Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-09-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οι συμμαχικές δυνάμεις θα καταφέρουν να εδραιώσουν την δημοκρατία στο Ιράκ"
  • [02] Πάουελ: Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην βίαιη απομάκρυνση του Γιασέρ Αραφάτ.
  • [03] "Οχι" των Σουηδών στο Ευρώ.
  • [04] Η Εσθονία ενέκρινε την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • [05] Κατέρρευσε ο τελευταίος γύρος συνομιλιών του ΠΟΕ.

  • [01] "Οι συμμαχικές δυνάμεις θα καταφέρουν να εδραιώσουν την δημοκρατία στο Ιράκ"

    14 Sep 2003, 22:17 UTC

    Σε δηλώσεις του απ τη Βαγδάτη, όπου βρισκόταν την Κυριακή για συνομιλίες με Ιρακινούς αξιωματούχους και μέλη της υπο Αμερικανική ηγεσία Συμμαχικής Μεταβατικής Αρχής, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα καταφέρουν τελικά να εδραιώσουν την δημοκρατία στο Ιράκ παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα σε θέματα ασφάλειας. Αλλά ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την διακυβέρνηση της χώρας απ τον Ιρακινό λαό και τόνισε ότι το Συμβούλιο Διακυβέρνησης του Ιράκ και το νέο υπουργικό συμβούλιο δεν είναι ακόμη έτοιμα για να αναλάβουν αυτή την ευθύνη. Εξάλλου, ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στη Φαλούζα όταν η φάλαγγα στην οποία επέβαινε επλήγη από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Εξάλλου, νέα σφυγμομέτρηση της αμερικανικής κοινής γνώμης που διενήργησε η εφημερίδα Washington Post σε συνεργασία με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, δείχνει ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών αντιτίθεται στο αίτημα του προέδρου Μπούς για επιπρόσθετα κονδύλια 87 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την χρηματοδότηση των στρατιωτικών δαπανών και των δραστηριοτήτων ανοικοδόμησης του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα 6 στους 10 αμερικανούς δεν συμφωνούν με τις συγκεκριμένες δαπάνες. Πάντως το γενικό ποσοστό δημοτικότητας του προέδρου Μπούς παραμένει σταθερό στο 58%.

    [02] Πάουελ: Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην βίαιη απομάκρυνση του Γιασέρ Αραφάτ.

    14 Sep 2003, 22:25 UTC

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι η δολοφονία του Γιασέρ Αραφάτ, αποτελεί έναν απ τους τρόπους με τους οποίους η Ισραηλινή κυβέρνηση θα μπορούσε να εφαρμόσει την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να «απομακρύνει» τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Και τόνισε ότι το Ισραήλ προσπαθεί να εξουδετερώσει όλους τους εγκεφάλους τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών. Απαντώντας ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν ούτε την απομάκρυνση, ούτε την εξορία του Γιασέρ Αραφάτ. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν απ την Πέμπτη, όταν το Ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε την σχετική του απόφαση. Λόγω της κατάστασης ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ, ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη του στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

    [03] "Οχι" των Σουηδών στο Ευρώ.

    14 Sep 2003, 23:09 UTC

    Oι Σουηδοί απέρριψαν το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα, παρά τα φιλο-Ευρωπαϊκά συναισθήματα που κυριάρχησαν τις τελευταίες μέρες στη χώρα λόγω της δολοφονίας της υπουργού εξωτερικών, Αννας Λίντ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Κυριακής οι Σουηδοί ψηφοφόροι απέρριψαν την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωζώνη με ποσοστό 56% έναντι 42%. Υποστηρικτές του Ευρώ δήλωναν ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να παραμείνει μισό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατηρώντας το δικό της νόμισμα. Αλλά απ ότι φαίνεται επικράτησαν οι επικριτές του Ευρώ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η κατάργηση της Σουηδικής κορώνας θα θέσει σε κίνδυνο το φιλελεύθερο σύστημα κοινωνικών παροχών της χώρας. Εξάλλου η Σουηδική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την κάμερα ασφαλείας του πολυκαταστήματος όπου δολοφονήθηκε η κ. Λίντ, και οι οποίες δείχνουν τον ύποπτο για την δολοφονία.

    [04] Η Εσθονία ενέκρινε την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    14 Sep 2003, 23:14 UTC

    Oι Εσθονοί ψήφισαν υπέρ της ένταξης τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Μάιο του 2004. Στο σχετικό δημοψήφισμα το 67% των Εσθονών ψήφισε υπέρ της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, ενώ ένα 33% την απέρριψε. Απ τις άλλες δύο Βαλτικές χώρες η Λιθουανία έχει ήδη εγκρίνει απ τον Μάιο την ένταξη της στην ενωμένη Ευρώπη, ενώ η Λετονία θα πραγματοποιήσει σχετικό δημοψήφισμα το άλλο Σάββατο.

    [05] Κατέρρευσε ο τελευταίος γύρος συνομιλιών του ΠΟΕ.

    14 Sep 2003, 23:39 UTC

    Απ' τις διαδηλώσεις κατά της συνόδου του ΠΟΕ στο Κανκούν.

    Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Κανκούν του Μεξικού, δήλωσε ότι η κατάρρευση των συνομιλιών «θέτει αμφιβολίες» για την ικανότητα του Οργανισμού να συντάξει διεθνή εμπορική συμφωνία μέχρι το τέλος του 2004. Ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος, Ρόμπερτ Ζέλικ, δήλωσε ότι το μάθημα του Κανκούν, είναι πως «η δουλειά και όχι τα λόγια», όπως είπε χαρακτηριστικά, αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη συμβιβασμού. Πάντως η κατάρρευση των συνομιλιών χαρακτηρίζεται θρίαμβος απ τις φτωχές χώρες και τις οργανώσεις ακτιβιστών. Ο υπουργός εξωτερικών της Βραζιλίας, Κέλσο Αμορίν, δήλωσε ότι σημειώθηκε πραγματική πρόοδος και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στο μέλλον. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ανακοίνωσε ότι νέος γύρος συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί πριν το τέλος της χρονιάς.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 16 September 2003 - 1:18:08 UTC