Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-09-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απέρριψαν το νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ
  • [02] ΗΠΑ: Οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να καταβάλλουν εντονότερες προσπάθειες για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.
  • [03] Η Ουάσιγκτον ασκεί διπλωματική πίεση στo Ιράν.
  • [04] Στέιτ Ντηπάρτμεντ: Θα υπάρξουν ...
  • [05] Η Λιβερία στα πρόθυρα σοβαρότατης ...
  • [06] Ζίβκοβιτς: Επικίνδυνο και μη υλοποιήσιμο ...
  • [07] Δύο αρχιεισαγγελείς για τα Διεθνή ...
  • [08] Ανακάμπτει η Αμερικανική οικονομία, αλλά αυξάνεται η ανεργία
  • [09] Επαφές ΗΠΑ - Τουρκίας για το Ιράκ ...

  • [01] Απέρριψαν το νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ

    05 Sep 2003, 00:05 UTC

    Ο Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, απέρριψαν το νέο σχέδιο ψηφίσματος της Ουάσιγκτον για το Ιράκ, λέγοντας ότι δεν προβλέπει άμεση μεταβίβαση της πολιτικής εξουσίας σε μια νέα Ιρακινή κυβέρνηση και δεν δίνει στα ΗΕ αρκετά σημαντικό ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ. Οι κ. Σρέντερ και Σιράκ εξέφρασαν πάντως την ελπίδα ότι η Ουάσιγκτον θα δεχτεί αλλαγές στο ψήφισμα , ενώ σήμερα το Συμβούλιο Ασφάλειας θα πραγματοποιήσει ανεπίσημη συνεδρίαση για το θέμα. Εξάλλου ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, πραγματοποίησε χθες ξαφνική επίσκεψη στο Ιράκ όπου συναντήθηκε με αξιωματικούς και απλούς στρατιώτες.

    [02] ΗΠΑ: Οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να καταβάλλουν εντονότερες προσπάθειες για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    05 Sep 2003, 00:16 UTC

    Ρίτσαρντ Μπάουτσερ

    Οι ΗΠΑ επέρριψαν την ευθύνη στους Παλαιστίνιους για την έλλειψη προόδου στις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να καταβάλλει εντονότερες προσπάθειες για τον τερματισμό των τρομοκρατικών ενεργειών και της βίας κατά Ισραηλινών.

    Πάντως ο εκπρόσωπος του Στεητ Ντηπαρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπαουτσερ, ζήτησε χθες από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από τον οδικό χάρτη για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    Ο κύριος Μπαουτσερ ζήτησε επίσης την συγχώνευση όλων των Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφάλειας υπό τον πρωθυπουργό, Μαχμούτ Αμπας, λέγοντας ότι έτσι θα μπορέσει η Παλαιστινιακή Αρχή να αντιμετωπίσει τους εξτρεμιστές.

    [03] Η Ουάσιγκτον ασκεί διπλωματική πίεση στo Ιράν.

    05 Sep 2003, 00:45 UTC

    Nuclear research reactor at Iran's Atomic Energy Organization's headquarters in Tehran

    Αμερικανοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ συνέταξαν σχέδιο ψηφίσματος το οποίο αναφέρει πως το Ιράν δεν πληρεί τις προδιαγραφές των ΗΕ για δραστηριότητες στο χώρο της πυρηνικής ενέργειας. Οι ίδιοι διπλωμάτες αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον ζητά απ την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να υιοθετήσει το σχέδιο ψηφίσματος κατά την συνάντησή της στη Βιέννη την ερχόμενη εβδομάδα. Και τονίζουν ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να εντείνουν την διπλωματική πίεση στο Ιράν.

    Στο μεταξύ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, ζήτησε χθες από το Ιράν να συμμορφωθεί με τα διεθνή αιτήματα για διεξοδικότερες επιθεωρήσεις των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. Λίγες ώρες αργότερα η Βρετανία ανακαλέσει το προσωπικό της πρεσβείας της στη Τεχεράνη, γιατί πιστεύει ότι διατρέχει κίνδυνο.

    [04] Στέιτ Ντηπάρτμεντ: Θα υπάρξουν ...

    05 Sep 2003, 00:49 UTC

    Απ' τις συνομιλίες του Πεκίνου.

    Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν η Βόρεια Κορέα υλοποιήσει τις απειλές της και πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή. Και τόνισε ότι μια ενδεχόμενη πυρηνική δοκιμή από μέρους της Πιονγιάνγκ θα επηρεάσει αρνητικά οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες με την Βόρεια Κορέα. Πάντως οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «μια καλή αρχή» τις πολυμερείς συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας στο Πεκίνο με στόχο την επίλυση της διαμάχης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

    [05] Η Λιβερία στα πρόθυρα σοβαρότατης ...

    05 Sep 2003, 00:58 UTC

    Εκτοπισμένοι Λιβεριανοί.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για σοβαρότατη υγειονομική κρίση στην Λιβερία, συμπεριλαμβανομένης και επιδημίας χολέρας. Η εκπρόσωπος του οργανισμού, Μέλανη Ζίπερρερ, δήλωσε στη ΦτΑ ότι η κατάσταση χειροτερεύει με γοργούς ρυθμούς μέσα και γύρω απ την Μονροβία, όπου έχουν καταφύγει 250 χιλιάδες εκτοπισμένοι Λιβεριανοί. Η κ. Ζίπερρερ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην εξάπλωση όχι μόνο χολέρας αλλά και δυσεντερίας στη περιοχή. Εξάλλου, ομάδα Δυτικο-Αφρικανών ειρηνοφρουρών μετέβει στο βόρειο τμήμα της Λιβερίας για να διερευνήσει πληροφορίες για συνεχιζόμενες μάχες που απειλούν την ειρηνευτική συμφωνία και έχουν αναγκάσει χιλιάδες εκτοπισμένους Λιβεριανούς να αναζητήσουν αλλού καταφύγιο. Τα ΗΕ δηλώνουν ότι αγωνίζονται να μεταφέρουν τρόφιμα, πόσιμο νερό και άλλα εφόδια στους Λιβεριανούς πρόσφυγες.

    [06] Ζίβκοβιτς: Επικίνδυνο και μη υλοποιήσιμο ...

    05 Sep 2003, 01:01 UTC

    Ζόραν Ζίβκοβιτς

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Ζίβκοβιτς, δήλωσε χθες στο κοινοβούλιο της χώρας του ότι η ιδέα ενός ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου θα παραμείνει ένα «επικίνδυνο και μη υλοποιήσιμο» όνειρο, όπως είπε χαρακτηριστικά, των Αλβανόφωνων υπερεθνικιστών. Στη συνέχεια η Σερβική Βουλή υιοθέτησε ψήφισμα που αναφέρει πως το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την επίλυση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο. Επίσης την περασμένη εβδομάδα το Σερβικό Κοινοβούλιο είχε υιοθετήσει και άλλο ψήφισμα που διακήρυττε το Κοσσυφοπέδιο μόνιμο τμήμα της Σερβίας.

    [07] Δύο αρχιεισαγγελείς για τα Διεθνή ...

    05 Sep 2003, 01:04 UTC

    Κάρλα Ντελ Πόντε

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ διόρισε δύο αρχιεισαγγελείς, έναν επικεφαλής του διεθνούς δικαστηρίου διερεύνησης της γενοκτονίας στη Ρουάντα και άλλον έναν επικεφαλής του διεθνούς δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου στην Πρώην Γιουγκοσλαβία. Τα τελευταία 4 χρόνια και των δύο δικαστηρίων ηγείτο η Κάρλα Ντελ Πόντε, η οποία θα συνεχίσει να προεδρεύει του Διεθνούς δικαστηρίου Εγκλημάτων πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία για τα επόμενα 4 χρόνια. Ο δικαστής απ την Γκάμπια, Χασσάν Μπουμπακάρ Τζάλλοου, διορίστηκε αρχιεισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Ρουάντα.

    [08] Ανακάμπτει η Αμερικανική οικονομία, αλλά αυξάνεται η ανεργία

    04 Sep 2003, 19:42 UTC

    Εκθέσεις από κυβερνητικούς φορείς και ιδιωτικές εταιρείες, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, δείχνουν ότι Αμερικανική οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, χωρίς όμως οι επιχειρήσεις να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Η μία έκθεση δείχνει ότι ο τομέας παροχής υπηρεσιών στις ΗΠΑ, που αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος της Αμερικανικής οικονομίας, διευρύνθηκε το Αύγουστο με ρυθμό ρεκόρ. Μία άλλη έκθεση αναφέρει ότι παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκε με γρήγορο ρυθμό τον Ιούλιο.

    Η παραγωγικότητα, που αναφέρεται στην ποσότητα παραγωγής για κάθε ώρα εργασίας, εκτινάχτηκε στα ύψη μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, καθώς οι εταιρείες κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγή τους με λιγότερο εργατικό δυναμικό. Αναλυτές λενε ότι δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα νέες θέσεις εργασίας γιατί οι εταιρείες μπορούν να αντεπεξέλθουν στην ζήτηση της αγοράς με το υπάρχον προσωπικό.

    Έκθεση του Υπουργείου Εργασίας δείχνει ότι αυξήθηκαν, την περασμένη εβδομάδα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στο υψηλότερο σημείο από τα μέσα Ιουλίου.

    [09] Επαφές ΗΠΑ - Τουρκίας για το Ιράκ ...

    04 Sep 2003, 20:03 UTC

    Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν σήμερα στην Άγκυρα για να συζητήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τα Τουρκικά στρατεύματα μπορούν να αναπτυχθούν στο Ιράκ.

    Η Τουρκία προτάθηκε να στείλει μέχρι και 10 χιλιάδες στρατιώτες για να βοηθήσουν τις συμμαχικές δυνάμεις στην επικράτηση της ασφάλειας στο Ιράκ.

    Πριν την αποστολή στρατευμάτων η Τουρκία θέλει οι ΗΠΑ να απομακρύνουν τους Κούρδους επαναστάτες που έχουν την βάση τους στο βόρειο Ιράκ.

    Μερικές Ιρακινοί λένε ότι αντιτίθενται στην παρουσία Τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα τους. Ο νέος υπουργός εξωτερικών του Ιράκ Χοσυάρ Ζεμπαρι, δήλωσε στο τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαζήρα σήμερα ότι στρατεύματα από γειτονικές χώρες του Ιράκ θα εντείνουν την αστάθεια που επικρατεί στη χώρα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 6 September 2003 - 1:18:11 UTC