Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-09-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/09/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Σκοπιανό
  • [3] Ελληνοτουρκικές Σχέσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 29/09/1997 (ΑΠΕ)

    Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Θεσσαλονίκη, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στο δημοσίευμα του Ομπζέρβερ και το βιβλίο της Δήμητρας Λιάνη, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Xίτλερ... με φέσι. Ο Ετσεβίτ ορέγεται το Αιγαίο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Που πάνε οι συντάξεις. Ποιες θα αυξηθούν.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Η Δήμητρα φοβήθηκε τον Γιαννόπουλο.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκδίδεται η πορνό-Μιμή και επισήμως από σήμερα.

    ΕΘΝΟΣ: Οι εντάσεις στις σχέσεις Αντρέα-Δήμητρας. Αποκαλύπει ο Γιώργος Λιάνης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μακεδονία" τα Σκόπια με... ανάδοχο την Αθήνα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αγγλική προβοκάτσια με τουρκικό φέσι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακίνητα: Που ανεβαίνουν οι αξίες γης λόγω Ολυμπιάδας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μπλέκουν Κούρδους - ΚΥΠ και 17Ν. Πρωτοφανής επίθεση κατά της Ελλάδας.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ιδού το βιβλίο της Δήμητρας.

    ΕΣΤΙΑ: Σκληρά μέτρα για το ασφαλιστικό συνιστά ο ΟΟΣΑ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αυτό είναι το βιβλίο. Τι γράφει η Δήμητρα.

    [2] Σκοπιανό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι: "την ολέθρια, για την Μακεδονία μας, είδησι, περί της, επισήμου πλέον, μετονομασίας του ψευδοκρατιδίου των Σκοπίων σε 'Μακεδονία', είχαμε προαναγγείλει από τις 24 Ιουνίου όταν ο Κίρο Γκλιγκόρωφ επέστρεψε από το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Χθες επιβεβαιωθήκαμε... Η Κυριακάτικη εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" γνωστή για την άμεση πληροφόρησι που διαθέτει στην Κυβέρνησι, ανήγγελε το μοιραίο γεγονός: Τα Σκόπια μετονομάζονται σε "Μακεδονία- Σκόπια", μετά από πρότασι του μεσολαβητού του ΟΗΕ Σάϋρους Βάνς, γνωστό στο Πανελλήνιον ως νεκροθάφτη του Κυπριακού, την οποία αποδέχεται η Ελληνική Κυβέρνησις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "στην κατάθεση της εντολής μεσολάβησης μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας, που είχε αναλάβει για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών, προσανατολίζεται τώρα Ο Σάιρους Βάνς, σύμφωνα με καλά πληροφορημένους κύκλους στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν, πάντως, στο ότι ο Αμερικανός μεσολαβητής θα καταθέσει την εντολή του ζητώντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας είτε τον αρμόδιο ορισμό διαδόχου του είτε τον οριστικό τερματισμό της μεσολαβητικής προσπάθειας με την πρόταση διεθνούς μετονομασίας του γειτονικού κράτους σε... "Μακεδονία-Σκόπια".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "για προσωπικούς και μόνο λόγους, ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Σάιρους Βανς, αναμένεται να ολοκληρώσει σύντομα - ίσως και μέσα στην εβδομάδα - τη διαδικασία για συμφωνημένη επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων. Ο κ. Βανς θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ην. Εθνών, στην οποία - σύμφωνα με πληροφορίες - θα αναφέρει ότι η προσπάθεια που άρχισε πριν από τρία χρόνια με την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας, ολοκληρώνεται χωρίς αποτέλεσμα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "ο ειδικός διαμεσολαβητής Σάιρους Βανς, καταθέτει την εντολή διαπραγμάτευσης με την Αθήνα και τα Σκόπια χωρίς να προτείνει ονομασία για την FYROM, παραπέμποντας ωστόσο σε εκείνη της "Μακεδονίας-Σκόπια".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι: "Το όνομα "Μακεδονία-Σκόπια" φέρεται να προτείνει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Σ. Βάνς, σύμφωνα με ειδικό δημοσίευμα της εφημερίδας το "ΒΗΜΑ". Οπως τονίζεται στο δημοσίευμα ο Σ. Βανς παρουσιάζει την πρόταση του ως "αμοιβαίως αποδεκτή ονομασία", και έχει καταθέσει τη σχετική εντολή".

    [3] Ελληνοτουρκικές Σχέσεις

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "νέες απειλές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε η Αγκυρα, η οποία ζητά ευθέως τη διχοτόμηση του Αιγαίου μετά από το "ναυάγιο" της Νέας Υόρκης. Η εξέλιξη αυτή καθώς και η απάντηση του Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος χαρακτήρισε "χιτλερική" την τουρκική πολιτική, ανέβασαν τους τόνους και βάθυναν ακόμα περισσότερο την κρίση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι: "η Αγκυρα εντείνει την αδιαλλαξία και την προκλητικότητά της. Μετά το ναυάγιο της Νέας Υόρκης και την απροσχημάτιστη αμερικανική εύνοια προς τις τουρκικές διεκδικητικές και επεκτατικές αξιώσεις η ηγεσία της γείτονος αποθρασύνεται".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι: "Η Αγκυρα κλιμακώνει την ρητορικήν της διά τας ελληνοτουρκικάς σχέσεις, επιδιώκουσα προφανώς να δημιουργήση διεθνώς κλίμα που ευνοεί την Αμερικανικήν πρότασιν, δηλαδή, την παραπομπήν εις το Διεθνές Δικαστήριον της Χάγης όλων των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "το μισό Αιγαίο ζητάει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ, προβαίνοντας σ'ένα άνευ προηγουμένου για το τελευταίο τουλάχιστον διάστημα επιθετικό ντελίριουμ. Ο Θ. Πάγκαλος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του χιτλερική την πολιτική της Τουρκίας, ενώ εύλογα είναι πλέον τα ερωτηματικά που δημιουργούνται για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που βρίσκονται σε μηδενικό σημείο.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι "μετά τη φάση της Νέας Υόρκης, που έληξε ακριβώς όπως αναμενόταν, δηλαδή της καταγραφής του γεγονότος ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι διαφωνούν - έστω κι αν αυτό έλαβε τελικά εκκωφαντικές διαστάσεις πολιτικών σκοπιμοτήτων - αρχίζει τώρα ένας νέος γύρος συστηματικών προσπαθειών εκ μέρους της Ουάσιγκτον με την προσδοκία ότι Αθήνα και Αγκυρα θα φτάσου σ' ένα νέο επίπεδο κατανόησης, που θα επαναβεβαιώνει το πνεύμα της Μαδρίτης (σ.σ. όποιο κι αν είναι αυτό) και θα τους φέρνει σ' ένα πιο προχωρημένο στάδιο σύγκλισης".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σε σχόλιό της επισημαίνει ότι "οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται για μια ακόμα φορά μετέωρες μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στην Νέα Υόρκη. Λίγους μήνες από τη Συμφωνία της Μαδρίτης και όχι απλώς επανερχόμαστε στο σημείο 'μηδέν', αλλά η κατάσταση σχετικά με την τουρκική επιθετικότητα διαγράφεται πιο ζοφερή...

    "Ευκαιρία για την υπέρβαση του αδιεξόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που δημιουργήθηκε από την απογοητευτική έκβαση των συνομιλιών Πάγκαλου-Τζεμ στη Νέα Υόρκη, χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης σε συνέντευξή του στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ την επικείμενη συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών κ. Σημίτη και Γιλμάζ στη Διαβαλκανική Σύνοδο Κορυφής της Κρήτης (2 έως 4 Νοεμβρίου). Εκφράζει, όμως, επιφυλάξεις για το κατά πόσον η Αγκυρα θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία αυτή, αφού με τη στάση που τηρεί "δεν συμμορφώνεται στο πνεύμα της Μαδρίτης".

    Κατά τα ΝΕΑ "σε νέα περίοδο όξυνσης εισέρχονται εκ των πραγμάτων οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά το ναυάγιο που διαπιστώθηκε στη Νέα Υόρκη λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, αλλά και τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς που αντηλλάγησαν εκατέρωθεν".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 29 September 1997 - 14:03:10 UTC