Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-10-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/10/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο
  • [3] Οικονομική πολιτική
  • [4] Συνέντευξη Κρανιδιώτη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 13/10/1997 (ΑΠΕ)

    Οι μαζικές παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, οι συνενώσεις των ΟΤΑ και η κυβερνητική πολιτική στον τομέα της Υγείας, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κόβουν τα επιδόματα μητρότητας, ανθυγιεινό, οικογενειακό κ.α.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τι χάνουν μισθωτοί-συνταξιούχοι το 1998.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σκάει το μυστικό της Αναστασίας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Χρωστάει ένα δις φόρους η Μιμή.

    ΕΘΝΟΣ: Οι νέοι μισθοί στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Περμανάντ" έκανε ο Σημίτης στον

    "εκσυγχρονισμό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανοίγει ο φάκελος για τις βίλες του Ανδρέα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπλόφα πολέμου πάνω από το Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αερομαχία" με 120 πολεμικά. Η Τουρκία στήνει σκηνικό πολέμου στο Αιγαίο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σενάριο έντασης στήνει η Αγκυρα, ενώ ο Χόλμπρουκ συνομιλεί με την τουρκική ηγεσία.

    ΕΣΤΙΑ: Ιδού ποιους φόρους επιβάλλει η κυβέρνησις το προσεχές έτος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σκηνικό σύγκρουσης στήνει η Τουρκία. Ανησυχεί και η Ουάσιγκτον.

    [2] Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου είναι η συνέχεια ενός τουρκικού σπορ, θα μπορούσαμε να πούμε, που κάνουν οι Τούρκοι τα τελευταία 23 χρόνια. Είναι ένα σπορ ξεκάθαρα πρόκλησης σε βάρος της Ελλάδος".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "σε επικίνδυνα παιχνίδια πολέμου στην περιοχή της νοτιανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, επιδίδονται από χθες οι Τούρκοι στρατοκράτες με αφορμή την κοινή ελληνοκυπριακή άσκησι "Νικηφόρος-Τοξότης", που βρίσκεται σε εξέλιξι".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "τη βαριά σκιά τους πάνω από την Κύπρο και το Αιγαίο έριξαν οι απόγονοι του "Αττίλα". Χθες το στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας αντιδρώντας στην ελληνοκυπριακή άσκηση "Νικηφόρος-Τοξότης" υλοποίησε την... "επί χάρτου" διπλωματική άσκηση προκλητικότητας, στην οποία με ιδιαίτερο ζήλο έχει επιδοθεί τους τελευταίους μήνες".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "σκηνικό σύγκρουσης στήνει η Αγκυρα στο Αιγαίο με προκλητικές και θρασύτατες παρενοχλήσεις της κοινής ελληνοκυπριακής άσκησης "Νικηφόρος-Τοξότης", που προκάλεσαν μάλιστα και την ανησυχία της Ουάσιγκτον".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "ξεπέρασε πλέον κάθε όριο η προκλητικότητα της Τουρκίας και τα σχέδια των στρατιωκρατών της Αγκυρας είναι πλέον εμφανή. Το μπαράζ των παραβιάσεων στο οποίο προχώρησαν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, όλη τη χθεσινή μέρα, νότια της Ρόδου και πάνω από την Κύπρο, εκφράζει το σατανικό σχέδιο της Αγκυρας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σε σχόλιό της επισημαίνει ότι "λίγο ακόμα και θα 'πιαναν "κατοστάρα" σε αριθμό παραβάσεων και παραβιάσεων του εναέριου χώρου μας και του FIR Αθηνών, οι Τούρκοι αεροπόροι. Υποψιαζόμαστε ότι η άσκηση "Τοξότης", που εκτελούν οι ημέτερες Ενοπλες Δυνάμεις ήταν απλώς η αφορμή. Στην πραγματικότητα, οι Τούρκοι ιθύνοντες ήθελαν να αποτίσουν τον οφειλόμενο φόρο τιμής, στη "μνήμη" του "πνεύματος της Μαδρίτης".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "η Αγκυρα συνεχίζει σταθερά την αρνητική πορεία που έχει επιλέξει στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά τη Συμφωνία της Μαδρίτης, δημιουργώντας, εκτός των άλλων, και συνθήκες θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο με αφορμή τις ελληνικές και κυπριακές ασκήσεις στην Κύπρο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ με τίτλο "Αερομαχίες στο Αιγαίο" σημειώνει ότι "πρωτοφανής η τουρκική προκλητικότητα που έφτασε στη μεγαλύτερη και μαζικότερη παραβίαση του εναέριου χώρου μας, την ώρα που οι Αμερικανοί προσπαθούν να περισώσουν τα "κουρέλια" της Συμφωνίας της Μαδρίτης".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ "σε πεδίο αεροπορικών επιχειρήσεων μετέτρεψε χθες η Αγκυρα το τρίγωνο Ρόδου-Κύπρου-Κρήτης, επιχειρώντας να αναιρέσει στην πράξη το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού χώρου της Ελλάδας - Κύπρου, παρεμποδίζοντας τη διεξαγωγή της άσκησης "Νικηφόρος-Τοξότης".

    [3] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "προς κάθε κατεύθυνσιν θα στοχεύη η νέα φορολογική επιδρομή την οποίαν απεφάσισε να εξαπολύση η Κυβέρνησις Σημίτη κατά το έτος 1998. Τούτο προκύπτει σαφέστατα από τας εντολάς που έχουν ήδη δοθεί προς την ηγεσίαν του Υπουργείου των Οικονομικών, μετά από την σύσκεψιν εις το Μέγαρον Μαξίμου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Ψαλίδι στις παροχές" αναφέρει ότι "χοντρό ψαλίδι σε όλα τα επιδόματα και τις παροχές που χορηγούνται σε εκατομμύρια εργαζόμενους για κοινωνικούς σκοπούς ετοιμάζει η... εκσυγχρονιστική κυβέρνηση Σημίτη".

    [4] Συνέντευξη Κρανιδιώτη

    "Η αεροπορική υπεροπλία της Τουρκίας στην Κύπρο, έχει καταστήσει τους σχεδόν 700.000 Ελληνες της Κύπρου, ομήρους των τουρκικών διαθέσεων". Αυτό επισημαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννος Κρανιδιώτης, σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ για την εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στη μεγαλόνησο. Υπενθυμίζει επίσης ότι "στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου υπάρχουν 40.000 Τούρκοι στρατιώτες και 300 τεθωρακισμένα που τελούν σε επιθετική διάταξη. Ο κ. Κρανιδιώτης εξηγεί ότι "οι S-300 πρόκειται να εγκατασταθούν στην Κύπρο μετά το καλοκαίρι του '98" και στέλνει στην Αγκυρα το μήνυμα ότι μέχρι τότε "υπάρχει τεράστιο περιθώριο χρόνου, για να επιτευχθεί μια συμφωνία για την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου, έστω και σταδιακά. Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννος Κρανιδιώτης καταγγέλλει στη συνέχεια ότι "η τουρκική πλευρά, έχοντας χάσει την πρωτοβουλία, σκληραίνει ακόμα περισσότερο τη στάση της, απειλώντας να χτυπήσει σε βάρος της Κύπρου, σε περίπτωση εγκατάστασης των πυραύλων S-300, ή να ενσωματώσει τα κατεχόμενα στην Τουρκία, σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Και συνεχίζει: "Οι απειλές αυτές είναι παράνομες και δεν πρόκειται να περάσουν".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 13 October 1997 - 17:11:44 UTC