Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-10-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/10/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Αναθεώρηση Συντάγματος
  • [4] Ασφαλιστικό
  • [5] Προϋπολογισμός
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/10/1997
  • [7] ΔΕΚΟ - Μετοχοποιήσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 23/10/1997 (ΑΠΕ)

    Η σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής του "Καποδίστρια" και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νεκρή η Ελλάδα. Απεργιακή έκρηξη εργαζόμενων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 35 ώρες δουλειά με μείωση αποδοχών. Απασχόληση Σάββατο και απογεύματα.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πως και γιατί ο Ρίζος έφαγε τον ξενοδόχο.

    Η ΑΥΓΗ: Απεργιακό "παρών". Σήμερα πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξετίναξε την πορνο-Μιμή ο Κουρής.

    ΕΘΝΟΣ: Νέα Ιμια σχεδιάζουν οι Τούρκοι. Τι αποκαλύπτει ύποπτο ναυάγιο κοντά σε βραχονησίδα της Χίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μας καίνε επειδή λέμε την αλήθεια για το Εθνος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Χοντρή προσβολή μέσα στο σπίτι μας. Τουρκική πρόκληση στο ελληνικό πεντάγωνο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 35ωρο με πρόβα στις τράπεζες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εκανα φάουλ λέει ο διαιτητής. Αυτοκριτική και αμερικανικό διάβημα στην Αγκυρα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ξυπνά ο εφιάλτης του ηφαιστείου στη Νίσυρο.

    ΕΣΤΙΑ: Κυβερνητικαί αλχημείαι με τα κοινοτικά κονδύλια δια τα μεγάλα έργα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συμφωνίες - μαμούθ για προμήθειες στον ΟΤΕ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Το 35ωρο ξεκινά από τις τράπεζες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Καμπανάκι για τον "Καποδίστρια". Οι αντιδράσεις προβληματίζουν την κυβέρνηση.

    ΝΙΚΗ: Ο Τσουκάτος στο... Εκτελεστικό για "υπέρβαση καθηκόντων" στο κόμμα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απεργία. Ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα η 24ωρη πανελλαδική κινητοποίηση.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "ένα θερμό επεισόδιο, ανάλογο με εκείνο στα Ιμια, θέλησε να σκηνοθετήσει η Αγκυρα στο Αιγαίο. Πρωταγωνιστής θα ήταν το πλοίο "Μπλακ Σι Τ.", που την περασμένη Κυριακή ναυάγησε νότια της Χίου, κοντά στη βραχονησίδα Βενέτικο. Χθες η Τουρκία συνέχισε τις αλυσιδωτές προκλήσεις της. Μέσα στο ίδιο το Πεντάγωνο, ο Ναυτικός της Ακόλουθος συμπεριφέρθηκε θρασύτατα, κομπάζοντας ότι το 1974 ο "Αττίλας" δεν κατέλαβε, αν και μπορούσε, ολόκληρη την Κύπρο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "με το... "Αλφαβητάριο του Αττίλα" υπό μάλης και την πλήρη κάλυψη των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων προσέρχονται στις διεθνείς συναντήσεις οι εκπρόσωποι του στρατιωτικού κατεστημένου της Αγκυρας, δοκιμάζοντας σκληρά την υπομονή των Ελλήνων αξιωματικών και διπλωματών, αφού δίνουν πραγματικό ρεσιτάλ προκλητικότητας και αμετροέπειας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "πόδι και στο ελληνικό Πεντάγωνο έβαλε χθες ο Αττίλας, υπό την πλήρη κάλυψη Αμερικανών και Ευρωπαίων, γεγονός που προκάλεσε ελληνοτουρκική σύρραξη, ευτυχώς σε λεκτικό και μόνον επίπεδο. Το θράσος, η προκλητικότητα, αλλά και οι επεκτατικές βλέψεις των στρατοκρατών της Αγκυρας, φάνηκαν για μια ακόμη φορά φτάνοντας στο σημείο ούτε λίγο ούτε πολύ να μας ζητήσουν να τους ευχαριστήσουμε που το 1974 δεν κατέλαβαν ολόκληρη την Κύπρο!".

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "πρωτοφανές θράσος επέδειξεν ο Ακόλουθος Αμύνης της Τουρκικής Πρεσβείας εις Αθήνας πλοίαρχος Ποστάνογλου, κατά την διάρκειαν ενημερώσεως σχετικώς προς την παρενόχλησιν του αεροσκάφους του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Ακη Τσοχατζόπουλου. Την ιδίαν στιγμήν, η τουρκική προκλητικότης εκλιμακούντο εις το Αιγαίον με νέον κύμα παραβάσεων του FIR Αθηνών".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "σε νέες αλλεπάλληλες προκλήσεις προέβη το κατεστημένο της Αγκυρας, αναθαρρυμένο από τη στάση των ΗΠΑ. Την ώρα που ο Τούρκος ακόλουθος Αμυνας διατύπωνε μέσα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας τις προκλητικές θέσεις της χώρας του για την Ελλάδα και την Κύπρο και αμφισβητούσε την εγκυρότητα των στοιχείων που διαθέτει η χώρα μας για τις παρενοχλήσεις στο μεταγωγικό C-130 ζεύγη τουρκικών μαχητικών σημείωναν παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ με τίτλο "σε ρόλο... φύλλου συκής ο Χόλμπρουκ" σημειώνει ότι "ο Ρ. Χόλμπρουκ διέσωσε, με τη δήλωσή του "περί απαράδεκτων πολεμικών επιχειρήσεων" γύρω από το αεροσκάφος που μετάφερε τον Ελληνα υπουργό Αμυνας από την Κύπρο την περασμένη βδομάδα, τα προσχήματα και έβγαλε από τη δύσκολη θέση τόσο την Αθήνα όσο και την Ουάσιγκτον".

    Κατά τη ΝΙΚΗ "MEA CULPA" από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζ. Ρούμπινς, ο οποίος ανασκευάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του, παραδέχθηκε ότι "δεν έκανε τη δουλειά του όπως έπρεπε". Η Αθήνα δέχθηκε με ικανοποίηση τη νέα δήλωση Ρούμπινς, όπως την προγενέστερη του Ρ. Χόλμπρουκ. Η Αγκυρα, πάντως προκλητικά, χαρακτήρισε δείγμα καλής θέλησης το ότι το '74 δεν κατέλαβε ολόκληρη την Κύπρο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "μήνυμα πολεμικής επιθετικότητας στην Κύπρο και διπλωματικής αδιαλλαξίας στις σχέσεις με την Ελλάδα απέστειλε η Αγκυρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά τις προσδοκίες για ηπιότερη τακτική ως αντάλλαγμα μελλοντικής στενότερης τουρκοκοινοτικής σύνδεσης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο βασικό της σχόλιο υποστηρίζει ότι "αντελήφθη πράγματι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ κ. Τζέιμς Ρούμπιν ότι ήταν απίθανα χοντρά και απαράδεκτα όσα είχε πει για την τουρκική πρόκληση κατά την πτήση του C-130 που μετέφερε τον Ελληνα υπουργό Αμυνας ή πρόκειται για σύνηθες παιχνίδι του ζεστού-κρύου λουτρού που παίζει η Ουάσιγκτον για λόγους ισορροπιών".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ "σε τακτικό πλεονέκτημα για την ελληνική πλευρά εξελίχθηκε τελικώς η τελευταία στρατιωτικοδιπλωματική διελκυστίνδα ανάμεσα στην Αθήνα, την Αγκυρα και την Ουάσιγκτον, που ξεκίνησε με τις τουρκικές παρενοχλήσεις στο αεροσκάφος του κ. Τσοχατζόπουλου, για να καταλήξει στις προχθεσινές "οργισμένες" δηλώσεις του κ. Χόλμπρουκ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει "τουρκική πρόκληση πρώτου μεγέθους μέσα στο ελληνικό Πεντάγωνο με απαράδεκτες δηλώσεις, απειλές και αμφισβητήσεις της ωμής πραγματικότητας. Ο τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος επιχείρησε να τορπιλίσει την ενημέρωση των ακόλουθων άμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ καταφεύγοντας σε ιταμές ενέργειες".

    [3] Αναθεώρηση Συντάγματος

    Ο ΛΟΓΟΣ στο βασικό του σχόλιο αναφέρει ότι "τα κόμματα μπορεί να μην συμφώνησαν στη διοργάνωση από τη Βουλή, διημερίδας στην οποία θα κληθούν όλοι οι επιστημονικοί φορείς να εκφράσουν την άποψή τους για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ωστόσο συμφώνησαν ότι η Βουλή θα είναι αναθεωρητική, γεγονός που σημαίνει ότι μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η αναθεωρητική διαδικασία".

    [4] Ασφαλιστικό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 35 ώρες χωρίς μείωση των αποδοχών, είναι από τα κεντρικά αιτήματα που προβάλει σήμερα η ΓΣΕΕ με την 24ωρη απεργία της στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ. Παρ' ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτό το αίτημα θα οδηγήσει σε απεργία περισσότερους εργαζόμενους από ό,τι στις συνήθεις -προ προϋπολογισμού- κινητοποιήσεις, είναι βέβαιο ότι το 35ωρο έχει μπει πλέον στη ζωή της ελληνικής κοινωνίας και αναμένεται να την απασχολήσει τουλάχιστον μέχρι το έτος 2.000".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "μαζική αναμένεται η συμμετοχή των εργαζομένων στη σημερινή κινητοποίηση με αιτήματα την καθιέρωση του 35ωρου, την αντιμετώπιση της διαρκούς λιτότητας και την εξυγίανση των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς την κοινωνική υποβάθμιση της ασφάλισης".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ με τίτλο "νεκρώνει η Ελλάδα" σημειώνει ότι "στο πεδίον του Αρεως, είναι το σημερινό ραντεβού εργαζομένων και συνταξιούχων, οι οποίοι με μια φωνή θα διαδηλώσουν για ουσιαστικές αυξήσεις, καλυτέρευση των εργασιακών σχέσεων και άμεσες λύσεις στο ασφαλιστικό, δίνοντας το παρόν τους στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ και συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ με τετράωρη στάση εργασίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο επισημαίνει ότι "ΟΙ απεργιακές κινητοποιήσεις δεν πρόκειται να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, γιατί λείπουν οι σχέσεις εμπιστοσύνης που μπορούν να εγγυηθούν την αποτελεσματικότητα της όποιας διαμαρτυρίας".

    [5] Προϋπολογισμός

    ΤΑ ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο αναφέρουν ότι "αλλιώς ακούγονται στην αρχή -ακόμα και στη μέση- κάθε χρόνου... και αλλιώς προς το τέλος του... όταν επίκειται η ανακοίνωση του Προϋπολογισμού. Μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού σταθερά επαναλαμβάνονταν... οι διαβεβαιώσεις πως νέοι φόροι δεν θα επιβληθούν... και από τις αρχές του φθινοπώρου άρχισε ο προϊδεασμός για κάποιους "ειδικούς" φόρους... ώσπου, μετά τα διαβούλια, η επωδός των παρελθόντων ετών επανήλθε...".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/10/1997

    Αθήνα, Ελλάδα, 23/10/1997 (ΑΠΕ)

    Οι εξαγγελθείσες μετοχοποιήσεις των ΔΕΚΟ, η απεργία της ΓΣΕΕ, τα νέα κίνητρα για επενδύσεις και οι προβλέψεις ξένων τραπεζών για την πορεία της δραχμής είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Οι ΔΕΚΟ στο παιχνίδι "στήριξης" της οικονομίας - 200 δισ. δρχ. θα εισρεύσουν το '98 από μετοχοποιήσεις".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Μετοχοποιήσεις με στόχο 500 δισ. σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τα νέα κίνητρα για τις επενδύσεις".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Τα μεγάλα έργα... χωρίς χρηματοδότηση - Αδύνατη η δανειοδότηση των κατασκευαστικών εταιριών από τις Τράπεζες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Με μικρή διολίσθηση η ένταξη της δραχμής στο ευρώ σύμφωνα με προβλέψεις τριών τραπεζών του εξωτερικού".

    [7] ΔΕΚΟ - Μετοχοποιήσεις

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Πλώρη για τη Σοφοκλέους έβαλαν από χθες ακόμη 12 Δημόσιες επιχειρήσεις και Οργανισμοί, ενώ "τρέχουν" οι διαδικασίες για τη μετοχοποίηση των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ), του ιδίου του Χρηματιστηρίου και της ΔΕΠ, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν τους προσεχείς 4 μήνες (μέχρι το Φεβρουάριο του 1998)".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 23 October 1997 - 15:44:19 UTC