Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-12-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 12/12/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αναταραχή στις Χρηματαγορές
  • [3] Τουρκικές προκλήσεις
  • [4] Σύνοδος Κορυφής
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Ασία - Νέα κρίση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η αναταραχή στις διεθνείς Χρηματαγορές, η σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέος σεισμός. Ξανά παιχνίδι με δραχμή, επιτόκια.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γιατί απέτυχα. Συνέντευξη Κωνσταντίνου στην "Α".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μπαίνει ο Ακης στο "παιχνίδι". Τα πρωτοπαλίκαρα οδηγούν τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

    Η ΑΥΓΗ: Το κέρδος "καίει" την πλανήτη. Ανθρακας τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Κιότο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Προκαλεί πάλι η Μιμή.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Η Εφορία οργώνει τα μαγαζιά. Ελεγχοι για τιμές, κερδοσκοπία και παραβάσεις.

    ΕΘΝΟΣ: Ολες οι αλλαγές στις συντάξεις Δημοσίου, Οργανισμών και Τραπεζών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μας στριμώχνουν οι εταίροι μας να δεχθούμε την Τουρκία στην ΕΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι Τούρκοι απάντησαν με 52 παραβιάσεις στο Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πτυχία Ελευθέρας σε κολέγια - ΤΕΙ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο Αρσένης ξαναχτυπά:Δεν θα σιωπήσω, δεν είμαι υπάλληλος

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Θύελλα ζημιών στις διεθνείς αγορές.

    ΕΣΤΙΑ: "Πόθεν έσχες" εις μετοχάς και έντοκα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέος νομισματικός σεισμός.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Ασιατικός τυφώνας σαρώνει τα Χρηματιστήρια.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Νέο κραχ με βουτιά 5,12% στο Χρηματιστήριο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Φουρτούνα πάλι σε Χρηματιστήριο-δραχμή.

    ΝΙΚΗ: Ασιατική γρίπη στη Σοφοκλέους.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στραβό το κλίμα το 'φαγαν και στο Κιότο...

    [2] Αναταραχή στις Χρηματαγορές

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "στη δίνη της διεθνούς νομισματικής αναταραχής, με απροσδιόριστη -μέχρι στιγμής- ένταση, έκταση και διάρκεια, εισήλθε από χθες και πάλι η ελληνική οικονομία. Αρχικώς, η χρηματιστηριακή αγορά και ακολούθως η αγορά συναλλάγματος δέχθηκαν τις ισχυρές επιδράσεις που προκάλεσε σε όλο τον κόσμο η κατάρρευση της κορεατικής οικονομίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "μικροσεισμός" με διαρροή 300 εκατ. ECU σημειώθηκε χθες στο μέτωπο της δραχμής, ενώ κρίσιμη θεωρείται η σημερινή ημέρα. Από την αντοχή που θα επιδείξει το εθνικό μας νόμισμα σε ενδεχόμενη νέα κερδοσκοπική πίεση θα εξαρτηθεί το μέλλον της ελληνικής οικονομίας".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ τονίζει ότι "στη Νότια Κορέα, στο Χονγκ-Κονγκ, στο Τόκιο, στην Ταϊλάνδη, η νέα κρίση βουλιάζει τους δείκτες και στη Σοφοκλέους η "βουτιά" έφθασε χθες στο 5,2%. Ταυτόχρονα, το δολάριο αρχίζει μια τρελή πορεία που επηρεάζει τα πιο αδύναμα νομίσματα. Οι απώλειες είναι ελεγχόμενες, ενώ σημαντική ήταν η πτώση στο δείκτη Dow Jones της Ν. Υόρκης, γεγονός που σημαίνει ότι η κρίση θα συνεχίσει τουλάχιστον για δυο-τρεις ημέρες".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "κίτρινος πυρετός" χτύπησε χθες στη Σοφοκλέους ως αντίκτυπο της κρίσης στις αγορές της νοτιοανατολικής Ασίας. Η "νευρικότητα" αυτή μετακυλίστηκε και στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια της οποίας αυξήθηκαν, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν σημαντικές εκροές συναλλάγματος".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "με ιλιγγιώδη ρυθμό έφτασε και στη χώρα μας η νέα κρίση των χρηματαγορών στην Ασία. Χτες ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας 'έχασε' πάνω από 5%, ενώ απαιτήθηκε η εκροή 100 δισ. δρχ. σε συνάλλαγμα για να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις στη δραχμή".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "της Κορέας... έγινε χθες στο ελληνικό Χρηματιστήριο με κατακόρυφη πτώση των τιμών των μετοχών μέσα σε κλίμα γενικευμένου πανικού. Η κατάρρευση του Χρηματοπιστωτικού της ασιατικής χώρας που οδήγησε 6 μεγάλες εμπορικές τράπεζες σε χρεοκοπία και στην καταβαράθρωση του Χρηματιστηρίου της Σεούλ, επανέφερε στην επικαιρότητα την γενική αναταραχή με μεγάλες πτώσεις τιμών στα Χρηματιστήρια της Απω Ανατολής και σε μετάδοση του "κίτρινου ιού" στα Περιφερειακά Χρηματιστήρια όπως το δικό μας".

    Τα ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "νέα κρίση που ξέσπασε στα χρηματιστήρια της Απω Ανατολής και της Ευρώπης, για τη διάρκεια της οποίας εκφράζονται φόβοι, προκάλεσε νέα φουρτούνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στη δραχμή. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους έπεσε κατά 5,12%, ενώ σημειώθηκαν εκροές 450 εκατ. δολαρίων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "κρύωσε η Ανατολή, φταρνίζεται η Αθήνα" σημειώνει ότι "ασιατική γρίπη "κόλλησε" χθες η ελληνική χρηματαγορά, καθώς η νέα αναταραχή στα χρηματιστήρια της Απω Ανατολής προκάλεσε έντονες παρενέργειες στη Σοφοκλέους και στην αγορά συναλλάγματος".

    [3] Τουρκικές προκλήσεις

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "προκλητικήν απάντησιν προς την διεθνή κοινότητα δια τας συστάσεις της προς ειρηνικήν επίλυσιν των Ελληνοτουρκικών διαφροών, αλλά κυρίως προς τας ΗΠΑ, έδωσαν χθες οι Τούρκοι, με σωρείαν παραβιάσεων -52 τον αριθμόν- του εθνικού εναέριου χώρου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "σε θεατή της "άλωσης του Αιγαίου" μετέτρεψε η κυβέρνηση τον ελληνικό λαό! Χθες, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη μετέτρεψαν σε "σουρωτήρι" τον εθνικό μας εναέριο χώρο, πέταξαν πάνω από βραχονησίδες και ενεπλάκησαν σε εικονικές αερομαχίες με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο μεταξύ ο υπουργός Εθνικής Αμύνης πραγματοποιούσε συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη, το περιεχόμενο της οποίας χαρακτηρίστηκε "μη ανακοινώσιμο", ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ το Ελληνικό Πεντάγωνο απέκρυπτε τις νέες τουρκικές προκλήσεις".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "ακόμη και οι Αμερικανοί δυσφόρησαν με τις προκλητικές πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών έξω από τη Θεσσαλονίκη και έκαναν συστάσεις στη Αγκυρα, ενώ η κυβέρνηση Σημίτη υποβάθμιζε το θέμα σε "συνήθεις παρενοχλήσεις". Χθες, η Τουρκία κλιμάκωσε τις προκλήσεις με 52 παραβιάσεις στο Νότιο Αιγαίο!".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "τριπλό μήνυμα σε Αθήνα, Ουάσιγκτον και Λουξεμβούργο έστειλαν το απόγευμα οι στρατοκράτες της Αγκυρας με 52 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από 18 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη!".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει ότι "συνεχίζοντας την παράδοση των πρωτότυπων ερμηνειών που δίνουν στις έννοιες της προσέγγισης, της καλής γειτονίας και της οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης, οι Τούρκοι στρατηγοί προχώρησαν χθες σε νέες μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, αποδεικνύοντας ότι προφανώς θεωρούν την άμυνα του Αιγαίου συναρμοδιότητα Ελλάδας και Τουρκίας -ίσως στα πλαίσια των συμφωνιών του ΝΑΤΟ".

    [4] Σύνοδος Κορυφής

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "η διεύρυνση της ΕΕ και συγκεκριμένα οι προτεραιότητες και το κόστος της διαδικασίας αυτής απασχολούν από το πρωί τους ηγέτες της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου. Στο μεταξύ, σε ναυάγιο κατέληξε η συμμετοχή της Τουρκίας, ύστερα από την ανυποχώρητη στάση του Τούρκου πρωθυπουργού Μ. Γιλμάζ κατά τη συνάντησή του με τον προεδρεύοντα της Ενωσης πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζ. Κ. Γιούνκερ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "σε μια προσπάθεια αναζήτησης κοινής στάσης στο φλέγον ζήτημα που αφορά στη θεσμοθέτηση ή μη, όχι μόνον της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, αλλά και του λεγόμενου Συμβουλίου "Ευρώ", συνεδρίασαν αργά χθες το απόγευμα στο Λουξεμβούργο οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ηγέτες, λίγες μόλις ώρες πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των "15".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "μπορεί η περιοδεία του Τούρκου πρωθυπουργού Μ. Γιλμάζ από τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες να μην εστέφθη από απόλυτο επιτυχία εις ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή ένταξη της Αγκυρας, όμως από σήμερα οι δεκατέσσερις εταίροι επί του θέματος "ρίχνουν το μπαλάκι" στην Ελλάδα. Στην διήμερη Σύνοδο Κορυφής στο Λουξεμβούργο, βασικό θέμα της οποίας είναι η προοπτική της Διευρυμένης Ευρωπαϊκής Διασκέψεως και η συμμετοχή της Αγκυρας σε αυτήν, το μόνον βέβαιον είναι ότι θα επιβεβαιωθή το σκληρό και αδιάτρητο φιλοτουρκικό "μπλοκ"... δεκατέσσερα προς ένα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "σε ιδιαίτερα ρευστό κλίμα, όσον αφορά στα θέματα της διεύρυνσης της ΕΕ και της συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, αρχίζει σήμερα στο Λουξεμβούργο η Σύνοδος Κορυφής των "15".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει ότι "έντονη ανησυχία διακατέχει τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη για το πώς θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ασφυκτικές πιέσεις των εταίρων μας προκειμένου να αποδεχθεί η Ελλάδα πρώτον τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή διάσκεψη του Λονδίνου (στις 12 Μαρτίου) και δεύτερον να θεωρηθεί η Αγκυρα όχι απλώς "επιλέξιμη"προς σύνδεση χώρα με την ΕΕ, αλλά ως "εντάξιμη".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "συμβιβαστική λύση για την πραγματοποίηση της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης με συμμετοχή και της Τουρκίας αναζητείται στο Λουξεμβούργο, όπου αρχίζει σήμερα η συνάντηση των ηγετών των 15 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η νέα κρίση στις χρηματαγορές και κεφαλαιαγορές της Ασίας, η μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η άνοδος των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά και η θέση του ΣΕΒ για τις προγραμματικές συμφωνίες είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ασιατικό "χτύπημα" στις εγχώριες αγορές - Μεγάλη υποχώρηση 5,2% του γενικού δείκτη στη Σοφοκλέους".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αναταραχή μέρος δεύτερο... Εντονη ανησυχία στη χρηματαγορά από την αναζωπύρωση της κρίσης στην Ασία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ελπίδες για εκτόνωση - Αμεση θα είναι η αντίδραση της ΤτΕ εφόσον εκδηλωθούν έντονες πιέσεις".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Δεύτερο κύμα ασιατικής κρίσης στις αγορές - Ανοδος στα επιτόκια της διατραπεζικής και εκροή συναλλάγματος".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εθνικό θέμα η επίσπευση των προγραμματικών κατά ΣΕΒ - Εκκληση να μην χαθούν οι προθεσμίες για την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας".

    [6] Ασία - Νέα κρίση

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Η χρηματοοικονομική 'ασιατική γρίπη' χτύπησε και πάλι. Σε όλα τα χρηματιστήρια στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική σημειώθηκε μεγάλη πτώση, ενώ στις συναλλαγματικές αγορές το μάρκο αναδείχθηκε σε καταφύγιο ασφαλείας, πιέζοντας το δολάριο, που υπέστη σημαντικές απώλειες".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Friday, 12 December 1997 - 16:12:07 UTC