Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-12-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένας αμερικανός στρατιώτης νεκρός και τρεις τραυματίες στο Ιράκ.
  • [02] O ΟΑΣΕ επικρίνει την εκλογική διαδικασία στη Ρωσία.
  • [03] Στο Λευκό Οίκο σήμερα ο πρωθυπουργός της Κίνας.
  • [04] Η Ουάσιγκτον ζητά και πάλι απ' το Ιράν να παραδώσει μέλη της Αλ Κάιντα που έχει συλλάβει.
  • [05] Την προτίμηση του για την υποψηφιότητα Ντήν ανακοινώνει ο Αλ Γκόρ.
  • [06] Παραμένει το αδιέξοδο για το σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος.
  • [07] Ενοχοι οι 15 απο τους 19 κατηγορούμενους της 17 Νοέμβρη
  • [08] Επικείμενη ανάπτυξη Αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη
  • [09] Ο Πρωθυπουργός της Κίνας στη Νέα Υόρκη
  • [10] Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες
  • [11] Η Αλ Κάιντα επικεντρώνει την προσοχή της στο Ιράκ
  • [12] Όι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν καταζητούμενο εξτρεμιστή στην Σαουδική Αραβία

  • [01] Ένας αμερικανός στρατιώτης νεκρός και τρεις τραυματίες στο Ιράκ.

    09 Dec 2003, 01:58 UTC

     

    Στο Ιράκ, ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τουλάχιστον τρεις άλλοι τραυματίστηκαν σε ξεχωριστές επιθέσεις στη Μοσούλη. Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσε ότι ο αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από επίθεση από αυτοκίνητο και οι τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν από βόμβα στο οδόστρωμα. Επίσης ένας Ιρακινός αστυνομικός σκοτώθηκε όταν εξερράγη βόμβα την οποία προσπαθούσε να εξουδετερώσει στη Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης. Εξάλλου, στη Νέα Υόρκη ανακοινωθέν του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ καταδικάζει τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον Ιρακινών και ξένων πολιτών καθώς και των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    [02] O ΟΑΣΕ επικρίνει την εκλογική διαδικασία στη Ρωσία.

    09 Dec 2003, 02:12 UTC

    Διεθνείς παρατηρητές χαρακτηριζουν τις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία, υπαναχώρηση της διαδικασίας εκδημοκρατισμού της χώρας. Τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα των εκλογών, δείχνουν οτι τα κόμματα που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν θα κυριαρχήσουν στην κάτω βουλή της χώρας. Ανώτερος αξιωματούχος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών διαστρευλώθηκαν σε μεγάλο βαθμό με την εκτενή χρήση κρατικών κονδυλίων για την ενίσχυση των κομμάτων που πρόσκεινται φιλικά προς τον κ. Πούτιν. Οι ΗΠΑ είπαν οτι συμμερίζονται τις ανησυχίες του οργανισμού και παρότρυναν την Δούμα να δρομολογήσει εσωτερικές μεταρρυθμίσεις. Ο πρόεδρος Πούτιν προέτρεψε την κυβέρνησή του να εργαστεί επικοδομητικά με την νέα Βουλή, και πρόσθεσε ότι ακόμη και οι χαμένοι των εκλογών θα μπορέσουν να συμβάλουν στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

    [03] Στο Λευκό Οίκο σήμερα ο πρωθυπουργός της Κίνας.

    09 Dec 2003, 03:01 UTC

    Απ' την επίσκεψη του κ. Γουέν στη Νέα Υόρκη

    Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Ζιαμπάο, βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, για συνομιλίες σήμερα στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Μπούς. Αναμένεται πως οι συνομιλίες αυτές θα επικεντρωθούν σε θέματα εμπορίου, στην κρίση με τη Βόρεια Κορέα και το θέμα της Ταϊβάν. Χθες ο κ. Γουέν επισκέφτηκε τη Νέα Υόρκη, όπου προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα υπεραμυνόμενος ταυτόχρονα της εμπορικής πολιτικής της χώρας του. Σε ομιλία του στην Ένωση Τραπεζιτών Αμερικής, ο κ. Γουέν δήλωσε ότι ήρθε στις ΗΠΑ αναζητώντας φίλους και συνεργάτες και όχι για να αρχίσει εμπορικό πόλεμο. Και ζήτησε απ τις ΗΠΑ, αντί να επιβάλλουν περιορισμούς στις εισαγωγές Κινεζικών προϊόντων, να αυξήσουν τις εξαγωγές τους προς τη χώρα του, έτσι ώστε να μειωθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου με την Κίνα.

    [04] Η Ουάσιγκτον ζητά και πάλι απ' το Ιράν να παραδώσει μέλη της Αλ Κάιντα που έχει συλλάβει.

    09 Dec 2003, 02:50 UTC

    Ρίτσαρντ Μπάουτσερ

    Οι ΗΠΑ ζήτησαν και πάλι απ το Ιράν να παραδώσει μέλη της Αλ Κάιντα που έχει συλλάβει. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε χθες ότι στα κρατούμενα στελέχη της Αλ Κάιντα στο Ιράν ενδέχεται να περιλαμβάνονται και ορισμένα απ τα ηγετικά μέλη του δικτύου, και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί στις ΗΠΑ πρόσβαση στα άτομα αυτά. Ο κ. Μπάουτσερ επανέλαβε επίσης την θέση της κυβέρνησης Μπούς ότι το Ιράν θα πρέπει να εκδώσει τους συγκεκριμένους υπόπτους είτε στις ΗΠΑ, είτε στις χώρες καταγωγής τους.

    [05] Την προτίμηση του για την υποψηφιότητα Ντήν ανακοινώνει ο Αλ Γκόρ.

    09 Dec 2003, 03:24 UTC

    Χάουαρντ Ντήν

    Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκόρ, αναμένεται πως θα ανακοινώσει την υποστήριξη του προς τον προεδρικό υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, πρώην κυβερνήτη της πολιτείας Βερμόντ, Χάουαρντ Ντήν, που μέχρι τώρα έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις των δημοκρατικών ψηφοφόρων για το χρίσμα του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2004. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γκόρ θα ανακοινώσει την προτίμηση του για τον κ. Ντήν σήμερα σε ειδική συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη. Αναλυτές δηλώνουν ότι η ανακοίνωση αυτή θα δώσει μια ακόμη ώθηση στην προεκλογική εκστρατεία του κ. Ντήν.

    [06] Παραμένει το αδιέξοδο για το σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    09 Dec 2003, 03:47 UTC

    Οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των 10 προς ένταξη χωρών, δεν κατάφεραν να σημειώσουν επαρκή πρόοδο ως προς την επίλυση των διαφορών αναφορικά με το σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος, ενόψει της συνόδου κορυφής που αρχίζει τη Παρασκευή. Τα ποιο επίμαχα θέματα παραμένουν το σύστημα ψηφοφορίας της Ένωσης, το μέγεθος της εκτελεστικής εξουσίας, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και η αμυντική πολιτική της νέας ενωμένης Ευρώπης. Το σχέδιο συντάγματος δίνει στις μεγαλύτερες χώρες περισσότερη δύναμη ψήφου και λιγότερη στις μικρότερες χώρες, που ζητούν την διατήρηση του ισχύοντος συστήματος ψηφοφορίας.

    [07] Ενοχοι οι 15 απο τους 19 κατηγορούμενους της 17 Νοέμβρη

    08 Dec 2003, 17:50 UTC

    Ο φερόμενος ως ιθύνων νούς της οργάνωσης, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

    Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην Αθήνα, έκρινε ένοχα 15 άτομα για συμμετοχή σε μια σειρά δολοφονιών που κάλυψαν μια περίοδο 25 χρόνων, με θύματα διπλωμάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρεττανία και την Τουρκία, καθώς και εξέχοντες Έλληνες πολίτες. Η δικαστική απόφαση φαίνεται πως μείωσε τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν του χρόνου τον Αύγουστο στην Αθήνα. Η απόφαση του Εφετείου ίσως αποτελέσει το τελευταίο κεφάλαιο του θρύλου της εξτρεμιστικής μαρξιστικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, που είναι υπεύθυνη για 23 δολοφονίες μεταξύ των ετών 1975 και 2000.

     

    Το ειδικό Τριμελές Εφετείο έκρινε 15 από τους 19 κατηγορουμένους, συμπεριλαμβανόμενου και του ιθύνοντα νου των δολοφονιών και του κύριου εκτελεστή τους ένοχους για σχεδόν δυόμισυ χιλιάδες ενέργειες, που κυμαίνονται από ανθρωποκτονίες, μέχρι διαρρήξεις τραπεζών και παράνομη κατοχή όπλων. Τέσσερεις από τους κατηγορουμένους κρίθηκαν αθώοι. Οι ποινές που θα επιβληθούν, αναμένεται πως θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, που θα ξανασυνέλθει το δικαστήριο. Ορισμένοι από τους υπόδικους αντιμετωπίζουν ποινή πολλαπλής ισόβιας κάθειρξης. Το πρώτο θύμα της 17 Νοέμβρη ήταν ένας σταθμάρχης της ΣΙΑ στην Αθήνα, που δολοφονήθηκε το 1975 και το τελευταίο ένας ακόλουθος της Βρεττανικής πρεσβείας στην ελληνική πρωτεύουσα, που δολοφονήθηκε 25 χρόνια αργότερα. Η 17 Νοέμβρη ταλαιπωρούσε επί χρόνια την ελληνική αστυνομία, μέχρις ότου μια αδέξια βομβιστική απόπειρα, οδήγησε σε ανθρωποκηνυγητό που απέληξε στη σύλληψη των περισσότερων μελών της.

    [08] Επικείμενη ανάπτυξη Αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη

    08 Dec 2003, 21:52 UTC

    Ντάγκλας Φεϊθ

    Οι ΗΠΑ άρχισαν να ενημερώνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ για τα σχέδια μελλοντικής ανάπτυξης των στρατευμάτων τους, που συμπεριλαμβάνουν την πιθανή μεταφορά δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών από βάσεις στη Γερμανία σε βάσεις στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Ανώτεροι αξιωματούχοι του Πεντάγωνου και του Στεητ Ντηπαρτμεντ μίλησαν σήμερα για θέμα αυτό στις Βρυξέλλες, αλλά αρνήθηκαν να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες, λέγοντας ότι τα σχέδια βρίσκονται ακόμη στα αρχικά τους στάδια.

    Ο Υφυπουργός Άμυνας Ντάγκλας Φεϊθ και ο ομόλογος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Μαρκ Γκροσμαν, είπαν ότι η επανανάπτυξη θα γίνει μέσα στις επόμενες δεκαετίες και ότι θα είναι ανεξάρτητη από τις παγκόσμιες εξελίξεις. Οι κύριοι Φέϊθ και Γκρόσμαν αναμένεται να ενημερώσουν τις αρχές στο Παρίσι, τη Μόσχα, το Λονδίνο, το Βερολίνο, τη Βαρσοβία, τη Σόφια, την Άγκυρα και το Βουκουρέστι.

    [09] Ο Πρωθυπουργός της Κίνας στη Νέα Υόρκη

    08 Dec 2003, 21:35 UTC

    Ο Πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Ζιαμπάο χτύπησε σήμερα στη Οθώλ Στρητ, την καμπάνα έναρξης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, προκαταρκτικά των συναντήσεών του με ηγετικά στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου. Ο κύριος Ουέν διανύει σήμερα τη δεύτερη μέρα της τετραήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, που θα συμπεριλάβει και συνάντηση με το Πρόεδρο Μπους στο Λευκό Οίκο αύριο. Οι συνομιλίες του Κινέζου Πρωθυπουργού με αμερικανούς αξιωματούχους αναμένεται να επικεντρωθούν στη Ταϊβάν, τη Βόρειο Κορέα και το διμερές εμπόριο.

    Την Κυριακή ο κύριος Ουέν συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ Κόφι Ανάν. Ο κύριος Αννάν ζήτησε από τη Κίνα και την Ταιβάν να επιλύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά, ενώ ο κύριος Ουέν προειδοποίησε την Ταϊβάν να μη χρησιμοποιεί τη δημοκρατία σαν πρόσχημα για απόσχιση.

    [10] Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες

    08 Dec 2003, 17:48 UTC

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των 15 χωρών μελών και των 10 υποψήφιων προς ένταξη χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συναντώνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν σχετικά με το σχέδιο συντάγματος της Κοινότητας, προκαταρκτικά της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που αρχίζει την Παρασκευή. Μερικά απο τα πιό επίμαχα θέματα είναι η μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος διεξαγωγής εκλογών, το μέγεθος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η αμυντική πολιτική της Ενωσης. Το σχέδιο του συντάγματος που καταρτίστηκε νωρίτερα φέτος, θα δίνει σε χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, περισσότερη εκλογική δύναμη απο ότι στις χώρες με μικρότερο πληθυσμό. Οι μικρότερες χώρες επιμένουν οτι θα πρέπει να διατηρηθεί το παρόν σύστημα, που τους δίνει σχεδόν ίση εκλογική δύναμη με εκείνη που παρέχεται στις μεγαλύτερες.

    [11] Η Αλ Κάιντα επικεντρώνει την προσοχή της στο Ιράκ

    08 Dec 2003, 00:14 UTC

    Άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Newsweek αναφέρει ότι ανώτερα στελέχη της Αλ Κάιντα δήλωσαν στους Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν ότι σκοπεύουν να επικεντρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων τους σε νέο μέτωπο στο Ιράκ. Το άρθρο φέρει ανώτερες πηγές στους κόλπους των Ταλεμπάν να δηλώνουν ότι στη διάρκεια του ιερού, για τους μουσουλμάνους, μήνα του Ραμαζανιού συναντήθηκαν με τρεις ανώτερους απεσταλμένους της Αλ Κάιντα. Ένα απ τα ανώτερα στελέχη των Ταλεμπάν δήλωσε ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν θεωρεί το Ιράκ «τέλειο πεδίο μάχης» εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Πάντως αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δηλώνουν ότι δεν φαίνεται να έχει ξεκινήσει σημαντική μετατόπιση των πόρων της Αλ Κάιντα.Νες

    [12] Όι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν καταζητούμενο εξτρεμιστή στην Σαουδική Αραβία

    08 Dec 2003, 18:25 UTC

    Oι σαουδαραβικές δυνάμεις ασφάλειας σκότωσαν καταζητούμενο εξτρεμιστή κατά την διάρκεια ανταλλαγής πυρών στην Ριγιάντ. Ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει οτι ο νεκρός είναι ένας απο τους 26 εξτρεμιστές που το υπουργείο ανήγγειλε το Σάββατο οτι καταζητούνται σε σχέση με τρομοκρατικές ενέργειες. Η ανακοίνωση αναφέρει οτι ο ύποπτος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σήμερα, αφού άνοιξε πύρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, όταν εκείνες διαπίστωσαν οτι έφερε πλαστή ταυτότητα και ορισμένα όπλα. Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση σχετικά με νωρίτερη πληροφορία, οτι και ένας δεύτερος ύποπτος σκοτώθηκε κατά την διάρκεια του επεισοδίου. Πάντως, αυτόπτες μάρτυρες λένε οτι τουλάχιστον ένα άτομο συνελήφθη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 10 December 2003 - 2:18:15 UTC