Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-10-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο πρόεδρος Μπους ολοκλήρωσε την περιοδεία του.
  • [02] Ικανοποίηση εξέφρασαν οι ΗΠΑ για την απόφαση του Ιράν να διακόψει το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου.
  • [03] Συλλήψεις 35 υπόπτων από συμμαχικές δυνάμεις και Ιρακινή αστυνομία.
  • [04] Εκδίκηση ζητούν οι Παλαιστίνιοι ...
  • [05] Νέα εμπορική συμφωνία ανακοίνωσαν Ελλάδα-Τουρκία.
  • [06] Ρόμπερτσον: Χαμένα λεφτά τα σχέδια ...
  • [07] Ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ ο δολοφόνος του Ντάνιελ Πέρλ.
  • [08] Ψήφισμα της γενικής συνέλευσης των ΗΕ ζητά τον τερματισμό οικοδόμησης τοίχους ασφάλειας του Ισραήλ.
  • [09] Η Βόρεια Κορέα απέρριψε πρόταση της Ουάσιγκτον για εγγυήσεις ασφάλειας.
  • [10] Έκθεση των ΗΕ ζητά απ' τις Αραβικές χώρες να γεφυρώσουν το χάσμα που τις χωρίζει απ' τον σύγχρονο κόσμο.
  • [11] Έκθεση της Human Rights Watch επικρίνει δραστηριότητες των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

  • [01] Ο πρόεδρος Μπους ολοκλήρωσε την περιοδεία του.

    22 Oct 2003, 01:03 UTC

    Ο πρόεδρος Μπους βρίσκεται στην Αυστραλία μετά από σύντομη επίσκεψη στο Μπαλί, όπου εξήρε την Ινδονησία για τη στάση της έναντι της τρομοκρατίας. Κατά την επίσκεψή του στο Μπαλί σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος και η Ινδονήσια ομολογός του Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι επανεβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην προώθηση της δημοκρατίας σ όλο τον κόσμο. Οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν για περίπου μισή ώρα σε πολυτελές ξενοδοχείο εν μέσω αυστηρότατων μέτρων ασφάλειας. Αργότερα η κ. Μεγκαβάτι δήλωσε σε δημοσιογράφους πως οι δυο χώρες παρόλο που δε συμμερίζονται τις ίδιες προοπτικές, εν τούτοις έχουν συνειδητοποιήσει πως είναι προς το συμφέρον τους να συνεργάζονται. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μπους είπε πως η Ινδονησία έχει ένα σταθερό σύμμαχο στο πρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης. Στην Αυστραλία ο αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ και θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο της χώρας. Επίσης θα έχει συνομιλίες με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Σάϊμον Κρήν.

    [02] Ικανοποίηση εξέφρασαν οι ΗΠΑ για την απόφαση του Ιράν να διακόψει το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου.

    21 Oct 2003, 15:00 UTC

    Ντ. Ντε Βιλπέν, Τζ. Στρώ, Χ. Ροχανί

    Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ για την απόφαση του Ιράν να επιτρέψει αιφνιδιαστικούς ελέγχους των εγκαταστάσεών του και να αναστείλει το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου. Ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε σήμερα την ιρανική απόφαση "πολύ θετική εξέλιξη". Ο υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, επίσης χαιρέτισε την απόφαση αλλά πρόσθεσε πως θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε ποιές ακριβώς εγκαταστάσεις θα θέσει η Τεχεράνη στη διάθεση των εμπειρογνωμόνων. Η συμφωνία ανακοινώθηκε την Τρίτη μετά από συνάντηση μεταξύ ιρανών αξιωματούχων και των υπουργών εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας και 10 μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας που είχε δοθεί από την διεθνή κοινότητα στο Ιραν, για να αποδείξει ότι δεν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα.

    [03] Συλλήψεις 35 υπόπτων από συμμαχικές δυνάμεις και Ιρακινή αστυνομία.

    22 Oct 2003, 01:13 UTC

    Στο Ιράκ, συμμαχικές δυνάμεις σε συνεργασία με την Ιρακινή αστυνομία διενήργησαν επιδρομές στην ιερή πόλη Καρμπάλα, για να συλλάβουν υπόπτους σε σχέση με τις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων φατριών Σιιτών Μουσουλμάνων. Τουλάχιστον 35 άτομα ήδη κρατούνται μετά την επιχείρηση της Τρίτης, η οποία διενεργήθηκε ομαλά, όπως είπαν αξιωματούχοι του στρατού. Στο μεταξύ, ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό όπλων ή εκρηκτικών, υπήρξε η αφορμή για αντι-αμερικανική διαδήλωση στη Βαγδάτη, αφού μία γυναίκα αρνήθηκε να αφήσει τον σκύλο να μυρίσει την τσάντα της. Σε μια άλλη εξέλιξη, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι ελπίζει πως οι χώρες του Περσικού Κόλπου θα συνεισφέρουν σημαντικά ποσά για την ανοικοδόμιση του Ιράκ στην διάσκεψη δωρητριών χωρών που θα γίνει αυτή την εβδομάδα στη Μαδρίτη.

    [04] Εκδίκηση ζητούν οι Παλαιστίνιοι ...

    22 Oct 2003, 01:16 UTC

    Χιλιάδες Παλαιστίνιοι που θρηνούν το θάνατο 10 συμπολιτών τους και τον τραυματισμό 80 από Ισραηλινές αεροπιδρομές ζητούν εκδίκηση. Λιτανεία των σορών 7 Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε στον καταυλισμό Νουσεϊράτ της Γαζας. Και οι επτά, συμπεριλαμβανομένων και 2 μελών της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Δευτέρας. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, καταδίκασε τις αεροεπιδρομές χαρακτηρίζοντας τες «απεχθή εγκλήματα». Το Ισραήλ δήλωσε ότι οι αεροεπιδρομές της Δευτέρας έγιναν σε αντίποινα για τις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα στο Ισραήλ. Χθες, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 16 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, όταν Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλλαν στη Ραμάλα καταδιώκοντας Παλαιστίνιους εξτρεμιστές.

    [05] Νέα εμπορική συμφωνία ανακοίνωσαν Ελλάδα-Τουρκία.

    22 Oct 2003, 01:21 UTC

    Η Ελλάδα και η Τουρκία ανακοίνωσαν την σύναψη νέων συμφωνιών μεταξύ τους για την ενίσχυση του τουρισμού και του εμπορίου, αλλά δεν αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένη πρόοδο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Κατά τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, Αμπντουλά Γκιουλ, δήλωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών τώρα βασίζονται στη εμπιστοσύνη και την φιλία και ότι οι δύο πλευρές έχουν ξεπεράσει τις εντάσεις του παρελθόντος. Η νέα Ελληνο-Τουρκική εμπορική συμφωνία προβλέπει τερματισμό της διπλής φορολόγησης εταιρειών που συναλλάσσονται και με τις δύο χώρες. Ο κύριος Παπανδρέου δήλωσε πάντως ότι αυτή η νέα σελίδα στις Ελληνο Τουρκικές σχέσεις δεν σημαίνει πως τα προβλήματα θα επιλυθούν αυτομάτως, και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού και το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

    [06] Ρόμπερτσον: Χαμένα λεφτά τα σχέδια ...

    22 Oct 2003, 01:40 UTC

    Τζώρτζ Ρόμπερτσον

    «Χαμένα λεφτά» χαρακτήρισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Τζώρτζ Ρόμπερτσον, την πρόταση του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου για την δημιουργία ξεχωριστού στρατιωτικού αρχηγείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Μετά τις συνομιλίες αξιωματούχων του ΝΑΤΟ για το θέμα στη Βελγική πρωτεύουσα, ο κ. Ρόμπερτσον δήλωσε ότι οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να επενδύσουν σε θέματα που πραγματικά χρειάζονται και όχι να αντιγράφουν πιστά εγκαταστάσεις και κτίρια που έχει ήδη το ΝΑΤΟ. Πάντως και ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να αποφευχθούν τα περιττά έξοδα. Αλλά τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μπορεί να προγραμματίσει επιχειρήσεις, όπου δεν υπάρχει Νατοϊκή συμμετοχή.

    [07] Ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ ο δολοφόνος του Ντάνιελ Πέρλ.

    22 Oct 2003, 01:59 UTC

    Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ

    Οι Αμερικανικές αρχές δηλώνουν ότι τώρα έχουν πλέον αξιόπιστες και διασταυρωμένες πληροφορίες που δείχνουν ότι ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, ανώτερος στέλεχος της Αλ Κάιντα, που συνελήφθη απ τις Αμερικανικές αρχές το Μάρτιο, είναι αυτός που προσωπικά δολοφόνησε τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Γουώλ Στρήτ Τζέρναλ, Ντάνιελ Πέρλ. Αξιωματούχοι που ασχολούνται με την διερεύνηση της υπόθεσης πληροφόρησαν την εφημερίδα καθώς και την χήρα του Ντάνιελ Πέρλ για την εξέλιξη. Πιστεύεται επίσης ότι ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ ήταν και ο εμπνευστής και σχεδιαστής των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [08] Ψήφισμα της γενικής συνέλευσης των ΗΕ ζητά τον τερματισμό οικοδόμησης τοίχους ασφάλειας του Ισραήλ.

    22 Oct 2003, 03:02 UTC

    Τμήμα του τοίχους

    Με 144 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 12 αποχές, η γενική συνέλευση των ΗΕ ενέκρινε αργά το βράδυ, ώρα Νέας Υόρκης, ψήφισμα που απαιτεί τον τερματισμό της οικοδόμησης, από μέρους του Ισραήλ, τοίχους που εισχωρεί μέσα σε Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης. Οι ΗΠΑ ήταν μεταξύ των χωρών που είχαν αντιταχθεί στο κείμενο του ψηφίσματος. Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ είχαν ασκήσει βέτο στο σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφάλειας, λέγοντας ότι το εν λόγω κείμενο δεν επιλαμβανόταν του ευρύτερου προβλήματος ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

    [09] Η Βόρεια Κορέα απέρριψε πρόταση της Ουάσιγκτον για εγγυήσεις ασφάλειας.

    22 Oct 2003, 03:15 UTC

    Η Βόρεια Κορέα απέρριψε αμερικανική πρόταση για προσφορά εγγυήσεων ασφάλειας προς την Πιονγιάνγκ από μέρους της Ουάσιγκτον, με αντάλλαγμα να εγκαταλείψει η Βόρεια Κορέα το πυρηνικό της πρόγραμμα. Το Βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, χαρακτήρισε την προσφορά «γελοία» και επανέλαβε τις αξιώσεις της Πιονγιάνγκ για υπογραφή συμφωνίας μη επιθετικότητας μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας. Η κυβέρνηση Μπούς έχει απορρίψει την πιθανότητα υπογραφής μιας τέτοιας συμφωνίας.

    [10] Έκθεση των ΗΕ ζητά απ' τις Αραβικές χώρες να γεφυρώσουν το χάσμα που τις χωρίζει απ' τον σύγχρονο κόσμο.

    21 Oct 2003, 03:06 UTC

    Νέα έκθεση των ΗΕ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στο Αμμάν, επικρίνει τις Αραβικές χώρες για το «αυξανόμενο κενό γνώσεων», όπως το χαρακτηρίζει με τον σύγχρονο κόσμο. Το 180 σελίδων έγγραφο, που συνέταξαν Άραβες ακαδημαϊκοί και αναλυτές, ζητά από τις Αραβικές χώρες να επενδύσουν απλόχερα στην παιδεία, παρατηρώντας ότι η εκπαίδευση στον Αραβικό κόσμο φθίνει σ όλα τα επίπεδα. Η έκθεση των ΗΕ χαρακτηρίζει την επικοινωνιακή υποδομή στον Αραβικό κόσμο «συνειδητά ανεπαρκή» και ζητά απ τις Αραβικές κυβερνήσεις να αποσύρουν τα εμπόδια προς την ελεύθερη ροή πληροφοριών, τονίζοντας ότι ο Αραβικός κόσμος κινδυνεύει να μείνει ακόμη ποιο πίσω σε θέματα επικοινωνίας, τεχνολογίας και επιστημονικής έρευνας.

    [11] Έκθεση της Human Rights Watch επικρίνει δραστηριότητες των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    21 Oct 2003, 02:45 UTC

    Στο Ιράκ, ένας αμερικανός στρατιώτης και δύο Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν κατά τις τελευταίες συγκρούσεις μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και Ιρακινών στη Φαλούζα. Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι οι στρατιώτες δέχτηκαν επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό και ελαφρά όπλα ενώ πραγματοποιούσαν περιπολία. Σύμφωνα με το ίδιο ανακοινωθέν οι στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άμαχοι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Εξάλλου η οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Human Rights Watch, κατηγόρησε τον αμερικανικό στρατό ότι δεν διερευνά επαρκώς τους θανάτους αθώων αμάχων στο Ιράκ. Η οργάνωση δηλώνει ότι έχει επιβεβαιώσει τους θανάτους 20 ιρακινών αμάχων στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη την περίοδο απ την 1η Μαΐου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 24 October 2003 - 1:18:10 UTC