Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-08-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποκαθίσταται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις ΗΠΑ
  • [02] Έρευνα για τους Ιρακινούς που σκοτώθηκαν
  • [03] Απαιτητική η Βόρεια Κορέα πρίν την έναρξη συνομιλιών στο Πεκίνο
  • [04] Υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας σήμερα στη Λιβερία
  • [05] Μάχες στη νότια Νιγηρία
  • [06] Πολλοί ερίζουσι για τον Χαμπαλί...
  • [07] Δημοσιογραφικές οργανώσεις απαιτούν την διερεύνηση του φόνου κάμεραμαν του Ρώυτερς
  • [08] Σε επιτυχή εγχείρηση υπεβλήθη ο Φάτος Νάνο

  • [01] Αποκαθίσταται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις ΗΠΑ

    18 Aug 2003, 20:48 UTC

    Νέα Υόρκη

    Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αποκαθίσταται σταδιακά στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, αλλά τα προβλήματα παραμένουν και σήμερα στις κεντρικές περιοχές των ΗΠΑ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η διακοπή ηλετρικού, απο την οποια ταλαιπωρήθηκαν πάνω απο 50 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι η μεγαλύτερη που έπληξε ποτέ την Βόρεια Αμερική.

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε σήμερα οτι το μπλάκαουτ αποτελεί προειδοποίηση για την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του πεπαλαιωμένου συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας. Κατοικίες και επιχειρήσεις παρέμεναν σκοτεινές σήμερα το πρωί στην πολιτεία του Μίσιγκαν, όπου πάνω απο 2 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ηλεκτρικό.

    Στο γειτονικό Οχάιο, έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η ηλεκροδότηση, αλλά οι αρχές ανησυχούν για την παροχή νερού στους κατοίκους.

    [02] Έρευνα για τους Ιρακινούς που σκοτώθηκαν

    18 Aug 2003, 20:56 UTC

    Η οργάνωση Iρακινή Eρυθρή Hμισέληνος πραγματοποιεί ανασκαφή γύρω απο ένα απο τα πρώην ανάκτορα του Σαντάμ Χουσείν στη Βαγδάτη, σε μία προσπάθεια να ανακαλύψει και να καταμετρήσει τους ιρακινούς που σκοτώθηκαν κατά τον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

    Εκπρόσωπος της οργάνωσης είπε οτι 45 πτώματα βρέθηκαν μέχρι στιγμής στο κτίριο όπου στεγαζόταν η προεδρική φρουρά, αλλά τόνισε οτι αυτή είναι μόνο η αρχή μιάς αργής και περίπλοκης διαδικασίας. Δεν έχουν υπάρξει ακριβείς αριθμοί ιρακινών πολιτών ή στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο αμερικανικός και ο βρετανικός στρατός συνεργάζονται στην προσπάθεια αυτή καταμέτρησης των θυμάτων του πολέμου.

    [03] Απαιτητική η Βόρεια Κορέα πρίν την έναρξη συνομιλιών στο Πεκίνο

    18 Aug 2003, 15:37 UTC

    H Bόρεια Κορέα είπε οτι δεν θα εγκαταλείψει το πρόγραμμά των πυρηνικών της όπλων μέχρις ότου οι ΗΠΑ μεταβάλλουν την πολιτική τους προς την Πιονγιάνγκ. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μετέδωσε οτι η Πιονγιάνγκ θα θεωρήσει οτι άλλαξε η αμερικανική πολιτική μόνον άν η Ουάσινγκτον υπογράψει συνθήκη μή επίθεσης και συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την κομμουνιστική αυτή χώρα. Εάν η Ουάσινγκτον όμως δεν δώσει δείγματα αλλαγής της πολιτικής της προς την Πιονγιάνγκ, λέει το βορειοκορετατικό πρακτορείο ειδήσεων, τότε η Πιονγιάνγκ θα αναγγείλει, κατά την έναρξη των εξαεθνών συνομιλιών στο Πεκίνο αργότερα αυτό το μήνα, ότι θα διατηρήσει το πρόγραμμά της πυρηνικών όπλων.

    Στο μεταξυ, υψηλού επιπέδου Κινεζική στρατιωτική αντιπροσωπεία έφθασε στη Βόρεια Κορέα, πρίν απο την έναρξη των εξαεθνών συνομιλιών που στοχεύουν στην επίλυση της κρίσης εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ. Οι δύο κυβερνήσεις ανήγγειλαν την άφιξη μέσω των επίσημων δημοσιογραφικών τους πρακτορείων σήμερα, ενώ χαρακτήρισαν την επίσκεψη της αντιπροσωπείας, επίσκεψη καλής θέλησης.

    Οι εξαεθνείς συνομιλίες θα αρχίσουν στον Πεκίνο σε περίπου μία εβδομάδα. Επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας στη Βόρεια Κορέα είναι ο στρατηγός Σού Καϊχό, μέλος της κομμουνιστικής κεντρικής επιτροπής της χώρας του, που ηγείται του πολιτικού τμήματος του κινεζικού στρατού.

    [04] Υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας σήμερα στη Λιβερία

    18 Aug 2003, 16:04 UTC

    Οι εμπόλεμες φατρίες της Λιβερίας αναμένεται οτι θα υπογράψουν σήμερα ειρηνευτική συμφωνία, για τον τερματισμό του δεκατετραετούς εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Οι συμμετέχοντες στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γκάνα λένε οτι η συμφωνία καταμερισμού εξουσίας θα υπογραφεί μάλλον σημερα στις 6:00 το απόγευμα, ώρα Γκρήνουιτς. Η συμφωνία προβλέπει την δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης, που θα αναλάβει την εξουσία απο τον πρόεδρο Μόζες Μπλά τον Οκτώβριο και θα οδηγήσει την χώρα σε δημοκρατικές εκλογές μετά απο διάστημα δύο ετών. Σύμφωνα με τους μεσολαβητές, μέλη των εμπόλεμων ομάδων δεν θά μπορούν να αναλάβουν κανένα απο τα τέσσερα σημαντικώτερα αξιώματα της νέας κυβέρνησης. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επιτρέψουν στις υπηρεσίες αρωγής πλήρη πρόσβαση στις περιοχές που ελέγχουν, ώστε να διανεμηθούν οι αναγκαίες προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας.

    [05] Μάχες στη νότια Νιγηρία

    18 Aug 2003, 16:09 UTC

    Σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε για τέταρτη μέρα στη νότια Νιγηρία, όπου τοπικές παραστρατιωτικές μονάδες αντιμάχονται για τον έλεγχο της πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχή. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μάχες σημειώθηκαν στην πόλη Γουάρρι, μόλις έληξε ο περιορισμός της κυκλοφορίας. Δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν οτι είναι πανω απο 20. Οι μάχες αυτές είναι οι χειρότερες απο τον Μάρτιο, όταν η διαμάχη μεταξύ των εξτρεμιστών απο τις φυλές Ιτζο και Ιτσέκιρι, ανάγκασε τις εταιρίες πετρελάίων να σταματήσουν την παραγωγή τους.

    [06] Πολλοί ερίζουσι για τον Χαμπαλί...

    18 Aug 2003, 15:44 UTC

    Ο Χαμπαλί

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας, Χασάν Βιρατζούντα, επανέλαβε το αίτημα της χώρας του σχετικά με την άμεση έκδοση του ύποπτου για τρομοκρατική δράση Χαμπαλί, ο οποίος θεωρείται ηγέτης της Αλ Καίντα στην νοτιο-ανατολική Ασία και κρατειται τώρα απο τις αμερικανικές αρχές.

    Ο κ. Βιρατζούντα, δήλωσε οτι η Τζακάρτα κατανοεί οτι πολλές χώρες θέλουν να προσάγουν στη δικαιοσύνη τον ύποπτο τρομοκράτη Ριντουάν Ισαμουντίν, γνωστό με το όνομα Χαμπαλί. Ομως, ο κ. Βιρατζούντα είπε οτι η κυβέρνηση της χώρας του αναμένει άμεση πληροφόρηση σχετικά με τα στοιχεία που προκύπτουν απο την ανάκριση του Χαμπαλί, καθώς και την έκδοσή του στην Ινδονησία.

    «Αν και η Ινδονησία δεν καλύπτεται απο συμφωνίες έκδοσης," επισήμανε ο ινδονήσιος αξιωματούχος, "η διμερής και περιφερειακή συνεργασία για την καταπολέμιση της τρομοκρατίας, μάς επιτρέπει να έχουμε άμεση πρόσβαση στον Χαμπαλί, ενώ μας δίνει τη δυνατότητα να επιτύχουμε κάποια στιγμή την έκδοσή του στην Ινδονησία.»

    Ο Ινδονήσιος Χαμπαλί, συνελήφθη την περασμενη εβδομάδα στην Ταϋλάνδη. Οι αμερικανικές αρχές δήλωσαν οτι κρατείται απο εκείνες, χωρίς να όμως να αποκαλύψουν το πού.

    ΟΙ ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις κατηγορούν τον Χαμπαλί οτι ήταν οικονομικός σύνδεσμος του τρομοκρατικού δικτύου Αλ Καίντα στην νοτιοανατολική Ασία. Κατηγορείται επίσης οτι είναι ο ηγέτης της τοπικής τρομοκρατικής οργάνωσης Τζεμαά Ισλαμίγια, η οποία έχει για στόχο την δημιουργία ισλαμικού κράτους στη νοτιοανατολική Ασία.

    Ο Χαμπαλί καταζητείτο εδώ και χρόνια σε σχέση με βομβιστικές επιθέσεις στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, που πιστεύονται οτι είναι έργα της Τζεμαά Ισλαμίγια. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ο Χαμπαλί διοργάνωσε τον Ιανουάριο του 2001, συνάντηση στη Μαλαισία, με δύο απο τους αεροπειρατές που πήραν μέρος στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, εναντίον της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον.

    Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα μετά την βομβιστική επίθεση κατά του ξενοδοχείου Μάριοτ, στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα. Δώδεκα άτομα σκοτώθηκαν απο την έκρηξη. Επρόκειτο για την χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην Ινδονησία, μετά την βομβιστική επίθεση σε νυκτερινό κέντρο του Μπαλί πέρυσι τον Οκτώβριο, όπου είχαν σκοτωθεί 202 άτομα. Η αστυνομία είχε δηλώσει οτι αυτός ο βομβισμός ήταν έργο της Τζεμαά Ισλαμίγια. Αν και η εν λόγω οργάνωση θεωρείται ύποπτη για την επίθεση στο ξενοδοχείο Μάριοτ, η αστυνομία δεν είναι ακόμα σε θέση να το επιβεβαιώσει. Μέχρι στιγμής, εννέα ύποπτοι έχουν συλληφθεί σε σχέση με την επίθεση, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα λεπτομέρειες για το θέμα.

    Οι αρχές της Μαλαισίας λένε οτι κρατούν την σύζυγο του Χαμπαλί, Νοραλβιζά Λή Αμπντουλλάχ, που είναι Μαλαισιανή υπήκοος, επειδή ενδέχεται να γνωρίζει πολλά, σχετικά με σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές ενέργειες της οργάνωσης.

    [07] Δημοσιογραφικές οργανώσεις απαιτούν την διερεύνηση του φόνου κάμεραμαν του Ρώυτερς

    18 Aug 2003, 15:50 UTC

    Δημοσιογραφικές οργανώσεις απαιτούν την πλήρη διερεύνηση επεισοδίου, όπου κάμεραμαν του δημοσιογραφικού οργανισμού Ρώυτερς, σκοτώθηκε έξω απο φυλακή της Βαγδάτης, απο αμερικανούς στρατιώτες. Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα εξέφρασε την κατάπληξη και βαθειά λύπη της για τον θάνατο του κάμεραμαν Μαζέν Ντάνα, που ήταν Παλαιστίνιος, 43 ετών.

    Εξ άλλου, η επιτροπή για την προστασία δημοσιογράφων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ζήτησε επίσης άμεση διερεύνηση του περιστατικού. Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού εξέφρασαν την λύπη του για τον θάνατο του Μαζέν Ντάνα, και είπαν οτι αμερικανοί στρατιώτες τον πυροβόλησαν την Κυριακή, όταν έπαιρνε πλάνα γύρω απο την φυλακή Αμπού Γκραίμπ, επειδή νόμισαν οτι κρατούσε εκτοξευτήρα χειροβομβίδων. Η εν λόγω φυλακή υπήρξε στόχος φονικής επίθεσης με χειροβομβίδα το Σάββατο. Μερικοί ρεπόρτερ που ήταν παρόντες κατά τον φόνο του Μάζεν Ντάνα, είπαν οτι οι στρατιώτες γνώριζαν οτι ήταν δημοσιογράφος.

    [08] Σε επιτυχή εγχείρηση υπεβλήθη ο Φάτος Νάνο

    18 Aug 2003, 16:02 UTC

    Ο πρωθυπουργός της Αλβανιας Φάτος Νάνο, εξήλθε απο νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, όπου υπέστη επιτυχώς εγχείρηση για την αφαίρεση λίθων της χολιδόχου κύστης. Το τουρκικό πρακτορέιο Anatolia μεταδίδει οτι ο κ. Νάνο είναι σε πολύ καλή κατάσταση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 19 August 2003 - 1:18:13 UTC