Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-08-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Eκρηξη βόμβας στη Νατζάφ σκοτώνει σημαίνοντα σιίτη κληρικό
  • [02] Δέν έλυσαν το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας οι συνομιλίες του Πεκίνου
  • [03] Συνεχίζεται ο κύκλος της βίας στο Ισραήλ
  • [04] To περιοδικό ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ για τον Κόσμο μετά το Ιράκ
  • [05] Απο τη μαύρη αγορά προμηθεύεται πυρηνική τεχνολογία το Ιράν, λέει ο Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι
  • [06] Δυτικοαφρικανοί ειρηνοφρουροί εισήλθαν στη Λιβεριανή πόλη Μπουκάναν
  • [07] Νέα επίθεση μαχητών Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν
  • [08] Οξυνση στις σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν
  • [09] Ελεύθερος με εγγύηση ο Βλαντιμίρ Γκουσίνσκυ

  • [01] Eκρηξη βόμβας στη Νατζάφ σκοτώνει σημαίνοντα σιίτη κληρικό

    29 Aug 2003, 16:19 UTC

    Ο Αγιατολλάχ αλ Χακίμ

    Τουλάχιστον 75 άτομα σκοτώθηκαν, ενώ πολλά τραυματίστηκαν, απο έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, στην ιερή πόλη Νατζάφ του Ιράκ. Ο εξέχων σιίτης κληρικός, Αγιατολλάχ Μωχάμεντ Μπακέρ αλ Χακίμ, φέρεται οτι είναι ανάμεσα στα θύματα της έκρηξης.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη μετά απο τις προσευχές της Παρασκευής έξω απο τον τάφο του Αλί, στη Νατζάφ, που αποτελεί έναν απο τους ιερώτερους τόπους των σιιτών μουσουλμάνων.

    Η έκρηξη ακολουθεί επίθεση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εναντίον ανώτερου κληρικού στην πόλη, κατά την οποία ειχαν σκοτωθεί τρείς απο τους σωματοφύλακές του. Υπεύθυνες για την βίαια αυτή ενέργεια, θεωρούνται αντιπολιτευόμενες ομάδες εντός της ηγεσίας των σιιτών.

    Εξ άλλου, αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού δήλωσαν οτι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα το πρωί, απο επίθεση με οπλοβομβίδες και μικρά όπλα κοντά στην πόλη Μπακούμπα, βορείως της Βαγδάτης. Επίσης, δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν στη Φαλλούτζα, δυτικά της πρωτεύουσας, όταν η στρατιωτικη φάλαγγα στην οποία επέβαιναν, επλήγη επίσης απο οπλοβομβίδα.

    Στο μεταξύ, οι συμμαχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν οτι κατάσχεσαν πυραύλους εδάφους-αέρος, όλμους και χειροβομβίδες κατά τη διάρκεια σειράς επιδρομών που πραγματοποίησαν στο κεντρικό Ιράκ, ενώ συνέλαβαν περί τα 24 άτομα.

    Οι ηγέτες της συμμαχίας λένε οτι καταβάλλουν προσπάθειες για την βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στο Ιράκ, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του αρχηγείου του ΟΗΕ και της πρεσβείας της Ιορδανίας στη Βαγδάτη.

    [02] Δέν έλυσαν το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας οι συνομιλίες του Πεκίνου

    29 Aug 2003, 16:24 UTC

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Πεκίνο οι συνομιλίες με θέμα τη πυρηνική κρίση της Βόρειας Κορέας. Η μόνη πραγματική συμφωνία που επετεύχθη απο τις έξι ενδιαφερόμενες χώρες, ήταν το να έχουν νέο γύρο συνομιλιών πρίν το τέλος του χρόνου. Δεν εξεδόθη κοινό ανακοινωθέν μετά το πέρας των συνομιλιών. Ομως η φιλοξενούσα χώρα, η Κίνα, δήλωσε οτι όλες οι πλευρές είχαν κοινές απόψεις σε αρκετά κρίσιμα σημεία. Ολες οι αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης της Βόρειας Κορέας, πιστεύουν οτι Κορεατική χερσόνησος πρέπει να παραμείνει ελεύθερη απο πυρηνικά όπλα, ενώ συμφωνήθηκε οτι οι ανησυχίες της Βόρειας Κορέας για την ασφάλειά της, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Η Πιονγιάνγκ δήλωσε οτι προσέφερε πακέτο λύσεων για την πυρηνική κρίση, όμως διπλωματικές πηγές δήλωναν οτι το πακέτο δεν περιείχε τίποτε το καινούργιο.

    [03] Συνεχίζεται ο κύκλος της βίας στο Ισραήλ

    29 Aug 2003, 16:27 UTC

    Παλαιστίνιοι οπλοφόροι σκότωσαν Εβραίο έποικο και την έγκυο σύζυγό του. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, το ζεύγος έπεσε σε ενέδρα σήμερα το πρωί, κοντά στον οικισμό της δυτικής όχθης, Κοτσάβ Χασατσάρ. Η εξτρεμιστική οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλακσά ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. Στο μεταξύ, ισραηλινές δυνάμεις αντήλλαξαν πυρά με Παλαιστίνιους οπλοφόρους στην πόλη Τζενίν της δυτικής όχθης. Στην Ιερουσαλήμ, οι ισραηλινές αρχές ανέπτυξαν ενισχυμένη αστυνομική δύναμη γύρω απο το ιερό Αλ Χαράμ Σαρίφ, μετά απο προειδοποιήσεις οτι μουσουλμάνοι εξτρεμιστές σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στο σημείο εκείνο κατά τις προσευχές της Παρασκευής. Και η Χαμάς ορκίστηκε να εκδικηθεί για τον φόνο την Πέμπτη του Χαμντί Καλάκ, που ήταν μέλος της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης.

    [04] To περιοδικό ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ για τον Κόσμο μετά το Ιράκ

    Γιώργος Μπίστης, Ελληνική Υπηρεσία, ΦτΑ

    29 Aug 2003, 19:35 UTC

    Το φθινοπωρινό τεύχος της παγκόσμιας πολιτικής επιθεώρησης Mediterranean Quarterly (Μεσόγειος), που εκδίδεται κάθε τρίμηνο από τον εκδοτικό οίκο του φημισμένου Αμερικανικού πανεπιστημίου DUKE, θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο θέμα «Ο Κόσμος μετά το Ιράκ». Ανακοίνωση από την σύνταξη του έγκυρου αυτού περιοδικού αναφέρει ότι διακεκριμένες προσωπικότητες του πολιτικού και του ακαδημαϊκού κόσμου εξετάζουν μέσα από τις στήλες του νέου τεύχους διάφορες σημαντικές πτυχές του περιβάλλοντος που έχει δημιουργηθεί στην περίοδο μετά την ανατροπή του καθεστώτος Σαντάμ Χουσέην στο Ιράκ, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ασφάλειας. Ανάμεσα στους συγγραφείς των σχετικών άρθρων συμπεριλαμβάνονται ο τέως Υφυπουργός Εξωτερικών Joseph Sisco, ο Ναύαρχος Stansifield Turner, που έχει επίσης διατελέσει διευθυντής της CIA, o καθηγητής Ted Galen Carpenter, Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος για τις μελέτες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας του Ινστιτούτου CATO, o καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Νikolaos A. Stavrou, του Πανεπιστημίου Howard, o καθηγητής Mohammed el Khawas, του Πανεπιστημίου της District of Columbia (Ουάσιγκτον) και ο εν αποστρατεία Ταξίαρχος William Lewis, του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας.

    [05] Απο τη μαύρη αγορά προμηθεύεται πυρηνική τεχνολογία το Ιράν, λέει ο Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι

    29 Aug 2003, 18:26 UTC

    Πυρηνικό εργοστάσιο στο Ιράν

    Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι, δήλωσε οτι το Ιράν αγοράζει τεχνολογία απο την διεθνή μαύρη αγορά. Ο κ. ελ Μπαρεντέι πρόσθεσε οτι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ ξεκίνησε εδώ και 20 χρόνια, που είναι πολύ περισσότερα απο όσο γνώριζε η υπηρεσία. Ο κ. ελ Μπαρεντέι έκανε τα σχόλια αυτά κατά την διάρκεια σημερινής του συνέντευξής του προς την βρετανική τηλεόραση. Την Τριτη, η υπηρεσία του είχε δηλώσει οτι ανησυχεί σοβαρά εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, επειδή είχε ανακαλύψει ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου σε μία απο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας. Οταν ερωτήθηκε άν πιστεύει οτι το Ιράν διατηρεί μυστικό πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, ο κ. Ελ Μπαρεντέι είπε οτι η υπηρεσία του χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ερευνησει το θέμα αυτό.

    [06] Δυτικοαφρικανοί ειρηνοφρουροί εισήλθαν στη Λιβεριανή πόλη Μπουκάναν

    29 Aug 2003, 18:29 UTC

    Ο αμερικανός πρέσβης στη Λιβερία, Τζών Μπλάνεϋ

    Φάλαγγα δυτικο-αφρικανών ειρηνοφρουρών, που συνοδεύονταν απο διπλωμάτες δυτικών χωρών, εισήλθαν στην πόλη της Λιβερίας Μπουκάναν, που ελέγχεται απο τους αντάρτες, σε μία προσπάθεια να τερματιστούν οι εχθροπραξίες. Ενθουσιώδη πλήθη πολιτών ζητωκραύγαζαν καθώς περνούσαν τα φορτηγά των ειρηνοφρουρών, προελαύνοντας προς την Μπουκάναν, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Μονροβία. Ανάμεσα στους διπλωμάτες ήταν και ο αμερικανός πρέσβης στη Λιβερία Τζών Μπλάνευ, ο οποίος έδωσε αντίγραφο της ειρηνευτικής συμφωνίας της 18ης Αυγούστου μεταξύ των κυβερνητικών και επαναστατικών δυνάμεων της Λιβερίας, στον επικεφαλής των ανταρτών. Η Μπουκάναν ελέγχεται προς το παρόν απο την μικρότερη επαναστατική οργάνωση της χώρας, τη Μοντέλ. Παρά την ειρηνευτική συμφωνία και την παρουσία των νιγηριανών ειρηνοφρουρών εκεί απο την αρχή του μήνα, σποραδικές συγκρούσεις και λεηλασίες αναφέρθηκαν στην πόλη αυτή. Οι ειρηνοφρουροί είχαν αναπτυχθεί κυρίως στη Μονροβία, ενώ η σημερινή τους έξοδος απο την πρωτεύουσα είναι η πρώτη μετά απο την άφιξή τους.

    [07] Νέα επίθεση μαχητών Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

    29 Aug 2003, 16:29 UTC

    Αφγανός αξιωματούχος είπε οτι άτομα ύποπτα ως μαχητές Ταλιμπάν, σκότωσαν τουλάχιστον τρείς Αφγανούς στρατιώτες στην νότια επαρχία Κανταχάρ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Οι εχθρικοί μαχητές που επιτέθηκαν εναντίον τριών στρατοπέδων των κυβερνητικών δυνάμεων κοντά στην πόλη των συνόρων Σπίν Μπόλντακ, φέρονται οτι απήγαγαν και κυβερνητικό διοικητή και διέφυγαν προς το Πακιστάν. Οι επιθέσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά απο τις επιδρομές της Πέμπτης απο αμερικανικές και αφγανικές δυνάμεις εναντίον μαχητών Ταλιμπάν στην επαρχία Ζαμπούλ. Κατά τις επιδρομές αυτές είχαν σκοτωθεί τέσσερα άτομα, που φέρονται οτι ήταν μαχητές Ταλιμπάν.

    [08] Οξυνση στις σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν

    29 Aug 2003, 16:31 UTC

    Ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί λέει οτι ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της χώρας του και του Πακιστάν δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, εφόσον συνεχίζονται οι επιθέσεις απο εξτρεμιστικές ομάδες. Η δήλωση του κ. Βατζπαγί ακολουθεί τις φονικές επιθέσεις στο Κασμίρ, αλλά και τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βομβάη την περασμένη εβδομάδα, όπου είχαν σκοτωθεί περισσότερα απο 50 άτομα. Η Ινδία υποψιάζεται οτι η ισλαμιστική αυτονομιστική οργάνωση Λασκάρ ι Τάιμπα, που εδρεύει στο Πακιστάν, βρίσκεται πίσω απο τους βομβισμούς, και υποστηριζει οτι η Ισλαμαμπάντ υποθάλπει την οργάνωση αυτή, καθώς και άλλες του είδους. Ομως το Πακιστάν διαψεύδει τις κατηγορίες, και επιρρίπτει ευθύνες στην Ινδία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυβερνητικές αυθαιρεσίες στην επαρχία του Κασμίρ.

    [09] Ελεύθερος με εγγύηση ο Βλαντιμίρ Γκουσίνσκυ

    29 Aug 2003, 16:34 UTC

    Οι ελληνικές αρχές μετά απο καταβολή εγγύησης 108,000 δολλαρίων, άφησαν προσωρινά ελεύθερο τον Ρώσο τέως μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Βλαντιμίρ Γκουσίνσκυ, που κρατείτο στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ ανέμενε την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την έκδοσή στη Ρωσία, για να αντιμετωπίσει κατηγορίες απάτης. Ο κ. Γκουσίνσκυ, που είχε συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα στο αεροδρόμιο μετά την άφιξή του απο το Τελαβίβ, αφέθη ελεύθερος, με τον όρο να παραμείνει στην Ελλάδα. Ο Βλαντιμίρ Γκουσίσκυ κατηγορείται οτι υπεξαίρεσε απο το ρωσικό κράτος το ποσό των 250 εκατομμυριων δολλαρίων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Sunday, 31 August 2003 - 1:18:08 UTC