Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-07-31

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ακόμα δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ
  • [02] Δεν συμφώνησαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι
  • [03] Δηλώσεις Μπόλτον για τη Βόρεια Κορέα
  • [04] Σχέδιο ψηφίσματος για τη Λιβερία υπέβαλαν οι ΗΠΑ στον ΟΗΕ
  • [05] Τρείς ύποπτοι ως Ταλιμπάν, σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν
  • [06] Ακόμα υπάρχουν φόβοι για πραξικόμημα στις Φιλιππίνες
  • [07] Μπούς: Αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη
  • [08] Μπούς: Εφικτός ο στόχος δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005.
  • [09] Έφτασε στη Λιβερία η πρώτη ομάδα Δυτικο-Αφρικανών ειρηνευτικών δυνάμεων.
  • [10] Πεντάγωνο: Η Κίνα προετοιμάζεται για επίθεση έκπληξη στην Ταϊβάν.
  • [11] Φέντ: Η Αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται.

  • [01] Ακόμα δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ

    31 Jul 2003, 16:27 UTC

    Ο κ. Μπρέμερ

    Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε οτι δύο άνδρες του σκοτώθηκαν και 5 τραυματίστηκαν σε δύο διαφορετικές επιθέσεις στο Ιράκ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη περιπου 40 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Μπακούμπα, όπου πρόσφατα, αμερικανικά στρατεύματα είχαν υποστεί επανειλλημμένες επιθέσεις. Ο δεύτερος στρατιώτης σκοτώθηκε στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, νωρίτερα σήμερα, καθώς το στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαινε επέπεσε σε νάρκη. Αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού είπε οτι και τα δύο περιστατικά διερευνούνται. Στο μεταξύ, ο αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πώλ Μπρέμερ, δήλωσε οτι οι γενικές εκλογές ενδέχεται να διενεργηθούν κατά τα μέσα του επόμενου έτους, ώστε να δημιουργηθεί δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στη χώρα, η οποία στη συνέχει θα αναπληρώσει το κυβερνητικό ιρακινό συμβούλιο, που υποστηρίζεται απο τις ΗΠΑ.

    [02] Δεν συμφώνησαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι

    31 Jul 2003, 16:33 UTC

    Οι πρωθυπουργοί του Ισραήλ και των Παλαιστινίων

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές απέτυχαν στο να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το ποιές πόλεις της Δυτικής Οχθης θα είναι οι επόμενες που θα αποδοθούν στον παλαιστινιακό έλεγχο. Το Ισραήλ υποστηρίζει οτι η Ιεριχώ και η Καλκίγια θα πρέπει να είναι οι πόλεις προς επιστροφή στα χέρια των Παλαιστινίων. Ομως εκείνοι θέλουν τη Χεβρώνα και τη Ραμάλα. Η διαφωνία προέκυψε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε προάστειο της Ιερουσαλήμ.

    Το Ισραήλ φέρεται να έχει δισταγμούς στο να επιστρέψει τη Ραμάλα, λόγω του συμβολισμού που ενέχει η κίνηση αυτή, επειδή η Ραμάλα είναι η πόλη κατοικίας του Γιάσερ Αραφάτ, αλλά και η έδρα της κυβέρνησης της Παλαιστινιακής αρχής.

    Οι Παλαιστίνιοι πιστεύουν οτι η επιστροφή ελέγχου της Ιεριχούς δεν θα έχει καμμία απήχηση, εξαιτίας του γεγονότος οτι υπάρχει πολύ μικρή ισραηλινή παρουσία στην πόλη αυτή.

    Περαιτέρω «αλλαγή χεριών» πολλών πόλεων της Δυτικής όχθης αναμενόταν απο τότε που το Ισραήλ αποσύρθηκε απο το μεγαλύτερο τμήμα της λωρίδας της Γάζας και της Βηθλεέμ, στη δυτική όχθη, εδώ και ένα μήνα. Ομως το μέτρο καθυστέρησε διότι το Ισραήλ πρεσβεύει οτι η Παλαιστινιακή πλευρά δεν παίρνει αρκετά σκληρά μέτρα εναντίον απειλών για την ασφάλεια. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε σήμερα Πέμπτη οτι παλαιστινιακές εξτρεμιστικές ομάδες εκμεταλλεύονται την προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην οποία συναίνεσαν τον περασμένο μήνα, για να επανοπλιστούν, και συγκεκριμμένα, για να συγκεντρώσουν ποσότητες πυραύλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν ισραηλινές πόλεις.

    Πρίν απο τις χθεσινοβραδυνές συνομιλίες, ο αρχηγός των Παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφάλειας Μωχάμεντ Νταχλάν, απέρριψε τις ισραηλινές και αμερικανικές απαιτήσεις να εξαρθρωθούν τελείως οι εξτρεμιστικές οργανώσεις, λέγοντας οτι «η τρομοκρατική υποδομή είναι ισραηλινή ιδέα», η οποία είναι απαράδεκτη για την Παλαιστινιακή κοινότητα. Ο κ. Νταχλάν πρόσθεσε οτι οι παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφάλειας δεν θα συλλάβουν ακτιβιστές των εν λόγω οργανώσεων και δεν θα έρθουν αντιμέτωπες μαζί τους, εφόσον παραμένει ενεργή η κατάπαυση του πυρός.

    Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Μπούς λέει οτι πιστεύει πως ο οδικός χάρτης για την ειρήνη σημειώνει πρόοδο. Μιλώντας χθές σε δημοσιογράφους κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ. Μπούς είπε οτι ο στόχος της δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους έως το 2005, είναι ακόμα «εφικτός.» Εξέφρασε επίσης την εμπιστοσύνη του προς τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς, λέγοντας οτι είναι προσηλωμένος στην δημιουργία ενός ειρηνικού Παλαιστινιακού κράτους.

    Αλλά ο κ. Μπούς είπε οτι και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν είναι και εκείνος προσηλωμένος στην ύπαρξη ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, και πρόσθεσε οτι ο κ. Σαρόν γνωρίζει καλά οτι οι ΗΠΑ δεν θα διακινδυνεύσουν την ασφάλεια του Ισραήλ για την επίτευξη του στόχου αυτού.

    [03] Δηλώσεις Μπόλτον για τη Βόρεια Κορέα

    31 Jul 2003, 16:40 UTC

    Ο κ. Μπόλτον

    Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζών Μπόλτον δήλωσε οτι ο βορειο-κορεάτης ηγέτης Κίμ Γιόνγκ Ιλ σφάλει, άν νομίζει οτι με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων θα ενδυναμώσει το καθεστώς του. Μιλώντας σήμερα στη Σεούλ, ο Τζών Μπόλτον είπε οτι ο κ. Κίμ πρέπει να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες και να αρχίσει πολυμερείς διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πυρηνικού του προγράμματος. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπούς λέει οτι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο, σχετικά με το πυρηνικό πρόβλημα της Βόρειας Κορέας. Ο κ. Μπούς είπε χθές οτι ζήτησε απο τον κ. Χού να παραμείνει ενεργός στις προσπάθειες για να πιεστεί η Πιονγιάνκγ να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της σχέδια.

    [04] Σχέδιο ψηφίσματος για τη Λιβερία υπέβαλαν οι ΗΠΑ στον ΟΗΕ

    31 Jul 2003, 16:44 UTC

    Οι ΗΠΑ υπέβαλαν σχέδιο ψηφίσματος στον ΟΗΕ, που να επιτρέπει την ανάπτυξη πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβερία, μετά απο την ανάπτυξη εκεί αποστολής απο την Δυτική Αφρική. Το ψήφισμα, που υπεβλήθη την Τετάρτη, στοχεύει στο να συμβάλει στην επιβολή κατάπαυσης του πυρός και να διευκολύνει την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Δεν αναφέρεται καθόλου στον μελλοντικό ρόλο των ΗΠΑ στη Λιβερία. Αναγνωριστική ομάδα της Δυτικο-αφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης βρίσκεται ηδη στη Λιβερία για να εκτιμήσει τις τοπικές συνθήκες. Στο μεταξύ, οι κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου της χώρας Τσάρλς Ταίηλορ, μάχονται για να υπερασπιστούν την Μονροβία και τη Μπουκάναν, εναντίον δύο επαναστατικών φατριών που επιζητούν να εκδιώξουν τον κ. Ταίηλορ απο την εξουσία.

    [05] Τρείς ύποπτοι ως Ταλιμπάν, σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν

    31 Jul 2003, 16:48 UTC

    Ο αμερικανικός στρατός στο Αφγανιστάν δήλωσε οτι αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν τουλάχιστον τρία άτομα που φέρονται οτι ήταν μαχητές των Ταλεμπάν, κοντά σε αμερικανική βάση στην ανατολική επαρχία Κουνάρ. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε σήμερα οτι οι τρείς, ανήκαν σε 10μελή ομάδα που εντοπίστηκε κοντά στην βάση της επαρχίας Κουνάρ. Αφγανοί αξιωματούχοι είπαν οτι αμερικανοί στρατιώτες τραυμάτισαν τρείς αφγανούς στρατιώτες, όταν πυροβόλησαν εναντίον ταξί το οποίο δεν σταμάτησε σε σημείο στρατιωτικού ελέγχου στην ανατολική Καμπούλ. Δεν διευκρινίστηκε γιατί ο οδηγός του ταξί δεν σταμάτησε οταν του υποδείχθηκε να το πράξει.

    [06] Ακόμα υπάρχουν φόβοι για πραξικόμημα στις Φιλιππίνες

    31 Jul 2003, 16:51 UTC

    Η Κα Αρόγιο

    Η πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο λέει οτι η απειλή στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησής της εξακολουθεί να υφίσταται, παρά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της Κυριακής. Η κ. Αρόγιο πρόσθεσε οτι η συνομωσία για την ανατροπή της έχει διαλευκανθεί και σύντομα θα τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Σύμφωνα με την Κα Αρόγιο, υπάρχουν αρκετά άτομα εντός και εκτός κυβέρνησης που είχαν ανάμειξη στην συνομωσία. Συνεργάτες της προέδρου έχουν αποδώσει την αποτυχημένη απόπειρα σε υποστηρικτές του τέως προέδρου Τζόζεφ Εστράντα. Την Κυριακή, στασιαστές απο τους κόλπους του στρατού των Φιλιππίνων, κατέλαβαν εμπορικό κέντρο στην καρδιά της Μανίλα, απαιτώντας μεταρρυθμίσεις στο στράτευμα, αλλά αργότερα την ίδια μέρα, εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους.

    [07] Μπούς: Αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη

    31 Jul 2003, 01:05 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για το τμήμα του μηνύματός του προς το έθνος το περασμένο Ιανουάριο, που αναφερόταν στις προσπάθειες του Σαντάμ Χουσείν να αποκτήσει πυρηνικά υλικά απο την Αφρική, πράγμα που έχει πλέον επίσημα διαψευσθεί. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στον Λευκό Οίκο χθες, ο αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνθηκε της συμβούλου του για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολήζα Ράις, η οποία είχε επικριθεί για τον ρόλο της στην υπόθεση αυτή. Ο κ. Μπούς απέρριψε και πάλι τις επικρίσεις οτι η κυβέρνησή του έκανε χρήση μυστικών πληροφοριών μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, και τόνισε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να θεωρήσει σαν δεδομένο ότι επικίνδυνοι εχθροί της χώρας μπορούν να εξασκήσουν αυτοσυγκράτηση ή να επιδείξουν καλή θέληση.

    [08] Μπούς: Εφικτός ο στόχος δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005.

    31 Jul 2003, 01:50 UTC

    &nbsp

    Ο Πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε «εφικτό» το στόχο δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005. Και τόνισε ότι κατά τη γνώμη του έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες για την επίλυση του Μεσανατολικού. Ο αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε επίσης εμπιστοσύνη για τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, δηλώνοντας ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, είναι αφοσιωμένος στην ιδέα δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν Ισραηλινή πρόταση για αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων από την Καλκίγια και την Ιεριχώ στην Δυτική Όχθη. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν την αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων απ την Ραμάλα.

    [09] Έφτασε στη Λιβερία η πρώτη ομάδα Δυτικο-Αφρικανών ειρηνευτικών δυνάμεων.

    31 Jul 2003, 01:53 UTC

    Μια πρώτη ομάδα της Δυτικο-Αφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης που θα αναπτυχθεί στη Λιβερία, έφτασε χθες στη Μονροβία για να εξετάσει τις συνθήκες στη περιοχή. Επίσης χθες το Στέιτ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι κατέθεσε ψήφισμα στα ΗΕ που εξουσιοδοτεί την ανάπτυξη στην Λιβερία πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης, μετά την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής αποστολής της Οικονομικής Κοινότητας Δυτικο-Αφρικανικών Χωρών. Στο μεταξύ κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν να μάχονται με ανταρτικές δυνάμεις για τον έλεγχο της Μονροβίας και της πόλης Μπιουκάναν.

    [10] Πεντάγωνο: Η Κίνα προετοιμάζεται για επίθεση έκπληξη στην Ταϊβάν.

    31 Jul 2003, 02:42 UTC

    Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η Κίνα αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες και τα αποθέματα της σε πυραύλους προετοιμαζόμενη για την πιθανότητα σύγκρουσης με την Ταϊβάν. Νέα έκθεση του αμερικανικού υπουργείου άμυνας που κυκλοφόρησε χθες, προειδοποιεί ότι η Κίνα προωθεί στρατηγική ενδεχόμενης επίθεσης έκπληξης εναντίον της Ταϊβάν πριν οι ΗΠΑ μπορέσουν να επέμβουν. Η έκθεση αναφέρει ότι η Κίνα διαθέτει 450 βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς και αναμένεται πως θα αυξάνει τον αριθμό αυτό κατά 75 πυραύλους το χρόνο. Επίσης στην έκθεση τονίζεται πως οι αμυντικές δαπάνες του Πεκίνου είναι πολύ μεγαλύτερες απ αυτές που παραδέχεται δημόσια.

    [11] Φέντ: Η Αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται.

    31 Jul 2003, 02:49 UTC

    Η Κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι εκθέσεις των 12 περιφερειακών γραφείων της δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται. Η Φέντ δηλώνει ότι μόνο τρία περιφερειακά της γραφεία χαρακτήρισαν την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής τους σαν αδύναμη, και ένα την χαρακτήρισε ανάμεικτη για τον Ιούνιο και για το πρώτο ήμισυ του Ιουλίου. Η Φέντ ανέφερε επίσης ότι αυξήθηκε η κατασκευαστική δραστηριότητα στις περισσότερες περιφέρειες, οι τομείς της προσφοράς υπηρεσιών και της ενέργειας αναπτύχθηκαν ταχύτερα και οι πωλήσεις ακινήτων παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα. Αλλά ο τομέας των καταναλωτικών δαπανών παραμένει αδύναμος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 1 August 2003 - 1:18:26 UTC