Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-09-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Το στοιχείο της αγάπης ήταν εξαιρετικά έντονο και παρόν», λεει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος
  • [02] Τόμας Μίλλερ: Ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά από την 11η Σεπτεμβρίου
  • [03] Γιώργος Σαββαΐδης: Η Ελλάδα εκφράζει και πάλι τη συμπαράσταση της στις ΗΠΑ
  • [04] Τόμας Γουέστον: Στη Ουάσιγκτον επικρατούσε μια χαώδης κατάσταση στις 11 Σεπτεμβρίου
  • [05] Γιάννης Συτιλίδης: Η Ελλάδα πρέπει να πάρει μια απόφαση στη μετα-σεπτεμβριανή εποχή
  • [06] Δεύτερη επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου
  • [07] Προειδοποίηση για νέα τρομοκρατικά κτυπήματα
  • [08] Υπέκυψε στο μοιραίο η Αννα Λίντ
  • [09] Σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου Σαρόν για τις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις
  • [10] Νέα βιντεοκασέτα του Οσάμα μπιν Λάντεν
  • [11] Μπούς: Νέα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
  • [12] 9/11 Σφυγμομέτρηση: Περισσότεροι ...
  • [13] O Οσάμα Μπιν Λάντεν σε νέο βίντεο ...
  • [14] Νέο κύμα βίας στη Μέση Ανατολή
  • [15] Μπούς: Είναι προς το συμφέρον όλων να συνεισφέρουν στρατιωτικά και οικονομικά στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.
  • [16] Σε κρίσιμη κατάσταση η υπουργός εξωτερικών της Σουηδίας μετά από επίθεση με μαχαίρι.
  • [17] Μία ακόμη βομβιστική επίθεση κατά Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ
  • [18] Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας συζητά το θέμα του Ιράν
  • [19] Συνεργασία Ινδίας-Ισραήλ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας
  • [20] Καταλύτης θα είναι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ για το Κυπριακό, είπε ο Γ. Παπανδρέου

  • [01] «Το στοιχείο της αγάπης ήταν εξαιρετικά έντονο και παρόν», λεει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος

    11 Sep 2003, 21:49 UTC

    Ακούστε τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου

    (RealAudio)

    Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κύριος Δημήτριος

    Ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου Αμερικής, κύριος Δημήτριος, μίλησε στο Γ. Μπίστη της ΦτΑ και τη Δώρα Σαρρή του Σκάϊ, για τη επίδραση που είχαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου του 2001 στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα.

    Η συνέντευξη με το Σεβασμιότατο έγινε στα πλαίσια ειδικού δύωρου αφιερώματος του Σκάϊ, 100.3 στην Αθήνα, επ ευκαιρία της δεύτερης επετείου των τρομοκρατικών επιθέσεων της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου του 2001. Την εκπομπή παρουσίασε η Δώρα Σαρρή του Σκάϊ, και ο Γιώργος Μπίστης της ΦτΑ. Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

    Γ. Μπίστης: Σεβασμιότατε, θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι. Η ενδεκάτη Σεπτεμβρίου, οι τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις έσπειραν όλεθρο, καταστροφή, θανάτους κλπ. Αλλά, από την άλλη μεριά έδωσαν την ευκαιρία και για την εκδήλωση ορισμένων πολύ ανθρώπινων αισθημάτων, τουλάχιστον από μέρους των Ελλήνων της Αμερικής. Θα θέλατε να μας μιλήσετε γι αυτή τη διάσταση του θέματος;

    Αρχιεπίσκοπος Βόρειου Αμερικής κ. Δημήτριος: Ευχαρίστως. Δώστε μου όμως ένα λεπτό να σας μιλήσω προηγουμένως, πολύ συνοπτικά, για τρία στοιχεία της αρνητικής διαστάσεως.

    Η αρνητική διάσταση, η οποία δεν ξέρω εάν λέγεται ή εάν είναι συνειδητοποιημένη από τον κόσμο, ήταν τριπλή. Ήταν μία διάσταση ενός τραύματος καθαρά ψυχολογικού, το οποίο κτύπησε πάρα πολύ βαθιά τις ανθρώπινες ψυχές. Το είδα σε κάθε βήμα μετά.

    Δεύτερον ήταν ένα τραύμα υπαρξιακό, γιατί έθεσε ακραία ερωτήματα. Γιατί ζούμε; Αξίζει η ζωή; Γιατί η ζωή μας εξαρτάται από αυθαίρετες ενέργειες; Γιατί υπάρχει έκρηξη κακίας; Ήταν αυτά τα γιατί, τα οποία θέτουν θέμα υπάρξεως. Είναι αυτό που ονομάζω υπαρξιακό τραύμα.

    Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κύριος Δημήτριος

    Επίσης ήταν και ένα καθαρά οικονομικοτεχνικό τραύμα, το οποίο έριξε έξω ανθρώπους από τις δουλειές τους. Άνθρωποι που είχαν χρόνια σε δουλειές βρέθηκαν στο δρόμο. Επομένως, ήταν αυτά τα τρία τραύματα ως συνέπειες που δημιουργήθηκαν αμέσως και εξακολουθούν να υφίστανται, αν και με, κατά κάποιο τρόπο, συνεχώς μειούμενο βαθμό.

    Τώρα η θετική πλευρά ήταν αμέσως και παράλληλα, και αυτό το είδα στην πρώτη μου επίσκεψη, καθώς κατεβαίναμε με το αυτοκίνητο, και περνούσαμε τις διάφορες ζώνες ασφαλείας, και φτάσαμε τελικά στο σημείο, στο οποίο απαγορευόταν οιαδήποτε κίνηση, αλλά εμείς μπήκαμε γιατί είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, είδα αμέσως την παρουσία μιας πολύ μεγάλης φροντίδος, στοργής και αγάπης.

    Η έννοια ότι είμαστε σε τελευταία ανάλυση όλοι άνθρωποι, αντιμετωπίζουμε απροσδόκητα, έχουμε μπροστά μας ένα τρομακτικό θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, επομένως αυτό το στοιχείο της αγάπης ήταν εξαιρετικά έντονο και παρόν. Ήταν ένα στοιχείο που είχε σχέση με την αίσθηση ότι δεν μπορούμε από δω και πέρα πλέον να ανεχόμεθα απλώς την συνύπαρξη με τους άλλους που είναι διαφορετικοί από μας σε θέματα πολιτισμού, θρησκείας, φυλής χρώματος και λοιπά, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε μία κατάσταση του είναι μαζί, κατ ουσίαν.

    Οι διαφορές θρησκείες σε όλο τον κόσμο είναι καιρός πλέον να κοιτάξουν μαζί όλα αυτά τα προβλήματα, εφόσον η τελική τους αναφορά είναι στο υπέρτατο όν, που είναι ο Θεός, και στον άνθρωπο.

    Επομένως το είδαμε αυτό το πράγμα, και το είδαμε πολύ δυνατό σε ανθρώπους, και αυτό γιατί είμαστε μαζί όλο τον καιρό. Ήταν εκπληκτική η συμπεριφορά μας. Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι μήνες μετά, περίπου το Δεκέμβρη, ένα από τα σπίτια όπου είχαμε ένα νεαρό παλικάρι που σκοτώθηκε, μένανε στην Αστόρια, εδώ στη Νέα Υόρκη. Στο σπίτι αυτό βρέθηκα για να δω τους γονείς, και την αδελφή και τον αδελφό, και ήταν αργά το βράδυ. Πήγα εκεί κατά τις εννιά. Κατά τις ένδεκα απεφάσισα ότι πρέπει να φύγουμε, βγήκα έξω, και βλέπω έξω ένα μεγάλο αριθμό ατόμων, οι οποίοι περίμεναν. Λεω τι κάνετε εδώ; Λενε περιμένουμε να μπούμε. Λεω, μα είναι ένδεκα ή ώρα. Μα λεει, εμείς ερχόμαστε γιατί θέλουμε να είμαστε μαζί με την οικογένεια. Μου είπαν δε, ότι το απόγευμα, η ουρά έξω από το σπίτι έφτανε ως την άκρη του τετραγώνου. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είναι τυχαίο, γιατί δεν ήταν η επόμενη μέρα, ή η επόμενη εβδομάδα, ήταν μήνες μετά και υπάρχει αυτή η συμπαράσταση.

    [02] Τόμας Μίλλερ: Ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά από την 11η Σεπτεμβρίου

    10 Sep 2003, 15:40 UTC

    Ακούστε τη συνέντευξη του Πρέσβη κ. Μίλλερ στη ΦτΑ

    (RealAudio)

    Σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια , τρομοκράτες σκότωσαν κάπου 3,000 αθώους πολίτες στη Νέα Υόρκη και τη Ουάσιγκτον. Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τόμας Μίλλερ μίλησε στο δημοσιογράφο της «Φωνής της Αμερικής» Γιώργο Μπίστη για την κατάσταση που επικρατεί στον πλανήτη μας μετά την 11η Σεπτεμβρίου και για το τι είναι ρεαλιστικό να αναμένεται στο μέλλον.

    Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Πρέσβη κ. Μίλλερ όπως μεταδόθηκε από την Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ.

    Γ. Μπίστης: Κύριε Πρέσβη, από τότε που σημειώθηκαν τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 επικρατεί μια αβεβαιότητα στον κόσμο και πολλοί αναρωτιούνται τι γίνεται τριγύρω τους ή τι άλλο φοβερό θα μπορούσε να συμβεί. Πως ακριβώς έχουν τα πράγματα σήμερα που τηρούμε τη δεύτερη επέτειο του μεγάλου τρομοκρατικού χτυπήματος κατά της Αμερικής;

    Thomas Miller

    Πρέσβης κ. Μίλλερ: Θα ήθελα Γιώργο να πω ένα-δύο πράγματα. Πρώτα-πρώτα ότι ζούμε σε ένα κόσμο πολύ διαφορετικό από εκείνο που ξέραμε μέχρι τις 10 Σεπτεμβίου 2001. Ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά από τότε και το να ελπίζει κανείς πως θα γυρίσει το ρολόι πίσω σε πιο ήσυχες μέρες δεν είναι ρεαλιστικό. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα που επικρατεί σήμερα. Ο κόσμος στις μέρες μας είναι πιο επικίνδυνος και περικλείει μια απειλή πού είναι πολύ πιο διαφορετική από την οποιαδήποτε άλλη απειλή αντιμετώπισε κανένας μας στο παρελθόν. Αναφέρομαι στην απειλή του ασυμμετρικού πολέμου ή της τρομοκρατίας. Οι προετοιμασίες που κάναμε στις τελευταίες πέντε δεκαετίες ήταν για την αντιμετώπιση όχι της απειλής αυτής αλλά του Ψυχρού Πολέμου, πού ήταν βέβαια κάτι το διαφορετικό. Στα τελευταία δύο χρόνια λοιπόν ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την αντιμετώπιση του νέου κινδύνου από τους βομβιστές αυτοκτονίας, από άτομα που σκοτώνουν αθώους πολίτες και χτυπούν μαλακούς, κοινώς εύκολους, στόχους. Υπάρχουν απεριόριστοι τέτοιοι στόχοι, όπως γνωρίζεις, σε ολόκληρο τον κόσμο και δεν είναι μόνο αμερικανικοί στόχοι. Αυτό είναι κάτι το πολύ σημαντικό που πρέπει να θυμόμαστε όλοι. Δες τους στόχους που χτυπήθηκαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου, από το Μπαλί μέχρι την Τζακάρτα της Ινδονησίας, μέχρι τόσες τοποθεσίες στις Φιλιππίνες, μέχρι το Μαρόκο, μέχρι το αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη και τις εγκαταστάσεις της Μουσουλμανικής ηγεσίας στο Ιράκ. Αν εξετάσεις αυτές όλες τις επιθέσεις βλέπεις πως στόχοι τους ήταν ποικιλόμορφες και ανομοιογενείς πληθυσμιακές ομάδες. Με άλλα λόγια δεν στρέφονταν ενάντια σε μέλη μιας και μόνο εθνικής ή θρησκευτικής οντότητας. Η απειλή λοιπόν που έχει εκδηλωθεί είναι κοινή για όλους.

    Γ. Μπίστης: Σημαίνει μήπως αυτό κύριε Μίλλερ ότι τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου είναι το καθοριστικό στοιχείο στη διαμόρφωση της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής; Και προς τα πού οδηγούνται τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και ο υπόλοιπος κόσμος στις εβδομάδες και τους μήνες που μας έρχονται;

    Πρέσβης κ. Μίλλερ: Νομίζω ότι είναι σωστό να πει κανείς πως τα γεγονότα της 11 Σεπτεμβρίου είχαν σημαντική επίδραση πάνω στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν νομίζω όμως ότι είναι σωστή η εκτίμηση πως η Αμερικανική εξωτερική πολιτική προσδιορίσθηκε από τα γεγονότα αυτά γιατί η εξωτερική πολιτική μας είναι πολύπλευρη και διαμορφώνεται με γνώμονα πολλούς παράγοντες όπως λόγου χάριν τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεων. Μιλάμε για κάτι το πολύ πιο περίπλοκο αν και οπωσδήποτε η τρομοκρατική διάσταση ενέχει τεράστια σπουδαιότητα και γι αυτό επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε αυτήν στα τελευταία χρόνια. Τώρα αναφορικά με το δεύτερο ερώτημά σου για το πού βαίνουμε. Νομίζω ότι, όπως έχει πει και ο Πρόεδρος Μπούς, έχουμε μπει σε ένα μακρόχρονο αγώνα του οποίου το τέλος δεν μπορεί να αναμένεται πως θα έρθει από τη μία ημέρα στην άλλη. Και το επιδιωκόμενο τέλος δεν πρόκειται να έλθει δίχως μεγάλη προσπάθεια από μέρους μας, δίχως τη διάθεση των απαραίτητων πόρων και, ατυχώς, δίχως να σημειωθούν απώλειες και θύματα. Απλούστατα πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι και να στρωθούμε στη δουλειά κάνοντας οτιδήποτε χρειάζεται να γίνει προς την κατεύθυνση αυτή. Η αποφασιστικότητα για την οποία μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στις 2 Σεπτεμβρίου αποτελεί σαφή ένδειξη της επιθυμίας μας να συνεργασθούμε με τον υπόλοιπο κόσμο και να συμβαδίσουμε με την διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση όχι μόνο της κατάστασης στο Ιράκ αλλά και όλων των άλλων απειλών στον πλανήτη μας.

    Γ. Μπίστης: Κύριε Πρέσβη, σας ευχαριστώ για το χρόνο που αφιερώσατε για να είσθε μαζί μας σήμερα σ αυτή την θλιβερή, πολύ θλιβερή, επέτειο.

    Πρέσβης κ. Μίλλερ: Η χαρά είναι και δική μου. Πριν κλείσουμε Γιώργο θα ήθελα να πω ένα ακόμα πράγμα, ότι στη θλιβερή πράγματι αυτή επέτειο καλό θα ήταν να κάνουμε όλοι μια μικρή διακοπή στις πολλές καθημερινές δραστηριότητές μας και να σκεφτούμε τις οικογένειες εκείνες πού έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα στις 11 Σεπτεμβρίου. Μιλάμε για αγαπημένα πρόσωπα που ξεκίνησαν, όπως όλοι κάθε μέρα για να πάνε στις δουλειές τους, αλλά δεν γύρισαν ποτέ στα σπίτια τους. Ας αναλογιστούμε πως υπάρχουνε πολλοί συνάνθρωποι σε αυτό τον πλανήτη πού δεν έχουμε πολλά από τα όσα εμείς παίρνουμε σαν δεδομένα.

    Γ. Μπίστης: Εάν μου επιτρέπετε κ. Πρέσβη θα ήθελα κι εγώ να προσθέσω εδώ ότι η Ελληνοαμερικανική κοινότητα είχε κι αυτή πολλές απώλειες από την επίθεση στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου της Νέας Υόρκης. Και στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω ότι η Φωνή της Αμερικής θα είναι στο πλευρό της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας και θα καλύψει στις εκπομπές της τα μνημόσυνα πού γίνονται σήμερα για τους αδικοχαμένους ομογενείς.

    Πρέσβης κ. Μίλλερ: Το εκτιμώ αυτό πού είπες Γιώργο γιατί η Ελληνοαμερικανική κοινότητα όχι μόνο έχασε αγαπημένα στελέχη της αλλά και βοήθησε καταπληκτικά τόσο στο έργο πού εγώ και οι συνεργάτες μου επιτελούμε στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα όσο και στην ευρύτερη Αμερικανική προσπάθεια σε παγκόσμια κλίμακα. Με αυτή την ευκαιρία συγχαίρω θερμά την Ελληνοαμερικανική κοινότητα.

    Γ. Μπίστης: Ευχαριστώ και πάλι κύριε Πρέσβη και σας εύχομαι κι εγώ ότι το καλύτερο για σήμερα και για πάντα.

    Πρέσβης κ. Μίλλερ: Κι εγώ ευχαριστώ Γιώργο.

    Σημείωση σύνταξης: Η συνέντευξη με τον Πρέσβη κ. Μίλλερ έγινε στα Αγγλικά. Το κείμενο του Αγγλικού πρωτοτύπου είναι καταχωρημένο σε άλλο κόμβο, στο πλάι της σελίδας αυτής.

    [03] Γιώργος Σαββαΐδης: Η Ελλάδα εκφράζει και πάλι τη συμπαράσταση της στις ΗΠΑ

    10 Sep 2003, 22:34 UTC

    Ακούστε τη συνέτευξη του Πρέσβη κ. Σαββαΐδη στη ΦτΑ

    (RealAudio)

    Σημείο μηδέν

    Με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου των τραγικών γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Γιώργος Σαββαΐδης μίλησε στο Γιώργο Μπίστη.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

    Γ. Μπίστης: Κύριε Σαββαΐδη, κλείσανε 2 χρόνια από τότε που ζήσαμε τα τραγικά συμβάντα της Ενδεκάτης Σεπτεμβρίου. Σήμερα που τηρείται αυτή η δυσάρεστη επέτειος τι ζητήματα στριφογυρνούν στο μυαλό σας, τι σκέψεις σας απασχολούν;

    Γιώργος Σαββαΐδης

    Πρέσβης κ. Σαββαΐδης: Κατ αρχάς η σκέψη μας έρχεται στα αθώα θύματα αυτής της τραγωδίας και βεβαίως στους συγγενείς τους και στα πρόσωπα του αμέσου περιβάλλοντός τους, τα οποία οπωσδήποτε θα φέρουν στο επόμενο της ζωής τους το βάρος αυτής της τραγικής απώλειας προσφιλών τους προσώπων.

    Κατά δεύτερο λόγο, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η τραγική αυτή εξέλιξη δημιούργησε ένα παγκόσμιο κλίμα συμπαράστασης προς τις ΗΠΑ, για το γεγονός το οποίο συνέβη στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 και επίσης στην παγκόσμια κοινή γνώμη να αντιληφθεί το μέγεθος της απειλής που δημιουργεί η τρομοκρατία για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, ενώ ταυτόχρονα έδωσε της ευκαιρία να ανοίξουν νέες μορφές συνεργασίας όλων των πολιτισμένων κρατών για την αντιμετώπιση της μάστιγας της τρομοκρατίας.

    Γ. Μπίστης: Κύριε Πρέσβη, η ελληνική κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες που εξέφρασε την συμπαράστασή της στην Αμερική για τα όσα γίνανε εκείνη της ημέρα. Το ξέρουν αυτό οι πάντες στην αμερικανική κυβέρνηση. Και όμως συχνά προβλήθηκε στον αμερικανικό Τύπο μία αρνητική εικόνα για τη στάση γενικά της Ελλάδας. Σε τι πιστεύεται ότι οφείλεται αυτό και με τι τρόπους βοήθησε η Ελλάδα στη μετασεπτεμβριανή εποχή;

    Πρέσβης κ. Σαββαΐδης: Κύριε Μπίστη, είναι απόλυτα αληθές ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που εξέφρασαν την συμπαράσταση τους στις ΗΠΑ για το τραγικό αυτό γεγονός. Αλλά δεν περιορίστηκε μόνο στην έκφραση του αποτροπιασμού της και της καταδίκης του γεγονότος αυτού. Ταυτόχρονα έλαβε και μια σειρά πρακτικών μέτρων, με τα οποία έδειξε την πλήρη ετοιμότητά της να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και με άλλους συμμάχους στην αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας.

    Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι αυτό που συνέβη τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, δεν παρέμεινε μόνο το καθεαυτό γεγονός της τρομοκρατίας, του γεγονότος και επίσης των συνεπειών του, αλλά ταυτόχρονα, όσον αφορά το Αφγανιστάν, το οποίο επακολούθησε μερικούς μήνες μετά, έδωσε τη ευκαιρία και στην Ελλάδα να εκφράσει έμπρακτα την συμπαράσταση της και την συμπαράταξή της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Μετείχε η Ελληνική πλευρά σε όλες εκείνες τις ενέργειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Έστειλε στρατεύματα στο Αφγανιστάν ως δύναμη σταθεροποιήσεως, υπεσχέθη βοήθεια για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, το οποίο ενεπλέκετο την εποχή εκείνη στην τρομοκρατική αυτή ενέργεια με τους Ταλεμπάν και την βοήθεια που είχαν προσφέρει στην Αλ Κάιντα, την τρομοκρατική οργάνωση που είχε αναλάβει την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου.

    Ταυτόχρονα η Ελληνική κυβέρνηση συνεργάστηκε με τους συμμάχους, το ΝΑΤΟ με την αποστολή ναυτικών δυνάμεων για την επιτήρηση υπόπτων πλοίων, τα οποία εκινούντο σε διάφορες θάλασσες του κόσμου, στον Ινδικό Ωκεανό, ή στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με την τρομοκρατική απειλή και γενικά εκμεταλλεύτηκε κάθε ευκαιρία η οποία παρουσιάστηκε, ώστε να τονίσει την αποφασιστικότητά της όχι μόνο πολιτικά, ή φραστικά, αλλά και πρακτικά και παρά το δυσανάλογο κόστος για την υπογράμμιση του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα αποφασισμένη να συνεργαστεί διεθνώς για την αντιμετώπιση του τρομοκρατικού αυτού φαινομένου.

    Να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα στο παρελθόν ήταν και η ίδια θύμα της τρομοκρατίας. Επομένως είχε διπλό λόγο να έρθει αρωγός των ΗΠΑ και των άλλων χωρών οι οποίες συμπαραστάθηκαν στις ΗΠΑ, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν από κοινού το φαινόμενο.

    Γ. Μπίστης: Και βέβαια κύριε πρέσβη να υπενθυμίσουμε και τα όσα μας είχε πει και ο πρωθυπουργός κύριος Σημίτης όταν είχε έρθει στην Ουάσιγκτον ότι η Ελλάδα διαδραμάτισε θετικό ρόλο την περίοδο που είχε την προεδρία της ΕΕ στα χέρια της.

    Γιώργος Σαββαΐδης

    Πρέσβης κ. Σαββαΐδης: Αυτό είναι απόλυτα αληθές. Μπορώ απλώς να προσθέσω, ότι επί Ελληνικής Προεδρίας υπεγράφησαν δύο πολύ σημαντικές συμφωνίες μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, που αφορούν την δικαστική συνεργασία στον τομέα των εκδόσεων και εν γένει στη αντιμετώπιση απειλών .

    Γ. Μπίστης: Κύριε Σαββαΐδη σας ευχαριστώ που ήσασταν σήμερα κοντά μας και για τις πληροφορίες και τις ενδιαφέρουσες σκέψεις που μοιραστήκατε μαζί μας και με τους ακροατές μας.

    Πρέσβης κ. Σαββαΐδης: Και εγώ σας ευχαριστώ και ιδιαίτερα την ΦτΑ γιατί μας έδωσε την ευκαιρία να εκφράσουμε και πάλι την συμπαράστασή μας στις ΗΠΑ πάνω σε αυτό το θέμα, και επίσης να εκφράσουμε την αποφασιστικότητά μας, για μία ακόμη φορά, και την πίστη μας ότι η διεθνής συνεργασία στη αντιμετώπιση του τρομοκρατικού φαινομένου μπορεί να φέρει και πρακτικά αποτελέσματα.

    [04] Τόμας Γουέστον: Στη Ουάσιγκτον επικρατούσε μια χαώδης κατάσταση στις 11 Σεπτεμβρίου

    10 Sep 2003, 22:47 UTC

    Ακουστε τη συνετευξη του Πρέσβη κ. Γουέστον στη ΦτΑ

    (RealAudio)

    Επίθεση στο Πεντάγωνο

    Με αφορμή τη σημερινή δεύτερη επέτειο του μεγάλου τρομοκρατικού χτυπήματος εναντίον της Αμερικής, ο Ειδικός Συντονιστής του Στέητ Ντηπάρτμαντ για το Κυπριακό, Πρέσβης Τόμας Γουέστον, αναφέρθηκε σε ορισμένες ελάχιστα γνωστές λεπτομέρειες από τη δική του εμπειρία της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δημοσιογράφο Γιώργο Μπίστη για τη Φωνή της Αμερικής.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

    Γ. Μπίστης: Κύριε Γουέστον, το τρομοκρατικό χτύπημα στη Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη σημειώθηκε την παραμονή μιας συνάντησης που είχε προγραμματισθεί για να προωθηθεί η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Τι θυμόσαστε από εκείνη την ημέρα.;

    Τόμας Γουέστον

    Πρέσβης κ. Γουέστον: Θυμάμαι εκείνη την ημέρα καλά γιατί, όπως ξέρεις, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είχε προσκαλέσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, τον (τότε) Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να τον συναντήσουν στη Νέα Υόρκη σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η διαδικασία των ενδοκυθπριακών συνομιλιών. Ο κύριος Ντενκτάς είχε αρνηθεί να αποδεχθεί την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα αλλά ο κύριος Κληρίδης την είχε δεχθεί κι έτσι αποφασίστηκε να έχουμε τη συνάντηση με τον κύριο Αννάν, έστω και δίχως τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στις 12 Σεπτεμβρίου. Στις 11 Σεπτεμβρίου λοιπόν, ο κύριος Κληρίδης βρίσκονταν καθοδόν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Γιαννάκης Κασσουλίδης, είχε ήδη φθάσει στη Νέα Υόρκη και εγκατασταθεί στο ξενοδοχείο Γουώλντορφ, κι εγώ βρισκόμουνα στο γραφείο μου στη Ουάσιγκτον όπου μάζευα τα χαρτιά που χρειαζόμουν για τη συνάντηση στον ΟΗΕ και ετοιμαζόμουν να πάω στο αεροδρόμιο για την πτήση προς τη Νέα Υόρκη. Τότε ήταν που σημειώθηκε η μεγάλη καταστροφή.

    Στη Ουάσιγκτον επικρατούσε μια χαώδης κατάσταση. Το Στέητ Ντηπάρτμαντ εκκενώθηκε και δεν υπήρχε κανένας τρόπος να για να ταξίδευε κανείς στη Νέα Υόρκη. Ο κύριος Κασσουλίδης αποκλείσθηκε στο Γουώλτορφ της Νέας Υόρκης, αλλά όμως ήμουνα σε επικοινωνία μαζί του, χάρις στα κινητά τηλέφωνα τα οποία κατά κάποιο τρόπο συνέχισαν να λειτουργούν παρά τη μεγάλη καταστροφή. Ο κύριος Κληρίδης ήταν ακόμη στον αέρα. Η πτήση του άλλαξε προορισμό και τον πήγε στο Γκάντορ και κατόπιν Μοντρεάλ του Καναδά, αλλά όμως δεν έφθασε ποτέ στη Νέα Υόρκη τα αεροδρόμια της οποίας και είχανε κλείσει. Έτσι λοιπόν, η δραστηριότητα για το Κυπριακό, όπως και κάθε άλλη δραστηριότητα στη διπλωματία και τον Αμερικανικό τρόπο ζωής διαταράχτηκε εκείνη την ημέρα.

    Πάντως είναι ενδιαφέρον το ότι μια από τις πρώτες δραστηριότητες που επαναπρογραμματίσθηκαν στην καινούργια Γενική Συνέλευση που έγινε έγινε 5-6 εβδομάδες μετά την 11 Σεπτεμρβίου ήταν το Κυπριακό. Και μία από τις πρώτες ανακοινώσεις που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη μετά την τρομοκρατική επίθεση ήταν σε σχέση με το Κυπριακό.

    Γ. Μπίστης: Στις συνομιλίες που είπατε ότι είχατε με φορητά τηλέφωνα εκείνη την ημέρα με τον αποκλεισμένο στη Νέα Υόρκη κ. Κασσουλίδη, τι ανησυχίες σας εξέφρασε; Θέλησε να μάθει αν υπήρχαν Έλληνες ή Κύπριοι μεταξύ των θυμάτων;

    Τόμας Γουέστον

    Πρέσβης κ. Γουέστον: Βεβαίως. Ας μη ξεχνάμε πως ο κύριος Κασσουλίδης ήτανε τότε Υπουργός Εξωτερικών και βρίσκονταν κάτω από συνθήκες πού ήταν αδύνατον ο ίδιος να ελέγξει. Αλλά δεν ήταν τελείως αποκομμένος γιατί ήμασταν μαζί του συνδεδεμένοι τηλεφωνικά. Όπως ήταν φυσικό, πρωτίστως η προσοχή του επικεντρώθηκε στο τι είχε συμβεί, και αυτό που είχε συμβεί βέβαια ήταν μια μεγάλο επίθεση κατά της Αμερικής. Εξέφρασε μεγάλο ενδιαφέρον και ανησυχία για όλα τα θύματα και όχι μόνον για τους Κυπρίους μεταξύ των θυμάτων. Όπως ξέρεις ένα από τα θύματα ήταν μία Κύπρια αεροσυνοδός, αλλά αυτό το μάθαμε προς το τέλος εκείνης της εβδομάδας. Γενικά ήταν ανήσυχος για την επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, για την τύχη των τόσων ανθρώπων που δεν είχε ακόμα μαθευτεί πως είχαν σκοτωθεί και έκανε ότι μπορούσε για να μας συμπαρασταθεί και να βοηθήσει την Αμερική να ανταποκριθεί στο μεγάλο αυτό χτύπημα.

    Γ. Μπίστης: Κύριε Πρέσβη σας ευχαριστώ που πήρατε μέρος στο ειδικό αφιέρωμά μας στην 11η Σεπτεμβρίου.

    [05] Γιάννης Συτιλίδης: Η Ελλάδα πρέπει να πάρει μια απόφαση στη μετα-σεπτεμβριανή εποχή

    10 Sep 2003, 22:44 UTC

    Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Συτιλίδη στη ΦτΑ

    (RealAudio)

    Με αφορμή τη σημερινή δεύτερη επέτειο του μεγάλου τρομοκρατικού χτυπήματος εναντίον της Αμερικής, ο Διευθυντής του εδρεύοντος στη Ουάσιγκτον Κέντρου Δυτικής Πολιτικής, Γιάννης Συτιλίδης, έκανε μια εκτίμηση της κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο τις ημέρες αυτές, σε ραδιοφωνική συζήτηση που είχε με το δημοσιογράφο της Φωνής της Αμερικής Γιώργο Μπίστη.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

    Γ. Μπίστης: Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέστησαν την πιο πολύνεκρη επίθεση στο έδαφός τους από μια ομάδα τρομοκρατών πού σκότωσαν πάνω από 3.000 αθώους πολίτες στη Νέα Υόρκη και τη Ουάσιγκτον. Από την ημέρα εκείνη, ο κόσμος μας έχει κυριολεκτικά αλλάξει και από ότι φαίνεται κάθε τι που κάνουμε τόσο εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη μας, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Πως βλέπετε εσείς κύριε Συτιλίδη τον κόσμο μας στη μετασεπτεμβριανή εποχή;

    Γιάννης Συτιλίδης

    Γ. Συτιλίδης: Η Αμερικανική πολιτική στον τομέα της ασφάλειας έχει μετατραπεί συνεπεία των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και της επίγνωσης του ότι η Αλ Κάιντα και οι συνεργάτες της σχεδιάζουν να κάνουν στο μέλλον και άλλες καταστροφικές τρομοκρατικές επιθέσεις και μαζικούς φόνους εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους καθώς επίσης και εναντίον δυτικών συμφερόντων σε όλο τον κόσμο. Για την αντιμετώπιση λοιπόν αυτού του εξωτερικού κινδύνου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να προωθήσουν και να διατηρήσουν φιλελεύθερες κοινωνίες σε όσο γίνεται περισσότερα μέρη του κόσμου. Σκοπός είναι η Μέση Ανατολή, από την οποία προέρχεται η νέα γενεά αδίστακτων τρομοκρατών του κόσμου, να μετατραπεί σε μια περιοχή απαλλαγμένη από τον παράγοντα της αναταραχής και στην οποία θα επικρατούν πολιτική σταθερότητα, ατομικές ελευθερίες και σεβασμός της ιδιωτικής περιουσίας και των θεσμών της αντιπροσωπευτικής διακυβέρνησης-- όλα αυτά δηλαδή τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της Δημοκρατίας στο δυτικό κόσμο. Η Αμερικανική πολιτική στον τομέα της ασφάλειας εφαρμόζεται τώρα μέσω ενός δικτύου επιχειρήσεων που εκτείνονται σε 170 χώρες. Και ενώ το Στέητ Ντηπάρτμεντ συνεχίζει να κατευθύνει την εξωτερική πολιτική συμπεριλαμβανομένων υποθέσεων όπως η παγκοσμιοποίηση, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το εμπόριο και η βοήθεια προς φίλα κράτη, εν τούτοις το Πεντάγωνο είναι εκείνο που κατευθύνει την πολιτική στον τομέα της ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών και θα συνεχίσει να την κατευθύνει στο προβλεπόμενο μέλλον.

    Πιστεύω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν άλλη επιλογή από του να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική δύναμη στην επικίνδυνη αυτή εποχή για να διαδοθεί η Δημοκρατία στον πλανήτη μας. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στον κόσμο που ζούμε, ιδιαίτερα όταν σε αυτό τον κόσμο κυριαρχούν τα Ηνωμένα Έθνη, ή άλλος διεθνής οργανισμός βασισμένος στα ίδια πρότυπα, που δεν μπορεί να επιβάλει τη θέλησή του πάνω σε εκτροχιασμένα κράτη. Όσο για τον άξονα Γαλλίας-Γερμανίας-Ρωσίας, που είχε αντιταχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες στην περίοδο των ζυμώσεων για τον πόλεμο στο Ιράκ, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτός από τη Ουάσιγκτον. Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι τέτοιοι φορείς δεν μπορούν να προστατεύσουν τη Δημοκρατία από θεοκρατικά ισλαμικά καθεστώτα που επιδιώκουν να καταστρέψουν τον δυτικό πολιτισμό, όπως τον ξέρουμε σήμερα.

    Γ. Μπίστης: Το Κέντρο Δυτικής Πολιτικής το οποίο διευθύνετε κ Συτιλίδη εδώ στη Ουάσιγκτον είναι μια μεγάλου κύρους «δεξαμενή σκέψης» που ασχολείται με πολλά σημαντικά παγκόσμια θέματα. Εσείς όμως, σαν Ελληνικής καταγωγής Αμερικανός, διατηρείτε στενή επαφή με πολλές διακεκριμένες πολιτικές και ακαδημαϊκές προσωπικότητες τόσο μέσα στη δυναμική Ελληνοαμερικανική κοινότητα όσο και στην ίδια την Ελλάδα. Πώς βλέπετε την αντίδραση των δύο αυτών ομάδων στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου;

    Γ. Συτιλίδης: Με βάσει τα όσα θυμάμαι από εκείνη την ημέρα και τις εβδομάδες που ακολούθησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις, μπορώ να σας περιγράψω την φρίκη και τον τρόμο πού έζησαν οι Ελληναμερικανοί, όχι λόγω της χώρας καταγωγής τους, αλλά επειδή είναι κι αυτοί πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα έλεγα μάλιστα ότι από πολλές απόψεις είναι πρώτα Αμερικανοί παρά το ότι είναι παράλληλα και αφάνταστα υπερήφανοι για την Ελληνική κληρονομιά τους. Όπως λοιπόν και κάθε άλλος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξαρτήτως τόπου προέλευσης, θρησκεύματος και χρώματος, οι Ελληνοαμερικανοί συγκλονίσθηκαν από την καταστροφή που προκλήθηκε και από την απώλεια τόσων συνανθρώπων τους στις 11 Σεπτεμβρίου. Και ήταν ομόφωνα σύμφωνοι πως η Αμερική πρέπει να δράσει και μάλιστα αποφασιστικά για την καταπολέμηση αυτής της απειλής την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν για αρκετά χρόνια. Στις ημέρες μας, οι Έλληνες της Αμερικής, όπως και άλλοι πολίτες της χώρας αυτής, συμμετέχουν σε διάφορες φιλοσοφικές και πολιτικές δημόσιες συζητήσεις σχετικά με το ποιος θα είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της μακρόχρονης απειλής. Στις συζητήσεις αυτές διατυπώνονται διάφορες απόψεις, πολλές από τις οποίες απορρέουν από την κομματική τοποθέτηση του καθενός. Η εθνική κληρονομιά επενεργεί σε αυτή την περίπτωση σαν λιγότερο ενοποιητικός παράγων από ότι η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου και η οποία επηρεάζει τις αποφάσεις πού παίρνει ο κάθε Αμερικανός.

    Στην περίπτωση της Ελλάδας νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ότι υπάρχει μία και μοναδική άποψη ή ένα είδος ομοφωνίας. Όπως όλοι οι άνθρωποι στον πολιτισμένο κόσμο έτσι και οι πολίτες της Ελλάδας, σαν σύνολο, εξέφρασαν τον ίδιο αποτροπιασμό για την έκταση της καταστροφής και τον φόνο αθώων ανθρώπων στις 11 Σεπτεμβρίου. Ατυχώς όμως υπήρξαν και ορισμένοι θύλακες εξτρεμισμού στην Ελλάδα, που εκδήλωσαν υποστήριξη προς την Αλ Κάιντα για τα πλήγματα που κατάφερε στην Αμερική και άλλοι που διακωμώδησαν τα όσα συνέβησαν στις 11 Σεπτεμβρίου. Η στάση τους αυτή μεγαλοποιήθηκε κατόπιν από τον τύπο, πρώτα στην Ελλάδα, και κατόπιν στην υπόλοιπη Ευρώπη και τέλος στην Αμερική. Τα σχετικά δημοσιεύματα πρόβαλαν τους Έλληνες σαν άτομα που δεν ένοιωσαν συμπάθεια για το κακό που συνέβη στους συνανθρώπους τους. Αλλά προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η (αρνητική) εικόνα δημιουργήθηκε περισσότερο από τα μέσα ενημέρωσης και λιγότερο από τα τεκμηριωμένα στοιχεία.

    Η Ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα κατέστησε σαφή την πλήρη και δίχως όρους υποστήριξή της προς την Αμερικανική πολιτική για την καταστροφή της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και έχουμε δει έκτοτε αρκετές φορές να εκδηλώνεται υποστήριξη από μέρους της κυβέρνησης στην Αθήνα προς την Αμερικανική πολιτική στον τομέα της ασφάλεια, στην μετα-σεπτεμβριανή εποχή. Ενδιαφέρον όμως είναι και το γεγονός ότι η Ελληνική κυβέρνηση επέδειξε εξ ίσου μεγάλη απροθυμία να συμμετάσχει σε μια δημόσια συζήτηση μέσα στην Ελλάδα, μέσω των μίντια και των άλλων φορέων που συμβάλουν στη λήψη αποφάσεων στην Ελλάδα, για να τους εξηγήσει τη ανάγκη για μεγαλύτερη υποστήριξη, ίσως μέσω του ΝΑΤΟ, ίσως μέσω των διμερών σχέσεών της με τη Ουάσιγκτον, προς την επίσης διευρυμένη εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο. Η σκέψη που επικρατεί σε διάφορους κύκλους στη Ουάσιγκτον είναι ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της Ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να νοιώθουν την ανάγκη να συγκρατούν τις απόψεις τους λόγω του αντι-αμερικανικού αισθήματος που επικρατεί και της υφιστάμενης βάσης της αριστερής παράταξης, που τείνει να αντιτίθεται δογματικά σε οτιδήποτε κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι λοιπόν, παρά το ότι η πολιτική της Ελληνικής κυβέρνησης έχει βρει θερμή ανταπόκριση στο Στέητ Ντηπάρτμαντ, το Πεντάγωνο και τον Λευκό Οίκο, εν τούτοις υπάρχει ανησυχία στους παράγοντες που παρακολουθούν επαγγελματικά τα θέματα της Ελλάδας, ότι το πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ενεργεί όσο ελαστικά και όσο ανοιχτά θα ήθελε, λόγω του φόβου για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης και κατά συνέπεια το Ελληνικό κοινό.

    Γ. Μπίστης: Εννοείτε με αυτό κύριε Συτιλίδη ότι μπορεί να υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση στη γενική αντίδραση της Ελλάδας στις εξελίξεις της 11ης Σεπτεμβρίου;

    Γ. Συτιλίδης: Δεν θα έλεγα ότι είναι θέμα γενικής βελτίωσης. Αυτοί που γνωρίζουν τα Ελληνικά πράγματα, ειδικότερα μέσα στους κόλπους της Αμερικανικής κυβέρνησης και των επισήμων κύκλων, έχουν πλήρη επίγνωση του θετικού ρόλου που διαδραμάτισε η Ελλάδα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Αλλά έξω από τους επίσημους κύκλους, ιδιαίτερα στο χώρο των αξιόλογων και μεγάλης επιρροής δεξαμενών σκέψης που λειτουργούν στη Ουάσιγκτον, θα έλεγα ότι δεν είναι πλήρως γνωστός ο ρόλος της Ελλάδας. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι απούσα από την δημόσια συζήτηση γύρω από θέματα εξωτερικής πολιτικής στην Αμερικανική πρωτεύουσα. Είχαμε αρκετούς εξέχοντες Έλληνες αξιωματούχους, μέχρι και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, πού ήρθαν τον τελευταίο χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά δεν πήραν μέρος σε πολλές δημόσιες συζητήσεις που θα τούς έδιναν την δυνατότητα να εξηγήσουν στους δημοσιογράφους και τον αμερικανικό λαό τις θέσεις της Ελλάδας. Πολλές άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, πού υποστήριξαν την εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας, εξασφάλισαν σημαντικά πολιτικά οφέλη από τη στάση τους. Η Ελληνική κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, ζήτησε από την Αμερικανική κυβέρνηση να μη την ευχαριστήσει δημοσίως για τον πολύ σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα στον πόλεμο του Ιράκ, όπως για παράδειγμα για το ότι επέτρεψε στις αμερικανικές δυνάμεις την πλήρη χρήση των εγκαταστάσεων στον κόλπο της Σούδας. Φυσικά είχε την υποχρέωση να το κάνει αυτό λόγω των συνθηκών πού έχει υπογράψει, αλλά ανεξαρτήτως τούτου, η ουσία είναι πως οι εγκαταστάσεις στη Σούδα ήταν απολύτως απαραίτητες για την επιτυχία της Αμερικανικής επιχείρησης στο Ιράκ. Επίσης το γεγονός πως η Ελλάδα επέτρεψε την χρήση του εναέριου χώρου της σε Αμερικανικά μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροπλάνα πού είχαν προορισμό τον Περσικό κόλπο ήταν και αυτό σημαντικό για την επιτυχία της στρατιωτικής εκστρατείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ. Αλλά όταν ο Λευκός Οίκος θέλησε να ευχαριστήσει την Ελλάδα δημοσίως μαζί με άλλες χώρες που συνεργάστηκαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και υποστήριξαν την Αμερικανική προσπάθεια κατά του Σαντάμ Χουσεήν και του καθεστώτος του, η Αμερικανική κυβέρνηση δεν το έκανε γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει λαϊκή αντικυβερνητική αντίδραση στην Ελλάδα. Και είναι τέτοια ακριβώς πράγματα που θέτουν την Ελλάδα σε μειονεκτική θέση στη Ουάσιγκτον.

    Όπως είπα και νωρίτερα, τόσο η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και η πολιτική τους στον τομέα της ασφάλειας έχουν αλλάξει μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Έχουν περάσει από τότε 24 μήνες και βρισκόμαστε τώρα στην αρχή μιας, από πολλές απόψεις, νέας παγκόσμιας εποχής. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ προς όφελος της Ελλάδας να συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία της λήψης των αποφάσεων, είτε μέσω του διμερούς διαλόγου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε μέσω της σημαντικής θέσης της στο ΝΑΤΟ, είτε ως βασικός γεωγραφικός παράγοντας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία κατά πολλούς και διάφορους τρόπους θα είναι και η πρώτη γραμμή της συλλογική αντίδρασης του Δυτικού κόσμου σε αυτό το ρεύμα της αναταραχής και τρομοκρατίας που πηγάζει από τη Βόρειο Αφρική και τη Σομαλία και περνώντας από την Μέση Ανατολή, φθάνει στη Συρία, το Ιράν και κατόπιν το Πακιστάν. Η Ελλάδα, είτε το θέλει είτε όχι, βρίσκεται στην καρδιά αυτής της πρώτης γραμμής ανάμεσα στο Δυτικό πολιτισμό και την τρομοκρατική αναρχία. Γι αυτό και η Ελλάδα χρειάζεται να πάρει μία απόφαση: είτε θα γίνει πλήρης εταίρος στα πλαίσια της συλλογικής δυτικής ασφάλειας είτε θα εξελιχτεί σε περιθωριακό παίχτη και θα αφήνει τις μεγαλύτερες δυνάμεις να ρυθμίζουν το μέλλον της. Για μένα η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Το ερώτημα είναι προς ποία κατεύθυνση θα αποφασίσει να πάει η Ελλάδα.

    Γ. Μπίστης: Κύριε Συτιλίδη, σας ευχαριστώ πού ήσασταν μαζί μας σήμερα σε αυτή την τόσο θλιβερή επέτειο.

    Γ. Συτιλίδης: Κι εγώ σας ευχαριστώ που με προσκαλέσατε κ. Μπίστη.

    Σημείωση σύνταξης: Η συνέντευξη με τον κύριο Σιτηλίδη έγινε στα Αγγλικά. Το κείμενο του Αγγλικού πρωτοτύπου είναι καταχωρημένο σε άλλο κόμβο, στο πλάι της σελίδας αυτής.

    [06] Δεύτερη επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου

    11 Sep 2003, 15:29 UTC

    Από την τελετή στο σημείο Μηδέν

    Απ άκρη σ άκρη των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί τιμούν σήμερα την δεύτερη θλιβερή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Σε χαμηλότερους τόνους, σε σύγκριση με πέρυσι, και με ιδιαίτερη έμφαση στα θύματα και τις οικογένειες τους, διεξάγονται φέτος οι εκδηλώσεις προς τιμήν των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου. Σε σεμνή τελετή στο σημείο μηδέν στη Νέα Υόρκη, 200 παιδιά διάβασαν τα ονόματα των περίπου 3 χιλιάδων ανθρώπων από 90 χώρες που σκοτώθηκαν απ τις επιθέσεις εναντίον των δίδυμων πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Στις τελετές για την σημερινή επέτειο στη Νέα Υόρκη την κυβέρνηση Μπούς εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος, Ντίκ Τσέινυ, ο οποίος όμως δεν παρευρέθηκε στην τελετή στο σημείο μηδέν μετά από σχετικό αίτημα αξιωματούχων της πόλης της Νέας Υόρκης, γιατί τα μέτρα ασφάλειας για την προστασία του θα ήταν τέτοια που θα δυσκόλευαν την άφιξη πολλών μελών οικογενειών θυμάτων, που ήρθαν στην τελετή κρατώντας φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων και λουλούδια για να τα εναποθέσουν στο σημείο της τραγωδίας.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Μπούς πρωτοστάτησε σε επιμνημόσυνη τελετή στο Λευκό Οίκο και την τήρηση ενός λεπτού σιγής στις 8:46 το πρωί, δηλαδή την ώρα ακριβώς που το πρώτο αεροσκάφος χτύπησε τον βόρειο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Σήμερα το απόγευμα ο κ. Μπούς θα μεταβεί σε στρατιωτικό νοσοκομείο της Ουάσιγκτον όπου θα έχει προσωπικές συναντήσεις με στρατιώτες και τις οικογένειες τους που έχουν τραυματιστεί στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Επίσης επιμνημόσυνες δεήσεις και τελετές πραγματοποιούνται και στο Πεντάγωνο. Ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, κατέθεσε στεφάνι προς τιμήν των θυμάτων στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον όπου και εκεί τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Συγκινητική ήταν και η τελετή έξω απ την ανακαινισμένη πτέρυγα του Πενταγώνου που είχε καταστραφεί απ την επίθεση και κατά την οποία επιμνημόσυνη καμπάνα ήχησε 184 φορές προς τιμήν των θυμάτων υπαλλήλων του Αμερικανικού υπουργείου άμυνας. Επίσης στο εξωκλήσι του Πενταγώνου πραγματοποιήθηκε τελετή αφιέρωσης επιμνημόσυνων βιτρώ προς τιμήν των θυμάτων.

    Τέλος, εδώ στο κτίριο της ΦτΑ πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι ειδική συναυλία προς τιμήν των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, με την συμμετοχή του βραβευμένου Κουβανού πιανίστα Σαντιάγκο Ροντρίγκες και της Ορχήστρας Πνευστών και Κρουστών του Πανεπιστημίου του Μαίρυλαντ.

    [07] Προειδοποίηση για νέα τρομοκρατικά κτυπήματα

    11 Sep 2003, 16:03 UTC

    Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε παγκόσμια προειδοποίηση για την πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων απο την Αλ Καίντα κατά αμερικανικών συμφερόντων στο εξωτερικό. Η είδηση της προειδοποίησης ήλθε καθώς χιλιάδες άνθρωποι σολόκληρη την Αμερική τιμούν την δεύτερη επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Η ανακοίνωση λέει οτι η Ευρώπη και η Ευρασία αποτελούν πιθανούς στόχους για νέες επιθέσεις, χωρίς όμως να αποκλείεται η πιθανότητα του να επιχειρήσει η Αλ Κάιντα μία νέα καταστροφική επίθεση κατά των ΗΠΑ. Η προειδοποίηση λέει οτι οι νέες επιθέσεις ενδέχεται να είναι περισσότερο καταστροφικές απο εκείνες στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, όπου είχαν σκοτωθεί περίπου 3,000 άτομα, και μάλιστα οτι μπορεί να πραγματοποιηθούν με χημικά ή βιολογικά όπλα.

    [08] Υπέκυψε στο μοιραίο η Αννα Λίντ

    11 Sep 2003, 16:06 UTC

    Η Αννα Λίντ

    Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αννα Λιντ, υπέκυψε τελικά απο τα τραύματά της, αφού υπέστη επίθεση με μαχαίρι την Τετάρτη ενώ ψώνιζε σε πολυκατάστημα της Στοκχόλμης. Οι γιατροί προσπάθησαν μέχρι αργά τη νύχτα να σώσουν τη ζωή της 46χρονης υπουργού, αλλά δεν κατόρθωσαν τελικά να ελέγξουν την ακατάσχετη αιμοραγία που παρουσιάσε, καθώς και τις βλάβες που είχε υποστεί στο ήπαρ. Η αστυνομία έχει εξαπολυσει ανθρωποκυνηγητό για έναν ύποπτο άνδρα, που κατά ορισμένες πληροφορίες, φορούσε στρατιωτικό αμπέχωνο. Σύμφωνα με την αστυνομία, η επίθεση μάλλον δεν είχε πολιτικά κίνητρα. Η Αννα Λιντ ήταν απο τους πιό ένθερμους υπερμάχους της Σουηδίας για την αποδοχή του ευρώ σαν το εθνικό νόμισμα της χώρας, ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής σε σχέση με το θέμα αυτό. Ο πρωθυπουργός της χώρας Γκόραν Πέρσον σταμάτησε την πολιτική εκστρατεία των υποστηρικτών του ευρώ, αλλά δήλωσε οτι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα.

    [09] Σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου Σαρόν για τις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις

    11 Sep 2003, 16:09 UTC

    Το αρχηγείο Αραφάτ στη Ραμάλα

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν πρόκειται να έχει σύσκεψη σήμερα με το υπουργικό του συμβούλιο, για να συζητήσουν την απάντηση πρός την παλαιστινιακή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Τρίτης. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν οτι ο κ. Σαρόν θα μελετήσει διάφορες εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων νέων πολεμικών επιθέσεων εναντίον Παλαιστίνιων εξτρεμιστών, καθώς και την πιθανή απέλαση του προέδρου της Παλαιστινιακής αρχής, Γιάσερ Αραφάτ. Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ λέει οτι πιστεύει πως η πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου της χώρας είναι υπέρ της απέλασης του κ. Αραφάτ απο τα Παλαιστινιακά εδάφη. Ομως, πρόσθεσε, ενδέχεται να μήν υπάρξει ψηφοφορία στο θέμα αυτό κατά τη σημερινή σύσκεψη. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κρατούν τον Γιάσερ Αραφάτ αποκλεισμένο στο αρχηγείο του στη πόλη Ραμάλα της δυτικής όχθης, εδώ και 20 μήνες.

    [10] Νέα βιντεοκασέτα του Οσάμα μπιν Λάντεν

    11 Sep 2003, 16:13 UTC

    Αναλυτές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, εξετάζουν βιντεοκασέτα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζήρα, που εδρεύει στο Κατάρ, λέγοντας οτι πρόκειται για βίντεο που γυρίστηκε πρίν 4 μήνες και παρουσιάζει τον ηγέτη της Αλ Καίντα Οσάμα μπιν Λάντεν και τον υπαρχηγό του, Αιμάν αλ Ζαγουαχίρι. Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών μελετούν την βιντεοκασέτα, που μεταδόθηκε την Τετάρτη απο την Αλ Τζαζήρα, προσπαθώντας να προσδιορίσουν πού και πότε γυρίστηκε. Στην βιντεοκασέτα, ο Οσάμα μπιν Λάντεν και το πρωτοπαλλήκαρό του φαίνονται να περπατούν σε ορεινή περιοχή, σε άγνωστη τοποθεσία. Σε μαγνητοφωνημένη ταινία που συνόδευε το βίντεο, ο ομιλητής που φέρεται να είναι ο ίδιος ο Οσάμα μπιν Λάντεν, επαινεί τους αεροπειρατές που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, 2001, κατά των ΗΠΑ.

    [11] Μπούς: Νέα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    11 Sep 2003, 01:19 UTC

    Την παραμονή της δεύτερης επετείου των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Μπούς ζήτησε την λήψη αυστηρότερων μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στις ΗΠΑ. Κατά την διάρκεια ομιλίας του στην ακαδημία του FBI στην πολιτεία της Βιρτζίνια, ο κύριος Μπους ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει νομοσχέδιο που να διασφαλίζει στις αστυνομικές αρχές τις ίδιες δικαιοδοσίες στην έρευνα και δίωξη υπόπτων τρομοκρατών, με αυτές που ισχύουν για τους λαθρέμπορους ναρκωτικών, τα μέλη συμμοριών και άλλου εγκληματίες.

    Το νέο νομοσχέδιο θα επιτρέπει στις αστυνομικές αρχές να παρακάμπτουν τις δικαστικές αρχές και τα Συμβούλια Ενόρκων Παραπομπής, για την κλήτευση μαρτύρων σε υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία, και θα προβλέπει χρήση της θανατικής ποινής για εγκλήματα που έχουν σχέση με την τρομοκρατία. Επικριτές του μέτρου δηλώνουν ότι παραβιάζει τις ατομικές ελευθερίες των υπόπτων.

    [12] 9/11 Σφυγμομέτρηση: Περισσότεροι ...

    11 Sep 2003, 01:20 UTC

    Nέα σφυγμομέτρηση έδειξε πως περισσότεροι αμερικανοί ανησυχούν τώρα ότι θα πέσουν θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, απ ότι ανησυχούσαν την περίοδο αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Συγκεκριμένα το 24 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι φοβούνται πως θα τραυματισθούν ή θα σκοτωθούν από κάποια τρομοκρατική επίθεση, σε σύγκριση με ποσοστό μόνο 15 τοις εκατό που είχαν εκφράσει αυτό το φόβο σε δημοσκόπηση που είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2001. Επίσης τα αποτελέσματα της πρόσφατης σφυγμομέτρησης έδειξαν πως μόνο 8% των Αμερικανών πιστεύουν ότι η τρομοκρατία μπορεί να εξαλειφθεί, ενώ το 82% είναι πεπεισμένοι ότι τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου άλλαξαν τον κόσμο για πάντα. Τέλος το 70% των ερωτηθέντων είπαν πως δεν πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν από μόνες τους να κερδίσουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    [13] O Οσάμα Μπιν Λάντεν σε νέο βίντεο ...

    11 Sep 2003, 01:49 UTC

    Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζήρα μετέδωσε βιντεοταινία που δείχνει τον επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, και τον ανώτερο βοηθό του, Αιμάν αλ Ζαγουαχίρι, που πιθανότατα μαγνητοσκοπήθηκε στα τέλη Απριλίου, ή στις αρχές Μαίου.

    Σε μαγνητοφωνημένες δηλώσεις που συνοδεύουν την ταινία, ένας ομιλητής που φέρεται να είναι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν επαινεί τους αεροπειρατές των τρομοκρατικών επιθέσεων της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου, του 2001. Μία άλλη φωνή που φέρεται να είναι του Αλ Ζαγουαχίρι δηλώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν «πληγωθεί» απ τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και προειδοποιεί ότι η πραγματική μάχη της Αλ Κάιντα εναντίον των ΗΠΑ δεν έχει ακόμα αρχίσει. Αμερικανοί εμπειρογνώμονες αναλύουν τώρα τις ταινίες για να εξακριβώσουν την αυθεντικότητα τους.

    [14] Νέο κύμα βίας στη Μέση Ανατολή

    10 Sep 2003, 19:28 UTC

    Ισραηλινά σωστικά συνεργεία στην Ιερουσαλήμ

    Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στο σπίτι ανώτερου ηγετικού στελέχους της Χαμάς στη πόλη της Γάζας, μία μέρα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας της οργάνωσης, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 15 Ισραηλινοί.

    Από την χθεσινή επίθεση τραυματίστηκε ελαφρά ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Μαχμουντ αλ Ζαχαρ, και σκοτώθηκαν ο γιος του και ένας σωματοφύλακας. Μετά την επίθεση η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς απείλησε ότι θα εξαπολύσει σφοδρά αντίποινα με επιθέσεις σε Ισραηλινές κατοικίες και κτίρια.

    Στο μεταξύ, ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Αχμεντ Κορέι, δήλωσε ότι σήμερα θα σχηματίσει κυβέρνηση και θα υποβάλλει στην Παλαιστινιακή Βουλή κατάλογο με τα ονόματα του νέου υπουργικού του συμβουλίου.

    [15] Μπούς: Είναι προς το συμφέρον όλων να συνεισφέρουν στρατιωτικά και οικονομικά στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    11 Sep 2003, 01:52 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς ζήτησε από άλλες χώρες να ξεχάσουν τις διαφωνίες του παρελθόντος αναφορικά με το Ιράκ, γιατί, όπως τόνισε, είναι προς το συμφέρον όλων να συνεισφέρουν με στρατιωτικές δυνάμεις και οικονομική υποστήριξη στην ανοικοδόμηση του Ιράκ. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, ο κ. Μπούς πρόσθεσε ότι δέχεται προτάσεις για το περιεχόμενο του νέου σχεδίου ψηφίσματος για το Ιράκ που θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφάλειας. Εξάλλου αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τουλάχιστον 2 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 40 άλλα τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων και 6 αμερικανών, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Αρμπίλ του Βορείου Ιράκ.

    [16] Σε κρίσιμη κατάσταση η υπουργός εξωτερικών της Σουηδίας μετά από επίθεση με μαχαίρι.

    11 Sep 2003, 02:18 UTC

    Άννα Λίντ

    Η υπουργός εξωτερικών της Σουηδίας, Άννα Λίντ, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από 8ωρη εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη, λόγω της επίθεσης εναντίον της με μαχαίρι σε πολυκατάστημα της Στοκχόλμης. Οι θεράποντες γιατροί της στο νοσοκομείο Καρολίνσκα, δηλώνουν ότι το συκώτι της είχε τραυματιστεί σοβαρά και ότι είχε σοβαρή εσωτερική αιμορραγία. Η Σουηδική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη του δράστη που αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σαν τυπικό Σουηδό που φορούσε σακάκι καμουφλάζ. Επίσης οι αρχές μελετούν το τι κατέγραψαν οι βιντεοκάμερες ασφαλείας του καταστήματος και δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν πως η επίθεση είχε πολιτικά κίνητρα. Πάντως η κ. Λίντ είναι μια απ τους εντονότερους υποστηρικτές του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Τη Κυριακή πραγματοποιείται στη Σουηδία δημοψήφισμα για το αν η χώρα θα αποδεχτεί το Ευρώ.

    [17] Μία ακόμη βομβιστική επίθεση κατά Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ

    10 Sep 2003, 19:42 UTC

    Εκρηξη βόμβας στην Αρμπίλ

    Από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με αυτοκίνητο στην πόλη Αρμπίλ, στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, σκοτώθηκαν 2 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 40, συμπεριλαμβανομένων και 6 Αμερικανών. Η βόμβα εξερράγη αργά χθες έξω από σπίτι που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες χρησιμοποιούν μυστικοί πράκτορες των Αμερικανικών δυνάμεων. Τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου σκοτώθηκε, και ένα τετράχρονο παιδί που τραυματίστηκε από την έκρηξη, αργότερα υπέκυψε στα τραύματα του.

    Εκπρόσωποι του Αμερικανικού στρατού λένε ότι οι 6 Αμερικανοί που τραυματίστηκαν ήταν προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας, αλλά δεν διευκρινίστηκε αν πρόκριτο για στρατιώτες ή πολίτες.

    Σε ξεχωριστό επεισόδιο, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα στη Βαγδάτη καθώς προσπαθούσε να καταστρέψει εκρηκτικό μηχανισμό.

    [18] Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας συζητά το θέμα του Ιράν

    10 Sep 2003, 19:58 UTC

    Πυρηνικές εγκαταστάσεις

    To διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας προσπαθεί να συμφωνήσει σε ψήφισμα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Mία πρόταση, που υποστηρίζεται από δυτικές δυνάμεις , δίνει στην Τεχεράνη προθεσμία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για να αποδείξει ότι δεν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα. Ένα δεύτερο προσχέδιο ψηφίσματος ζητά από το Ιράν να παράσχει πληροφορίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, χωρίς όμως να θέτει χρονοδιάγραμμα.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Καμαλ Καραζί λεει ότι η Τεχεράνη μπορεί να επανεξετάσει την συνεργασία της με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, αν δεν της δοθεί το δικαίωμα να αναπτύξει πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς. To διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ελπίζει πως θα εγκριθεί το σχετικό ψήφισμα αυτή τη εβδομάδα.

    [19] Συνεργασία Ινδίας-Ισραήλ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

    10 Sep 2003, 20:04 UTC

    Αριέλ Σαρόν

    Η Ινδία και το Ισραήλ συμφώνησαν να συνεργασθούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ολοκληρώνοντας επίσκεψή του στην Ινδία ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δήλωσε σε συγκέντρωση ηγετικών στελεχών του επιχειρηματικού κόσμου ότι η τρομοκρατία είναι ο εχθρός της ελευθερίας και της ειρήνης και η χώρα του και το Νέο Δελχί θα συνεργασθούν για την καταπολέμηση της απειλής αυτής. Μιλώντας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο κ. Σαρόν είπε πως η ειρηνευτική διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσεις εάν δεν τερματισθούν οι εχθροπραξίες.

    Στη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Σαρόν στην Ινδία, της πρώτης που πραγματοποιείται στη χώρα αυτή από μέρους πρωθυπουργού του Ισραήλ, το Νέο Δελχί και το Τελ Αβίβ υπέγραψαν διάφορες συμφωνίες για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών στον εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και τεχνολογικό τομέα. Το Ισραήλ επίσης προσφέρθηκε να μοιραστεί με την Ινδία την προηγμένη αντιτρομοκρατική τεχνολογία του.

    [20] Καταλύτης θα είναι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ για το Κυπριακό, είπε ο Γ. Παπανδρέου

    10 Sep 2003, 20:11 UTC

    Γ. Παπανδρέου

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου λέει οτι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση του χρόνου, θα μπορούσε να είναι ο καταλύτης για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Μιλώντας σήμερα κατά την άφιξή του στην Λευκωσία για διήμερη επίσκεψη, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε οτι υπάρχει μία νέα δυναμική για την επίλυση του κυπριακού, και πρόσθεσε οτι θα έχει εκτενείς συνομιλίες για το θέμα αυτό με την ηγεσία της κυπριακής κυβέρνησης.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόκειται επίσης να λάβει μέρος σε συνέδριο εκπαιδευτικών που θα εκπροσωπούν τις δύο κοινότητες του νησιού.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 12 September 2003 - 13:29:03 UTC