Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-12-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 03/12/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Νέα δομή ΝΑΤΟ
  • [3] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
  • [4] ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] ΔΝΤ - Επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η νέα δομή του ΝΑΤΟ, το ΠΔ για την νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών και τα επεισόδια στα γήπεδα, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας της σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τσιφλίκι μας το Αιγαίο! Κάνουμε ό,τι θέλουμε, δήλωσαν οι Τούρκοι στρατηγοί.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κομπίνα στους διορισμούς. Βασιλεύει το κομματικό κράτος.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ιδού οι ένοχοι για τη βία στα γήπεδα.

    Η ΑΥΓΗ: Δρόμος μετ' εμποδίων η νομιμοποίηση των μεταναστών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ανασχηματισμός μετά τις γιορτές. Υπό παραίτηση τελεί Γιάννος Παπαντωνίου.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Ηρωίνη και χασίς στις κερκίδες.

    ΕΘΝΟΣ: Κεραυνοί από Φούρα ενώ ο Γ. Ρωμαίος μίλησε για "οργανωμένα επεισόδια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η CIA βάπιτισε... Τουρκικά τα νησιά μας στο Ανατολικό Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τρύπα στο Αιγαίο. Ελληνοτουρκική συγκυριαρχία με αμερικανική επιδιαιτησία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ι.Χ.: Απόσυρση διαρκείας και για καταλυτικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ευθύνες στους προέδρους ρίχνει ευθέως ο Ρέππας για τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αλλάζουν όλα στην αγορά των ΙΧ. Αρχίζουν οι αποσύρσεις στις αρχές του '98.

    ΕΣΤΙΑ: Αι Αμερικανικαί θέσεις επεβλήθησαν εις το ΝΑΤΟ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εν κρυπτώ η κυβέρνηση αναθεώρησε στην Ε.Ε. τους στόχους σύγκλισης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μποφώρ στο ΠΑΣΟΚ λόγω ΝΑΤΟ.

    ΤΑ ΝΕΑ: 71 ανήλικοι καταδικάστηκαν για ναρκωτικά. Μπαράζ συλλήψεων έξω από τα σχολεία.

    ΝΙΚΗ: Ευθύνες στις ΠΑΕ για το χάλι του ποδοσφαίρου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σήμερα στις 7 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως παναθηναϊκό μήνυμα αντεπίθεσης.

    [2] Νέα δομή ΝΑΤΟ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "ύστερα από 20 χρόνια περίπου, η Ελλάδα "ξαναμπαίνει" στο ΝΑΤΟ. "Με τη νέα δομή που αποφάσισαν σήμερα οι 16 εταίροι της Ατλαντικής Συμμαχίας, η συμμετοχή της Ελλάδας είναι πλέον ισότιμη με τα άλλα κράτη μέλη", υπογράμμισε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος και πρόσθεσε: "Η νέα δομή ούτε λύνει τα ελληνοτουρκικά προβλήματα ούτε ευνοεί τη μια χώρα εις βάρος της άλλης".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "με την επιφύλαξη, αλλά όχι την ενεργό αντίθεση της Γαλλίας, οι υπουργοί Αμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν χθες για τη νέα δομή της Συμμαχίας, που προβλέπει τον περιορισμό των στρατηγείων από 65 σε 20 και ενεργοποιεί το υποστρατηγείο στη Λάρισα. Οι ελληνοτουρκικές διαφορές για τον έλεγχο του εναέριου χώρου στο Αιγαίο παρακάμφθηκαν και θα λυθούν αργότερα στην "πράξη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "Την "κερκόπορτα" του Αιγαίου μέσω της οποίας οι στρατοκράτες της Αγκυρας ενδεδυμένοι τον ΝΑΤΟϊκό μανδύα θα καταπατούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αρχιπέλαγος, άνοιξε η χθεσινή συμφωνία των υπουργών Αμύνης και κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "Ερωτηματικά έχει προκαλέσει η εξέλιξις της συνόδου υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ που υποχρέωσε την μεν τουρκίαν να αποσύρη την πρότασίν της δια συζήτησιν του θέματος της ασκήσεως αεροπορικού ελέγχου, την δε Ελλάδα να αναθεωρήση κάθε σκέψιν περί ασκήσεως "βέτο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "Σε εθνικές περιπέτειες με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα βάζει τη χώρα η ελληνοτουρκική συμφωνία που επετεύχθη στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ και άνοιξε το δρόμο για πανηγυρική εφαρμογή στο Αιγαίο της νέας επιχειρησιακής δομής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝA'Ι'ΚΗ "Σε ... θανάσιμη αμηχανία βρίσκεται από χθες η κυβέρνηση μετά και την "ομοβροντία" των ιδιαίτερα σκληρών επικρίσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το "συμβιβασμό" με την Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που μιλούν ευθέως πλέον για "συγκυριαρχία στο Αιγαίο" με τον "Αττίλα".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "Μέρα νύχτα αλωνίζουν το Αιγαίο, σαν να ήταν ... τσιφλίκι τους, τα τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα τώρα, ενώ το υπουργείο Αμυνας επιχαίρει για την απόκτηση στρατηγείου στη Λάρισα χωρίς προκαθορισμένα επιχειρησιακά όρια, αποκρύπτοντας το γεγονός".

    Στο σχόλιό της η "ΕΞΟΥΣΙΑ" εκτιμά ότι "Η χθεσινή πολιτική απόφαση των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για τη νέα δομή της Συμμαχίας σηματοδοτεί μια ιστορική στροφή. Ανεξάρτητα από τις αμφιβολίες και τις ενστάσεις, η χθεσινή απόφαση εισάγει την Ευρώπη σε μια νέα φάση. Οι καθοριστικοί λόγοι που είχαν επιβάλει την ίδρυση της Συμμαχίας εξέλιπαν. Οι συνθήκες παγκοσμιότητας επέβαλαν, με τη σειρά τους, την ανάγκη καθορισμού νέων προτεραιοτήτων για τη Συμμαχία. Αυτές οι νέες συνθήκες προσδιορίζουν αναπόφευκτα και νέους κώδικες συμπεριφοράς μεταξύ των χωρων-μελών".

    [3] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "Βομβαρδισμένο έμοιαζε χθες το "παλάτι" του ελληνικού αθλητισμού, το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, μετά το ντέρμπι της βίας. Μόνο το κατεστραμμένο, πλέον, "ταρτάν" του στίβου είχε κοστίσει 275 εκ. δρχ. Ποιός θα πληρώσει; Οπως δήλωσε χθες ο κ. Α. Φούρας, θα παρακρατηθούν τα έσοδα των ΠΑΕ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού από τον ΟΠΑΠ. Εμμέσως, δηλαδή, το κόστος θα επωμισθεί -πάλι- ο ελληνικός λαός, ο οποίος ενισχύει τον κρατικό "τζόγο" περιμένοντας έργα..."

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "Τέλος η ανοχή της Πολιτείας. Το μήνυμα αυτό έστειλε ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό μετά τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν στο Ολυμπιακό στάδιο στο ντέρμπι των αιωνίων. Ο κ. Φούρας με επιστολή που έστειλε στους δύο προέδρους Σωκράτη Κόκκαλη και Γιώργο Βαρδινογιάννη προειδοποίησε ότι η υπομονή της Πολιτείας εξαντλήθηκε και ότι θα κλείσει το ΟΑΚΑ εάν επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "Κυβέρνησις και αντιπολίτευσις φέρονται αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν την βία στα γήπεδα, αλλά είναι άγνωστο αν θα φθάσουν και στον "πυρήνα" που συνήθως βρίσκεται γραβατωμένος και θρονιασμένος στην πολυθρόνα του γραφείου του και παρακολουθεί τους "εκκολαπτόμενους εγκληματίες"".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "Ευθύνες στις ΠΑΕ καταλόγισε, τόσο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος, όσο και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας, για τα θλιβερά επεισόδια στο ΟΑΚΑ, που προκάλεσαν ζημιές 400 εκατ. δρχ.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "Με την παρουσία ΕΠΟ, ΕΠΑΕ, Επιτροπής Διαιτησίας, αθλητικών δικαστών, Επιτροπής Φιλάθλου Ιδιότητας, Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων και Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, θα "παιχτεί" σήμερα το απόγευμα, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το "β' ημίχρονο" του αγώνα κατά της βίας".

    Στο σχόλιό του το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "Υποτίθεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ήταν που οι πρόεδροι των ΠΑΕ, οι διοικούντες την ΕΠΑΕ και η ηγεσία του υπουργείου Αθλητισμού είχαν επιχειρήσει να θέσουν τις βάσεις για ένα νέο ξεκίνημα στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Και πριν συμπληρωθεί καν μια εβδομάδα τα ίδια τα γεγονότα ήρθαν να διαψεύσουν τις προσδοκίες και ν' αποδείξουν ότι με απλές διακηρύξεις δεν αντιμετωπίζονται τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο".

    [4] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "Η αναζήτηση της ισορροπίας δυνάμεων στην Κύπρο παραμένει μια παράμετρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αφού η πρόταση για την απόλυτη αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου δε γίνεται δεκτή από την Αγκυρα. Τη θέση αυτή επανέλαβε χτες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ο οποίος μάλιστα υπεραμύνθηκε της πολιτικής του Δόγματος περί Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου, το οποίο, όπως είπε, λαμβάνει συγκεκριμένη μορφή".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι ""Σενάρια" για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις διαδικασίες ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση παρουσίασε στις δύο πλευρές ο κοινοτικός Επίτροπος Χ. Βαν Ντε Μπρουκ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του στη Λευκωσία". Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου δεν θα διεξάγονται μόνο από την επίσημη αντιπροσωπεία, αλλά και με τη συμβολή εμπειρογνωμόνων".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι "Στα ίχνη του Ρ. Χόλμπρουκ, ο γνωστός Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, που μπήκε με τη σειρά του στο χορό των πιέσεων σε Λευκωσία και Αθήνα, επιχειρώντας να διασυνδέσει την ένταξη της Κύπρου με την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων και την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη. Ο κοινοτικός επίτροπος, κατά τη διήμερη παραμονή του στην Κύπρο επιχείρησε να "παζαρέψει" ανοιχτά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην υπό συζήτηση Ευρωπαϊκή Διάσκεψη και να αποσπάσει τη συναίνεση της Λευκωσίας".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "Παράθυρο για ξεχωριστές επαφές της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τους Τουρκοκυπρίους, αλλά και για αναγνώριση της λεγόμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" όχι ως κράτους αλλά ως ξεχωριστής οντότητας, άνοιξε ο αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ. Ο Βαν ντεν Μπρουκ μίλησε για δύο διαφορετικές νομοθεσίες που ισχύουν "σε αμφότερες τις πλευρές", όπως είπε, οι οποίες πρέπει να εναρμονιστούν με το κοινοτικό κεκτημένο".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η επικείμενη επίσκεψη κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα, οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό του 1997, η συζήτηση για τις συμβάσεις του Δημοσίου σε Επιτροπή της Βουλής και η νέα μικρή άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Στροφή στην έκδοση βραχυχρόνιων τίτλων προς αντικατάσταση των zero coupon από διετή ομόλογα".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στον αέρα οι μεγάλες συμβάσεις !- Συγκλονιστικές αποκαλύψεις χθες σε επιτροπή της Βουλής".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ερχεται το ΔΝΤ - Τσεκ-απ της ελληνικής οικονομίας".

    ΚΕΡΔΟΣ:"Στο 5% θα κλείσει το μέτωπο του πληθωρισμού για το 1997 - Σταθεροποιήθηκε η εξέλιξη του δομικού πληθωρισμού".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στον μικροσκόπιο του ΔΝΤ ο Προϋπολογισμός του 1997 - Στο επίκεντρο των συζητήσεων η ανάπτυξη και οι επιπτώσεις από την κρίση".

    [6] ΔΝΤ - Επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι:"Στοιχεία για την εξέλιξη των διαφόρων οικονομικών μεγεθών θα δοθούν από αρμόδια οικονομικά υπουργεία και την Τράπεζα της Ελλάδος στους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα επισκεφθούν την χώρα μας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει για την πορεία της ανάπτυξης, του πληθωρισμού, των ελλειμμάτων, του δημόσιου χρέους και των επιτοκίων κατά το 1997".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 3 December 1997 - 15:04:46 UTC