Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-11-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 19/11/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Συνέντευξη πρωθυπουργού
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Σκοπιανό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Οικονομία - Συνέντευξη Πρωθυπουργού

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι τρεις ισχυρές χθεσινές σεισμικές δονήσεις, η εφ όλης της ύλης συνέντευξη του πρωθυπουργού στους ξένους ανταποκριτές, και η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΦΑΠα εΦΑΠαξ! Αγριο χαράτσι σε 330.000 σπίτια.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ληστεία τα πανωτόκια από τις τράπεζες.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ο εφιάλτης ξαναζεί. Με 6,6 Ρίχτερ "ξύπνησε" το φονικό ρήγμα του Ιονίου.

    Η ΑΥΓΗ: Το ΠΑΣΟΚ θα πληρώσει στις δημοτικές για τη λιτότητα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βόμβα κατά Παπαντωνίου. Καλείται να λογοδοτήσει στη Βουλή για τη δραματική κατάσταση της Οικονομίας.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Ερχονται μεγάλοι σεισμοί. Τρεις μήνες θα κουνιόμαστε, λένε οι σεισμολόγοι.

    ΕΘΝΟΣ: 12.000 θέσεις εργασίας. 1 τρις για νέα πλοία στην Ακτοπλοϊα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τους τα λέει χύμα και θα τον φάει το... κύμα. Νέα επίθεσις Πάγκαλου κατά ΗΠΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ο κύριος δεν γνωρίζω. "Αδιάβαστος" συνελήφθη ο πρωθυπουργός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τρέμουν και οι σεισμολόγοι. Εκτακτη σύσκεψη επιστημόνων για το ντόμινο των Ρίχτερ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Χάνουμε, κερδίζουμε". Σημίτης: Κόστος στις δημοτικές, νίκη το 2000.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μετά τη Ζάκυνθο πού; Πανικός στο Ιόνιο - 6,6 Ρίχτερ.

    ΕΣΤΙΑ: Πως ερμηνεύεται η σεισμική έξαρσις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μήνυμα σεισμικής έξαρσης. Η ισχυρότατη δόνηση 6,6 Ρίχτερ πιθανώς να διεγείρει και άλλα ρήγματα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σημίτης: Αποκλείονται πισωγυρίσματα σε οικονομικά-εθνικά.

    ΤΑ ΝΕΑ: Γλυτώσαμε από μεγάλη καταστροφή.

    ΝΙΚΗ: Τρόμος αγωνία... 6,6 Ρίχτερ συγκλόνισαν τη Δ. Ελλάδα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πολυετή λιτότητα υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός.

    [2] Συνέντευξη πρωθυπουργού

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε χθες ότι στις δημοτικές εκλογές θα υπάρξει κόστος για το ΠΑΣΟΚ από την οικονομική πολιτική, την οποία όμως θεωρεί αναγκαία, δεδομένη και αμετάβλητη, ευελπιστώντας ότι θα αποδώσει καρπούς το 2000, ώστε να παραμείνει το κυβερνών κόμμα στην εξουσία".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "αισιόδοξος παρά τη δυσμενή καμπή στην οποία έχει εισέλθει η κυβέρνηση εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών. Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι υπάρχουν εσωκομματικές αντιδράσεις για το το νέο προϋπολογισμό και πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως η πολιτική του έχει κόστος, πιστεύει, όμως, ότι σύντομα θα αποφέρει αποτελέσματα που θα αναγνωρίσουν όλοι οι Ελληνες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "Δεν ξέρω, δεν ξέρω...". Την απαράδεκτη αυτή επωδό, χρησιμοποίησε τρεις τουλάχιστον φορές χθες στη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Σημίτης. Συγχρόνως, σε πλείστες όσες ερωτήσεις απάντησε, ακολούθησε γραμμή προκλητικής ασάφειας, ιδιαίτερα για τα εθνικά μας θέματα αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι δεν είναι μόνον επικίνδυνος, αλλά και ανεπαρκής".

    Τα ΝΕΑ εκτιμούν ότι "αποφασισμένος να προχωρήσει απαρέγκλιτα στην εφαρμογή των οικονομικών μέτρων παρά το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει ότι "μέσα σε ένα πολιτικό σκηνικό "σεισμικών εξάρσεων" ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε χθες, στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ως εγγυητής της σταθερότητας και της προοπτικής της χώρας στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "στο δικό του κόσμο, ο Κ. Σημίτης εμφανίστηκε στη χθεσινή εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου να υποτιμά το μέγεθος των αντιδράσεων στο νέο Προϋπολογισμό και την οικονομική πολιτική του. Και μάλιστα να τις αντιμετωπίζει με τη σχετική ειρωνεία, προβλέποντας ότι, όπως κάθε χρόνο, στο τέλος θα κοπάσουν...".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "αποφασιστικός ως προς τη στήριξη του προϋπολογισμού και των κατευθύνσεων της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Ο κ. Σημίτης παραδέχτηκε επίσης ότι ο προϋπολογισμός είναι δύσκολος, ενώ αρνήθηκε ότι υπάρχουν στελέχη της κυβέρνησής του που δεν τον στηρίζουν".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "δεν μας ενδιαφέρουν ούτε οι αντιδράσεις ούτε οι πιθανές διαμαρτυρίες για τον προϋπολογισμό. Εμάς, μας ενδιαφέρει να πείσουμε τις διεθνείς αγορές για την πολιτική μας και να μπούμε στην ΟΝΕ. Αυτές οι δύο φράσεις -περίληψη του αντιλαϊκού παροξυσμού, όπως εξελίχθηκε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, αποτυπώνουν με σαφήνεια το μέγεθος της πολιτικής απανθρωπιάς του μεγάλου κεφαλαίου, όπως την εκπροσωπεί η κυβέρνηση".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "για μια ακόμη φορά κατέστη σαφές ότι ο νυν υπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Πάγκαλος ούτε επιθυμεί αλλ' ούτε επιπλέον είναι... επιθυμητός (εις) τον ρόλο του φορέως των Αμερικανικών σχεδιασμών για το Κυπριακό και το εν γένει πλέγμα των σχέσεων του Ελληνισμού με την Τουρκία. Αντιθέτως η αμηχανία του κ. Σημίτη και η δυσαρέσκεια Ουάσιγκτον και Αγκυρας οδηγούν ευθέως σε "αναδόμησι" του σημερινού ΥΠΕΞ εάν βεβαίως δεν φροντίσει να... αυτοαναδομηθή".

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης θα συνεχίση τον διάλογον εις επίπεδον κορυφής με τον Τούρκον ομόλογόν του κ. Μεσούτ Γιλμάζ αλλά και πάντα άλλον διάλογον, εις οιονδήποτε επίπεδον, με την Τουρκίαν, χωρίς να θέτη τας προϋποθέσεις του παρελθόντος".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "η ταχύτερη προώθηση της πρωτοβουλίας Σολάνα για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αποφυγή της έντασης, μέσω της θεσμοθέτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών του ανώτατου διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Ουάλεϊ Κλαρκ, με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "μπορεί τελικά να μην ήπιαν καφέ ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Σεζγκίν, στο περιθώριο της διήμερης συνόδου των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της ΔΕΕ, που ολοκληρώθηκε χθες στην Ερφούρτη της Γερμανίας, έδωσαν όμως άτυπα ραντεβού για τον επόμενο μήνα, οπότε και θα συναντηθούν στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο βασικό της σχόλιο αναφέρει ότι "ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η Ελλάδα που αντιτίθεται και εμποδίζει την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως είπε και ο πρωθυπουργός χθες στη συνέντευξή του. ΕΙΝΑΙ η ίδια η Τουρκία που δεν κάνει τα αναγκαία βήματα για να συμμορφωθεί με ορισμένες συγκεκριμένες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που διατυπώθηκαν στα κείμενα της 15ης Ιουλίου 1996 και της 29ης Απριλίου 1997 και δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να κλείσει τα μάτια και να μεταχειριστεί διαφορετικά την Τουρκία, παραμερίζοντας αποφάσεις και αρχές της".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "σε "μετωπική σύγκρουση" με το Στέιτ Ντιπάρμεντ οδηγούνται οι σχέσεις του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου, ο οποίος σε διάστημα μόλις λίγων μηνών 24ώρων, επιτέθηκε εκ νέου με ιδιαίτερα δριμείς χαρακτηρισμούς στους Αμερικανούς χαρακτηρίζοντας ως "ναζιστική" την προσπάθεια επιβολής λύσης στο Κυπριακό που θα προβλέπει εξίσωση του "θύτη" με το "θύμα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "ισχυρούς "κλυδωνισμούς" στις σχέσεις Αθήνας-Ούσινγκτον προκαλούν οι αλλεπάλληλες επικρίσεις του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου κατά της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Η δήλωση του κ. Πάγκαλου στην ισπανική εφημερίδα "La Vanguardia" ότι αποτελεί "ναζισμό" η ενδεχόμενη επιβολή λύσης τύπου Ντέιτον στο Κυπριακό, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αμερικανικής οργής".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "επιβεβαίωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μ. Χριστοφίδης τις δημόσιες αναφορές του Ρ. Χόλμπρουκ, ότι ο Ρ. Ντενκτάς στις πρόσφατες συνομιλίες που είχε με τον Γ. Κληρίδη συμφώνησε και δεσμεύθηκε ότι η "λύση" του Κυπριακού θα είναι μια "διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "επανέρχονται οι πληροφορίες για το περιβόητο "σχέδιο Χόλμπρουκ". Βασικός του στόχος είναι η εγκατάσταση αμερικανών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο και η διείσδυση αμερικανικών επιχειρήσεων μέσω τραπεζικών οργανισμών, τους οποίους ελέγχει ο ίδιος ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Το σχέδιο έχει βάλει σε σοβαρές ανησυχίες τη Λευκωσία και την Αθήνα και ο προβληματισμός τους επιτείνεται, διότι ο προσωπικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, μετά την "επιτυχή", κατά τη δική του έκφραση, συνάντηση των Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στις Βρυξέλλες, προσπαθεί να επιβάλει το σχέδιο του, αφού έχει προλειάνει το έδαφος, όπως αφήνεται να διαρρεύσει από αμερικανικούς κύκλους της Λευκωσίας".

    [5] Σκοπιανό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι στα "υπ' όψιν" του πρωθυπουργού βρίσκεται το θέμα των Σκοπίων, όπως δήλωσε χθες ο ίδιος, ομολογώντας έτσι ότι αυτό το εθνικό θέμα το έχει ξεχάσει στο ράφι και δεν είναι στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης. Χρειάστηκε πάντως να του τεθεί σχετική ερώτηση γιατί στην εισήγησή του, παρά τη μακρά αναφορά του στα εθνικά θέματα και στις "επιτυχίες" (!) του στη Βαλκανική Διάσκεψη, ο Κ. Σημίτης δεν είπε ούτε λέξη για το Σκοπιανό".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για την οικονομία, οι επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων - χορηγήσεων και η άνοδος κατά 4,56% του δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Τα επιτόκια ανατρέπουν την πορεία των οικονομικών μεγεθών - Αναθεωρούνται επί το αρνητικότερον".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Δεν αλλάζει η πολιτική, όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, για την οικονομία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ο Π. Γεννηματάς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση: Κατηγορώ τις τράπεζες για εκβιασμό".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Θα διασφαλιστεί η ισοτιμία της δραχμής - Μήνυμα Σημίτη προς τις διεθνείς αγορές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πιθανότερο τώρα το 17,5% για τα αποθεματικά τεχνικών Α.Ε".

    [7] Οικονομία - Συνέντευξη Πρωθυπουργού

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Νέο αυστηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για τη σταθερότητα της δραχμής απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Η σταθερότητα της δραχμής και η διασφάλιση της ισοτιμίας της αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, τόνισε ο Πρωθυπουργός".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 19 November 1997 - 15:22:05 UTC