Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-10-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/10/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κοινωνικός διάλογος
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Οικονομική πολιτική
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/10/1997
  • [7] Μείωση επιτοκίων - Εθνική

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 07/10/1997 (ΑΠΕ)

    Η οικονομική πολιτική και η μείωση των επιτοκίων, ο διάλογος για την απασχόληση και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις - Κυπριακό, είναι τα βασικά της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εγκλημα! Ο μετροπόντικας ρημάζει την αρχαία Αθήνα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στο "λούκι" των ναρκωτικών 12.000 μαθητές.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μας ληστεύουν οι τράπεζες.

    Η ΑΥΓΗ: Αναπάντητα ερωτήματα για την πορεία του μετρό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τραβεστί ο τρομοκράτης.

    ΕΘΝΟΣ: Ανησυχία για τον Σεραφείμ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Χασικλήδες μας θέλει ο Γιωργάκης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ντροπή για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εξουσία Λαμπράκη. Σημίτης-Πάγκαλος καλύπτουν διαρροές απορρήτων στο "Βήμα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το 35ωρο στο τραπέζι. Ολοι συμφωνούν αλλά με διαφορετικούς όρους.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Στον εισαγγελέα οι καθηγητές για τα ιδιαίτερα.

    ΕΣΤΙΑ: Βυθίζεται η πρωτεύουσα εις τα κενά ακατάλληλων μελετών και συμβάσεων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προϋπολογισμός προσδοκιών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Εθνική" επίθεση στην τραπεζική αγορά.

    ΤΑ ΝΕΑ: Διπλό χτύπημα σε αποταμιευτές.

    ΝΙΚΗ: Πρώτο βήμα συνεργασίας από τις Νομαρχιακές επιτροπές ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κάτω τα χέρια από το 8ωρο.

    [2] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "το 35ωρο πρόκειται, με πολλές αξιώσεις να τεθεί στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου, καθώς η ΓΣΕΕ θεωρεί προαπαιτούμενη τη μείωση του χρόνου εργασίας, για να "υποκύψει" στο ευέλικτο ωράριο. Παράλληλα, στη σύνοδο κορυφής του Λουξεμβούργου (20-21 Νοεμβρίου) για την ανεργία, Γαλλία και Ιταλία αναμένεται να θέσουν το 35ωρο, ενώ Ελλάδα, κατά τον Δ. Ρέππα, βλέπει θετικά την πρωτοβουλία.

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "έντονες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η κυβερνητική πρόταση στις εργασιακές σχέσεις για διευθέτηση του χρόνου εργασίας, μέσα από επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες θέτουν σε αμφισβήτηση την 8ωρη εργασία. Η κυβέρνηση θα προσέλθει στον διάλογο με πέντε προτάσεις, ιδιαίτερα σημαντικές, οι οποίες αναμένεται να τύχουν ιδιαίτερης κριτικής από τους κοινωνικούς εταίρους".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "συμφώνησαν για την ανεργία, διαφώνησαν όμως για το διάλογο, χθες στη ΓΣΕΕ. Η χθεσινή Ε.Ε. της Συνομοσπονδίας αποφάσισε να ρίξει όλο της το βάρος στην προετοιμασία της 24ωρης πανελλαδικής κινητοποίησης που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου. Παρέπεμψε ωστόσο τη συζήτηση για την πορεία του κοινωνικού διαλόγου, για μετά την απεργιακή κινητοποίηση".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει ότι "το 8ωρο δεν έχει τίποτε ιερό" δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Νίκος Αναλυτής στο περιθώριο της 3ης Ευρω-Μεσογειακής Συνόδου Βιομηχανίας και τόνισε ότι η ανάγκη για ευέλικτη διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι δεδομένη. Ο κ. Αναλυτής, ο οποίος είναι και αρμόδιος για τις εργασιακές σχέσεις από πλευράς των εργοδοτών στον Κοινωνικό Διάλογο πρόσθεσε ότι πρέπει να προστατευθεί και η προσωπική ζωή και ο προγραμματισμός των εργαζομένων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι δεν υφίσταται θέμα κατάργησης του 8ώρου και επανέλαβε το αίτημα για 35ωρη εβδομαδιαία εργασία χωρίς μείωση των αποδοχών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "από... τας Ευρώπας περιμένει πλέον "βοήθεια" η κυβέρνηση στο καυτό θέμα της διευθέτησης του ωραρίου εργασίας. Το ζήτημα "εγκαταλείπεται" στην ευχέρεια των κοινωνικών εταίρων, εκ των οποίων η ΓΣΕΕ επιμένει ότι χωρίς την καθιέρωση του εβδομαδιαίου 35ωρου η διευθέτηση δεν συζητείται. Σε ανάλογη δήλωση προέβη χθες ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος ενώ η κυβέρνηση "βολεύεται" από τις διεθνείς εξελίξεις".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ στο βασικό του σχόλιο γράφει ότι "όσοι πίστευαν ότι οι Τούρκοι θέλουν ειρηνική συμβίωση με τους Ελληνες και τις χώρες που συνορεύουν μαζί τους διαψεύδονται καθημερινά. Καθημερινά η τουρκική πλεονεξία και η τάση επεκτατισμού της είναι πιο πολύ εμφανής. Κάθε συζήτηση για εξεύρεση ειρηνικής λύσης λειτουργεί ως μέσο για την επίσημη αναγνώριση των παράλογων απαιτήσεών της και ως πλατύσκαλο στη μεγάλη σκάλα του επεκτατισμού της".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "στη συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ τον Νοέμβριο στην Κρήτη εναποτίθενται οι όποιες ελπίδες για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως προκύπτει από δηλώσεις των δύο πλευρών. Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πάντως, ο Τούρκος εκπρόσωπος επέρριψε ευθύνες στην ΑΘήνα για υπαναχώρηση από το πνεύμα του κοινού ανακοινωθέντος της Μαδρίτης".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "ο υπουργός Προεδρίας της τουρκικής κυβέρνησης Σουκρού Γκιουρέλ και "πουλέν" του πρωθυπουργού της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ έριξε νέα βόμβα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, από το Σικάγο, όπου βρίσκεται για το συνέδριο της Τουρκοαμερικανικής Ομοσπονδίας. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Πρωινή" της Νέας Υόρκης, ο κ. Γκιουρέλ υποστήριξε ότι "υπάρχουν μερικά μικρά νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο Πέλαγος που δεν έχουν ταυτότητα. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο με διεθνείς συμφωνίες. Αυτά, είπε, είναι επίσης, προς διαπραγμάτευση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "τη μοιρασιά... του Αιγαίου βλέπει ως προσφορότερο τρόπο επίλυσης των ελληνοτουρκικών ο υπουργός Προεδρίας της Αγκυρας και "δεξί χέρι" του Μπουλέντ Ετσεβίτ, Σουκρού Γκιουρέλ, επισημαίνοντας πως σήμερα υπάρχουν στο Αρχιπέλαγος "νησάκια χωρίς ταυτότητα"! Ο κ. Γκιουρέλ παρουσιάζει... με το "γάντι" όλο το φάσμα των τουρκικών απαιτήσεων, αν και αρνείται πως η χώρα του τρέφει εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον της Ελλάδας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "προσδοκία επίδειξης μετριοπάθειας από την πλευρά της Τουρκίας, κατά την προσεχή Σύνοδο της Κρήτης, εξέφρασε χθες η κυβέρνηση, ενώ για πρώτη φορά υπαινίχθηκε -εμμέσως, πλην σαφώς- την ύπαρξη ύποπτης οικονομικής συναλλαγής πίσω από τα δημοσιεύματα του "Ομπζέρβερ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι "η Αθήνα περιμένει προφανώς μάταια να περάσει η "μπόρα" των "τρομο-σεναρίων" της βρετανικής εφημερίδας "Ομπζέρβερ". Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας δήλωσε χθες πως η ελληνική κυβέρνηση "θα χειριστεί αυτό το θέμα με τον τρόπο που θα επιλέξει και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον". Αυτή η δήλωση του Δ. Ρέππα "μεταφέρεται" από κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών ως προσπάθεια να ξεχαστεί το δημοσίευμα και να ατονήσουν οι εντυπώσεις που δημιούργησε. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως η αμερικανική διπλωματία χρησιμοποιεί τα "τρομο-σενάρια του "Ομπζέρβερ" ως μοχλό πίεσης προς την Αθήνα".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "κλιμακώνει η Αγκυρα τις προκλήσεις της για το Αιγαίο, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή πρωτοβουλία για τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας σε νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο".

    Η ΕΣΤΙΑ με τίτλο "δια "μοιρασιά" του Αιγαίου ομιλεί Τούρκος υπουργός" υπογραμμίζουν ότι "εις "μοιρασιά" του Αιγαίου αναφέρεται ο υπουργός της Τουρκικής Κυβερνήσεως, κ. Σουκρού Γκιουρέλ, εις συνέντευξίν του προς την ομογενειακήν εφημερίδα "Πρωϊνή" της Νέας Υόρκης, ενώ χαρακτηρίζει όχι καλάς τας Ελληνοτουρκικάς σχέσεις και εδήλωσεν ότι "δεν βλέπει λαμπρά προοπτική για βελτίωση των σχέσεων στο εγγύς μέλλον".

    [4] Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ με τίτλο "κατηγορώ" Κληρίδη κατά Ντενκτάς" γράφει ότι "την ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το αναφαίρετο δικαίωμά της να προστατευτεί από τις τουρκικές επιβουλές απηύθυνε ο Κύπριος Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "σε ομηρεία φτώχειας και απομονώσεως οδηγούν - παρά την προοπτική από την διεύρυνσι της Ε.Ε., οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό - το βόρειο τμήμα του νησιού, με δεδομένες πλέον τις ευθύνες της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων. Σχετικές επισημάνσεις περιλαμβάνονται σε αποκλειστική συνέντευξί της στον "Οικονομικό Φιλελεύθερο" της υπουργού Αναπτύξεως της Ελληνικής κυβερνήσεως και πρώην επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, κ. Βάσως Παπανδρέου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι " η αποστρατικοποίηση της Κύπρου είναι ένα από τα βασικά θέματα που συζητά σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον ειδικό εκπρόσωπο του Προέδρου Κλίντον Ρίτσαρτν Χόλμπρουκ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, δήλωσε στον Πρόεδρο Κληρίδη ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες του Οργανισμού για να βρεθεί λύση στον Κυπριακό, παρά το "ναυάγιο" των συνομιλιών στο Μοντρέ στις αρχές Αυγούστου".

    [5] Οικονομική πολιτική

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "ιδιαίτερα φιλόδοξους οικονομικούς στόχους υιοθετεί για το 1998 η κυβέρνηση, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων της φετινής διαχείρισης, για την οποία διατηρούνται σοβαρές επιφυλάξεις καθώς δεν υπάρχει σαφής εικόνα της εξέλιξης βασικών οικονομικών μεγεθών και ούτε θα υπάρξει πριν από τον Δεκέμβριο. Ως εκ τούτου, ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής και κατ' επέκταση η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού στηρίζονται σε προσδοκίες και προβλέψεις με ελλιπή ή και αντιφατική πληροφόρηση, γεγονός που καθιστά τους στόχους αυτούς εξ αρχής δυσπρόσιτους".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/10/1997

    Αθήνα, Ελλάδα, 07/10/1997 (ΑΠΕ)

    Η μείωση των επιτοκίων της Εθνικής, το ύψος του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και η άνοδος τιμών - συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ανησυχία για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών - Αυξήθηκε κατά 45,5% στο πρώτο εξάμηνο του 1997".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Προωθείται η μερική απασχόληση - Η κυβέρνηση προτίθεται να τη νομιμοποιήσει έως και για το 25% της αγοράς εργασίας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εθνική" μείωση των επιτοκίων. Στο 8,50% το Ταμιευτήριο - 14,50% για κεφάλαια κίνησης".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η Εθνική άνοιξε το νέο γύρο μείωσης επιτοκίων μετά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ελληνοαμερικανική επένδυση 200 εκατ. δολ. στην Ουκρανία - Στις τηλεπικοινωνίες, από τον ΟΤΕ και την Hughes".

    [7] Μείωση επιτοκίων - Εθνική

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Νέος γύρος μειώσεων των τραπεζικών επιτοκίων, τόσο στις καταθέσεις όσο και στις χορηγήσεις, ανοίγει με την ανακοίνωση από την Εθνική Τράπεζα μειώσεων που κυμαίνονται από 0,25 - Ο,50 της μονάδος, ενώ αναμένεται άμεση αντίδραση και από τις άλλες εμπορικές τράπεζες, οι οποίες θα ακολουθήσουν με ανάλογες μειώσεις. Μετά τη μείωση, το επιτόκιο Ταμιευτηρίου διαμορφώνεται πλέον στο 8,50%, ενώ το βασικό επιτόκιο για κεφάλαια κίνησης στο 14,50%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 7 October 1997 - 15:54:25 UTC