Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-12-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Κίνα δεν μπορεί να φιλοξενήσει ...
  • [02] Κι άλλα ανώτερα στελέχη του πρώην Ιρακινού καθεστώτος συνελήφθησαν
  • [03] Συνεχίζονται οι επιθέσεις ανταρτικών στοιχείων στο Ιράκ.
  • [04] Νέος γύρος συνομιλιών για το ενδεχόμενο συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ Παλαιστινιακών οργανώσεων και Ισραήλ.
  • [05] Ουάσιγκτον: Ο Σαντάμ Χουσεΐν θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη
  • [06] Ικανοποίηση για την σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν εκφράζουν υποστηρικτές και αντιτιθέμενοι στο πόλεμο στο Ιράκ.
  • [07] Θετικές οι αντιδράσεις του αμερικανικού πολιτικού κόσμου στη σύλληψη Σαντάμ.
  • [08] Ατύχημα η έκρηξη χθες στη Βαγδάτη.
  • [09] Συνεχίζονται οι εργασίες της Λόγια Τζίργκα στο Αφγανιστάν.
  • [10] Ελληνισμός και Ολυμπιακή Επικοινωνία
  • [11] Διερευνάται η Χάλιμπερτον
  • [12] Η ΔΥΑΕ ζητά από το Ισραήλ να εγκαταλείψει τα πυρηνικά του όπλα
  • [13] Aντιδρά η Ευρώπη στον αποκλεισμό της από την ανάληψη συμβολαίων στο Ιράκ
  • [14] Αναβλήθηκε, ξανά, η σύνοδος της Λόγια Τζιργκα στο Αφγανιστάν
  • [15] Θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί οι θάνατοι αμάχων στο Ιράκ, λεει η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • [16] Συνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ...
  • [17] Νέες εκρήξεις στο κέντρο της Βαγδάτης
  • [18] Συνάντηση Πάουελ με ένα από τους ...
  • [19] Διερευνάται νέα δραστηριότητα ...

  • [01] Η Κίνα δεν μπορεί να φιλοξενήσει ...

    16 Dec 2003, 03:22 UTC

    Ρίτσαρντ Μπάουτσερ

    Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι η Κίνα πληροφόρησε την αμερικανική πλευρά πως δεν μπορεί, πριν το τέλος της χρονιάς, να φιλοξενήσει νέο γύρο συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Αλλά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε χθες ότι η Ουάσιγκτον ελπίζει πως οι εξαεθνείς συνομιλίες θα επαναληφθούν στις αρχές του 2004. Και πρόσθεσε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με το Πεκίνο γι αυτό το σκοπό και τόνισε ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να πάψει να θέτει όρους για την συνέχιση του διαλόγου.

    [02] Κι άλλα ανώτερα στελέχη του πρώην Ιρακινού καθεστώτος συνελήφθησαν

    16 Dec 2003, 01:09 UTC

    Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι με βάσει πληροφορίες που παρείχε ο Σαντάμ Χουσεΐν και τα έγγραφα που βρέθηκαν στη κατοχή του, συνελήφθησαν τουλάχιστον 2 ακόμη ανώτερα στελέχη του πρώην ιρακινού καθεστώτος. Αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης χθες, ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ανακρίθηκε για δεύτερη κατά σειρά μέρα, αλλά δεν ανάφεραν που κρατείται και δεν έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των ατόμων που παρείχαν πληροφορίες για τον εντοπισμό του.

    Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Κόφι Ανναν, υπενθύμισε σε δημοσιογράφους ότι τα ΗΕ δεν υποστηρίζουν τη θανατική ποινή. Από τη πλευρά του το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο είχε δηλώσει ότι δεν έχει αποκλείσει τη ανάμιξη της διεθνούς κοινότητας στην δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν, αναφέροντας παράλληλα ότι δεν αποκλείεται να επιβληθεί η θανατική ποινή στον πρώην δικτάτορα του Ιράκ.

    [03] Συνεχίζονται οι επιθέσεις ανταρτικών στοιχείων στο Ιράκ.

    16 Dec 2003, 01:57 UTC

    Παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν χθες έξω από δύο αστυνομικά τμήματα στην περιοχή της Βαγδάτης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 7 Ιρακινοί αστυνομικοί. Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν περιμένουν να σταματήσουν οι επιθέσεις λόγω της σύλληψης του Σαντάμ Χουσεΐν. Εξάλλου στο Τικρίτ, Αμερικανικοί στρατιώτες και η Ιρακινή αστυνομία διέλυσαν πορεία μερικών εκατοντάδων ατόμων που διαμαρτύρονταν για την σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν, χωρίς όμως να σημειωθούν επεισόδια. Στο μεταξύ ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Τζέημς Μπέικερ, μεταβαίνει στην Ευρώπη με στόχο να προσπαθήσει να πείσει Γαλλία, Ρωσία, Γερμανίας, Ιταλία και Βρετανία να διαγράψουν δάνεια του Ιράκ ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    [04] Νέος γύρος συνομιλιών για το ενδεχόμενο συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ Παλαιστινιακών οργανώσεων και Ισραήλ.

    16 Dec 2003, 02:13 UTC

    Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές ετοιμάζονται για νέο γύρο συνομιλιών με ηγετικά στελέχη Παλαιστινιακών οργανώσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας με το Ισραήλ. Ανώτερος αξιωματούχος του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε ότι οι Αιγύπτιοι θα συμμετάσχουν από σήμερα σε δύο μέρες συνομιλιών στη Γάζα με τις Παλαιστινιακές οργανώσεις συμπεριλαμβανομένης και της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ. Οι προηγούμενες συνομιλίες στις αρχές του μήνα στο Κάιρο δε είχαν καταλήξει σε συμφωνία και κατά την ολοκλήρωση τους η Χαμάς είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αν το Ισραήλ δεν σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων.

    [05] Ουάσιγκτον: Ο Σαντάμ Χουσεΐν θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη

    15 Dec 2003, 03:55 UTC

    Η κυβέρνηση Μπούς δηλώνει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα τύχει ανθρώπινης μεταχείρισης, αλλά θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει. Ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ θα τύχει της μεταχείρισης που προβλέπεται απ την Συνθήκη της Γενεύης για αιχμαλώτους πολέμου, ενώ χθες ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι τώρα που ολοκληρώθηκε μια «σκοτεινή και επώδυνη περίοδος για το Ιράκ», ο Σαντάμ Χουσεΐν θα έχει να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη που ο ίδιος στέρησε από εκατομμύρια συμπατριώτες του.

    [06] Ικανοποίηση για την σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν εκφράζουν υποστηρικτές και αντιτιθέμενοι στο πόλεμο στο Ιράκ.

    15 Dec 2003, 03:59 UTC

    Υποστηρικτές και αντιτιθέμενοι στο πόλεμο στο Ιράκ εξέφρασαν έντονη ικανοποίηση για την σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν. Η Ισπανία, δήλωσε χθες ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ θα πληρώσει τώρα για τα εγκλήματα του. Η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Πολωνία καλωσόρισαν την εξέλιξη. Από τη πλευρά τους η Γαλλία και η Γερμανία δήλωσαν ότι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν μπορεί να οδηγήσει στην σταθεροποίηση του Ιράκ και στην μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιρακινό λαό. Επίσης ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας προέβλεψε ότι η σύλληψη του πρώην ηγέτη του Ιράκ θα οδηγήσει στην βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στη χώρα και θα επιτείνει τις προσπάθειες για διευθέτηση της πολιτικής κατάστασης. Τις ίδιες απόψεις εξέφρασε και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν. Τέλος σε ανακοίνωση του το υπουργείο εξωτερικών της Κίνας εκφράζει την ελπίδα ότι ο Ιρακινός λαός θα μπορέσει τώρα να πάρει την τύχη του στα χέρια του και ότι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν θα οδηγήσει στην επικράτηση της ειρήνης και σταθερότητας στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, ο Iρακινός λαός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν με εκδηλώσεις ενθουσιασμού στους δρόμους και τις παραδοσιακές μπαταριές στο αέρα. Σε συνέντευξη τύπου ο εκ περιτροπής πρόεδρος του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, Αντνάν Πακασί, χαρακτήρισε την σύλληψη χαρμόσυνη είδηση και τόνισε ότι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν θα φέρει την σταθερότητα στη χώρα. Επίσης άλλες κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ, εξέφρασαν τον ένθερμο ενθουσιασμό τους για το γεγονός. Ανώτερος Αιγύπτιος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, ετοιμάζει συγχαρητήριο μήνυμα προς τον πρόεδρο Μπούς. Το ίδιο αναμένεται πως θα κάνουν οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Περσικού Κόλπου.

    [07] Θετικές οι αντιδράσεις του αμερικανικού πολιτικού κόσμου στη σύλληψη Σαντάμ.

    15 Dec 2003, 04:10 UTC

    Γερουσιαστής Τζον Μακέην

    Θετικές ήταν όλες οι αντιδράσεις του αμερικανικού πολιτικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και των προεδρικών υποψηφίων, στην είδηση της σύλληψης του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Τζόν Μακέην, ζήτησε την πραγματοποίηση δίκης τόσο στο Ιράκ όσο και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα που «ξεπέρασαν τα σύνορα του Ιράκ», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο προεδρικός υποψήφιος για το χρίσμα του δημοκρατικού κόμματος, γερουσιαστής Τζόν Κέρρυ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για την ευρύτερη συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας στο Ιράκ και την μείωση του βάρους που έχουν επωμισθεί οι ΗΠΑ. Ο δημοφιλέστερος προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, Χάουαρντ Ντήν, που έχει εκφράσει την αντίθεση του στο πόλεμο στο Ιράκ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει τώρα να διεθνοποιήσουν τις επιχειρήσεις. Από τη πλευρά του ο στρατηγός εν αποστρατεία Γουέσλυ Κλάρκ, που και αυτός έχει θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα του δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2004 και έχει χαρακτηρίσει το πόλεμο στο Ιράκ μη απαραίτητο, εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν θα οδηγήσει στον περιορισμό των βιαιοτήτων στο Ιράκ.

    [08] Ατύχημα η έκρηξη χθες στη Βαγδάτη.

    15 Dec 2003, 04:24 UTC

    Ιρακινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η έκρηξη σε αυτοκίνητο το βράδυ της Κυριακής στη Βαγδάτη, ήταν ατύχημα και όχι επίθεση. Αυτόπτες μάρτυρες είχαν αρχικά δηλώσει ότι επρόκειτο για αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά που εξερράγη, αλλά αργότερα πληροφορίες ανέφεραν ότι η έκρηξη σημειώθηκε όταν πήρε φωτιά η δεξαμενή καυσίμων του αυτοκινήτου. Στο μεταξύ οι αμερικανικές δυνάμεις δήλωσαν ότι 4 αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά στο Κουβέιτ μετά από επίθεση αγνώστων σε στρατιωτικές φάλαγγες. Ο ανώτερος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ρικάρντο Σάντσεζ, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως με την σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν θα σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.

    [09] Συνεχίζονται οι εργασίες της Λόγια Τζίργκα στο Αφγανιστάν.

    15 Dec 2003, 04:25 UTC

    Η είδηση για την σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν αντήχησε και στην γενική συνέλευση λαϊκών αντιπροσώπων, την Λόγια Τζίργκα, που πραγματοποιείται στο Αφγανιστάν με στόχο την έγκριση του νέου συντάγματος της χώρας. Εκπρόσωπος της Αφγανικής κυβέρνησης φέρεται να δηλώνει ότι η σύλληψη του πρώην ηγέτη του Ιράκ αποτελεί θετική εξέλιξη. 500 εκπρόσωποι από κάθε γωνιά του Αφγανιστάν συνεδριάζουν στη Καμπούλ, υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας για να αποφασίσουν αν θα υιοθετήσουν κοινοβουλευτικό ή προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης.

    [10] Ελληνισμός και Ολυμπιακή Επικοινωνία

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Θεσσαλονίκη

    12 Dec 2003, 18:14 UTC

    Αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 στεφθούν από επιτυχία, και γι αυτό οι διοργανωτές τους δεν έχουν καμμία απολύτως αμφιβολία, τότε η Ελλάδα θα κερδίσει ένα μεγάλο μπράβο από τη διεθνή κοινότητα, που θα το μοιραστεί κατόπιν με τον απόδημο Ελληνισμό, πού τόσα έκανε και κάνει για να κερδιθεί το μεγάλο τούτο στοίχημα. Αυτό με λίγα λόγια ήταν το μήνυμα μιας ημερίδας που οργανώθηκε σήμερα Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της Πέμπτης Παγκόσμιας Συνέλευσης Αποδήμων Ελλήνων, που άρχισε χθες και θα συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή.

    Η ημερίδα με τίτλο «Ελληνισμός και Ολυμπιακή Επικοινωνία» ήταν χωρισμένη σε τρεις θεματικές οντότητες, που κάλυψαν την πορεία των έργων υποδομής και την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, την επικοινωνιακή στρατηγική της Ελλάδας, με ιδιαίτερη έμφαση στα μηνύματα της Ολυμπιάδας και τέλος τον ρόλο των απόδημων Ελλήνων τόσο στην προβολή της όλης προσπάθειας στις κοινότητες που ο καθένας τους ζει όσο και στην ουσιαστική συμβολή τους κατά τη διάρκεια των αγώνων.

    Επειδή η Ολυμπιάδα της Αθήνας θα είναι η πρώτη που διοργανώνεται μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα που γνωρίσαμε στην Αμερική την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, χτυπήματα πού συγκλόνισαν την Ελληνοαμερικανική κοινότητα πού κατέβαλε βαρύ φόρο αίματος τη μέρα εκείνη με την κατάρρευση των δίδυμων πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 κυριάρχησε στην ημερίδα. Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Φλωρίδης, αναγνώρισε τις αγωνίες που υπάρχουν, αλλά παράλληλα διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα, κατά την εκτίμηση και όλων των καλόπιστων εμπειρογνωμόνων, είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου και απουσιάζει παντελώς από τον κατάλογο των υποψηφίων για τρομοκρατικό χτύπημα κρατών. Κατά τον κύριο Φλωρίδη, φιλοδοξία του Ελληνικού λαού είναι να στήσει μια μεγάλη παγκόσμια γιορτή για τη νεολαία και όλοι οι φορείς που ασχολούνται με την προετοιμασία των αγώνων επιδιώκουν να διατηρηθεί αυτός ο χαρακτήρας της Ολυμπιάδας, αλλά χωρίς συμβιβασμούς για την ασφάλεια των συμμετεχόντων.

    Πώς όμως θα επιτευχθεί ο ευγενικός τούτος στόχος; Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε πως εφαρμόζεται ένα σχέδιο ασφάλειας, το οποίο εκπόνησε η Ελλάδα ύστερα από διαβουλεύσεις με επτά άλλες μεγάλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, μιας χώρας που έχει πείρα στη διοργάνωση Ολυμπιακών αγώνων αλλά και σε θέματα ασφάλειας. Το Ελληνικό σχέδιο ασφάλειας θα στοιχίσει τρεισήμισι φορές περισσότερα χρήματα από όσα ξόδεψε το Σίδνευ της Αυστραλίας για τη δική του Ολυμπιακή διοργάνωση. Συγκεκριμένα το Σίδνευ είχε δαπανήσει 200 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η Ελλάδα διαθέτει συνολικά πάνω από 700 εκατομμύρια. Επίσης για την κατοχύρωση της ασφάλειας των Ολυμπιακών της Αθήνας θα απασχοληθούν 60 χιλιάδες στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας, χώρια βέβαια από τους άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων, που θα αναλάβουν την υπεράσπιση των συνόρων της χώρας. Παράλληλα η Ελλάδα εφοδιάζεται τώρα με ένα πολύ καλό δίκτυο πληροφόρησης, γιατί η τρομοκρατία στις μέρες μας έχει καινούργια μορφή πού, όταν χτυπά, προκαλεί πολλούς θανάτους.

    Η ασφάλεια των αθλητών του κόσμου και των χιλιάδων άλλων που αναμένονται στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς του 2004 θα βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας καθ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης. Ο κύριος Φλωρίδης είπε πως έχει πλήρη επίγνωση της μεγάλης ευθύνης της Ελλάδας να παράσχει ένα όσο το δυνατόν ασφαλέστερο περιβάλλον στους αθλητές του κόσμου και τους συνοδούς τους. Θα γίνει, είπε, κάθε τι το δυνατό ώστε οι αθλητές να χαρούν τη μοναδική ευκαιρία που τους παρέχεται να αγωνιστούν στην χώρα πού γέννησε τους Ολυμπιακούς αγώνες μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

    Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων Κωνσταντίνος Καρτάλης έκανε μια απόλυτα κατατοπιστική ενημέρωση για το πού ακριβώς βρίσκονται σήμερα τα διάφορα έργα υποδομής των αγώνων. Το Ολυμπιακό χωριό έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, τουλάχιστον από κτιριακή άποψη, και όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι κατά το 95% έτοιμες. Κατά τον κύριο Καρτάλη, μέσα στους επόμενους λίγους μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί επίσης η Αττική Οδός, η Μαραθώνια διαδρομή των 43ών χιλιομέτρων, όσο κρατάει και το αγώνισμα, και το Τράμ, που θα ξεκινά από την περιοχή που βρίσκονται οι στήλες του Ολυμπίου Διός μέχρι το Φάληρο. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί το νέο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στα Σπάτα και το Μετρό της Αθήνας, που φτιάχτηκαν με τη σκέψη των Ολυμπιακών. Όλα αυτά τα έργα στοίχισαν κάπου 4.6 δισεκατομμύρια Ευρώ στα τελευταία πέντε χρόνια. Αλλά, κατά τον κύριο Καρτάλλη ήταν μια άριστη επένδυση, γιατί εκτός του ότι θα βγάλουν την Ελλάδα ασπροπρόσωπη θα βελτιώσουν επίσης και την ποιότητα της ζωής των Αθηναίων. Όπως μας είπε: «τα Ολυμπιακά έργο γίνονται από εμάς και θα μείνουν σε εμάς».

    Γιάννης Μαγκριώτης

    Ο αρμόδιος για θέματα αποδήμων Ελλήνων, υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης, Δημήτρης Γέρου επικέντρωσαν την προσοχή τους στην ανάγκη για σωστή ενημέρωση σε σχέση με τους Ολυμπιακούς αγώνες, ιδιαίτερα στην περίοδο αυτή που οι ταχύτητες της προετοιμασίας βρίσκονται στο φούλ. Ο κύριος Μαγκριώτης είπε ότι μέχρι τώρα κυρίως μεγάλες χώρες και χώρες πού έχουν διεθνή αξιοπιστία και αποδοχή διοργανώνουν Ολυμπιάδες. Aλλά όμως, σύμφωνα με τον κύριο Μακριώτη, η Ελλάδα, αν και μικρή χώρα, θα κεδρίσει το στοίχημα της επανατροφοδότησης των Ολυπιακών αρχών, αλλά και τα στοιχήματα καλής διοργάνωσης, αθλητικών επιδόσεων και ασφάλειας. Ευχαρίστησε μάλιστα τους ομογενείς πού έχουν προσφέρει τόσους αθλητές να αγωνιστούν με τα Ελληνικά εθνικά χρώματα στην Ολυμπιάδα της Αθήνας. Οι Ελληνικές ομάδες μπέηζμπωλλ, κολύμβησης και σκοποβολής απαρτίζονται κυρίως από ομογενείς. Ο κύριος Γέρου από την πλευρά του ενημέρωσε τους ομογενείς δημοσιογράφους σχετικά με θέματα διαπίστευσης στην Ολυμπιάδα και έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για όσους θα χρειασθεί να χρησιμοποιήσουν το Κέντρο Τύπου στο Ζάππειο για την μετάδωση των ανταποκρίσεών τους στις ημέρες των αγώνων.

    Στην ημερίδα μίλησε επίσης και ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος ανέπτυξε το πρόγραμμα ενημέρωσης και διαλόγου καθώς επίσης και τα προγράμματα προβολής και κάλυψης των Ολυμπιακών αγώνων. Ο κύριος Γερουλάνος μας είπε ότι το πρόγραμμα σχετικά με τον εθελοντισμό έχει τελειώσει. Ο Οργανισμός Αθήνα 2004 έχει πάρει πάνω από δέκα χιλιάδες αιτήσεις ενδιαφερομένων ομογενών να υπηρετήσουν ως εθελοντές στην Ολυμπιάδα. Από αυτούς θα διαλεχτούν τώρα όλοι όσοι χρειάζονται να διαδραματίσουν τέτοιο ρόλο. Δεν γίνονται πια δεκτές άλλες αιτήσεις, γιατί η προσφορά σε αυτή την περίπτωση έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη ζήτηση. Εκεί που η ομογένεια θα μπορούσε τώρα να στρέψει την προσοχή της, είπε ο κύριος Γερουλάνος, είναι η προώθηση του προγράμματος της Ολυμπιακής Φλόγας μέσα από το οποίο και θα περάσει το μήνυμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και της Ειρήνης. Κατά τον Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού η Ελλάδα ξοδεύει περισσότερα χρήματα, κατά κεφαλήν, για ειρηνευτικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, από ότι οποιαδήποτε άλλη χώρα. Αυτό δεν είναι γνωστό σε πολύ κόσμο. Όπως επίσης και πολλά άλλα θετικά πράγματα σε σχέση με την Ελλάδα δεν είναι διεθνώς γνωστά. Η πρόκληση για τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης είναι πως μέσα από τους Ολυμπιακούς αγώνες να προβληθεί η σωστή εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας.

    [11] Διερευνάται η Χάλιμπερτον

    12 Dec 2003, 20:36 UTC

    Η κυβέρνηση Μπους υποστηρίζει την διαπίστωση ομάδας λογιστών του Πενταγώνου ότι μια εταιρεία, διευθυντής της οποίας ήταν παλαιότερα ο αντιπρόεδρος Ντίκ Τσέϋνυ, υπερχρέωσε την Aμερικανική κυβέρνηση για προμήθειες προς τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως έχουν ήδη παρθεί μέτρα για να διασφαλισθεί η ακρίβεια της έρευνας του Yπουργείου Aμυνας, που έδειξε ότι η εταιρεία Χάλιμπερτον χρέωσε τον Aμερικανικό στρατό 120 εκατομμύρια δολάρια παραπάνω απ ότι έπρεπε. Το Πεντάγωνο και η Χάλιμπερτον λένε πως η υπερχρέωση φαίνεται πως δεν έγινε σκόπιμα, αλλά οφείλεται σε λάθη στα κοστολόγια και σε ανεπαρκή επιτήρηση μιας εταιρείας στο Κουβάϊτ που ανέλαβε ορισμένα συμβόλαια. Στη θυγατρική της Χάλιμπάρτον, Κέλογκ-Μπράουν και Ρουτ, εκδόθηκαν, χωρίς μειοδοτικό διαγωνισμό, συμβόλαια για έργα στο Ιράκ, ύψους περίπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο κ. Τσένυ ήταν διευθυντής της Χάλιμπερτον μέχρι το 2000, οπότε παραιτήθηκε για να λάβει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία Μπους σαν υποψήφιος για την αντιπροεδρία..

    [12] Η ΔΥΑΕ ζητά από το Ισραήλ να εγκαταλείψει τα πυρηνικά του όπλα

    12 Dec 2003, 20:47 UTC

    Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι

    O επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών, Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι, κάλεσε το Ισραήλ να εγκαταλείψει τα πυρηνικά του όπλα, για να συμβάλει στην επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σε συνέντευξή του προς την Ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, ο κ. ελ Μπαρεντέι προέτρεψε επίσης το Ισραήλ να υπογράψει την συνθήκη μη εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και πρόσθεσε οτι ένας πυρηνικός αφοπλισμός, από μέρους του Ισραήλ, θα αποτελούσε το κλειδί στο άνοιγμα διαλόγου με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, για το ξερρίζωμα των όπλων μαζικής καταστροφής απο την γενική περιοχή.

    Το Ισραήλ δεν έχει παραδεχθεί οτι διαθέτει ατομική βόμβα, αλλά ο κ. Μπαρεντέι είπε οτι η υπηρεσία του θεωρεί βέβαιο οτι το Ισραήλ διαθέτει τέτοιο όπλο, κάτι που ποτέ δεν διέψευσε το εν λόγω κράτος.

    [13] Aντιδρά η Ευρώπη στον αποκλεισμό της από την ανάληψη συμβολαίων στο Ιράκ

    12 Dec 2003, 17:18 UTC

    Ρ. Πρόντι

    H Eυρωπαϊκή ηγεσία διαφώνησε με την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλεισθούν χώρες που αντιτάχθησαν στον πόλεμο στο Ιράκ, απο του να λάβουν μέρος σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς για την ανάληψη συμβολαίων για την ανοικοδόμηση της χώρας, ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

    Στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, επέκρινε σφοδρά τις ΗΠΑ για την απόφασή τους αυτή. Ομως, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ είπε οτι η απόφαση του πώς θα ξοδευθούν τα χρήματα των ΗΠΑ, ανήκει σε αυτές. Ο πρόεδρος Μπούς λέει οτι οι αμερικανοι φορολογούμενοι προσδοκούν οτι τα χρήματά τους θα πάνε σε χώρες των οποίων οι στρατιώτες διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να απελευθερώσουν το Ιράκ. Οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης, ζητήσαν απο την Ουάσινγκτον να αναθεωρήσει την απόφασή της.

    [14] Αναβλήθηκε, ξανά, η σύνοδος της Λόγια Τζιργκα στο Αφγανιστάν

    12 Dec 2003, 17:20 UTC

    Αντιπρόσωποι στη Λόγια Τζίργκα

    Αναβλήθηκε, για δεύτερη φορά σε λιγότερο απο μία εβδομάδα, η σύνοδος του Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Αφγανιστάν, κατά την οποία επρόκειτο να αποφασιστεί ένα νέο σύνταγμα για την χώρα. Αφγανοί αξιωματούχοι λένε οτι το Μέγα Συμβούλιο, ή Λόγια Τζίργκα, επρόκειτο να συναντηθεί το Σάββατο, αλλά η συνάντηση ανεβλήθη για 24 ώρες. Αξιωματούχοι λένε οτι αρκετοί σύνεδροι δεν έχουν ακόμα αφιχθεί στην πρωτεύουσα Καμπούλ, όπου συναντάται το Συμβούλιο. Ομως,ένας απο τους κύριους οργανωτές του συμβουλίου, είπε στην ΦτΑ οτι ανεπίσημες διαβουλεύσεις έχουν ήδη αρχίσει και οτι αναμένει οτι η συνάντηση του συμβουλίου θα αρχίσει την Κυριακή, ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Στο συμβούλιο θα λάβουν μέρος 500 σημαίνοντες Αφγανοί, για να συζητήσουν και να υιοθετήσουν ένα νέο σύνταγμα για την χώρα.

    [15] Θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί οι θάνατοι αμάχων στο Ιράκ, λεει η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    12 Dec 2003, 17:34 UTC

    Η διεθνής οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε οτι οι θάνατοι άνω των χιλίων ιρακινών αμάχων κατά την διάρκεια αμερικανικών επιθέσεων, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Σύμφωνα με την οργάνωση, πολλοί απο τους θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, σημειώθηκαν κατα τη διάρκεια επιθέσεων εναντίον στόχων που εντοπίστηκαν με μικρό προγραμματισμό, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με βόμβες διασποράς, που σκορπίζουν τον θάνατο σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου απο το σημείο κρούσης. Η υπογράφουσα την έκθεση της οργάνωσης, Μπόνυ Ντόχερτυ, λέει οτι τέτοια όπλα δεν θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιηθεί σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές. Πάντως, ή έκθεση τονίζει οτι οι κάτω απο Αμερικανική ηγεσία συμμαχικές δυνάμεις έλαβαν μέτρα για την πρόληψη θανάτων αμάχων, κατά την διάρκεια επιθέσεων σε προεπιλεγμένους στοχους, όπως π.χ., κυβερνητικά κτίρια.

    Αξιωματούχοι του Πενταγώνου είπαν οτι οι ΗΠΑ λυπούνται για τις απώλειες και πρόσθεσαν οτι οι βόμβες διασποράς είναι πιό ακριβείς απο τις επιλεγόμενες «χαζές βόμβες», συμβατικής τεχνολογίας.

    [16] Συνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ...

    12 Dec 2003, 20:53 UTC

    French President Jacques Chirac, second from right, talks to German Chancellor Gerhard Schroeder, left, during a break at the EU summit in Brussels, Friday

    Ανώτεροι ηγέτες των 15 χωρών μελών της ΕΕ και 10 υποψήφιες προς ένταξη χώρες συναντώνται στις Βρυξέλλες για διήμερη συνοδό κορυφής, στη προσπάθεια τους να επιλυθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με το πρώτο Σύνταγμα της Κοινότητας.

    Η Γερμανία και η Γαλλία υποστηρίζουν έντονα το άρθρο του σχεδίου Συντάγματος που δίνουν μεγαλύτερη δύναμη ψήφου στις χώρες με το μεγαλύτερο πληθυσμό. Η Ισπανία και η Πολωνία, που θα γίνει πλήρες μέλος τον Μάιο του 2004, αντιτίθενται στο άρθρο αυτό.

    Τα μέλη της Ένωσης πάντως, ενέκριναν σήμερα ένα αναθεωρημένο αμυντικό σύστημα, που προβλέπει τον συντονισμό των ευρωπαϊκών αμυντικών δραστηριοτήτων με αυτών του ΝΑΤΟ.

    [17] Νέες εκρήξεις στο κέντρο της Βαγδάτης

    12 Dec 2003, 01:54 UTC

    Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις δόνησαν μετά τα μεσάνυχτα το κέντρο της Βαγδάτης, κοντά στη λεγόμενη «Πράσινη Ζώνη» όπου βρίσκεται το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στην ιρακινή πρωτεύουσα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι εκρήξεις έμοιαζαν με εκρήξεις όλμων, αλλά αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη δηλώσει τι προκάλεσε τις εκρήξεις. Επίσης χθες ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 14 τραυματίστηκαν απο βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, έξω απο στρατιωτική βάση στη πόλη Ραμαντί, δυτικά της Βαγδάτης. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι η βόμβα ήταν κρυμμένη μέσα σε αυτοκίνητο που μετέφερε τρεις ιρακινούς, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση.

    [18] Συνάντηση Πάουελ με ένα από τους ...

    12 Dec 2003, 21:15 UTC

    Κ. Πάουελ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, συναντήθηκε την Πέμπτη, το βράδυ, με το Σαρί Νουσεϊμπέ, που είναι ο ένας από τους δυο συντάκτες ενός ανεπίσημου σχεδίου για επίτευξη ειρηνευτικής διευθέτησης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση του είδους που πραγματοποιεί ο κ. Πάουελ αυτή τη εβδομάδα

    Σαρί Νουσεϊμπέ

    Ο κ. Πάουελ συνομίλησε επί περίπου τρία τέταρτα της ώρας με τον κ. Νουσεϊμπέ, ο οποίος μαζί με τον εταίρο του, πρώην αρχηγό της Ισραηλινής Υπηρεσίας Ασφάλειας, Αμί Αγιαλόν, έχουν εξαπολύσει άνευ προηγουμένου εκστρατεία στις δυο κοινότητες για υποστήριξη του ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός αποστρατιωτικοποιημένου Παλαιστινιακού κράτους, δίπλα στο Ισραήλ.

    Η συνάντηση με τους κυρίους Νουσεϊμπέ και Αγιαλόν επρόκειτο να γίνει την Παρασκευή. Κανονίστηκε όμως να γίνει την Πέμπτη, το βράδυ, αλλά ο κ. Αγιαλόν, που βρισκόταν στη Νέα Υόρκη έχασε την πτήση του για την Ουάσινγκτον, λόγω της φοβερής κίνησης στην Αμερικανική μεγαλούπολη.

    Ο κ. Νουσεϊμπέ, που είναι πρόεδρος του πανεπιστημίου Αλ Κούντς της Ιερουσαλήμ δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον κ. Πάουελ, ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ως ευπρόσδεκτες οποιεσδήποτε ιδιωτικές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή που αναλήφθηκε από κοινού με τον κ. Αγιαλόν, αλλά παράλληλα επανέλαβε την προσήλωση της Ουάσινγκτον στον «οδικό χάρτη», που αποσκοπεί στην υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2005.

    Το έγγραφο Αγιαλόν-Νουσεϊμπέ, που καταλαμβάνει λιγότερο από δύο σελίδες, προβλέπει την αποχώρηση των Ισραηλινών από σχεδόν όλη τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα και να γίνει η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων. Επίσης, για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες προβλέπει να μην αποζημιωθούν από ειδικό ταμείο της διεθνούς κοινότητας, αλλά να έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στο νέο Παλαιστινιακό κράτος.

    Ο κ. Νουσεϊμπέ είπε πως το σχέδιο συμπληρώνει τον «οδικό χάρτη», αλλά αντίθετα με αυτόν προτείνει λύσεις για τα πιο δύσκολα θέματα που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες επίλυσης του Μεσανατολικού. Ο κ. Νουσεϊμπέ είπε επίσης πως παρόλο που ούτε ο ίδιος ούτε ο κ. Αγιαλόν είναι σημαντικά πολιτικά πρόσωπα, έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν διακόσες χιλιάδες υπογραφές, τα δύο τρίτα των οποίων προέρχονται από το Ισραήλ και πως μπορεί τελικά να συγκεντρωθούν τόσο πολλές υπογραφές που η Παλαιστινιακή και η Ισραηλινή ηγεσία δεν θα μπορούν πλέον να αγνοήσουν το σχέδιό τους.

    Τέλος ο κ. Νουσεϊμπέ είπε πως ούτε ο ίδιος ούτε ο κ. Αγιαλόν συναγωνίζονται με τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης του Ισραήλ Γιοσί Μπεϊλίν και τον πρώην Υπουργό Πληροφοριών των Παλαιστινίων Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο, που παρουσίασαν την 1η Δεκεμβρίου στη Γενεύη ένα παρόμοιο, αλλά λεπτομερέστερο ειρηνευτικό σχέδιο και που συναντήθηκαν με τον κ. Πάουελ την περασμένη Παρασκευή.

    Το σχέδιο αυτό δεν έχει υιοθετηθεί από την Παλαιστινιακή ηγεσία, ενώ έχει καταδικαστεί από συμβούλους του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, οι οποίοι λένε πως όχι μόνο δεν βοηθάει σε τίποτα αλλά είναι και υπονομεύει τα συμφέροντα του Ισραήλ.

    [19] Διερευνάται νέα δραστηριότητα ...

    12 Dec 2003, 03:45 UTC

    Ανώτερος αξιωματούχος της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας διερευνά πληροφορίες σχετικά με νέες δραστηριότητες στο κύριο πυρηνικό εργοστάσιο της Βόρειας Κορέας. Η συντηρητική εφημερίδα ΤζούνγκΑνγκ Ιλμπο της Νότιας Κορέας γράφει ότι διπλωμάτες στη Σεουλ και την Ουάσινγκτον δήλωσαν πως αμερικανικός δορυφόρος εντόπισε καπνούς να βγαίνουν από το πυρηνικό εργοστάσιο. Ο υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας είπε ότι η Σεούλ προσπαθεί να εξακριβώσει κατά πόσον η πληροφορία είναι σωστή.

    Εξάλλου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν την πιθανότητα να στείλουν φέτος άλλους 60 τόνους τροφίμων στη Βόρειο Κορέα, αν η Πιονγιανγκ επιτρέψει επίβλεψη της διανομής των τροφίμων αυτών, για να διασφαλιστεί ότι θα χορηγηθούν σε έτομα που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 17 December 2003 - 2:18:21 UTC