κόφι Ανάν εξέδωσε και εκείνος ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζει απερίφραστα την Ισραηλινή επιδρομή, λέγοντας οτι το Ισραήλ, ως δύναμη κατοχής, οφείλει να προστατεύει τους αμάχους.

    [08] Το πρώτο κρούσμα της ασθένειας των τρελών αγελάδων στις ΗΠΑ.

    24 Dec 2003, 00:47 UTC

    Οι Ιαπωνικές αρχές απαγόρευσαν προσωρινά τις εισαγωγές αμερικανικού βοδινού κρέατος, μετά τον εντοπισμό του πρώτου, στις ΗΠΑ, κρούσματος της ασθένειας των τρελών αγελάδων σε αγρόκτημα της πολιτείας Γουάσιγκτον. Εδώ να τονιστεί ότι η Ιαπωνία είναι μια απ τις σημαντικότερες εισαγωγείς αμερικανικού βοδινού κρέατος. Η υπουργός γεωργίας των ΗΠΑ, Ανν Βένεμαν, δήλωσε ότι οι αρχές δεν έχουν καμία αμφιβολία για την ασφάλεια των προϊόντων κρέατος της χώρας και τόνισε ότι η πιθανότητα κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία είναι ελαχιστότατη. Πάντως η ανακοίνωση οδήγησε σε άμεση πτώση της τιμής των μετοχών εταιρειών όπως η αλυσίδα Mcdonalds, που χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες μοσχαρίσιου κρέατος.

    [09] Νέα μέτρα ασφάλειας στα διεθνή αεροδρόμια και λιμάνια των ΗΠΑ.

    24 Dec 2003, 00:55 UTC

    Η Αμερικανική πρεσβεία στο Μπαχρέην εξέδωσε προειδοποίηση προς όλους τους Αμερικανούς πολίτες που ζουν στην χώρα, ζητώντας τους να αποφεύγουν χώρους όπου συγκεντρώνονται δυτικοί καθώς και τις μη απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις από τώρα και μέχρι τις 2 Ιανουαρίου. Εξάλλου, εδώ στις ΗΠΑ στα πλαίσια των νέων μέτρων ασφάλειας στα σύνορα της χώρας, από τις 5 Ιανουαρίου οι ξένοι επισκέπτες που θα φτάνουν στη χώρα θα πρέπει να δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφία τους. Στόχος των μέτρων είναι να μπορούν οι αμερικανικές τελωνιακές αρχές να ελέγχουν τυχόν ποινικό παρελθόν επισκεπτών που μπαίνουν ή βγαίνουν απ τις ΗΠΑ. Εξάλλου, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι αμερικανοί αξιωματούχοι υποπτεύονται πως στελέχη της Αλ Κάιντα σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν επιβατικά αεροσκάφη μη αμερικανικών εταιρειών για τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

    [10] Υπεγράφη Ελληνο-Τουρκική συμφωνία για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου.

    24 Dec 2003, 01:14 UTC

    Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να κατασκευάσουν απο κοινού αγωγό που θα αρχίσει να μεταφέρει φυσικό αέριο απο το Αζερμπαϊζάν στην Ευρώπη, το 2006. Η συμφωνία αυτή, που υπεγράφη χθες στην Άγκυρα, αποτελεί σημαντικό βήμα στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Το τουρκικό τμήμα του αγωγού θα έχει μήκος 209 χιλιόμετρα και θα διασχίζει την βορειοδυτική Τουρκία και τη θάλασσα του Μαρμαρά. Τα υπόλοιπα 76 χιλιόμετρα θα διασχίζουν την ελληνική επικράτεια. Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται οτι θα ανέλθει στα 95 εκατομμύρια δολλάρια. Αρχικά, ο αγωγός θα μεταφέρει στην Ελλάδα 750 εκατομμύρια κυβικών μέτρων φυσικου αερίου, αλλά αργότερα θα μεταφέρει ετησίως πάνω από 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, σ όλόκληρη την Ευρώπη.

    [11] O Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ επισκέφτηκε τις σεισμόπληκτες περιοχές της Καλιφόρνια.

    24 Dec 2003, 01:42 UTC

    Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Αρνολντ Σβάρτσενέγκερ, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την κομητεία του Σαν Λουις Ομπίσπο, που ήταν το επίκεντρο της προχθεσινής σεισμικής δόνησης των έξι κόμμα πέντε βαθμών της κλίμακας Ριχτερ. Σε ομιλία του στην πόλη του Πάσο Ρόμπλες, όπου δύο γυναίκες καταπλακώθηκαν από ιστορικά κτίρια που κατέρρευσαν, ο κ. Σβαρτσενέγκερ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στα μέλη των σωστικών συνεργείων, σε εθελοντές και άλλα άτομα που βοήθησαν στην αποκατάσταση της ομαλότητας στη περιοχή όπου ο σεισμός διέκοψε την παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλά τμήματα της περιοχής, που βρίσκεται μεταξύ του Σαν Φρανσίσκο και του Λος Αντζελες. Στο μεταξύ, το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο αναφέρει οτι σημειώνεται στη περιοχή σειρά μετασεισμών, έντασης τεσσάρων ή και περισσότερων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    [12] Ανώτερος δικαστής δολοφονήθηκε στο Ιράκ

    23 Dec 2003, 16:48 UTC

    Ο κ. αλ Χακίμ, εδώ με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών

    Aξιωματούχοι της ιρακινής αστυνομίας είπαν οτι οπλοφόροι σκότωσαν ανώτερο δικαστικό στην βόρεια πόλη Μοσούλη το βράδυ της Δευτέρας. Οι αξιωματούχοι είπαν οτι οι οπλοφόροι άνοιξαν πύρ απο περαστικό αυτοκίνητο, πυροβολώντας τον δικαστή στην πλάτη έξι φορές. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού είπαν οτι άνδρες του συνέλαβαν 26 άτομα σήμερα, μεταξύ των οποίων και δύο πρώην ιρακινούς στρατηγούς και έναν ταξίαρχο των ειδικών δυνάμεων, ενώ τουλάχιστον τρείς απο τους συλληφθέντες έχουν διασυνδέσεις με τον πρώην αντιπρόεδρο του Ιράκ, Ιζάτ Ιμπραχήμ αλ Ντουρί.

    Σε ξεχωριστή εξέλιξη, ο τωρινός πρόεδρος του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, Αμπντελαζίζ αλ Χακίμ, που έχει διοριστεί απο τους αμερικανούς, είπε οτι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να παραγράψει πάνω απο 5 δισεκατομμύρια δολλάρια ιρακινού χρέους προς τη χώρα του, με αντάλλαγμα εμπορικά συμβόλαια στο μέλλον. Ο κ. αλ Χακίμ έκανε τη δήλωση αυτή την Δευτέρα, μετά απο συνομιλίες που είχε στη Μόσχα. Ομως, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει οτι, σύμφωνα με τα λεγόμενα ανώνυμου αξιωματούχου του Κρεμλίνου, δεν έχει ακόμα ληφθεί απόφαση σχετικα με την παραγραφή των χρεών του Ιράκ.

    [13] Ο Αμερικανικός τύπος σχολιάζει την αλλαγή πορείας της Λιβύης

    23 Dec 2003, 17:59 UTC

    Μοαμάρ Γκαντάφι

    Ο Στρατιωτικός ηγέτης της Λιβύης Μοαμάρ Γκαντάφι υπόσχεται να εγκαταλείψει το πρόγραμμά του όπλων μαζικής καταστροφής σε μια προσπάθεια να τερματίσει την συνεχιζόμενη από δύο δεκαετίες απομόνωσή του από την διεθνή κοινότητα. Η υπόσχεση εξασφαλίστηκε ύστερα από πολύμηνες μυστικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και την Τρίπολη -- διαπραγματεύσεις που, όπως μεταδίδεται, ξεκίνησαν στο περιθώριο των συνομιλιών για το θέμα της καταβολής αποζημιώσεων από μέρους της Λιβύης προς τις οικογένειες των θυμάτων της πτήσης 103 του τραγικού αεροπλάνου της PAN AM, που πριν 15 χρόνια εξερράγη στον αέρα καθώς πετούσε πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας. Την εξέλιξη σχολιάζουν την εβδομάδα αυτή οι αρθρογράφοι των κυριοτέρων αμερικανικών εφημερίδων. Τα σχετικά σχόλιά τους συνοψίζει ο Γιώργος Μπίστης στο ακόλουθο σημείωμα:

    Με ένα τρίο δημοσιογραφικών συνεντεύξεων, Λίβυοι αξιωματούχοι, ο Πρόεδρος Μπούς και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλέαρ ανήγγειλαν ότι ο Συνταγματάρχης Γκαντάφι συμφώνησε να επιτρέψει την άμεση και δίχως όρους διεθνή επιθεώρηση τόσο του οπλοστασίου της χώρας του όσο και της διαδικασίας καταστροφής των απαγορευμένων όπλων σε αυτό. Η παραχώρηση θεωρείται ως μια προσπάθεια από μέρους της Τρίπολης να δώσει τέλος στις αυστηρότατες διεθνείς οικονομικές κυρώσεις εναντίον της και να ενθαρρύνει την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου της Λιβύης από Αμερικανικές και διεθνείς εταιρείες.

    Οι πρώτες αντιδράσεις του Αμερικανικού τύπου είναι θετικές. Η έγκυρη εφημερίδα Τάημς της Νέας Υόρκης γράφει ότι πρόκειται για μια ευπρόσδεκτη αλλαγή πορείας στην μακρά και ασυνήθιστη οδύσσεια του Συνταγματάρχη Γκαντάφι προς την κατεύθυνση της ανάκτησης της διεθνούς αποδοχής. Και προσθέτει:

    «Η Ουάσιγκτον υποψιάζονταν πως η Λιβύη διαθέτει προγράμματα βιολογικών και χημικών όπλων καθώς επίσης ότι φιλοδοξούσε να αποκτήσει και πυρηνικά όπλα. Εάν τώρα η Λιβύη τηρήσει την υπόσχεση να εξουδετερώσει τα προγράμματά της αυτά και επιτρέψει πλήρεις επιθεωρήσεις στο έδαφός της, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ετοιμασθούν να αποκαταστήσουν ομαλές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με την Τρίπολη».

    Αλλά η εφημερίδα Christian Science Monitor της Βοστώνης είναι πιο συγκρατημένη. Όπως γράφει:

    «Ο Πρόεδρος Μπούς δεν θα πρέπει να μείνει ικανοποιημένος μόνο και μόνο από τη διάλυση των προγραμμάτων πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων της Λιβύης, όσο και ευπρόσδεκτη κι αν είναι η προσφορά αυτή. Προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο άστατος τούτος δικτάτορας και οι γιοι του, που προφανώς προσβλέπουν να τον διαδεχθούν μια μέρα στην εξουσία, δεν θα προβάλουν ποτέ ξανά απειλή εναντίον του κόσμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να διατηρήσουν τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένης και της απαγόρευσης των πετρελαϊκών επενδύσεων, μέχρις ότου ο λαός της Λιβύης μπορεί να αναδεικνύει τους ηγέτες του μέσω ελεύθερων εκλογών».

    Στην Αμερικανική πρωτεύουσα η εφημερίδα Washington Times γράφει πως η πρόσφατη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεήν στο Ιράκ ήταν ένας από τους παράγοντες που επηρέασαν την απόφαση του Συνταγματάρχη Γκαντάφι. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της εφημερίδας:

    «Η επιτυχημένη επιχείρηση των δυνάμεων του συνασπισμού, που έδωσε τέλος στην 35 χρόνων τυραννία, την οποία είχε επιβάλει η παράταξη Μπάαθ, στο Ιράκ αποτελεί προειδοποίηση σε όσες κυβερνήσεις αναπτύσσουν πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα μαζικής καταστροφής. Παρά το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες όπως και η Βρετανία χαρακτηρίζουν ευπρόσδεκτη την διακήρυξη της Λιβύης εν τούτοις η Ουάσιγκτον δεν σχεδιάζει να άρει τις κυρώσεις μέχρις ότου μπορέσει να επιβεβαιώσει ότι η Τρίπολη έχει πραγματικά καταργήσει τα προγράμματά της αυτά. Επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επιμείνουν ώστε η Λιβύη να τερματίσει και κάθε υποστήριξή της προς την τρομοκρατία.»

    Μια άλλη εφημερίδα της Αμερικανικής πρωτεύουσας, η Washington Post, χαρακτηρίζει τα νέα από την Τρίπολη «μεγάλη επιτυχία στις προσπάθειες για να αποτραπεί η διασπορά των χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων» και εκφράζει την άποψη ότι η εξέλιξη μπορεί να έχει ακόμα πιο θετική διεθνή προέκταση. Όπως επεξηγεί ο αρθρογράφος της εφημερίδας:

    «Διάφορες χώρες, ειδικότερα η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, αναμφίβολα θα κοιτάξουν να δουν τι θα κερδίσει ο Συνταγματάρχης Γκαντάφι από την συνεργασία του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πρόεδρος Μπούς έχει υποσχεθεί ότι ηγέτες που παύουν να επιδιώκουν την εξασφάλιση χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων θα βρούνε ένα ανοιχτό μονοπάτι για τη βελτίωση των σχέσεών τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα ελεύθερα κράτη. Εάν η Λιβύη τηρήσει τις υποσχέσεις της, η Ουάσιγκτον θα πρέπει γρήγορα να άρει τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της ακόμα και αν ορισμένες οικογένειες των θυμάτων της πτήσης της PAN AM έχουν αντιρρήσεις».

    Τέλος στη Νέα Υόρκη, η Αμερικανική έκδοση της εφημερίδας Financial Times του Λονδίνου συμφωνεί πως τα νέα από την Τρίπολη αποτελούν μια «ευχάριστη έκπληξη». Το γεγονός, γράφει, πως η Λιβύη εγκαταλείπει το πυρηνικό πρόγραμμά της εξασφαλίζει ένα καθαρό όφελος. Και προσθέτει:

    «Το όφελος από την απόφαση της Λιβύης και τα έκτακτα βήματα πού έκανε το Ιράν σε σχέση με το δικό του πυρηνικό δυναμικό αποτελούν μια θετική αντίθεση στην παράνομη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας. Σημαίνουν μήπως οι δύο πρώτες εξελίξεις την απαρχή μιας δυναμικής γενικού αφοπλισμού στη Μέση Ανατολή; Όχι, η τουλάχιστον όχι ακόμα. Αλλά όμως δείχνουν τι μπορεί να επιτευχθεί όταν παρέχονται τα σωστά κίνητρα».

    [14] Αυξημένη η δημοτικότητα του προέδρου Μπούς

    23 Dec 2003, 17:08 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς του οποίου η δημοτικότητα ανέβηκε κατά το τέλος της χρονιάς, μετά απο την σύλληψη του πρώην ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσείν και απο εκθέσεις που δείχνουν οτι βελτιώνεται η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, ετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές του 2004. Τα γενικά ποσοστά δημοτικότητας του κ. Μπούς ανέρχονται στο 59%, που είναι το υψηλότερο σημείο τους απο τον Αύγουστο, σύμφωνα με νέα δημοσκόπιση που διενεργήθηκε απο την εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ και το τηλεοπτικό κανάλι Ει Μπή Σή. Τα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου για το πώς χειρίζεται την οικονομία, ανέρχονται σε 51%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό απο τον Απρίλιο. Σαράντα δύο τοις εκατό των Αμερικανών λένε οτι η οικονομία είναι απο καλή έως θαυμάσια. Η σφυγμομέτρηση δείχνει επίσης οτι σε ποσοστό 60%, οι αμερικανοί εγκρίνουν τον χειρισμό του κ. Μπούς των θεμάτων στο Ιράκ, γεγονός που σημαίνει αύξηση κατά 12% της βαθμολογίας που είχε λάβει μόλις πριν ένα μήνα, ενώ το 59% λέει οτι ο πόλεμος του Ιράκ άξιζε τον κόπο.

    [15] Συνεχίζεται η διοικητική εξέταση πυρηνικών επιστημόνων στο Πακιστάν

    23 Dec 2003, 17:03 UTC

    Το Πακιστάν λέει οτι οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν οτι ορισμένοι απο τους πυρηνικούς του επιστήμονες μπορεί να κινήθηκαν απο «προσωπική φιλοδοξία και απληστεία» για να περάσουν ευαίσθητη πυρηνική τεχνολογία στο Ιράν. Ο εκπρόσωπος του πακιστανικου υπουργείου Εξωτερικών, Μασούντ Κάν, λέει οτι η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει μερικούς πυρηνικούς επιστήμονες, για να εξακριβώσει εάν είναι αναμεμειγμένοι στην μεταφορά ευαισθητης τεχνονολογίας στο Ιράν. Ο εκπρόσωπος είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου οτι ο ιδρυτής του πακιστανικού πυρηνικού προγράμματος, Αμπντουλ Καντήρ Κάν, είναι ανάμεσα στους εξεταζόμενους επιστήμονες.

    «Υπάρχουν ενδείξεις οτι ορισμένα άτομα μπορεί να παρακινήθηκαν απο προσωπική φιλοδοξία ή απληστεία," ειπε ο κ. Κάν. "Αλλά θα πρέπει να προσθέσω, οτι ακόμα δεν έχουμε φθάσει σε συγκεκριμένες διαπιστώσεις.»

    Ο εκπρόσωπος λέει οτι η διοικητική εξέταση άρχισε πρίν απο έξι εβδομάδες, κατόπιν πληροφοριών που δόθηκαν απο το Ιράν στην Διεθνή υπηρεσία Ατομικης Ενέργειας. «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε την υπόθεση αυτή. Εάν βρεθούν άτομα που είχαν προσωπική ανάμειξη στην μεταφορά τεχνολογίας οποιουδήποτε είδους, τότε θα λάβουμε μέτρα εναντίον τους. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.»

    Ο εκπρόσωπος επανέλαβε οτι η κυβέρνηση της χώρας του δεν είχε ποτέ εμπλακεί στην εξάπλωση πυρηνικών όπλων και τόνισε οτι το Πακιστάν είναι μία υπεύθυνη πυρηνική δύναμη, η οποία διαθέτει αξιόπιστη διοίκηση και σύστημα ελέγχου.

    Κατά τον κ. Κάν, «Η κυβέρνηση του Πακιστάν δεν έδωσε ποτέ την άδειά της, ούτε και ανέλαβε πρωτοβουλία στην μεταφορά ευαίσθητης τεχνολογίας ή σχετικων πληροφοριών σε τρίτες χώρες. Αυτό είναι απόλυτα σίγουρο.»

    Την Δευτέρα, οι ΗΠΑ χαιρέτησαν την διεξαγωγή διοικητικής έρευνας στο Πακιστάν, λέγοντας οτι δέχονται τις διαβεβαιώσεις της Ισλαμαμπάντ οτι το Πακιστάν δεν έχει αποδοθεί στην εξάπλωση πυρηνικών όπλων.

    Η πακιστανική κυβέρνηση επικρίθηκε σφοδρότατα απο τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία υποστηρίζουν οτι η διεθνής κοινότητα με επικεφαλής τις ΗΠΑ, εξαναγκάζουν το Πακιστάν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 26 December 2003 - 2:18:13 UTC