Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-11-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 27/11/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Οικονομική πολιτική
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] ΣΕΒ - Αύξηση επιτοκίων

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η διεκδίκηση από τον Τ. Ρουσέλ της περιουσίας της Αθηνάς Ωνάση, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και οι διεργασίες στα κόμματα ενόψει των δημοτικών εκλογών, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο Ρουσέλ είναι... τζιτζιφιόγκος: Εκρηξη Παπαδημητρίου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το δράμα της Αθηνούλας. Ιδρυμα Ωνάση: Κινδυνεύει το "χρυσό" κορίτσι.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Αυτοί στήνουν το Πρωτάθλημα. 123 βουλευτές όλων των κομμάτων καταγγέλλουν.

    Η ΑΥΓΗ: Σκόπιμη η επίθεση κατά της Αυτοδιοίκησης. Η ΚΕΔΚΕ αντιδρά σε δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ανταρσία στο ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που κατέβει υποψήφια η Δαμανάκη.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Παγίδες της Εφορίας για τα ακίνητα.

    ΕΘΝΟΣ: Τα 7 "γιατί" της κρίσης στην αγορά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το ΠΑΣΟΚ την στηρίζει αλλά... δεν την προικίζει τη Δαμανάκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Διαθήκη κατά παραγγελία. Καταγγελίες από το Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 2.500.000 φόροι σε κάθε οικογένεια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 123 βουλευτές, τεσσάρων κομμάτων καταγγέλλουν: "Στημένα τα ματς!"

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μαχαίρι στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ.

    ΕΣΤΙΑ: Η παρακράτησις φόρου διχάζει την Κυβέρνησιν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υποψηφιότητα-σφήνα Γλέζου στο δήμο Αθηναίων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ελληνο-Γαλλικός" πόλεμος για την 12χρονη Αθηνά.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εως 38% πάνω οι αντικειμενικές αξίες στην Αθήνα. Πίνακες με τις νέες τιμές.

    ΝΙΚΗ: Τα λεφτά της Αθηνάς στόχος του Ρουσέλ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στο έλεος των εργοδοτών οι εργαζόμενοι!

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "το ενδεχόμενο μιας ακόμα προσπάθειας για προσέγγιση Αθήνας-Αγκυρας παραμένει ανοιχτό, είτε με μια συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ, είτε με συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων "σοφών". Η Αγκυρα πάντως, εμμένει στις απόψεις της, όπως φαίνεται από την επιστολή των Τούρκων εμπειρογνωμόνων προς τους Ελληνες ομολόγους τους".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "δεν υπάρχει συγκεκριμένη φόρμουλα της προεδρίας για την άρση του αδιεξόδου στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας που προκλήθηκε εξ αιτίας των ελληνικών ενστάσεων. Μετά την σθεναρή αντίδραση της Αθήνας, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Γιούνκερ, που επισκέπτεται σήμερα την Αγκυρα, αναμένεται να περιορισθεί απλώς στη μεταφορά των ελληνικών θέσεων και των θέσεων των άλλων εταίρων, ζητώντας από την τουρκική ηγεσία να εργασθεί από κοινού με την ΕΕ και την Ελλάδα για την εξεύρεση λύσεως".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "εκστρατεία ενημέρωσης σε δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που κατά κοινή ομολογία "κινούν τα νήματα" της διεθνούς σκηνής ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε μια προσπάθεια να αναστρέψει την κυρίαρχη αίσθηση που θέλει την Τουρκία, αν και ταραχοποιό, να επηρεάζει τους ισχυρισμούς της γηραιάς ηπείρου, βάλλοντας ευθέως τα ελληνικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "με νέες δηλώσεις εκβιασμού ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαίλ Τζέμ απειλεί από τις Βρυξέλλες τους "15", πως αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν δείξει ενδιαφέρον για τη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας, τότε εκείνη "θα αποσύρει από την πολιτική ατζέντα της το στόχο της ένταξής της". Η Αθήνα με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζει τις προτάσεις των Τούρκων εμπειρογνωμόνων και την αμερικανική επιθυμία να ενεργοποιηθούν οι δύο επιτροπές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "πανικός έχει ενσκήψει στο πρωθυπουργικό επιτελείο, καθώς πλησιάζει η ώρα για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου, κατά την οποία, με δεδομένο το τείχος της τουρκικής αδιαλλαξίας ο κ. Σημίτης θα πρέπει να... ορθώσει το ανάστημά του και να πάει κόντρα στην επιτακτική βούληση των 14 εταίρων για πανηγυρική συμμετοχή της Αγκυρας στην Ευρωδιάσκεψη".

    Τα ΝΕΑ υπογραμμίζουν ότι "πιέσεις στην Αθήνα ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αγκυρα η Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο να μην απομακρυνθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η πρόθεση αυτή των ΗΠΑ έγινε γνωστή στον Ελληνα πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον κ. Λ. Τσίλα, ο οποίος με τη σειρά του επικοινώνησε αμέσως με την Αθήνα. Το άτυπο αυτό εμπάργκο, έλεγαν διπλωματικοί κύκλοι έχει στόχο να πιεστεί η Αθήνα και να υιοθετήσει πιο διαλλακτική στάση στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου και να επιτρέψει κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "ανοιχτά άφησε όλα τα ενδεχόμενα για την ελληνική τακτική στο διάλογο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ο υπουργός Τύπου κ. Δ. Ρέππας. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη στάση της κυβέρνησης μετά την τουρκική πρόταση για απευθείας συνάντηση των εμπειρογνωμόνων στις 10 Δεκεμβρίου, ο κ. Ρέππας δήλωσε πως "το γράμμα των Τούρκων θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης".

    [3] Οικονομική πολιτική

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "η κοινωνική Δικαιοσύνη θα είναι η βασική αρχή για τις αλλαγές που στο σύστημα παρακράτησης του φόρου που θα ισχύσει το 1998 για μισθωτούς και συνταξιούχους, μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στα τέλη Δεκεμβρίου στη Βουλή. Τη δέσμευση αυτή έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, επί του κρατικού προϋπολογισμού του '98".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "κόντρα σε κάθε λογική και προκαλώντας τους χιλιάδες εργαζόμενους που για μία ακόμα χρονιά θα βιώσουν στο πετσί τους τη μονόπλευρη λιτότητα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ισχυριζόμενος ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η λιτότητα είναι στη φαντασία όσων την καταγγέλλουν!".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "την κυβερνητικήν προχειρότητα εις την άκσησιν της οικονομικής πολιτικής, απολακύπτουν η σύγχυσις που εξακολουθεί να επικρατή σχετικώς προς το επίμαχον θέμα της παρακρατήσεως του φόρου εισοδήματος των μισθωτών, αλλά και αι ενδοκυβερνητικαί συγκρούσεις δι' αυτήν ταύτην την εξαγγελθείσαν φορολογικήν πολιτικήν".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "την κυβερνητική αναδίπλωση ως προς το εξαγγελθέν σύστημα παρακράτησης φόρου που επιβαρύνει αντί να ελαφρύνει τις οικογένειες με δύο και τρία παιδιά, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι "δεν καταλαβαίνει προς τι ο θόρυβος, αφού το ζήτημα δεν αφορά τον προϋπολογισμό".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει ότι "απέβαλαν ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος επί της Οικονομίας υπουργός του το κοινωνικό προσωπείο που φορούσαν και αποκάλυψαν τις πραγματικές τους προθέσεις. Επιβεβαίωσαν το πόσο βάναυσα συμπεριφέρεται ο σοσιαλισμός στην κοινωνία παρά την ψευδεπίγραφη, τελικά ιδεολογία του. Ο κ. Σημίτης ήταν σαφέστατος στην οικονομική του ομιλία στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο για το έχει να τραβήξει ακόμη ο λαός αυτός. Ο δε κ. Παπαντωνίου, το μόνο που βρήκε να πει ήταν ότι η πολιτική του νέου Προϋπολογισμού δεν θίγει τα λαϊκά στρώματα και ότι σε μία διετία θα καταργηθούν τα αντικειμενικά κριτήρια".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "την ασυνεννοησία της κυβέρνησης στο θέμα της παρακράτησης φόρου, επιβεβαίωσε χθες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στην επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός. Με μισόλογα και φράσεις όπως "δεν καταλαβαίνω τον θόρυβο που δημιουργήθηκε", ο κ. Παπαντωνίου παρέπεμψε στη λύση όλων των θεμάτων με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "νέες διευκρινίσεις για το θέμα παρακράτησης του φόρου εισοδήματος υποχρεώθηκαν να δώσουν χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς... παρακράτησε για αναμόρφωση την έτοιμη για δημοσίευση εγκύκλιο προς ΔΟΥ και λογιστήρια".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "λαλίστατη πλέον και "αποφασιστική" εμφανίστηκε χθες η κυβέρνηση στο θέμα της παρακράτησης φόρου, που "σέρνεται" σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο επί 10 και πλέον μέρες, χωρίς να αποσαφηνίζεται τι θα γίνει με το παράδοξο φαινόμενο, να φορολογούνται περισσότερο οι οικογένειες με παιδιά (βεβαίως για εισοδήματα άνω των 5 εκατ. δρχ.)".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει ότι "αποφασισμένη να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ, οι διοικήσεις των οποίων δεν ευθυγραμμίζονται με τις βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής και δεν ανταποκρίνονται στον αναπτυξιακό ρόλο που επιτάσσουν οι ανάγκες της χώρας, είναι η κυβέρνηση. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, έστειλε χθες, μιλώντας στη Βουλή, σαφές μήνυμα προς τους διοικητές των ΔΕΚΟ ότι δεν θα ανεχθεί υπερβάσεις της εισοδηματικής πολιτικής".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "τρέχουν και δεν φτάνουν οι αρμόδιοι του υπουργείοι Οικονομικών, για να ικανοποιήσουν το "κοινωνικό πρόσωπο" του πρωθυπουργού και να δώσουν λύση στο πρόβλημα της αυξημένης παρακράτησης που θα έχουν το 1998 όσοι έκαναν το... λάθος να αποκτήσουν παιδιά".

    [4] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ με τίτλο "αδιάλλακτη τη Αγκυρα στο Κυπριακό" γράφει ότι "ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαίλ Τζεμ σε συνέντευξή του αναφερόμενος στο Κυπριακό δεν εμφανίζει κανένα δείγμα διαλλακτικότητος και δηλώνει: "Στην Κύπρο υπάρχουν δύο κυβερνήσεις, δύο πολιτικές οντότητες, δύο κυβερνήσεις και καμία από αυτές δεν μπορεί να εκπροσωπήση το σύνολο της Κύπρου".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι θέσεις του ΣΕΒ για την αύξηση των επιτοκίων, η ολοκλήρωση του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και η ανάκαμψη των διεθνών χρηματιστηρίων, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "H ώρα της αλήθειας για τα επιτόκια - Νέα κόντρα Γιάννου - Παπαδήμου. Καθοριστική για τα επιτόκια η ανεξαρτησία της ΤτΕ".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ζητείται εξωστρέφεια" - Σοβαρές παρεμβάσεις στο συνέδριο για την οικονομία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ο Θ. Καρατζάς προτρέπει του επιχειρηματίες: Τολμήστε! Συγχωνεύσεις - Χρηματιστήριο - Βαλκάνια".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πλήγμα στις επιχειρήσεις η αύξηση των επιτοκίων - Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι θα αργήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πολιτική δέσμευση για νέο μοντέλο ωραρίου εργασίας. Βιομήχανοι: Το κράτος των αντικινήτρων μας οδηγεί σε σημαίες ευκαιρίας".

    [6] ΣΕΒ - Αύξηση επιτοκίων

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Η αύξηση των επιτοκίων έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, τόνισε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ιάσων Στράτος, εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει σύντομα νέος γύρος σημαντικής μείωσης των επιτοκίων, γεγονός που θα επιδράσει στην κερδοφορία των επιχειρήσεων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 27 November 1997 - 15:33:16 UTC