Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-08-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστηρά μέτρα ασφάλειας στην Ινδία
  • [02] Εσωτερικές διαμάχες στην Παλαιστινιακή αρχή
  • [03] Ράμσφλεντ: Δεν χρειάζονται περισσότερες ...
  • [04] Ιορδανία: Θα συνεργαστεί με το ...
  • [05] Στην Ουγγαρία θα εκπαιδευτούν ...
  • [06] Αρχίζουν αύριο οι εξαεθνείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.
  • [07] Παραιτήθηκε ο ειδικός απεσταλμένος ...
  • [08] Συνεχίζεται η καταδίωξη των Ταλεμπάν ...
  • [09] Μειώθηκε η εγκληματικότητα στις ...
  • [10] Ξανάρχισε η δίκη Μιλόσεβιτς
  • [11] Ρώσος τέως μεγιστάνας του Τύπου, κρατείται απο τις ελληνικές αρχές
  • [12] Εκδίκηση ορκίζεται η Χαμάς

  • [01] Αυστηρά μέτρα ασφάλειας στην Ινδία

    25 Aug 2003, 15:48 UTC

    Αυστηρά μέτρα ασφάλειας επέβαλαν οι Ινδικές αρχές μετά τις δύο βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, τη Βομβάη, με πάνω από 46 νεκρούς. Οι αρχές αύξησαν την αστυνομική παρουσία τόσο στη Βομβάη όσο και στο Νέο Δελχί και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Χθες ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη δίπλα στο ιστορικό μνημείο Πύλη της Ινδίας, στη Βομβάη και λίγα λεπτά αργότερα ένα δεύτερο εξερράγη σε πολυσύχναστη αγορά πολυτίμων λίθων και κοσμημάτων. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, καταδίκασε τους βομβισμούς, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ινδό ομόλογό του, Γιασουάντ Σίνχα. Κανείς δεν έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις. Στο παρελθόν, η Ινδία επέρριπτε ευθύνες για τέτοιες ενέργειες σε φανατικούς ισλαμιστές, που υποστηρίζονται απο το Πακιστάν. Αλλά η Ισλαμαμπάντ καταδίκασε ήδη τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις.

    [02] Εσωτερικές διαμάχες στην Παλαιστινιακή αρχή

    25 Aug 2003, 21:15 UTC

    Τζιμπρίλ Ρατζούμπ

    Εσωτερική διαμάχη φαίνεται οτι έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής, για τον έλεγχο των υπηρεσιών ασφαλείας και για τό άν θα πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο οι εξτρεμιστικές παλαιστινιακές οργανώσεις. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Γιασέρ Αραφάτ, διόρισε τον Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, νέο σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφάλειας. Ο κ. Ρατζούμπ διετέλεσε μέχρι πέρυσι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφάλειας της δυτικής όχθης. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς απέφυγε να σχολιάσει την απόφαση αυτή. Ο έλεγχος των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας απο τον κ. Αμπάς είχε τεθεί σαν όρος απο τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Πάντως συνεργάτες του κ. Αμπάς τόνισαν ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά στελεχών εξτρεμιστικών οργανώσεων, υποσκάπτουν τις προσπάθειες και τα σχέδια της Παλαιστινιακής αρχής να θέσει υπό έλεγχο ομάδες όπως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ. Την Κυριακή το βράδυ, ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 4 μέλη της Χαμάς στη πόλη της Γάζας. Η Χαμάς ορκίστηκε να εκδικηθεί τους φόνους αυτούς.

    [03] Ράμσφλεντ: Δεν χρειάζονται περισσότερες ...

    25 Aug 2003, 15:53 UTC

    Ιρακινοί προσεύχονται πάνω απο τις σωρούς των σωματοφυλάκων

    Χιλιάδες Iρακινοί συγκεντρώθηκαν στην ιερή πόλη, Νατζάφ, για την κηδεία τριών σωματοφυλάκων που σκοτώθηκαν προχθές κατά την βομβιστική επίθεση εναντίον της κατοικίας, του σημαίνοντος σιίτη κληρικού Αγιατολλάχ Μωχάμεντ Σαϊντ αλ Χακίμ, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά κατά την επίθεση της Κυριακής. Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ ανακοίνωσε την σύλληψη στην Τικρίτ, δύο υπόπτων ως ηγετικών στελεχών της παραστρατιωτικής οργάνωσης του Σαντάμ Χουσείν, Φενταγίν. Από τη πλευρά του ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος απ τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την αποστολή περισσότερων αμερικανών στρατιωτών.

    [04] Ιορδανία: Θα συνεργαστεί με το ...

    26 Aug 2003, 00:52 UTC

    Μαρουάν Μουασέρ

    Η Ιορδανία δήλωσε πως θα συνεργαστεί με το νέο Συμβούλιο διακυβέρνησης του Ιράκ, αλλά και πάλι δεν προέβη σε επίσημη αναγνώριση του σώματος. Μετά από συνομιλίες στο Αμμάν, ο Ιορδανός υπουργός εξωτερικών, Μαρουάν Μουασέρ, συμμετείχε χθες σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι. Ο κ. Μουασέρ επανέλαβε την θέση της Ιορδανίας, και ολόκληρου του Αραβικού Συνδέσμου, ότι το Κυβερνητικό Ιρακινό Συμβούλιο αποτελεί το πρώτο μόνο βήμα προς την κατάρτιση Ιρακινού συντάγματος και την εκλογή νέας Ιρακινής κυβέρνησης.

    [05] Στην Ουγγαρία θα εκπαιδευτούν ...

    26 Aug 2003, 00:55 UTC

    Ιρακινός αστυνομικός σταθμός.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι διαπραγματεύονται με τις Ουγγρικές αρχές την χρήση της παλιάς Σοβιετικής στρατιωτικής βάσης Τατζάρ, νότια της Βουδαπέστης, για την εκπαίδευση της νέας Ιρακινής αστυνομικής δύναμης. Αμερικανός αξιωματούχος στη Βαγδάτη δήλωσε συγκεκριμένα ότι δεν υπάρχουν αρκετές εγκαταστάσεις στο Ιράκ για την εκπαίδευση 65 χιλιάδων Ιρακινών αστυνομικών μέσα στους επόμενους μήνες. Και τόνισε ότι 37 χιλιάδες Ιρακινοί έχουν ήδη εκπαιδευτεί και άλλοι 28 χιλιάδες θα σταλούν στην Ουγγαρία αν επιτευχθεί συμφωνία για την χρήση της συγκεκριμένης βάσης. Η εκπαίδευση στην Ουγγαρία θα διαρκέσει 8 εβδομάδες και στη συνέχεια οι υποψήφιοι Ιρακινοί αστυνομικοί θα εκπαιδευτούν και άλλες 6 εβδομάδες στο Ιράκ.

    [06] Αρχίζουν αύριο οι εξαεθνείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

    25 Aug 2003, 15:57 UTC

    Η Βορειοκορεατική διπλωματική αντιπροσωπεία φθάνει σήμερα στο Πεκίνο ενόψει των αυριανών εξαεθνών συνομιλιών με θέμα το πυρηνικό της πρόγραμμα. Διπλωμάτες απ την Νότιο Κορέα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ έφτασαν χθες στη κινεζική πρωτεύουσα, υποβαθμίζοντας την πιθανότητα να επιτευχθεί κάποια συμφωνία απ τις τριήμερες αυτές συνομιλίες. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λοσιούκοφ, δήλωσε ότι υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας, ενώ νοτιοκορεάτης ομόλογος του Λη Σου Χιούκ, δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος διάλογος αποτελεί μόνο την έναρξη μίας μακροσκελούς διαπραγματευτικής διαδικασίας. Η αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό εξωτερικών, Τζέιμς Κέλλυ, έφτασε στο Πεκίνο δηλώνοντας ότι στοχεύει σε ευθείς και ειλικρινείς ανταλλαγές απόψεων.

    [07] Παραιτήθηκε ο ειδικός απεσταλμένος ...

    26 Aug 2003, 01:08 UTC

    Παραιτήθηκε εδώ στην Ουάσιγκτον ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις με τη Βόρειο Κορέα , Τζακ Πρίτσαρντ, λίγες μέρες πριν την έναρξη των εξαεθνών συνομιλιών στο Πεκίνο. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπαρτμνετ, Φιλιπ Ρήκερ, δήλωσε ότι κ. Πρίτσαρντ παραιτήθηκε την περασμένη Παρασκευή για να εργαστεί στο ιδιωτικό τομέα και ότι η παραίτηση του δεν σχετίζεται με διαφωνίες με την κυβέρνηση Μπους για την σκληρή πολιτική που ακολουθεί στο θέμα της Βόρειας Κορέας. Επίσης ο εκπρόσωπος του Στεητ Ντηπαρτμεντ αρνήθηκε ότι ο κύριος Πρίτσαρντ παραιτήθηκε γιατί δεν συμπεριελήφθη στις συνομιλίες του Πεκίνου.

    [08] Συνεχίζεται η καταδίωξη των Ταλεμπάν ...

    25 Aug 2003, 21:19 UTC

    Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε οτι αμερικανικές και αφγανικές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 14 μαχητές Ταλεμπάν, σε κοινή στρατιωτική επιχείρηση στην επαρχία Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν. Όμως Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περίπου 50 μαχητές Ταλιμπάν σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια κοινής επιχείρησης Αφγανών και Αμερικανών στην επαρχία Ζαμπούλ. Οι αμερικανικές και αφγανικές αρχές δεν σχολίασαν τις αντιφατικές πληροφορίες.

    Σε ξεχωριστή επιχείρηση, αμερικανοί και αφγανοί στρατιώτες συνέλαβαν περίπου 40 άτομα, ύποπτα ώς μαχητές των Ταλεμπάν, στην επαρχία Πάκτικα. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά απο σειρά ενόπλων συγκρούσεων τις πρόσφατες εβδομάδες, μεταξύ αφγανικών δυνάμεων και μαχητών Ταλιμπάν στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν.

    [09] Μειώθηκε η εγκληματικότητα στις ...

    25 Aug 2003, 21:10 UTC

    Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 χρόνων έφτασε η εγκληματικότητα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με νέα έκθεση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, οι βίαιες εγκληματικές πράξεις, πλήν των φόνων, έφτασαν τα 23 εκατομμύρια πέρυσι, σε σχέση με τα 44 εκατομμύρια που ήταν το 1973, χρονιά κατά την οποία η αμερικανική κυβέρνηση άρχισε να κρατά στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα στη χώρα. Η μελέτη δεν περιλαμβάνει στοιχεία για δολοφονίες, οι οποίες καταγράφονται χωριστά απο το Εφ Μπη Αι. Ομως, οι πληροφορίες του Εφ Μπη Αι λένε οτι αυξήθηκε λίγο πέρυσι ο αριθμός δολοφονιών.

    [10] Ξανάρχισε η δίκη Μιλόσεβιτς

    25 Aug 2003, 16:10 UTC

    Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο δικαστήριο της Χάγης

    H δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ξανάρχισε το δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, μετά απο διακοπή τριών εβδομάδων. Το δικαστήριο άκουσε την μαρτυρία Βόσνιου Κροάτη, ο οποίος υπηρετούσε με τις βοσνιο-σερβικές δυνάμεις, που ευθύνονται για την δολοφονία χιλιάδων μουσουλμάνων κοντά στην πόλη Σρεμπρένιτσα, στην Ανατολική Βοσνία Ερζεγοβίνη, το 1995. Ο κ. Μιλόσεβιτς βαρύνεται με πάνω απο 60 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, σε σχέση με τον πόλεμο στη Βοσνία, την Κροατία και το Κοσυφοπέδιο, την δεκαετία του 90. Ο τέως Σέρβος ηγέτης υποστηρίζει οτι είναι αθώος των κατηγοριών.

    [11] Ρώσος τέως μεγιστάνας του Τύπου, κρατείται απο τις ελληνικές αρχές

    25 Aug 2003, 16:12 UTC

    Οι εισαγγελικές αρχές στην Αθήνα διέταξαν την κράτηση του Ρώσου, πρώην μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, Βλαντιμίρ Γκουζίνσκι, ενώ αναμένεται την δίκη του για πιθανή έκδοσή του στη Ρωσία, όπου κατηγορείται για απάτη. Η ελληνική αστυνομία τον συνέλαβε στο αεροδρόμιο την Πέμπτη βάσει διεθνούς εντάλματος συλλήψεως, με το οποίο κατηγορείται οτι υπεξαίρεσε απο το ρωσικό κράτος το ποσό των 250 εκατομμυρίων δολλαρίων. Η πρώην αυτοκρατορία του κ. Γκουζίνσκι περιελάμβανε τον ανεξάρτητο τηλεοπτικό σταθμό Εν-τηβή, ο οποίος επέκρινε συχνά τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Πρίν απο δύο χρόνια, η κρατική εταιρία φυσικού αερίου Γκάζπρομ αγόρασε τον σταθμό, φέρνοντάς τον κάτω απο κυβερνητικό έλεγχο. Ο κ. Γκουζίνσκι εγκατέλειψε την Ρωσία το 2000 και εγκαταστάθηκε στην Ισπανία, όπου και συνελήφθη βάσει ρωσικού εντάλματος σύλληψης. Ομως, το ισπανικό δικαστήριο αποφάσισε κατά της έκδοσής του στη Ρωσία, και ο κ. Γκουζίνσκι αργότερα μετώκησε στο Ισραήλ.

    [12] Εκδίκηση ορκίζεται η Χαμάς

    25 Aug 2003, 16:04 UTC

    Η Παλαιστινιακή Χαμάς ορκίστηκε να εκδικηθεί για τις πρόσφατες δολοφονίες στελεχών της απο το Ισραήλ, ενώ Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε οτι οι επιθέσεις αυτές υπονομεύουν τις προσπάθειές τους να πατάξουν τους εξτρεμιστές. Το βράδυ της Κυριακής, μαχητικά ελικόπτερα Απάτσι σκότωσαν με πυραύλους τέσσερεις Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων ήταν και μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. Αρκετοί άμαχοι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ένας απο τους νεκρούς είναι ηγετικό στέλεχος της Χαμάς. Η επίθεση με πυραύλους πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά απο δηλώσεις του διοικητή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, που είπε οτι όλα τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς αποτελούν στόχο δολοφονίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 27 August 2003 - 1:18:11 UTC