Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-08-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/08/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] TITΛOI
  • [2] Κυπριακό
  • [3] Ελληνική οικονομία
  • [4] Ελληνοαλβανικά
  • [5] Ολυμπιάδα 2004
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Οικονομική πολιτική

  • [1] TITΛOI

    Αθήνα, Ελλάδα, 18/08/1997 (ΑΠΕ)

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η υποψηφιότητα της Αθήνας για την Ολυμπιάδα του 2004 και η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Χίο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κλείνει ασφαλιστική εταιρία. 300.000 ΙΧ... στο δρόμο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 4 βόμβες στην οικοδομή. Η "Α" αποκαλύπτει όλες τις αλλαγές με το νέο ΓΟΚ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Το μαύρο ταμείο των μπάτσων. Εισπράττουν δις απο εκβιασμούς, προστασίες, βίζες, ναρκωτικά.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πήρε φωτιά η αγορά. Αυθαίρετες ανατιμήσεις 15% σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

    ΕΘΝΟΣ: Φοροταυτότητα για όλους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με την Εθνοκάρτα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μωρό" ο Χόλμπρουκ αλλά με ένα πακέτο... να.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οργιο σπατάλης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σήμα κινδύνου απο τους σεισμολόγους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Προσλήψεις: πως θα γίνονται απο το φθινόπωρο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μάχη κολοσσών για τα καύσιμα των Σπάτων.

    Η ΕΣΤΙΑ: Περιορισμόν της αυξήσεως των φόρων συνιστά το ΔΝΤ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αποκάλυψη τώρα για 160 υιοθεσίες.

    ΝΙΚΗ: Χαστούκι σε Αγκυρα και Ντενκτάς απο Μεγάλη Βρετανία και Ρωσία.

    [2] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "η κυβέρνηση καταδίκασε την τουρκική αδιαλλαξία, που οδήγησε σε ναυάγιο τις διακοινοτικές συνομιλίες στο Μοντρέ της Ελβετίας και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει την ίδια αντίδραση προς την Τουρκία. Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ με τίτλο "Ευρωχαστούκι στην Αγκυρα" αναφέρει ότι "την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Κύπρου-Ε. Επιτροπής, χωρίς να μεταβληθεί η αρχική απόφαση, υπογραμμίζουν ανώτατα πολιτικά στελέχη της ΕΕ και απορρίπτουν τους εκβιασμούς του ηγέτη των Τουρκοκύπριων, Ραούφ Ντενκτάς".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι "τακτική ανάλογη με το Βοσνιακό ακολουθεί ο 'μάστορας' των 'συμβιβάσεων' Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και στο Κυπριακό. Περιμένει 'υπομονετικά' να ναυαγήσουν όλα τα περιθώρια 'συνδιαλλαγής' των δύο πλευρών".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "παρά το πρόσφατο 'ναυάγιο' των συνομιλιών στο Μοντρέ, η αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό θα καθυστερήσει αρκετές ημέρες ακόμα. Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Κλίντον, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ εκτιμά ότι οι συνθήκες δεν είναι ακόμα τόσο ώριμες ώστε να αρχίσει τη δική του παρέμβαση και για το λόγο αυτό δεν θα επισκεφθεί την περιοχή τον ερχόμενο μήνα, όπως αρχικά είχε προγραμματίσει".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "πρέπει να εκπλήσσει... η προκλητικότητα του κ. Ντενκτάς. Η άρνησή του να υπογράψει και αυτό ακόμα το ανώδυνο κείμενο που είχε συντάξει ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ και η επίθεση που εξαπέλυσε όχι μόνο κατά της κυπριακής κυβέρνησης αλλά τη φορά αυτή, και κατά της ΕΕ: ή πρέπει να θεωρηθεί ως μια ακόμη εκδήλωση, της αδιαλλαξίας που επιδεικνύει, σε ολόκληρο το μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων η Αγκυρα".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "επικριτικές βολές συγκεντρώνουν Ντενκτάς και Αγκυρα, απο Λονδίνο και Μόσχα, για την ανελαστική στάση που επέδειξαν στο Μοντρέ και τις προσπάθειές τους να εκβιάσουν την ΕΕ και να ανατρέψουν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Προσεκτικός, ωστόσο, ο Χόλμπρουκ περιμένει την 'ωρίμανση' των συνθηκών για δική του παρέμβαση στο μέλλον".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι "την τακτική του διπλού εκβιασμού προς ΕΕ και Ουάσιγκτον επέλεξε ο Ραούφ Ντενκτάς με τη σύμφωνη γνώμη της Αγκυρας, ώστε να αποσοβήσει το ενδεχόμενο επιβολής λύσης στο Κυπριακό απο τη διεθνή κοινότητα, "παγώνοντας" κατ'αυτό τον τρόπο τη δυναμική που είχαν λάβει το τελευταίο διάστημα οι σχετικές διαβουλεύσεις".

    [3] Ελληνική οικονομία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "μαύρο" φθινόπωρο έρχεται για την οικονομία. Η υπέρμετρη σιγουριά, η υπερεκτίμηση για την πορεία αύξησης των εσόδων, η προχειρότητα και η κακοδιαχείριση με την οποία ασκείται η οικονομική πολιτική απο τις αρχές του έτους έχουν φέρει σε αδιέξοδο την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Ακάλυπτες 'μαύρες τρύπες' που πολλαπλασιάζονται κάθε μήνα και έλλειψη ρευστού για πληρωμές είναι τα επακόλουθα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "για μια ακόμη φορά η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Οι διεθνείς οργανισμοί επισημαίνουν ότι χάνουμε τη μάχη της σύγκλισης, το συναλλαγματικό μέλλον της δραχμής εμφανίζεται αβέβαιο, η κυβέρνηση προετοιμάζει πολιτικά το έδαφος για τη λήψη νέων σκληρών οικονομικών μέτρων".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "δια δευτέραν φοράν το Διεθνές Νομισματικόν Ταμείον επισημαίνει προς την ελληνικήν κυβέρνησιν ότι έχουν εξαντληθή τα όρια της φοροδοτικής ικανότητος των Ελλήνων πολιτών και κατ'επέκτασιν τα περιθώρια αυξήσεως των φορολογικών εσόδων του κράτους".

    [4] Ελληνοαλβανικά

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "δύο διαβήματα, έστω σε ήπιους τόνους, είναι η απάντηση της αλβανικής κυβέρνησης στην αμέριστη πολιτική και οικονομική στήριξη που της προσφέρει η Αθήνα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "ξεπέρασαν τα όρια της ελληνικής κατανόησης και ανοχής οι αλβανικές αρχές καλώντας χθες το γραμματέα της πρεσβείας μας στα Τίρανα Κωνσταντίνο Κόλια, προκειμένου "οι ελληνικές αρχές να διακρίνουν τους εγκληματίες απο τους τίμιους και φτωχούς πολίτες, ώστε οι τελευταίοι να μην είναι θύματα μιας ξεπερασμένης νοοτροπίας".

    [5] Ολυμπιάδα 2004

    Το ΕΘΝΟΣ με τίτλο "Κερδίζει πόντους η Αθήνα" γράφει ότι "λίγα 24ωρα μετά τις αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες του Νεμπιόλο στην Αθήνα και την επίθεσή του κατά της Ελλάδας, ήρθε ένα ρεπορτάζ-καταπέλτης στον αγγλικό "Ιντιπέντεντ" που αναφέρει τη Ρώμη ως πόλη ακατάλληλη για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στη Στοκχόλμη ένας νέος εμπρησμός καταδεικνύει το κλίμα κατά της υποψηφιότητας της πόλης, που κυριαρχεί στη σουηδική πρωτεύουσα".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 18/08/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την οικονομία και η φοροδιαφυγή.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ο πληθωρισμός το υπαριθμόν 1 πρόβλημα της οικονομίας".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ανοιγμα στην ιδιωτική ασφάλιση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "5 προτεραιότητες για την οικονομία".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αποφασίζονται οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την οικονομία".

    [7] Οικονομική πολιτική

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει οτι "το επόμενο 15νθήμερο αναμένεται να ληφθούν οι βασικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί τον επόμενο χρόνο καθώς στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης θα εξαγγείλει το περίγραμμα της πολιτικής. Οι βασικοί στόχοι της οικονομικής πολιτικής είναι η μείωση του ελλείμματος, η μείωση του πληθωρισμού και η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών σε συνδυασμό με το νέο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 18 August 1997 - 14:49:25 UTC