Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-09-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/09/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ολυμπιακοί Αγώνες 2004
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Δ.Ε.Θ.

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 08/09/1997 (ΑΠΕ)

    Η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα, η ομιλία του πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ., οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αρπαχτές" εκτός ελέγχου ενόψει Ολυμπιακών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πυρετός στο Χρηματιστήριο. Η Ολυμπιάδα άναψε τα αίματα των κερδοσκόπων.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Η επιταγή της Γιάννας. Αρχισε το σκληρό παζάρι για το μεγάλο φαγοπότι.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ακυρες αποφάσεις του Εκλογοδικείου.

    ΕΘΝΟΣ: Συμφωνία για 2 νίκες. Πρόταση Σημίτη προς όλους: Ευρώπη 2000, Αθήνα 2004.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Γκρέμισαν τα τείχη" για την πρέσβειρα της Ελλάδος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Επέλαση αρπακτικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εθνικό γλέντι για το 2004.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ε, ρε γλέντια! Εθνικό παραλήρημα, με φιέστες και... αισιοδοξία.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τι φοβίζει τους Ελληνες για το 2004. Δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESEARCH μετά τη νίκη της Λωζάννης.

    Η ΕΣΤΙΑ: Είς την αριστεράν αναζητεί και πάλιν σωσίβιον ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πώς πείσαμε τους "Αθανάτους" για το 2004. Η Γιάννα Αγγελοπούλου μιλάει στα "ΝΕΑ".

    ΝΙΚΗ: Επεσαν τα τείχη. Υποδοχή ηρώων για τους νικητές της "μάχης" της Λωζάννης.

    [2] Ολυμπιακοί Αγώνες 2004

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "στον πυρετό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ζει από σήμερα η Αθήνα. Η μεγάλη νίκη του Ελληνισμού που υποστήριξε σύσσωμος τη διεκδίκηση της διοργάνωσης θα μετατραπεί από δω και στο εξής σε μοχλό για άλματα προς το μέλλον, σε δουλειά και έργα προκειμένου να αποδείξουμε ότι δεν έχουμε μόνο ένδοξο παρελθόν αλλά και δημιουργικό παρόν".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρεται στην "πανηγυρική εκδήλωση λόγω της αναλήψεως των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ελλάδα το 2004, που, εγένετο χθές είς το Ζάππειον Μέγαρον, όπου οι τραγουδισταί Χάρις Αλεξίου και Γ. Νταλάρας παρουσίασαν καλλιτεχνικόν πρόγραμμα παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, μελών της κυβερνήσεως, του Δημάρχου Αθηναίων κ. Δ. Αβραμοπούλου μελών της Ολυμπιακής Επιτροπής και της Επιτροπής Διεκδικήσεως των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και πλήθους Αθηναίων".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "είναι βεβαίως φυσικό θα ήταν όμως και μεγάλο λάθος: γιατί είναι βεβαίως φυσικό να διατυπώνεται από πολλές πλευρές ο φόβος. Πως τη μεγάλη αυτή εθνική επιτυχία της κατάκτησης των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2004. Θα καρπωθεί αποκλειστικά η πρωτεύουσα και πως η περιφέρεια, η υπόλοιπη δηλαδή Ελλάδα, θα δει... πόρους που προορισμό είχαν τη δική της ανάπτυξη να πηγαίνουν στην, ήδη υπερτροφικά γιγαντωμένη Αθήνα".

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύει η ΕΞΟΥΣΙΑ το 84% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η ανάληψη της Ολυμπιάδας είναι γεγονός πολύ ή αρκετά σημαντικό για τη χώρα μας. Το 41% εκτιμά ότι θα αποφέρει πολλά οφέλη στη χώρα μας. Επίσης το 41% πιστεύει ότι η ανάληψη της Ολυμπιάδας αν και τιμά και αξίζει στη χώρα μας δεν θα αποφέρει σημαντικά οφέλη. Το 57% θέλει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την οργάνωση της Ολυμπιάδας σαν ευκαιρία για ανάπτυξη και δημιουργία υποδομών και το 37% για την αναβίωση των ιδεών του Ολυμπισμού. Επίσης το 60% δηλώνει διατεθειμένο να προσφέρει εθελοντικά για την επιτυχία της Ολυμπιάδας.

    [3] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "καθώς το θερμόμετρο στις σχέσεις Λευκωσίας-Αγκυρας ανεβαίνει εξ αφορμής της προγραμματισμένης εγκαταστάσεως του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300 το αμερικανικό Πεντάγωνο εμφανίζεται να παρακολουθή από κοντά τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ η κατάστασι γίνεται περισσότερο δύσκολη από πληροφορίες για ενδεχόμενα πολεμικά σενάρια, αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μεγαλόνησο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "την έκρηξη πολέμου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία με αφορμή την εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο προβλέπει ένα από τα τελευταία σενάρια ομάδας ειδικών αναλυτών του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα να συμπεριλαμβάνεται στις μεθοδεύσεις που απεργάζονται προκειμένου να ασκήσουν εντονότερη πίεση στην κυπριακή κυβέρνηση με άμεσο στόχο τη ματαίωση της εγκατάστασης των S-300 ".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "σε μια προσπάθεια να μεταθέσει το διεθνές ενδιαφέρον από τις προκλήσεις της στην Κύπρο, η τουρκική ηγεσία θέτει ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Η Τουρκία ζήτησε από την ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα για την αποστρατικοποίηση των νησιών, ισχυριζόμενη ότι είναι εξοπλισμένη κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών".

    Το ΕΘΝΟΣ με τίτλο "Απορρίπτει τη Χάγη" αναφέρει οτι "σκληραίνει τη στάση της η Αγκυρα και επιχειρεί να περάσει στην "αντεπίθεση" αναπροσαρμόζοντας την τακτική της απέναντι στη χώρα μας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "την ώρα που ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη τόνιζε ότι η Τουρκία ακολουθεί τη δική μας πολιτική, η κυβέρνηση της Αγκυρας προχωρούσε σε μια ακόμη προκλητική ενέργεια, ακυρώνοντας στην πράξη τη συμφωνία της Μαδρίτης".

    [5] Δ.Ε.Θ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "σε μια συνέντευξη Τύπου όπου κυριάρχησε το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων ο Κ. Σημίτης περιορίστηκε στη διατύπωση των γενικών αρχών, θέσεων και στόχων της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Αντίθετα υπερτόνισε το θέμα του διαλόγου για την Κεντροαριστερά".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "δύο μέρες μετά τους πανηγυρισμούς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004,ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης φρόνησε να κατεβάσει τους τόνους και να επαναφέρει στο προσκήνιο τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, ορισμένα από τα οποία πρέπει να έχουν επιλυθεί ως τότε. Χωρίς να υποβαθμίσει τη σημασία του γεγονότος, τόνισε ότι "η πορεία της χώρας δεν εξαρτάται από αυτό" και έθεσε ως πρώτες προτεραιότητες την ισότιμη ένταξή της στο "ευρώ", την ισχυρή παρουσία της στα Βαλκάνια και την οικονομική ανάπτυξη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "μια νέα σκληρή διετία λιτότητας προδιέγραψε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κ. Σημιτης, χρησιμοποιώντας όμως μια γλώσσα σκόπιμης ασάφειας, που αφήνει ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για τα μέσα (κυρίως τα φορολογικά) που θα χρησιμοποιηθούν ως προς την επίτευξη των στόχων".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ στο σχόλιό της υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι "υπάρχουν ίσως σ'αυτόν τον κόσμο ήρωες που μπορούν να αντέξουν σ'όλα τα σωματικά και ψυχικά μαρτύρια. Ωστόσο, ένας λαός δεν μπορεί να υπομένει επ'αόριστον την οικονομική του πτώχευση και κοινωνική του εξαθλίωση. Η ικανότητα αντίστασης των νεύρων του ανθρώπου έχει τα όριά της".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "εξοντωτικά μέτρα για την πλειοψηφία των φορολογουμένων θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση στην οικονομική πολιτική, για τα επόμενα δύο χρόνια, αρχίζοντας από αυξήσεις σε υπάρχοντες φόρους".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 8 September 1997 - 14:23:02 UTC