Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-12-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 16/12/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Προγραμματικές συμφωνίες
  • [3] Προϋπολογισμός - Εκθεση ΟΟΣΑ
  • [4] Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών
  • [5] Ευρωτουρκικά
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Προγραμματικές συμφωνίες - ΔΕΚΟ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι προγραμματικές συμφωνίες προμηθειών για τις ΔΕΚΟ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η οικονομική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μισθοί υπό... το μηδέν. Με αυστηρή εντολή ΟΟΣΑ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στίγμα για την ανθρωπότητα. Φρίκη από έκθεση της UNICEF.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Χριστουγεννιάτικος... μποναμάς. Γουρούνι: Τέλος.

    Η ΑΥΓΗ: Αγκυρα προς ΗΠΑ για τα ευρωτουρκικά.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ανασχηματισμός στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: ΙΚΑ: Κόβουν συντάξεις και περίθαλψη.

    ΕΘΝΟΣ: Κρίσιμα τετ-α-τετ. Τι ανησυχεί τον Σημίτη και ζητά "μέτωπο" από τους αρχηγούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι εφοπλιστές χρωστάνε και οι ναυτικοί πεινάνε.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βασίλισσα η αδιαφάνεια. Τι μας έκρυψαν οι πανηγυρισμοί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καταλήψεις με άδεια Σημίτη. Διαλύουν την Παιδεία για να διώξουν τον Αρσένη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σε ποιους 1,3 τρισ. Η πίτα των προγραμματικών - πως μοιράστηκε.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ποιοί μοιράζονται τις προμήθειες του 1,3 τρισ.

    ΕΣΤΙΑ: Ειδική καταγραφή των μεγάλων περιουσιών.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εξω πάμε καλά, αλλά μέσα... Κίνδυνος αλόγιστης εκμετάλλευσης της 'αντιτουρκικής' απόφασης της Ε.Ε. από την Αθήνα.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Κομπίνα 500.000.000 με τα εισιτήρια στην Ολυμπιακή.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Φιλί ζωής" για 57 ελληνικές επιχειρήσεις. Στο 1,3 τρισ. οι προγραμματικές συμφωνίες και έπεται συνέχεια.

    ΤΑ ΝΕΑ: Δόκανο της Εφορίας για αγορές ακινήτων. Τις φορολογούν και ως άτυπες δωρεές.

    ΝΙΚΗ: "Ενεση" στην απασχόληση. Επιμένουν... ελληνικά οι ΔΕΚΟ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εντυπωσιακή η πανηγυρική έναρξη των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια ΚΚΕ.

    [2] Προγραμματικές συμφωνίες

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "βαθιά ανάσα για την ελληνική βιομηχανία αποτελούν οι προγραμματικές συμφωνίες των ΔΕΚΟ για τις προμήθειες συνολικού ύψους 1,3 τρισ. τις οποίες θα μοιραστούν συνολικά 208 εταιρείες, μεταξύ των οποίων πολλές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Ο 'χορός' των προγραμματικών θα συνεχιστεί και το 1998, αλλά με νέο αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "συμφωνίες - 'μαμούθ' ύψους 1,3 τρισ. δρχ. για την προμήθεια υλικών για τον εκσυγχρονισμό τους υπέγραψαν οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ με εγχώριες βιομηχανίες. Το πρόγραμμα προμηθειών παρουσίασαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Γιάννος Παπαντωνίου, η Βάσω Παπανδρέου και ο Τάσος Μαντέλης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "Πίτα 1,3 τρισεκατομμυρίων μέσω προγραμματικών συμφωνιών, μοιράζουν οι ελληνικές ΔΕΚΟ σε εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις. Πρώτες στον κατάλογο η ΙΝΤΡΑΚΟΜ και η ΣΗΜΕΝΣ ενώ ακολουθούν τα υπό κρατικό έλεγχο "Ναυπηγεία Σκαραμαγκά".

    [3] Προϋπολογισμός - Εκθεση ΟΟΣΑ

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "την εξισορρόπησιν της διπλωματικής νίκης - έστω και εμμέσου - που επέτυχεν η Ελλάς εις την Σύνοδον Κορυφής του Λουξεμβούργου με την περιθωριοποίησιν της χώρας εις την Ευρωπαϊκήν Ενωσιν όσον αφορά τουλάχιστον εις τα οικονομικά θα προβάλη η Αξιωματική Αντιπολίτευσις κατά την συζήτησιν του Προϋπολογισμού εις την Βουλήν που αρχίζει αύριον".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "προειδοποίηση προς την εσωκομματική αντιπολίτευση οτι δεν πρόκειται να ανεχθεί καμιά διαρροή κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού απηύθυνε χθες ο κ. Σημίτης κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης της κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "με άλλο 'αέρα' - τουλάχιστον στο εσωκομματικό επίπεδο μετά την επιτυχή έκβαση στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου - αντιμετωπίζει τώρα η κυβέρνηση τη 'μάχη του προϋπολογισμού', που αρχίζει αύριο στη Βουλή".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει ότι "παράταση της λιτότητας με νέα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και το 1999 προβλέπει η εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική Οικονομία, καθώς ο οργανισμός εκτιμά ότι η χώρα μας δεν θα 'πιάσει' ούτε το 1998 τα κριτήρια της ΟΝΕ".

    [4] Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης για πρώτη φορά σήμερα σπεύδει με δική του πρωτοβουλία να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εθνικά ζητήματά μας. Η απόφασή του είναι, βεβαίως, προς τη σωστή κατεύθυνση, άσχετα από τα ελατήρια που τον οδήγησαν σε αυτή και τις σκοπιμότητες που προφανώς κρύβει. Δεν είναι, άλλωστε, καθόλου τυχαίο που τόσο καιρό όχι μόνο αρνούνταν πεισματικά παρόμοιες συναντήσεις, αλλά αγνοούσε και αυτόν ακόμη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Προφανώς το 'στρίμωγμα' κάνει καλό ακόμη και σε εκείνους που ονειρεύονται ρόλους Λουδοβίκου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "σκοπός των συναντήσεων αυτών είναι η ενημέρωσις των αποτελεσμάτων της Συνόδου στο Λουξεμβούργο, αλλά και για να συζητήσουν το τι μέλλει γενέσθαι στο μέτωπο, βεβαίως των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσεως - Τουρκίας, αν και στο Πρές Ρουμ χθες ο κ. Ρέππας προσπάθησε να δώση άλλη ερμηνεία λέγοντας ότι οι συναντήσεις είναι μέσα στα πλαίσια σχεδιασμένης πολιτικής της κυβερνήσεως".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "αρραγές εθνικό μέτωπο επιθυμεί να εμφανίσει η κυβέρνηση έναντι της Τουρκίας, καθώς ανησυχεί τόσο για το ενδεχόμενο πρόκλησης εκ μέρους της Αγκυρας θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, όσο και για το ενδεχόμενο ταλαντώσεων εκ μέρους της ΕΕ στις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Λουξεμβούργο. Προκειμένου, λοιπόν, να προλάβει τις δυσκολίες: Το πρωί σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης καλεί στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει "κατά μονάς".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο αναφέρει ότι "η ενημέρωση που οφείλει να παρέχει ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς επί των εξελίξεων σε μείζονα θέματα της κυβερνητικής πολιτικής δεν είναι υπόθεση τυπική. Δεν πρόκειται δηλαδή περί διαδικασίας η οποία ενεργοποιείται απλώς για να μην μπορεί να προσάψει κανείς στον πρωθυπουργό την κατηγορία ότι παραλείπει αυτό το βασικό καθήκον. Και είναι βεβαίως επιβεβλημένο να υπογραμμισθεί και να στιγματιστεί το γεγονός ότι ο κ. Σημίτης είναι ο πρωθυπουργός εκείνος ο οποίος κατήργησε την παράδοση που καθιερώθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της Μεταπολιτεύσεως. Παράδοση που θέλει άμεση και πλήρη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών επί όλων των μεγάλων θεμάτων και ειδικότερα επι των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής".

    [5] Ευρωτουρκικά

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία αλλά και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως κάλεσαν την Τουρκία να επανεξετάσει την απορριπτική της θέση στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής του Λουξεμβούργου, ενώ αναμένεται ότι η Αγγλία θα επιχειρήσει, κατά την άσκηση της προεδρίας της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο να γεφυρώσει το χάσμα που δημιουργήθηκε μεταξύ Βρυξελλών και Αγκυρας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "αποφασισμένη αν τηρηθεί το πνεύμα και το γράμμα των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου, εμφανίστηκε χθες η κυβέρνηση, η οποία και επανέλαβε πως η 'πόρτα' της ευρωπαϊκής οικογένειας δεν έχει κλείσει για την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί εμπράκτως τις αρχές που μέχρι σήμερα καταστρατηγούσε".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "να επανεξετάσουν την αρχική αρνητική αντίδρασή τους στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής στο Λουξεμβούργο κάλεσε χθες τις τουρκικές αρχές ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, ενώ την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ σε συνέντευξή του σε Αμερικανούς δημοσιογράφους στην Αγκυρα, εξέφραζε την πρόθεση της χώρας του να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις της με την ΕΕ".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "δριμύ 'κατηγορώ' κατά της Τουρκίας για την προκλητική άρνησή της να δεχθεί τους όρους που έθεσαν οι 15 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να καταστεί δυνατή η σύσφιξη των σχέσεών της με την ΕΕ, εξαπέλυσαν χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η λουξεμβουργιανή προεδρία".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ υποστηρίζει ότι "η Αγκυρα προσβλέπει πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες επισκέπτεται από σήμερα επισήμως ο Μ. Γιλμάζ. Οπως εξελίχθηκαν τα πράγματα αυτή την περίοδο, η Ουάσιγκτον είναι η μόνη η οποία πιστεύει στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας και πιέζει προς τούτο, τους Ευρωπαίους. Η μέχρι πρόσφατα θεωρούμενη φίλη της Αγκυρας, η Γερμανία, δεν μπορεί να αντέξει το κόστος της διεύρυνσης προς την Τουρκία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο εκτιμά ότι "η άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής (στο Λουξεμβούργο) να δώσει στην Τουρκία οποιαδήποτε 'ενταξιακή προοπτική' παρέχοντάς της έστω και μια θολή και αβέβαιη υπόσχεση δεν υπήρξε κεραυνός εν αιθρία. Είναι γνωστό από χρόνια τώρα, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, και ειδικά η Γερμανία, που φέρνει το κύριο βάρος χρηματοδότησης των Διαρθρωτικών Ταμείων της Κοινότητας, έχουν αποκλείσει για το, δυνάμενο να προβλεφθεί, μέλλον την ένταξη της Τουρκίας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει ότι "στη Μεγάλη Βρετανία, που αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την 1η Ιανουαρίου εναποθέτει πλέον τις ελπίδες της η Αγκυρα, για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις της με την ΕΕ".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "η απότομη σκλήρυνση της Αγκυρας και η επίδειξη ισχύος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου (12/13 Δεκέμβρη) έχουν θορυβήσει τις Βρυξέλλες και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δείχνουν να λαμβάνουν πολύ σοβαρά τις τουρκικές απειλές και τη διαφαινόμενη ανεξέλεγκτη 'οργή' της Αγκυρας".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι προγραμματικές συμφωνίες των ΔΕΚΟ, η εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, οι θέσεις της ΝΔ για τον νέο προϋπολογισμό, οι εκτιμήσεις για πληθωρισμό 4,8% τον Δεκέμβριο και η σταθεροποίηση του δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "ΝΔ: Αντιαναπτυξιακός και αναξιόπιστος προϋπολογισμός".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Δύσκολος ο τρίτος δρόμος όπως επισημαίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ποιοι μοιράζονται 1,35 τρισεκατομμύρια - Οι κερδισμένοι από τις προγραμματικές συμφωνίες".

    ΚΕΡΔΟΣ: "ΟΟΣΑ: Οχι στις αυξήσεις και στη σκληρή δραχμή - Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 1998 στην εξαμηνιαία έκθεση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Προγραμματικές ενέσεις 1,35 τρισ. στη βιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ".

    [7] Προγραμματικές συμφωνίες - ΔΕΚΟ

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Με στόχο την εξασφάλιση στήριξης από όλα τα πολιτικά κόμματα, ανακοινώθηκαν χθες επίσημα οι προγραμματικές συμφωνίες, που έχουν συνάψει οι ΔΕΚΟ στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και της ύδρευσης. Πρόκειται για συμφωνίες με προμηθευτές, που οι περισσότερες λήγουν το 2001, αξίας 1,352 τρισ. δρχ., εκ των οποίων ήδη έχουν υπογραφεί ή είναι έτοιμες προς υπογραφή συμβάσεις αξίας 1,299 τρισ. δρχ., ενώ ως το τέλος του χρόνου θα υπογραφούν και οι υπόλοιπες".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Tuesday, 16 December 1997 - 15:43:45 UTC