Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-09-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραδόθηκε στις Αμερικανικές δυνάμεις ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ιράκ
  • [02] Ξεκάθαρη εντολή από τα ΗΕ, ζητά ο Κ. Αννάν για τον θέμα του Ιράκ
  • [03] Εκτακτη συνεδρίαση των ΗΕ σε σχέση με τις απειλές κατά Αραφάτ
  • [04] Η Ισαβέλα κινείται προς βορά
  • [05] Εξετάζεται σήμερα στην Τουρκία η αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ
  • [06] Κοινή οικονομική ζώνη για τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης
  • [07] Η ΔΥΑΕ προτρέπει την Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα
  • [08] Ο Αθνάρ στη Λιβύη.

  • [01] Παραδόθηκε στις Αμερικανικές δυνάμεις ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ιράκ

    19 Sep 2003, 18:39 UTC

    Αμερικανοί σταρτιώτες κοντά στη Μοσούλη

    Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ιράκ, στρατηγός Σουλτάν Χασίμ Αχμάντ, παρεδόθη στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στην βόρεια πόλη Μοσούλη. Ο στρατηγός Αχμάντ ήταν ο υπ αριθμόν 27 στον κατάλογο των πλέων καταζητούμενων ιρακινών. Ένας Κούρδος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα , που μεσολάβησε για την παράδοση, λεει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποσχέθηκαν ότι θα βγάλουν το όνομα του στρατηγού Αχμαντ από την λίστα των πλέον καταζητούμενων, μία κίνηση που αν γίνει θα γλιτώσει τον πρώην υπουργό από την επ αόριστον φυλάκιση και την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έδωσαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

    Στο μεταξύ, Αμερικανός διοικητής λεει ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ συνέλαβαν 40 ύποπτους Ιρακινούς αντάρτες κατά την διάρκεια ολονύκτιων συγκρούσεων κοντά στη Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο συνταγματάρχης Τζεημς Χίκει λεει ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις ανταποκρίθηκαν σε αιφνιδιαστική επίθεση αργά χθες το βράδυ κατά την οποία σκοτώθηκαν 3 αμερικανοί στρατιώτες.

    [02] Ξεκάθαρη εντολή από τα ΗΕ, ζητά ο Κ. Αννάν για τον θέμα του Ιράκ

    19 Sep 2003, 18:35 UTC

    Κόφι Αννάν

    Διπλωμάτες λένε ότι ο γενικός Γραμματέας των ΗΕ Κόφι Αννάν ζητάει από Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού εντολή, που να προσδιορίζει το ρόλο του ΟΗΕ στο Ιράκ, προτού αποστείλει το προσωπικό του πίσω στη Βαγδάτη. Οι διπλωμάτες λένε ότι μετά την βομβιστική επίθεση του περασμένου μηνός στο συγκρότημα των ΗΕ στη Βαγδάτη, ό κύριος Αννάν θέλει ξεκάθαρους λόγους για να αποστείλει προσωπικό σε μία μη ασφαλή περιοχή.

    Κατά την βομβιστική επίθεση της δεκάτης ενάτης Αυγούστου σκοτώθηκαν 21 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της αποστολής του διεθνούς οργανισμού Σερτζιο Βιέιρα Ντε Μέλλο.

    Οι ΗΠΑ πρότειναν στο Συμβούλιο Ασφάλειας ψήφισμα που ζητάει από το διεθνή οργανισμό να δώσει εντολή να συγκροτηθεί πολυεθνική δύναμη για το Ιράκ. Το σχέδιο ψηφίσματος όμως προβλέπει επίσης η τυχόν πολυεθνική δύναμη να βρίσκεται υπό αμερικανική διοίκηση και ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών να είναι περιορισμένος.

    [03] Εκτακτη συνεδρίαση των ΗΕ σε σχέση με τις απειλές κατά Αραφάτ

    19 Sep 2003, 15:23 UTC

    Ο Γιάσερ Αραφάτ

    Η Γενική Συνέλευση των ΗΕ συνέρχεται σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει σχετικά με τις απειλές του Ισραήλ εναντίον του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. ΟΙ αραβικές χώρες ζήτησαν τη σύγκληση της συνόδου για να συζητηθεί σχέδιο ψηφίσματος, που απαιτεί από το Ισραήλ να ανακαλέσει τις απειλές του εναντίον του κ. Αραφάτ. Το ψήφισμα είναι σχεδόν πανομοιότυπο με εκείνο κατά του οποίου είχαν ασκήσει βέτο οι ΗΠΑ την περασμένη Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η οποιαδήποτε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης δεν θα έχει την νομική δέσμευση που έχουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά θα αντικατοπρίζει την άποψη των κυβερνήσεων πολλών χωρών του κόσμου.

    [04] Η Ισαβέλα κινείται προς βορά

    19 Sep 2003, 18:43 UTC

    Νιού Τζέρζι

    Ο τυφώνας Ισαβέλα, που έχει εξελιχθεί σε τροπική καταιγίδα, άφησε εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό, ενώ εξ αιτίας του οι δημόσιες υπηρεσίες και τα περισσότερα καταστήματα στη Ουάσιγκτον παρέμεναν και κλειστά την Παρασκευή, για δεύτερη κατά σειρά μέρα.

    Η Ισαβέλα, προκάλεσε το θάνατο σε τουλάχιστον 13 άτομα καθώς περνούσε από ανατολικές πολιτείες, συνοδευόμενη από ισχυρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές. Πολλά ποτάμια ξεχείλισαν και σημειώθηκαν πλημμύρες σε σπίτια και επιχειρήσεις.

    Η Ισαβέλα τώρα κατευθύνεται βόρεια προς την πολιτεία της Πενσυλβάνια και τη Νέα Υόρκη.

    [05] Εξετάζεται σήμερα στην Τουρκία η αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ

    19 Sep 2003, 15:27 UTC

    Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, που αποτελείται από τους ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς της χώρας, συνήλθε σήμερα για να εξετάσει το αμερικανικό αίτημα να στείλει η Άγκυρα στρατεύματα στο Ιράκ. Πάντως δεν αναμένεται πως θα ληφθεί κάποια τελική απόφαση. Η Τουρκία έχει δηλώσει πως είναι διατεθειμένη να στείλει στο Ιράκ μέχρι και 10.000 στρατιώτες , για να βοηθήσουν τις υπό αμερικανική ηγεσία δυνάμεις του συνασπισμού να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στη χώρα αυτή. Όμως ο τουρκικός λαός αντιτίθεται σε μια τέτοια ενέργεια και οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου θα πρέπει να εγκριθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Νωρίτερα φέτος το τουρκικό νομοθετικό σώμα απέρριψε το αμερικανικό αίτημα να εγκατασταθούν σε τουρκικές βάσεις χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες για τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

    [06] Κοινή οικονομική ζώνη για τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης

    19 Sep 2003, 18:55 UTC

    Αντιπρόσωποι από τη Ρωσία και 11 άλλες πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες συνεχίζουν σήμερα την συνοδό κορυφής στη Γιάλτα της Ουκρανίας εστιάζοντας τις προσπάθειες στη δόμηση στενών οικονομικών δεσμών. Οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν και της Ουκρανίας υπέγραψαν συμφωνία για την δημιουργία κοινής οικονομικής ζώνης και εξέφρασαν την ελπίδα ότι η ενέργειά τους αυτή θα υποστηριχτεί και από τα υπόλοιπα μέλη της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών. Η συμφωνία οραματίζεται μία ζώνη που θα περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, εντός της οποίας θα επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση αγαθών, κεφαλαίων και εργασίας.

    [07] Η ΔΥΑΕ προτρέπει την Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα

    19 Sep 2003, 15:31 UTC

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας προέτρεψε τη Βόρεια Κορέα να θέσει τέρμα στο πυρηνικό οπλικό της πρόγραμμα και να δεχθεί ξανα τους επιθεωρητές της διεθνούς κοινότητας. Σε συνεδρίαση σήμερα στη Βιέννη τα 137 μέλη της υπηρεσίας του ΟΗΕ κάλεσαν την Πιονγιάνγκ να συνεργασθεί πλήρως, λέγοντας πως η Βόρεια Κορέα πρέπει να δεχθεί τους κανονισμούς ασφαλείας στον πυρηνικό τομέα και να αποσυναρμολογήσει οποιαδήποτε πυρηνικά όπλα διαθέτει. Δεν έχει όμως τρόπο να επιβάλει την απόφασή της αυτή. Η Βόρεια Κορέα διέκοψε τους δεσμούς της με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας πέρσυ, αφού έδιωξε τους επιθεωρητές της διεθνούς κοινότητας. Έξη χώρες, συμπεριλαμβανόμενων της Βόρειας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών, πραγματοποιησαν τον περασμένο μήνα συνομιλίες στο Πεκίνο σε μια προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων τερματισμού της πυρηνικής κρίσης με τη Βόρεια Κορέα. Συμφώνησαν επίσης πως θα ξανασυναντηθούν, αλλά δεν είπαν πότε.

    [08] Ο Αθνάρ στη Λιβύη.

    19 Sep 2003, 02:45 UTC

    Χοζέ Μαρία Αθνάρ, Μουαμάρ Γκαντάφι

    Ολοκληρώνοντας 24ωρη επίσκεψη του στην Λιβύη, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοζέ Μαρία Αθνάρ, υποσχέθηκε σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων της χώρας του με την Τρίπολη και την προσφορά βοήθειας προς τη Λιβύη για να βελτιώσει τις σχέσεις της με την διεθνή κοινότητα. Ο κ. Αθνάρ δήλωσε συγκεκριμένα ότι οι Ισπανικές εταιρείες είναι έτοιμες να επενδύσουν στην Λιβύη. Ο Ισπανός πρωθυπουργός είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται τη Λιβύη από το 1992.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Sunday, 21 September 2003 - 1:18:09 UTC