Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-11-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 4 τραυματίες από νέες επιθέσεις στη Βαγδάτη
  • [02] Απαλλάσονται απ' τα καθήκοντα τους 2 αξιωματούχοι του ΟΗΕ που είχαν σχέση με την επίθεση εναντίον του αρχηγείου του οργανισμού στη
  • [03] ΔΥΑΕ: Η έκθεση του Ιράν δείχνει μη συμμόρφωση με διεθνείς του υποχρεώσεις στον τομέα των πυρηνικών.
  • [04] Αναβλήθηκε ο σχηματισμός νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης.
  • [05] Επίσημη επίσκεψη του Βιτσέντε Φόξ στις ΗΠΑ.
  • [06] Ιβανώφ: Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στον λεγόμενο οδικό χάρτη για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.
  • [07] Την Καλιφόρνια επισκέφτηκε ο πρόεδρος Μπούς.
  • [08] Χιλιάδες σπίτια ιδιωτών θα χρησιμοποιηθούν για την στέγαση επισκεπτών στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
  • [09] Eνεκρίθη απο την αμερικανική γερουσία το οικονομικό πακέττο για το Ιράκ και το Αφγανιστάν
  • [10] Και νέα δολοφονία δικαστή στο Ιράκ
  • [11] Στην Καλιφόρνια σήμερα ο πρόεδρος Μπούς
  • [12] Βόμβα στην τουρκική πρεσβεία της Χάγης

  • [01] 4 τραυματίες από νέες επιθέσεις στη Βαγδάτη

    05 Nov 2003, 01:01 UTC

    Η πράσινη ζώνη

    Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 4 άτομα τραυματίστηκαν σε σειρά επιθέσεων με όλμους εναντίον του κτιριακού συγκροτήματος όπου στεγάζεται και το αρχηγείο των ΗΠΑ στη Βαγδάτη. Οι επιθέσεις στόχευαν την λεγόμενη «πράσινη ζώνη» στη Βαγδάτη, όπου οι Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και το προσωπικό των συμμαχικών δυνάμεων ζουν και εργάζονται. Δεν είναι ακόμα σαφές αν αυτοί που τραυματίστηκαν ήταν μη στρατιωτικό ή στρατιωτικό προσωπικό. Χθες επίσης κατά την διάρκεια της ημέρας, ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 2 άλλοι τραυματίσθηκαν από βόμβα τοποθετημένη στο δρόμο στη Βαγδάτη. Πάντως ο Πρόεδρος Μπους επανέλαβε χθες ότι η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να παραμείνουν στο Ιράκ δεν κλονίστηκε από το θάνατο Αμερικανών στρατιωτών.

    [02] Απαλλάσονται απ' τα καθήκοντα τους 2 αξιωματούχοι του ΟΗΕ που είχαν σχέση με την επίθεση εναντίον του αρχηγείου του οργανισμού στη Βαγδάτη.

    05 Nov 2003, 01:06 UTC

    Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΕ απαλλάχθηκαν προσωρινά από τα καθήκοντά τους εν αναμονή έκθεσης για τις παρατυπίες στα μέτρα ασφαλείας στο αρχηγείο του διεθνούς οργανισμού στη Βαγδάτη, πριν την βομβιστική επίθεση της 19ης Αυγούστου. Εκπρόσωπος των ΗΕ ανακοίνωσε χθες ότι ο ασκών καθήκοντα απεσταλμένου του οργανισμού στο Ιράκ, Ραμίρο Λόπες ντα Σίλβα και η συντονίστρια θεμάτων ασφαλείας των ΗΕ, Τούν Μυάτ, τέθησαν σε άδεια έως τα μέσα Ιανουαρίου. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την έκδοση έκθεσης τον περασμένο μήνα που χαρακτηρίζει τα μέτρα ασφαλείας των ΗΕ στο Ιράκ πρόχειρα και ανεπαρκή. Επίσης τα ΗΕ ανακοίνωσαν ότι ο γενικός γραμματέας Κοφφι Αννάν, διόρισε τον Τζέραλντ Ουώλζερ, επικεφαλής της υπηρεσιακής έρευνας για να διαπιστωθεί ποιοι ευθύνονται για την αποτυχία των μέτρων ασφαλείας. Ο κ. Ουώλζερ είχε διατελέσει βοηθός αρμοστής των ΗΕ για θέματα προσφύγων.

    [03] ΔΥΑΕ: Η έκθεση του Ιράν δείχνει μη συμμόρφωση με διεθνείς του υποχρεώσεις στον τομέα των πυρηνικών.

    05 Nov 2003, 01:53 UTC

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δηλώνει ότι η έκθεση που υπέβαλε το Ιράν τον περασμένο μήνα για τα πυρηνικά του προγράμματα, δείχνει ότι η Τεχεράνη δεν έχει συμμορφωθεί με ορισμένες απ τις διεθνείς της υποχρεώσεις στον τομέα. Ο κ. Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι σε έκθεση του προς το διοικητικό συμβούλιο της Υπηρεσίας του την άλλη εβδομάδα θα αναφερθεί λεπτομερώς σ αυτές τις παραλείψεις από μέρους της Τεχεράνης. Εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας βρίσκονται αυτή τη περίοδο στο Ιράν για να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης στην έκθεση.

    [04] Αναβλήθηκε ο σχηματισμός νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης.

    05 Nov 2003, 01:59 UTC

    O Παλαιστίνιος πρόεδρος, Γιάσερ Αραφάτ, ανέβαλε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αχμέντ Κουρέια, σχετικά με το ποίος θα χειρίζεται θέματα ασφαλείας στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Ο κύριος Αραφάτ παρέτεινε την θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, λίγες ώρες πριν την λήξη της προθεσμίας που είχε τεθεί στο κ. Κουρέια για να υποβάλει την σύνθεση της νέας, μόνιμης κυβέρνησης.

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αναμένεται πως ο κύριος Κουρέια θα υποβάλει στη Παλαιστινιακή Βουλή τον κατάλογο με τα ονόματα των νέων υπουργών, την ερχόμενη εβδομάδα.

    [05] Επίσημη επίσκεψη του Βιτσέντε Φόξ στις ΗΠΑ.

    05 Nov 2003, 02:02 UTC

    Ο πρόεδρος του Μεξικού, Βιτσέντε Φόξ, άρχισε τριήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ που αναμένεται οτι θα εστιαστεί σε θέματα εμπορικών συναλλαγών, μεταναστών και άλλα διμερή θέματα. Ο κ. Φόξ έφθασε χθες στο Φοίνιξ, την πρωτεύουσα της Αριζόνας, για συνομιλίες με την κυβερνήτη, Τζάνετ Ναπολιτάνο, και δήλωσε οτι σχεδιάζει να συζητήσει θέματα εμπορικών συναλλαγών και την κατάσταση των μεγάλων μεξικανο-αμερικανικών κοινοτήτων. Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του, πριν 3 χρόνια, ο κ. Φόξ πιέζει για την υπογραφή μεταναστευτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, για να διευθετηθεί το νομικό καθεστώς των τριών και πλέον εκατομμυρίων παράνομων Μεξικανών μεταναστών που υπολογίζεται οτι ζούν στις ΗΠΑ.

    [06] Ιβανώφ: Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στον λεγόμενο οδικό χάρτη για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

    05 Nov 2003, 02:23 UTC

    Ιγκόρ Ιβανώφ

    Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανώφ, δήλωσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στον λεγόμενο «οδικό χάρτη» για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Σαρόν συναντήθηκε χθες με τον κ. Ιβανώφ, κατά την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψης του στη Μόσχα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ήλπιζε πως θα μπορούσε να πείσει τη Ρωσία να αποσύρει σχέδιο ψηφίσματος που έχει υποβάλλει στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ και το οποίο επικυρώνει τον οδικό χάρτη. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο κ. Ιβανώφ είπε στο κ. Σαρόν ότι θα επανεξετάσει την υποβολή του σχεδίου στο Συμβούλιο Ασφάλειας, αλλά τόνισε ότι δεν μπορεί να του υποσχεθεί ότι θα το αποσύρει.

    [07] Την Καλιφόρνια επισκέφτηκε ο πρόεδρος Μπούς.

    05 Nov 2003, 02:27 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς επαίνεσε τους κατοίκους της νότιας Καλιφόρνια, για «το κουράγιο τους», όπως είπε, μετά τις καταστροφικές πρόσφατες πυρκαγιές. Ο κύριος Μπους επιθεώρησε χθες με ελικόπτερο την περιοχή του Σαν Ντιέγκο και συναντήθηκε με τους κατοίκους μία κοινότητας που αποτεφρώθηκε, από τις πυρκαγιές που μέχρι στιγμής έχουν κοστίσει την ζωή σε 22 άτομα.

    Οι πυροσβέστες λενε ότι οι μεγαλύτερες πυρκαγιές βρίσκονται σχεδόν υπό πλήρη έλεγχο, λόγω των πρόσφατων δροσερών και υγρών καιρικών συνθηκών. Οι φωτιές αποτέφρωσαν περίπου 3 εκατομμύρια στρέμματα και κατέστρεψαν σχεδόν 3.400 σπίτια. Πάνω από 2.700 κάτοικοι της περιοχής παραμένουν άστεγοι.

    [08] Χιλιάδες σπίτια ιδιωτών θα χρησιμοποιηθούν για την στέγαση επισκεπτών στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    05 Nov 2003, 02:39 UTC

    Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, ανακοίνωσε ότι πάνω από 20 χιλιάδες σπίτια ιδιωτών έχουν ήδη προσφερθεί για ενοικίαση στη διάρκεια των Αγώνων, και ότι περίπου 80 σπίτια επιθεωρούνται την ημέρα για να εξακριβωθεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις για ενοικίαση. Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Αθήνα 2004, Σπύρος Καπράλος, δήλωσε ότι τα σπίτια αυτά θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αναπάντεχης ζήτησης για στέγαση επισκεπτών και θεατών της Ολυμπιάδας. Ήδη σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία της Αθήνας, καθώς και ορισμένα κρουαζιερόπλοια έχουν επιστρατευθεί για να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης επισκεπτών.

    [09] Eνεκρίθη απο την αμερικανική γερουσία το οικονομικό πακέττο για το Ιράκ και το Αφγανιστάν

    04 Nov 2003, 16:27 UTC

    Η αμερικανική γερουσία έδωσε την τελική της έγκριση για το ύψους 87 δισ. δολλαρίων πακέττο για το Ιράκ και το Αφγανιστάν, που είχε ζητήσει ο πρόεδρος Μπους. Το μέτρο θα υποβληθεί τώρα προς υπογραφήν στον κ. Μπους. Δεν υπήρχε καμμιά αμφιβολία ότι η γερουσία θα ενέκρινε το πακέττο, δεδομένου ότι οι περισσότεροι νομοθέτες πιστεύουν ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπάρχει άλλη επιλογή από του να συνεχισθούν οι επιχειρήσεις στο Ιράκ.

    Κύριος εισηγητής του μέτρου ήταν ο πρόεδρος της αρμόδιας για τις πιστώσεις επιτροπής της γερουσίας, γερουσιαστής Τεντ Στήβενς, ο οποίος είπε: «Πάντα φέρνουμε σε πέρας ό,τι αρχίζουμε και αυτό ακριβώς κάνουμε και τώρα. Με την έγκριση των συγκεκριμένων δαπανών, θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι των στρατευμάτων μας και έναντι των λαών του Ιράκ και του Αφγανιστάν.»

    Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε αποτελούσε συμβιβασμό μεταξύ των εκδοχών της βουλής και της γερουσίας και το ποσό που προβλέπει να διατεθεί για στρατιωτικές δαπάνες και ξένη βοήθεια είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Το μέτρο δεν περιέχει την πρόβλεψη που υποστηριζόταν από τη γερουσία τα 10 δισ. δολλάρια, από το ποσό που θα διατεθεί για την ανοικοδόμηση του Ιράκ να δοθούν υπό μορφήν δανείου και όχι σαν δωρεάν βοήθεια. Ορισμένοι νομοθέτες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το Ιράκ, που διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, θα πρέπει να επωμισθεί ένα μέρος του κόστους της ανοικοδόμησής του. Η κυβέρνηση Μπους είχε απειλήσει πως θα προέβαλε βέτο στο μέτρο εάν αυτό περιείχε την πρόβλεψη για δάνειο, με το αιτιολογικό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να επιβαρύνουν τη Βαγδάτη με περαιτέρω δάνεια.

    Δημοκρατικά στελέχη της γερουσίας εκμεταλλεύτηκαν τη χθεσινή συζήτηση για το νομοσχέδιο για να διατυπώσουν ξανά επικρίσεις για την πολιτική της κυβέρνησης Μπους έναντι του Ιράκ, που όπως λένε έχει εμπλέξει την Αμερική σε μια παρατεταμένη και δαπανηρή σύγκρουση. Είπε ο υπ αριθμόν ένα δημοκρατικός γερουσιαστής στην επιτροπή πιστώσεων, Ρόμπερτ Μπερντ. "Με τα 87 δισ. δολλάρια που εγκρίθηκαν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορέσουν να παραμείνουν στο Ιράκ τη στιγμή που πρέπει να αναστρέψουν πορεία. Ο πρόεδρος Μπους έχει χρέος έναντι του αμερικανικού λαού να βρεί κάποια στρατηγική αποχώρησης από το Ιράκ και είναι καιρός να το κάνει.»

    Από τα κονδύλια που εγκρίθηκαν, 65 δισεκατομμύρια δολλάρια θα διατεθούν για την υποστήριξη των στρατευμάτων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, 18 κόμμα έξη δισ. για την ανοικοδόμηση του Ιράκ και ένα κόμμα δύο δισ. για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. Το νομοσχέδιο απαιτεί επίσης από την κυβέρνηση να δίνει λεπτομερή λογαριασμό για το πού πάνε τα χρήματα και θέτει αυστηρότερους όρους για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς που αφορούν την ανάληψη έργων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    [10] Και νέα δολοφονία δικαστή στο Ιράκ

    04 Nov 2003, 16:41 UTC

    Οπλοφόροι εκτέλεσαν εξέχοντα δικαστή στη βόρεια πόλη Μοσούλη σήμερα, μία μέρα μετά την δολοφονία ενός άλλου δικαστή στο νότιο Ιράκ. Eπίσης, ο αμερικανικός στρατός ανέφερε και νέα επίθεση εναντίον ανδρών του στη Βαγδάτη, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας στρατιώτες και τραυματίστηκαν δύο. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε οτι το όχημα των στρατιωτών έπεσε πάνω σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Σε παρόμοια επίθεση την Δευτέρα στην Τικρίτ, σκοτώθηκε ένας άλλος αμερικανός στρατιώτης. Η κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ, παρακίνησε την Ισπανία, που είναι ένας απο τους συμμάχους των ΗΠΑ στο Ιράκ, να αποσύρει προσωρινά το πολιτικό προσωπικό και ορισμένους διπλωμάτες από την πρεσβεία της στη Βαγδάτη.

    [11] Στην Καλιφόρνια σήμερα ο πρόεδρος Μπούς

    04 Nov 2003, 16:48 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς μεταβαίνει σήμερα στη νότια Καλιφόρνια, για να επισκεφθεί περιοχές που έχουν πληγεί απο τις πρόσφατες πυρκαγιές. Ο κ. Μπους θα συναντηθεί με αξιωματούχους του σώματος πυροσβεστών και των συνεργείων διάσωσης στο Σάν Ντιέγκο, και μετά θα επιθεωρήσει απο ελικοπτέρου τις κατεστραμμένες περιοχές. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με κατοίκους μίας περιοχής που καταστράφηκε ολοσχερώς και θα εκφωνήσει ομιλία προς πυροσβέστες και μέλη των σωστικών συνεργείων. Ο δροσερότερος και υγρός καιρός βοήθησε στην αναχαίτηση των πυρκαγιών, και οι πυροσβέστες λένε οτι οι μεγαλύτερες και φονικότερες πυρκαγιές έχουν σχεδόν τελείως κατασβεστεί. Ομως ο συνολικός αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε στους 22, ενώ πάνω απο 27,000 άτομα έχουν μείνει άστεγα. Ειδικοί για πλημμύρες προειδοποιούν οτι υπάρχει κίνδυνος να γίνουν κατολισθήσεις εάν σημειωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις.

    [12] Βόμβα στην τουρκική πρεσβεία της Χάγης

    04 Nov 2003, 17:15 UTC

    Bόμβα εξερράγη στην Τουρκική πρεσβεία στη Χάγη, προξενώντας μικρή πυρκαγιά, αλλά όχι τραυματισμούς. Ο τούρκος πρέσβης Τατζάν Ιλντέμ είπε σε δημοσιογράφους οτι ο δράστης μπήκε στον χώρο ασφαλείας της Τουρκίας, υποκρινόμενος οτι ήθελε να υποβάλει να χαρτιά του για την έκδοση βίζας, πυροδότησε τον μηχανισμό και διέφυγε, μετά απο πάλη σώμα με σώμα με υπαλλήλους της πρεσβείας. Δημοσιογραφικές πληροφορίες απο τη Χάγη αναφέρουν την σύλληψη ενός πιθανού δράστη, όμως οι αρχές δεν δίνουν λεπτομέρειες. Η αστυνομία έχει αποκλείσει το χώρο γύρω απο την πρεσβεία, που βρίσκεται στο κέντρο της Χάγης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 7 November 2003 - 2:18:10 UTC