Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-10-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/10/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Περιοδεία Σημίτη
  • [4] Οικονομική πολιτική
  • [5] Συνέντευξη Δ. Αποστολάκη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 20/10/1997 (ΑΠΕ)

    Η περιοδεία του Πρωθυπουργού στη Δυτική Μακεδονία, το νομοσχέδιο για την Παλλαϊκή Αμυνα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η περιοδεία του προέδρου της ΝΔ στην Κρήτη, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σπράος: Αθεος και Κροίσος αυτοσυστήθηκε από την τηλεόραση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τι αλλάζει στην αγορά Ι.Χ.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πάνω ο Σημίτης κάτω το ΠΑΣΟΚ. Γκάλοπ της "ΔΗΜΕΛ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Να και η βίλα της ιδιαιτέρας της πορνο-Μιμής.

    ΕΘΝΟΣ: Γυναίκες στα όπλα. Υποχρεωτική εκπαίδευση μετά τα 18.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με "δήμο" το ΠΑΣΟΚ "κοινότητα" ο Συνασπισμός προχωρεί τώρα ο "Καποδίστριας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στο χακί όλοι οι Ελληνες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πυρ αν οι Τούρκοι χτυπήσουν. Συνέντευξη του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στο χακί όλες οι γυναίκες.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οι αυξήσεις των μισθών στο Δημόσιο το '98. Τι αποφάσισε η κυβέρνηση.

    ΕΣΤΙΑ: Αρχίζει η ταλαιπωρία των 200 χιλιάδων υπόχρεων του φόρου ακινήτων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Επικίνδυνα φυτοφάρμακα στο πιάτο μας. Ανεπαρκείς οι έλεγχοι.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "ως "όχημα" διά να υπερκερασθούν τα προβλήματα εντάσεως εις τας σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας και αποκατασταθή κλίμα υφέσεως διά να καταστή η εξεύρεσις κάποιας λύσεως, χρησιμοποιείται η επιχειρηματική και οικονομική, γενικότερων, συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Την σχετικήν πρωτοβουλίαν που υπερφαλαγγίζει τους πολιτικούς και των δύο χωρών, έχουν επιχειρηματικοί φορείς".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "παρατεταμένη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αυξανόμενες πιθανότητες θερμού επεισοδίου προδιαγράφουν τα δεδομένα και οι προοπτικές σε όλα τα επιμέρους στοιχεία που συνδιαμορφώνουν τις εξελίξεις στο ευαίσθητο τρίγωνο Αθήνας-Λευκωσίας-Αγκυρας. Η συμπεριφορά των Τούρκων στρατοκρατών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ασκήσεων ενεργοποίησης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, αποκαλύπτει τη προδιάθεσή τους να υπερβούν κάθε προηγούμενο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "παράγοντα υπονομεύσεως της ασφάλειας, της συνεργασίας, και της σταθερότητος στην περιοχή της των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά την Τουρκία και ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Α. Τσοχατζόπουλος. Την ίδια ώρα ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΑ με δηλώσεις του, που μόνον γέλια μπορούν να προκαλέσουν, υποστήριξε, ότι τα τουρκικά μαχητικά που παρενόχλησαν τον αεροσκάφος του Ελληνα ΥΕΘΑ δεν γνώριζαν ότι μέσα σε αυτό βρισκόταν ο κ. Τσοχατζόπουλος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "η τουρκική προκλητικότητα ξεπέρασε πολλά όρια την προηγούμενη εβδομάδα. Οι Ελληνες πιλότοι θα μπορούσαν να είχαν καταρρίψει -απολύτως δικαιολογημένα- το τουρκικό πολεμικό που "άγγιξε" το αεροπλάνο του υπουργού Αμυνας, μια ενέργεια απαράδεκτη ακόμη και σε καιρό πολέμου!".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει ότι "η φιλολογία για ένα θερμό επεισόδιο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1994. Από τότε, και ιδίως μετά την κρίση των Ιμίων, το ενδεχόμενο αυτό έρχεται και παρέρχεται στη διπλωματική επικαιρότητα. Τα πρόσφατα γεγονότα επανέφεραν στο προσκήνιο τον κίνδυνο μίας νέας κρίσης. Μετά τη Νέα Υόρκη και λίγο πριν τη Διαβαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν εισέλθει σε τροχιά μεγάλης έντασης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "κοινή δήλωση Ελλάδας-Τουρκίας, υπογεγραμμένη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και όχι πρωθυπουργών, επεξεργάζεται και προωθεί η αμερικανική διπλωματία ενόψει της Διαβαλκανικής Συνόδου της Κρήτης. Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, κ. Ρ. Χόλμπρουκ, και ο συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, κ. Τ. Μίλερ, βολιδοσκόπησαν και τις δύο ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις, κατά την περιοδεία τους στην Αθήνα και την Αγκυρα, την περασμένη εβδομάδα".

    [3] Περιοδεία Σημίτη

    ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο "λύσεις, αλλά και διαμαρτυρίες" γράφουν ότι "η τακτική επίσκεψη "πόλη-πόλη" και η παρακολούθηση των προβλημάτων και των έργων επιτόπου από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο απέφερε καρπούς κατά την τριήμερη "μετακόμιση" της κυβέρνησης στη Δυτική Μακεδονία".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "διπλό μήνυμα σε φαρμακοβιομήχανους, αλλά και σε όσους αντιδρούν στην εφαρμογή τους σχεδίου "Καποδίστριας" έστειλε από την Δυτική Μακεδονία ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Μιλώντας χθες σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Φλώρινα, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση είναι άτεγκτη στην πολιτική της, που στόχο έχει το φθηνό φάρμακο για το λαό. Το ίδιο σκληρός ήταν στις δηλώσεις του και για τον "Καποδίστρια", καθώς κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει για τις συνενώσεις".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει ότι "αντιμέτωπος με τη "φωνή διαμαρτυρίας" των κατοίκων της "ξεχασμένης Δ. Ελλάδας" ήρθε στη διάρκεια της τριήμερης περιοδείας του, στους Νομούς Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που τον συνόδευε πολυπληθές υπουργικό κλιμάκιο. Ηταν, όμως, αποφασισμένος να "γεφυρώσει" όσο μπορούσε το "χάσμα", που φαίνεται ότι υπάρχει μεταξύ των "αστών και επαρχιωτών".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "ξεκαθαρίζοντας για πολλοστή φορά πως η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει στις τρεις κεφαλαιώδεις επιλογές της όπως η πορεία προς την ΟΝΕ, το σχέδιο Καποδίστριας και την πολιτική της σε σχέση με τα φάρμακα, ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε χθες το απόγευμα την τριήμερη περιοδεία του στη Δυτική Μακεδονία, η οποία χαρακτηρίστηκε αρμοδίως, ως ιδιαιτέρως επιτυχημένη".

    [4] Οικονομική πολιτική

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "στην τελική ευθεία έχει μπει, πλέον, ο νέος προϋπολογισμός που θα επιβάλλει φόρους προς κάθε κατεύθυνση. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη λάβει την έγκριση του πρωθυπουργού για ένα "μεγάλο πακέτο" φόρων που θα "ενισχύσει" τον προϋπολογισμό 1998 με 300 δισ. δραχμές και όχι 200-250 δισ. δρχ. όπως αρχικά ανέφεραν οι προτάσεις των υπηρεσιακών παραγόντων".

    [5] Συνέντευξη Δ. Αποστολάκη

    Στα σχέδια της Τουρκίας, περιλαμβάνεται και η κατάληψη ενός μεγάλου ελληνικού νησιού, όπως η Θάσος, επιβεβαιώνει ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκης, σε συνέντευξή του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ. Ο υφυπουργός επισημαίνει ότι σε περίπτωση επεισοδίου "κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν η κατάσταση θα παραμείνει υπό έλεγχο". Μέσα στο κλίμα έντασης που δημιουργούν οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ο κ. Αποστολάκης προειδοποιεί ότι αν η Αγκυρα πραγματοποιήσει τις απειλές της και χτυπήσει τα πλοία που θα μεταφέρουν τους ρωσικούς πυραύλους S-300 στην Κύπρο, ή αν προσβάλει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, τότε "θα αντιδράσουμε με οποιοδήποτε κόστος", ακόμα και αν αυτό σημαίνει κλιμάκωση και επέκταση της πολεμικής εμπλοκής. Εκτιμά, πάντως ότι η Τουρκία δεν θα φτάσει στα άκρα, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσπαθήσει "να μας σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων -κάτι που δεν θα το δεχθεί καμιά ελληνική κυβέρνηση". Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, διαψεύδει, επίσης, τους Αμερικανούς που υποστηρίζουν ότι δεν διαθέτουν την τεχνική δυνατότητα εξακρίβωσης των παραβάσεων και παραβιάσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "παριστάνουν τους ουδέτερους για να μη δυσαρεστήσουν ούτε λεκτικά την Τουρκία".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 20 October 1997 - 15:14:53 UTC