Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-09-23

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/09/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Κοινωνικός Διάλογος
  • [5] ΠΓΔΜ
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Δανειακές ανάγκες του Δημοσίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 23/09/1997 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και η συμπλήρωση ενός χρόνου απο τις εκλογές του 1996 είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τούρκοι στο πεδίο βολής Κρήτης. Κατασκοπεία απο δύο αξιωματικούς.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εκβίαζε το "Μινιόν" χιλιάδες απο τους πελάτες του.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ηταν έγκυος η Νταϊάνα. Ηταν έγκλημα, έγραφε το "Τάϊμ" και το φίμωσαν.

    Η ΑΥΓΗ: Πρωτοβουλίες διαλόγου για τον "Καποδίστρια".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέο κύμα απολύσεων για όσους προσλήφθηκαν παράνομα.

    ΕΘΝΟΣ: Οδυνηρή σύγχυση με τις εξετάσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ολμοι της ΟΛΜΕ με στόχο την "μεταρρύθμιση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κίνδυνος απο τα δίκτυα ύδρευσης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εως 60% πάνω οι αντικειμενικές αξίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Παιδεια-ρίσματα .Και νέα σύγχυση με τις 'άλλες εξετάσεις' εκτός απολυτηρίου.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Το μυστικό σχέδιο των Τούρκων κατά των S-300.

    Η ΕΣΤΙΑ: Νέας γκρίζας ζώνας αποδέχεται είς το Αιγαίον η κυβέρνησις Σημίτη.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το ασφαλιστικό στην "εντατική".

    Ο ΛΟΓΟΣ: Φθηνότερα δάνεια για στέγη και κατανάλωση.

    ΤΑ ΝΕΑ: 4.500 θύματα εκβιασμού στο Μινιόν. Τους έπιαναν για μικροκλοπές.

    ΝΙΚΗ: Η "σκιώδης" προσγειώνει τον Κωστάκη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ρεαλιστική η πρόταση για συγκρότηση μετώπου.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η ανάγκη επιλύσεως των ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού, στην οποία αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή του ομιλία ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, υποδηλοί το έντονο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τη σταθεροποίηση της περιοχής και εκ των πραγμάτων προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας κ. Θ. Πάγκαλου και Ισμ. Τζέμ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι "τα εθνικά ζητήματα εισέρχονται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή. Σε ο,τι αφορά το Κυπριακό διακρίνονται ήδη απρόβλεπτες και ενδεχομένως καταλυτικές εξελίξεις εξαιτίας της προοπτικής ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, της εγκατάστασης των S-300 και της αμερικανικής παρέμβασης. Εκτοξεύονται ήδη θρασύτατες απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου, προσάρτηση των κατεχομένων, ενίσχυση του Αττίλα και αεροπορική επιδρομή. Αποφασιστικής σημασίας φαίνεται η περίοδος που ακολουθεί και στα ζητήματα που εγείρει η Τουρκία στο Αιγαίο. Ηδη εντείνονται οι πιέσεις για πρώτη συνάντηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων και εντοπίζεται σαφέστατη απόκλιση του ΝΑΤΟ υπέρ των τουρκικών αξιώσεων".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "παγωμένο" επ'αόριστον παραμένει το ενδεχόμενο συνάντησης των επιτροπών Ελλήνων και Τούρκων εμπειρογνωμόνων που έχουν επιφορτισθεί με την εξέταση των νομικών πτυχών της προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Χθες, οι Ελληνες εμπειρογνώμονες απέστειλαν στη λουξεμβουργική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το υπομνημα-απάντηση στο αντίστοιχο που είχαν στείλει οι Τούρκοι συνάδελφοί τους".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "επίθεση ειρήνης" κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Ι. Σεζγκίν δηλώνοντας χθες οτι πρέπει να διαγραφούν απο το λεξιλόγιο εκφράσεις όπως "εντολή να χτυπήσουμε " ή "πόλεμος".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "ιδιαίτερης σημασίας για την αποσαφήνιση των προθέσεων της Αγκυρας ως προς την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την ανατροπή του κλίματος της Μαδρίτης με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων θεωρείται η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου και Ισμ. Τζέμ, σήμερα στη Ν. Υόρκη".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "με αμφισβητουμένας περιοχάς έχει γεμίσει το Αιγαίον το ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει κατά τον πλέον επίσημον τρόπον. Συμφώνως προς δήλωσιν είς την έγκυρον βρεταννικήν εφημερίδα 'Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς' του διευθυντού της εταιρίας Εκμεταλλεύσεως των Πετρελαίων του Πρίνου, μετά τον Μάρτιον του 1987 καθιέρωσαν, ουσιαστικώς είς την περιοχήν του Βορείου Αιγαίου, γύρω απο την Θάσον 'γκρίζαι' οικονομικαί ζώναι και δι αυτόν τον λόγον δεν επιτρέπεται να πραγματοποιήση η κυβέρνησις γεωτρήσεις πέραν της αιγιαλίτιδος ζώνης των 6 ναυτικών μιλίων, έστω και αν αι έρευναι διεξάγωνται είς την ελληνικήν υφαλοκρηπίδα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει οτι "η δοκιμασμένη τακτική του 'ζεστού-κρύου' χρησιμοποιείται και πάλι απο την τουρκική διπλωματία, καθώς επίκειται μια ακόμη συνάντηση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Η συνάντηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και με την αμερικανίδα ομόλογό τους".

    Κατά το ΕΘΝΟΣ "ανοιχτό αφήνει η Αθήνα το ενδεχόμενο συνάντησης των επιτροπών εμπειρογνωμόνων της Ελλάδας και της Τουρκίας που έχουν συγκροτηθεί με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θέτοντας δύο βασικές προϋποθέσεις: Η Αγκυρα να επιδείξει διάθεση προσφυγής στη Χάγη για τα Ιμια και γενικότερα να εκδηλώσει προθυμία να κινηθεί στο πνεύμα της Συμφωνίας της Μαδρίτης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "είπε χθες σε ομιλία του στον ΟΗΕ ο - και πλανητάρχης- πρόεδρος Κλίντον οτι "η υφήλιος προσβλέπει ένθερμα στην επίλυση των διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας". Η υφήλιος, ωστόσο, την οποία προφανώς εκπροσωπεί ο κ. Κλίντον, οφείλει πρωτίστως να δει το κυρίως πρόβλημα της Τουρκίας, που είναι η λειτουργία της δημοκρατίας και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απο ένα καθεστώς που τα περιφρονεί, την ώρα μάλιστα που διεκδικεί την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "σε αυστηρή γραμμή με απόρριψη της πρότασης για απευθείας συνάντηση των Ελλήνων και των Τούρκων εμπειρογνωμόνων, κινείται το δεύτερο απαντητικό υπόμνημα της Αθήνας που επεδόθη στη λουξεμβουργιανή προεδρία της ΕΕ".

    [3] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "με συγκεχυμένο τρόπο σχολιάζει πλέον η Αγκυρα το θέμα των S-300 καθώς άλλοτε υιοθετεί στις δηλώσεις της μετριοπαθείς τόνους και άλλοτε ακολουθεί υψηλότονες διατυπώσεις. Το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο πάντως θα τεθεί στις συνομιλίες που θα έχουν την Παρασκευή οι κ.κ. Κληρίδης και Ντενκτάς στην οικία Φεϊσέλ στη Λευκωσία, ενώ επίσης πρόκειται να απασχολήσει και τις συνομιλίες που θα έχουν με την Μαντλίν Ολμπράϊτ τόσο ο κ. Θ. Πάγκαλος όσο και ο κ. Γ. Κασουλίδης".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "υπο τη σκιά των κλιμακούμενων τουρκικών απειλών αρχίζουν την Παρασκευή στη Λευκωσία οι απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς για θέματα ασφαλείας. Παρών στις συνομιλίες θα είναι μόνο ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Γκουστάβ Φεϊσέλ".

    [4] Κοινωνικός Διάλογος

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "οριστικοποιούνται οι προθέσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Οι όποιες αλλαγές γίνουν στα όρια ηλικίας και στην αύξηση των εισφορών μετατοπίζονται για μετά το έτος 2000, παρ'όλο που οι εμπειρογνώμονες κάνουν λόγο για άμεση αδυναμία των Ταμείων να πληρώσουν ακόμη και τις συντάξεις".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "την... πεπατημένη φαίνεται οτι θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, καθώς η αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασφαλιστικών ταμείων θα επιχειρηθεί με νέα άγρια φορολογία των επιχειρήσεων, αλλά και των φυσικών προσώπων με εισόδημα πάνω απο 10 εκατ. δρχ. Επίσης η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να 'παίξει' με τα χρήματα (αποθεματικά) των Ταμείων στο Χρηματιστήριο, με... πρόσχημα την καλύτερη δήθεν αξιοποίηση της περιουσίας τους".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ με τίτλο "Αλληλεγγύη με... νόμο" υποστηρίζει οτι " στη θέσπιση του κοινωνικού πόρου αλληλεγγύης πέραν των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, και ο οποίος θα προέρχεται απο τη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων με σκοπό τη στήριξη των κατώτατων συντάξεων, προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "η ελευθερία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό των αυξήσεων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα παραμείνει, σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση που θα παρουσιαστεί αύριο στη συντονιστική επιτροπή του κοινωνικού διαλόγου για θέματα ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική πρόταση θα προβλέπει τον καθορισμό των αυξήσεων των μισθών που θα είναι της τάξης του 3% για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις ΔΕΚΟ όπου το δημόσιο εμφανίζεται άμεσα ή έμμεσα ως εργοδότης".

    [5] ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "σε ένα απο τα πλέον καθοριστικά διήμερα για την πολιτική καριέρα του Θ. Πάγκαλου (το έλασσον) και για τα εθνικά μας θέματα (το μείζον) ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα περιεργασθή ταυτοχρόνως δύο 'πακέτα'. Ενα 'αναμενόμενο' για την αναδιάταξι όλου του πλέγματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ένα ακόμη, που προέκυψε ξαφνικά, δεδομένου οτι αιφνιδίως (;) στον ορίζοντα της Ν. Υόρκης διεφάνη και το Σκοπιανό".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 23/09/1997 (ΑΠΕ)

    Οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου, οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και η κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ωρα μηδέν... για τα ασφαλιστικά ταμεία - Ανησυχία για το μέλλον του επικουρικού ταμείου ΙΚΑ - ΤΕΑΜ".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αγωνία" για τα έντοκα λόγω των αυξημένων τρεχουσών αναγκών του Δημοσίου".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ισπανοί επενδύουν 300 δισ. στην Ελλάδα - Ασφαλιστικά ταμεία ζητούν πολυετή ομόλογα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αυξημένες οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου - Δημοπρασία με κυμαινόμενο επιτόκιο στις 26 Σεπτεμβρίου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Με ρυθμό ένα δισ. δολ. το χρόνο οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ για τις τοποθετήσεις σε πάγιο κεφάλαιο".

    [7] Δανειακές ανάγκες του Δημοσίου

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι "Με ιδιαίτερη προσοχή σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών τους όρους της επόμενης έκδοσης ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου που θα διαθέσει με δημοπρασία στις 26 Σεπτεμβρίου. Οι αρμόδιοι του υπουργείου δίνουν μεγάλη σημασία στην επιτυχία της δημοπρασίας αυτής, όχι μόνον διότι είναι μια κρίσιμη περίοδος σε ό,τι αφορά στις δανειακές ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν, αλλά και διότι το υπουργείο θα επιδιώξει τώρα να συνδυάσει αρκετά μεγάλο ύψος έκδοσης με διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 23 September 1997 - 14:14:04 UTC