Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-09-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/09/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Παράνομες προσλήψεις
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Μέτρα για τον πληθωρισμό
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Πληθωρισμός-προβλέψεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    ΑΘήνα, Ελλάδα, 19/09/1997 (ΑΠΕ)

    Οι απολύσεις παράνομων προσληφθέντων απο το δημόσιο, η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, το σχέδιο για τις συνενώσεις των ΟΤΑ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καλεί Δήμητρα ο εισαγγελέας. Νέες φωτιές σε ΠΑΣΟΚ-κυβέρνηση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ακυρες χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Δήμητρα:"κατανοώ τη Μαργαρίτα".

    Η ΑΥΓΗ: Σε συμπληγάδες ο "Καποδίστριας". Διακοσμητικός ρόλος επιφυλάσσεται στη Βουλή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Απολύσεις απο τη ΝΔ. Διώχνουν χιλιάδες υπαλλήλους με τροπολογία του Παυλόπουλου που αποδέχθηκε η κυβέρνηση.

    ΕΘΝΟΣ: Συμμαχία κόντρα στα ρουσφέτια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ακάθεκτος ο πρωθυπουργός προχωρεί τον "Καποδίστρια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Β. Παπανδρέου προς Ντ. Μπακογιάννη: Επιτέλους κάνετε αντιπολίτευση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το πείραμα της Νέας Φιλαδέλφειας. Πώς η ιστορική ΑΕΚ πέρασε απο το "αεροπλανάκι" στο δίκτυο πανίσχυρης πολυεθνικής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μέγκενη στις προσλήψεις. Ακυροι με συναίνεση χιλιάδες διορισμοί απο 31.7.97

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Δύο τέως κατά του... νυν. Αιφνιδίως νέα δεδομένα στη ΝΔ.

    Η ΕΣΤΙΑ: Απολύονται εντός μηνός οι παρατύπως προσληφθέντες είς το δημόσιον.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εξόρμηση στα Βαλκάνια. Σχέδιο Σημίτη για έμπρακτη ανάπτυξη οικονομικών και πολιτικών δεσμών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Διακομματικό μπλόκο στο ρουσφέτι.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πολιτικοί εναντίον του εισαγγελέα για τις κατασχέσεις ΙΧ.

    ΝΙΚΗ: Ακύρωση προσλήψεων σε τράπεζες-ΔΕΚΟ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αντιδράσεις για τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα.

    [2] Παράνομες προσλήψεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "χιλιάδες προσλήψεις που έγιναν απο το παράθυρο, απο τον Ιούλιο και μετά, ακυρώνονται μετά τη χθεσινή διακομματική απόφαση της Βουλής. Ο Στ. Μπένος έκανε γνωστούς και τους 30 οργανισμούς στους οποίους διενεργεί έρευνα για παρανομίες ο εισαγγελέας. Πρωταθλήτρια σ'αυτές, η "Ολυμπιακή".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "υπο την ισχυράν πίεσιν της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και υπο το βάρος των καταγγελιών δια χιλιάδας παρανόμους προσλήψεις απο φορείς του Δημοσίου, η Κυβέρνησις ηναγκάσθη να αποδεχθή τροπολογίαν δια της οποίας θεωρούνται άκυροι όλαι αι προσλήψεις που έγιναν απο την 31ην Ιουλίου μέχρι σήμερον".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "με μια συμβολικής σημασίας κίνηση, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν χθες στη Βουλή να ακυρώσουν τις προσλήψεις που έγιναν μετά την 31η Ιουλίου σε δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις καθώς και σε τράπεζες. Οι προσλήψεις αυτές δεν είχαν γίνει με βάση τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος 2190 γνωστότερος ως 'Νόμος Πεπονή', ενώ το όριο της 31ης Ιουλίου ετέθη επειδή την ημερομηνία αυτή κατετέθη στη Βουλή το νομοσχέδιο που επεκτείνει τον προαναφερθέντα νόμο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "την ανάγκη ,φιλοτιμία ποιούμενη" η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης σημείωσε χθες στη Βουλή ένα πρωτοφανές για τα κυβερνητικά δεδομένα "ρεκόρ" αποδοχής προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει ευρύτατη συναίνεση στο νομοσχέδιο για την επέκταση του Ν. 2190 για τις προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα".

    Το ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται στο σχόλιό του μεταξύ άλλων οτι "δύο είναι οι μεγάλες διαπιστώσεις -μια δυσάρεστη και μια ευχάριστη- απο τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής για την επέκταση του νόμου Πεπονή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η πρώτη, τη δυσάρεστη, οτι είναι μακρύς ο δρόμος και επίπονη η προσπάθεια για να εκλείψουν τελείως τα "παραθυράκια" των χαριστικών και αναξιοκρατικών διορισμών. Η δεύτερη, η ευχάριστη, οτι υπάρχει, ευτυχώς η πολιτική βούληση τόσο της κυβέρνησης όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν απο τέσσερα μόλις χρόνια".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "η κυβέρνηση έκανε χθες στη Βουλή άλλο ένα βήμα καλής θέλησης και "έμπρακτης απόδειξης της αξίας του διαλόγου" με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αποδεχόμενη τις προτάσεις τους σε θέματα στελέχωσης της Δημόσιας και της ευρύτερης Δημόσιας Διοίκησης".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "ευθεία παρέμβαση του ΝΑΤΟ στα ελληνοτουρκικά βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη ο ΓΓ της Βορειατλαντικής Συμμαχίας Χ. Σολάνα έχει υποβάλει σε Αθήνα και Αγκυρα τροποποιημένες προτάσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο. Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος αποκάλυψε χθες οτι ο Σολάνα έχει ήδη ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για τις νέες ιδέες του και, όπως είπε, η απάντηση της Αθήνας θα αποσταλεί περί τα τέλη του μηνός".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "σε μια εξαιρετικά εμπεριστατωμένη και πλήρη επιχειρημάτων συνέντευξη-ποταμό ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Πάγκαλος προσπάθησε να ρίξει φως σε ποικίλα γκρίζα και σκοτεινά σημεία των ελληνοτουρκικών εκκρεμοτήτων ,να καταθέσει απόψεις και να στείλει μηνύματα ένθεν και ένθεν (...) αλλά και να ενημερώσει για ο,τι σχετίζεται με το διαβαλκανικό πλέγμα".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει οτι "ανοικτά είναι όλα τα μέτωπα των συνομιλιών για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, ωστόσο και οι δύο πλευρές εκφράζουν επιφυλάξεις όχι μόνο για το αποτέλεσμά τους αλλά και για την ίδια την σκοπιμότητά τους. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών κράτησε σαφείς αποστάσεις απο το ενδεχόμενο να προκύψει μια νέα "Μαδρίτη" απο τις συνομιλίες που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του Ι. Τζέμ στη Νέα Υόρκη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "απολογισμό των διπλωματικών 'επιτευγμάτων' της κυβέρνησης Σημίτη με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους απο τις εκλογές του '96 επιχείρησε χθες να κάνει ο ΥΠΕΞ Θεόδωρος Πάγκαλος ισχυριζόμενος οτι στο διάστημα αυτό η Ελλάδα πέτυχε..."προώθηση των θέσεών της σε όλα ανεξαιρέτως τα θέματα".Λίγο αργότερα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναγκάστηκε (για πρώτη φορά) να ομολογήσει οτι η προσφυγή στη Χάγη σχετικά με τα Ιμια την οποία έχει αναγάγει σε... σημαία η κυβέρνηση δεν λειτουργεί απαραίτητα προς όφελος της Ελλάδας".

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESEARCH στην ΕΞΟΥΣΙΑ, "οι 6 στους 10 Ελληνες δεν βλέπουν οτι μπορεί να υπάρξει διάλογος και είτε προκρίνουν μια αδιάλλακτη στάση είτε πιστεύουν οτι πρέπει να ενισχυθεί η άμυνα της χώρας όσο περιμένουμε να δούμε αν θα αλλάξει η τακτική της Αγκυρας. Επίσης, το 70% των Ελλήνων πολιτών τάσσεται υπέρ της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο, γνωρίζοντας οτι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει μια ελληνοτουρκική σύρραξη".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "συγκρατημένος για τα αποτελέσματα της συνάντησής του, που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΕΗ με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζέμ εμφανίσθηκε ο ΥΠΕΞ Θεόδωρος Πάγκαλος και εκδήλωσε την επιφύλαξή του για την ενδεχόμενη προσφυγή της Τουρκίας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης".

    [4] Μέτρα για τον πληθωρισμό

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "μέτωπο" κατά της ακρίβειας ανοίγει το υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο την περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Στη... μάχη κατά του τιμαρίθμου συμμετέχουν εκπρόσωποι των βιομηχανιών τροφίμων, των παραγωγικών τάξεων, τεχνικών επαγγελμάτων και γενικότερα κλάδων που οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους έχουν άμεση σχέση με τον πληθωρισμό, ενώ για πρώτη φορά οι συμφωνίες για συγκράτηση των τιμών επεκτείνονται σε νομικά και ιατρικά επαγγέλματα".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "τη σύναψη εθνικής κοινωνικής συμφωνίας με αντιπληθωριστικό περιεχόμενο, στην οποία θα μετέχουν όλοι οι φορείς της αγοράς (σε ολόκληρο το φάσμα των προϊόντων και υπηρεσιών)ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης. Η συμφωνία μεταξύ των εταίρων αφορά τη μέγιστη δυνατή συγκράτηση των τιμών σε όλους τους κλάδους, ώστε να συμβάλουν στην απο κοινού προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και περιορισμού του στον τελικό αναθεωρημένο στόχο του 5,5% για τον Δεκέμβριο του 1997".

    [5] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στο σχόλιό του γράφει μεταξύ άλλων οτι "σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Κυπριακό έχει εισέλθει στην κρισιμότερη, ίσως φάση του μετά το 1974. Την κρισιμότερη και μάλλον τη χειρότερη, αφού οι πάντες (τουλάχιστον οι άμεσα εμπλεκόμενοι) και τα πάντα ομολογούν οτι η διχοτομική λύση καθίσταται όλο και περισσότερο αναπόφευκτη. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου οτι όλες σχεδόν οι συζητήσεις διεξάγονται για τους όρους 'καλής γειτονίας' των δύο κοινοτήτων - ουσιαστικά των δύο κρατών στην Κύπρο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πρραγματοποιηθή η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ρ. Ντενκτάς. Για τη συνάντησι αυτή, την ικανοποίησί της εξέφρασε και η Αγκυρα. Ανακοίνωσι του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών αναφέρεται στην συνάντησι των δύο ηγετών που θα ασχοληθεί με τα ΜΟΕ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "το σενάριο αναμείξεως της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο πρόβλημα της Κύπρου, που το τελευταίο διάστημα συζητείται μετ'επιτάσεως στο διπλωματικό παρασκήνιο και προωθείται με ιδιαίτερη προσοχή απο την Ουάσιγκτον κερδίζει - σύμφωνα με αξιόπιστες ενδείξεις - σημαντικό έδαφος. Και προβάλλει πλέον ως σοβαρό ενδεχόμενο εν όψει μάλιστα των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη- Ντενκτάς για θέματα ασφαλείας".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    ΑΘήνα, Ελλάδα, 19/09/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό, ο διάλογος κυβέρνησης-κλάδων για συμφωνία στις τιμές, οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου και η επικείμενη μετοχοποίηση της ΔΕΠ.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Στα 5 τρισ. δρχ. οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου - Ατυπη συμμαχία των τραπεζών για την κάλυψη τους επιδιώκει η κυβέρνηση".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Το υπουργείο Ανάπτυξης ξεκινάει τις προσπάθειες για 'εθνική συμφωνία στις τιμές'."

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "'Συμβόλαιο' για μείωση των τιμών - Κλείνουν οι πρώτες συμφωνίες με 20 κλάδους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Τα τιμολόγια των Δ.Ε.Κ.Ο. παράγουν πληθωρισμό - Κοντά στο 5,5% στο τέλος της χρονιάς".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ολυμπιακή:Τυφλή πτήση σε επενδυτικό αδιέξοδο - Η Ε.Ε μπλοκάρει τις νέες επιδοτήσεις λόγω ασυνέπειας της εταιρείας".

    [7] Πληθωρισμός-προβλέψεις

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Στο 5,1% (για την ακρίβεια στο 5,07%) 'προσγειώνουν' τον πληθωρισμό οι εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος για το τέλος Σεπτεμβρίου. Είναι μια από τις λιγοστές φορές που το κεντρικό τραπεζικό συγκρότημα της χώρας εμφανίζεται(έστω και ελάχιστα) πιο αισιόδοξο από το ΥΠΕΘΟ. Ωστόσο ο πληθωρισμός αναμένεται να γνωρίσει ελαφρά άνοδο τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, κυρίως λόγω της επίδρασης του πετρελαίου θέρμανσης στον τιμάριθμο, και να φθάσει τον Δεκέμβριο μεταξύ 5,4% και 5,5%".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Friday, 19 September 1997 - 14:18:43 UTC