Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-08-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/08/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Συνέντευξη Δρύ
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Η πορεία στα οικονομικά
  • [5] 6-ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου
  • [6] Συνέντευξη Γιαννόπουλου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 11/08/1997 (ΑΠΕ)

    Οι συνομιλίες για το Κυπριακό, το 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου και η πορεία των οικονομικών είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μασέλα "τρέλανε" 6 νοσοκομεία. Σφηνώθηκε στον οισοφάγο 66χρονης και... χάθηκε!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κόβουν τις συντάξεις από χήρες και ορφανά. Ιδού το... κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εκραξαν τον Νεμπιόλο. Δεν άντεξαν και ξέσπασαν στην τελετή λήξης των αγώνων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βρικολακιάζουν ΕΡΕ και ΕΚΟΦ. Ακροδεξιό κόμμα στήνει ο Εβερτ.

    ΕΘΝΟΣ: Κραυγή αγωνίας. Μιας ώρας χαλάζι βούλιαξε το θεσσαλικό κάμπο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Γιάννα. Το ζεύγος Θεόδωρου Αγγελοπούλου δίνει τη νέα μάχη της Ελλάδος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το δράμα 25 αστυνομικών. Εχουν χτυπηθεί από τον ιό του AIDS.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χρυσός οδηγός για τις καταθέσεις. Τα υπέρ και τα κατά σε Τράπεζες, Χρηματιστήριο, Αμοιβαία κεφάλαια και Ομόλογα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τέρμα οι φοροδηλώσεις. Δρυς: Αρχή από δημόσιους υπαλλήλους.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Προϋπολογισμό - σοκ για το '98 αποφασίζει ο Σημίτης. Κάτω από 4% οι αυξήσεις στους μισθούς.

    ΕΣΤΙΑ: Με οιωνούς αποτυχίας αρχίζουν και αι νέαι συνομιλίαι δια το κυπριακόν.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ξέσπασμα εναντίον του Νεμπιόλο. Δεν πήγε στο επίσημο δείπνο μετά τις αποδοκιμασίες.

    ΝΙΚΗ: Ραντεβού ξανά... το 2004. Αυλαία στο 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου.

    [2] Συνέντευξη Δρύ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "σταδιακή κατάργηση από το 1998 της υποχρεωτικής υποβολής φορολογικής δήλωσης από ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων, με αρχή τους δημοσίους υπαλλήλους, που έχουν εισοδήματα μόνο απο μισθωτή υπηρεσία, προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα. Ο κ. Δρυς θεωρεί ώριμο αίτημα την τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων και αφήνει ανοικτό το θέμα της αύξησης των αφορολογήτων ορίων, μεταθέτοντας όμως τις οποιεσδήποτε αποφάσεις στη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου. Ο υφυπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ακόμη ότι το 1998 πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης των συνταξιούχων και μισθωτών με χαμηλά εισοδήματα, ενώ επεσήμανε ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμη και η λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "Με σύννεφα στον ορίζοντα του Κλιόν αρχίζει σήμερα ο δεύτερος κύκλος των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ενώ ό πρόεδρος Κληρίδης είναι αποφασισμένος να αγνοήσει τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις και να συμβάλει στην επίτευξη προόδου, ο κατοχικός ηγέτης παρουσιάζεται έτοιμος να ανατινάξει και τη νέα προσπάθεια".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "Υπό την βαρείαν σκιάν της μεθοδικώς προωθουμένης από την Τουρκία ενσωματώσεως των κατεχομένων εδαφών της Βορείου Κύπρου, αρχίζει σήμερον εις το Μοντραί της Ελβετίας και συγκεκριμένως εις την πολίχνην Γκλιού, ο δεύτερος γύρος των απ' ευθείας συνομιλιών, δια το Κυπριακόν, μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του ηγέτου των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "Σε βαρύ κλίμα, εξαιτίας της πρόσφατης συμφωνίας για τη σταδιακή ενσωμάτωση του ψευδοκράτους στην Τουρκία, ξεκινά σήμερα το απόγευμα στην κωμόπολη Κλιόν της Ελβετίας ο δεύτερος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ρ. Ντενκτάς".

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο αναφέρει ότι "Αφοπλιστικά ειλικρινής υπήρξε η χθεσινή δήλωση του Ραούφ Ντενκτάς και αποσαφήνισε πλήρως τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς. Διότι εκείνο που πλέον καταδείχθηκε και ουδείς καλοπίστως δικαιούται ν' αμφισβητήσει, είναι ότι αποκλειστικός στόχος της Αγκυρας, της οποίας τις εντολές πειθήνια και δουλικά υπηρετεί ο Τουρκοκύπριος "ηγέτης", είναι να επιτύχει αυτό ακριβώς που η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη υπογραμμίσει και καταγγείλει: ότι εκείνο που επιδιώκει η Τουρκία είναι να καταστήσει όμηρο την Κύπρο".

    [4] Η πορεία στα οικονομικά

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται ότι "Εναν από τους σκληρότερους προϋπολογισμούς των τελευταίων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης για το 1998, καθώς η πορεία του πληθωρισμού και των ελλειμμάτων ξεφεύγει από τους κυβερνητικούς στόχους. Για τη συγκράτηση του πληθωρισμού θα ακολουθηθεί η "συνταγή Σπράου", δηλαδή ονομαστικές αυξήσεις πολύ κάτω από τον πληθωρισμό, ακόμη και κάτω του 4%. Παράλληλα, θα εξαπολυθεί νέα φοροεισπρακτική εκστρατεία, με στόχο αυτή τη φορά τα υψηλά εισοδήματα, ενώ αναβάλλεται για μετά το 1998 η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "Εξαιρετικά μικρά είναι τα περιθώρια για αυξήσεις μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα το 1998, καθώς η βασική κατεύθυνση της εισοδηματικής πολιτικής έχει, ήδη, αποφασισθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η 'πυξίδα' θα είναι, όπως την προδιέγραψε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Ι. Σπράος, να μην υπερβούν οι αυξήσεις των μισθών το 4%, ενώ δεν αποκλείεται να προσαρμοσθεί το όριο αυτό προς τα κάτω εφόσον ο πληθωρισμός ξεφύγει σημαντικά από το στόχο και τείνει να διαμορφωθεί στο 6% στο τέλος του έτους".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο γράφει μεταξύ άλλων ότι "Το περίφημο 'κοινωνικό πρόσωπο' του ΠΑΣΟΚ έχει γίνει πραγματικός εφιάλτης για μισθωτούς, συνταξιούχους, αλλά και τις άλλες κοινωνικές ομάδες (αναπήρους, χήρες κ.α.). Μάταια, δυστυχώς, περιμένουν όσοι έχουν σοβαρές ανάγκες την εκδήλωση της θαλπωρής του κράτους-πρόνοιας για την αντιμετώπιση των οξυτάτων προβλημάτων τους. Ανάλγητη η κυβέρνηση Σημίτη, κόβει μία προς μία όλες τις θεσμοθετημένες κοινωνικές παροχές, που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, εφαρμόζοντας λογιστικά κόλπα, προκειμένου να μαζέψει χρήματα για τις "μαύρες τρύπες" του προϋπολογισμού".

    [5] 6-ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου

    Κατά τη ΝΙΚΗ "Το 'Χρυσό μετάλλιο' κατέκτησε η Αθήνα για τη διοργάνωση του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου, που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ. Μέχρι και ο πρόεδρος της IAAF, Πρίμο Νεμπιόλο, αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να δηλώσει ότι η Αθήνα διοργάνωσε το καλύτερο πρωτάθλημα και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τόνισε ότι η διοργάνωση σημείωσε εξαιρετική επιτυχία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ με τίτλο "Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Γιάννα" επισημαίνει ότι "Είναι γεγονός ότι η συγκρότησις της Επιτροπής Διεκδικήσεως, υπό την ηγεσία της κας Γιάννας Δασκαλάκη - Αγγελοπούλου και η συστηματική προσπάθεια που κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλη, δίδει στην διεθνή κοινότητα τον μέγιστο βαθμό αξιοπιστίας στην Ελληνική προσπάθεια για την ανάληψι των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα μας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει ότι "Ράκος ο πρόεδρος της IAAF, για πρώτη φορά στην Ιστορία του Αθλητισμού, δεν παρέδωσε τη σημαία στη διοργανώτρια πόλη του 7-ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο γράφει ότι "Κάθε άλλο παρά φημίζεται το ρωμαίικο για τις επιδόσεις του σε οτιδήποτε προϋποθέτει συντονισμό και οργάνωση. Υπήρξε κατά τούτο ιδιαιτέρως ευχάριστη έκπληξη, για όλους εκείνους οι οποίοι βρέθηκαν στην πρωτεύουσα, αλλά κυρίως για τους ίδιους τους Αθηναίους, η εικόνα που παρουσίασε η κρατική αλλά και η τοπική μηχανή, σε όλη τη διάρκεια της τέλεσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου".

    [6] Συνέντευξη Γιαννόπουλου

    Βαριές κατηγορίες κατά των σωφρονιστικών υπαλλήλων - ιδιαίτερα των Φυλακών Κέρκυρας - διατυπώνει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, με αφορμή την τελευταία μεγάλη απόδραση από τις φυλακές της Κέρκυρας. Ο κ. Γιαννόπουλος "χαρακτηρίζει με αρκετή δόση ειρωνείας 'κουρασμένα παλικάρια' τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους" και επισημαίνει ότι στις φυλακές υπάρχει 'μέγα θέμα ναρκωτικών' για το οποίο ευθύνονται οι υπάλληλοι. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναγγέλλει νέες προσλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων, μιλάει για ένα πρόγραμμα κατασκευής νέων φυλακών μακριά από τις πόλεις και εξηγεί το πως θα αποσυμφορηθούν οι φυλακές στέλνοντας πίσω στην Αλβανία τους 2.100 Αλβανούς κρατούμενους των ελληνικών φυλακών". Τέλος ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει δίωξη για το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου στην Κύπρο το 1974, αλλά ούτε και περίπτωση έκδοσης στην Κύπρο οιουδήποτε αναμεμειγμένου στην υπόθεση αυτή Ελληνα, διότι όπως εξηγεί η αναστολή της δίωξης κατά των υπευθύνων του πραξικοπήματος δεν συνοδευόταν και από αναστολή παραγραφής των αδικημάτων.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 11 August 1997 - 14:00:55 UTC