Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-08-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/08/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κυπριακό
  • [3] Αλβανικό
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 04/08/1997 (ΑΠΕ)

    Το 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, τα μέτρα για την εκπαίδευση και οι διακοπές των πολιτικών είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φευγάτη όλη η Ελλάδα. Στη Σίφνο ο πρωθυπουργός, στην Ιο ο πρόεδρος της ΝΔ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κόλπο-φωτιά της ΔΕΗ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ο Κλίντον έψαχνε τον Σημίτη. Διάλυση του κράτους λόγω θερινών διακοπών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πεθαίνει ο τόπος απο τη σκανδαλολογία της αντιπολίτευσης και την ατολμία της κυβέρνησης.

    ΕΘΝΟΣ: Χάνεται θησαυρός 3 τρις. Πλούσια τα ταμεία, "φτωχές" οι συντάξεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σώνει και καλά θέλουν να φάνε τον Κοπελούζο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αναδόμηση του κράτους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κίνδυνος απο τη νόσο του αιρκοντίσιον.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εξετάσεις για τον Αρσένη. Πρώτη δοκιμασία των αλλαγών του απο ΟΛΜΕ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ανάβει ο πόλεμος για την επετηρίδα.

    Η ΕΣΤΙΑ: Προκλητικώς υψηλαί αί δαπάναι των υπουργείων είς περίοδον λιτότητος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Η μεγάλη γκάφα με τα εισιτήρια. Εδιωξαν μόνοι τους τον κόσμο απ'το Στάδιο.

    ΝΙΚΗ: Συλλάβετε τον Γκιζίκη. Κύπρος: Ξέσπασμα απο Κυπριανού.

    [2] Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "στη συνολική προσέγγιση του Κυπριακού θα εμμείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά με τις γραπτές θέσεις που θα υποβάλει στο Μοντρέ. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΡΙΚ, Λευκωσία και Αθήνα συμφώνησαν οτι στις γραπτές θέσεις που θα καταθέσει ο πρόεδρος Κληρίδης θα πρέπει να τονίζεται οτι δεν είναι δυνατόν να συζητούνται μερικές μόνο πτυχές του Κυπριακού, χωρίς να είναι γνωστό τι θα γίνει με τις υπόλοιπες".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ,"Αθήναι και Λευκωσία συμφωνούν οτι είς τας γραπτάς θέσεις τας οποίας θα καταθέση ο Πρόεδρος Κληρίδης είς το Μοντραί, θα πρέπει να τονισθή με ιδιαιτέραν έμφασιν, οτι δεν είναι δυνατόν να συζητούνται μερικαί μόνον πτυχαί του Κυπριακού, χωρίς να είναι γνωστόν τι θα γίνη με τας υπολοίπους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "με τις γραπτές θέσεις που θα υποβάλη στο Μοντρέ η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εμμένη στην συνολική προσέγγισι του Κυπριακού. Θα εμμένη επίσης στην θέσι οτι το σύνολο της κυριαρχίας ανήκει στο υπο αναδόμησι κράτος, το οποίο την μεταβιβάζει στο σύνολό της στο διάδοχό του".

    Κατά την ΕΞΟΥΣΙΑ "σαφέστατα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και προς πολλούς αποδέκτες, εντός και εκτός Κύπρου, έστειλε ο Πρόεδρος Κληρίδης, αναφερόμενος στις επικείμενες συνομιλίες για το Κυπριακό, που θα διεξαχθούν στο Μοντρέ απο 11 έως 16 Αυγούστου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Με λέιζερ θα βρουν τους αγνοούμενους" προσθέτει οτι "εάν πράγματι, η συμφωνία Κληρίδη-Ντενκτάς για το θέμα των αγνοουμένων και το άνοιγμα τάφων, υλοποιηθεί τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους είναι έτοιμες να εισάγουν ειδικά μηχανήματα που λειτουργούν με υπερήχους και λέιζερ και μπορούν να εντοπίζουν ανθρώπινα οστά".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "νέες διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας -- βασικό θέμα εν εξελίξει απ'ευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς -- μετά τη χθεσινή αποκάλυψη απο διπλωματικές πηγές οτι και οι πέντε Αμερικανοί πολίτες, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στον κατάλογο, δολοφονήθηκαν απο την τουρκοκυπριακή τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ".

    [3] Αλβανικό

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "σε ρόλο 'μάνατζερ' για την ανασυγκρότηση της νέας Αλβανίας, η Αθήνα στέλνει αύριο κυβερνητικό κλιμάκιό της στα Τίρανα, υπο τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ με τίτλο "Η Αθήνα απαιτεί συνεργασία για την πάταξη της μαφίας" αναφέρει οτι "με δεδομένη την απόφαση ενίσχυσης της αλβανικής οικονομίας και βασικό αίτημα τη συνεργασία για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης αναχωρεί αύριο για τα Τίρανα εξαμελές κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "το... μισό υπουργικό συμβούλιο μεταβαίνει αύριο Τρίτη στη γειτονική Αλβανία, επιχειρώντας - σύμφωνα με διπλωματικές πηγές - ένα 'άνοιγμα' φιλίας και συνεργασίας προς την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Φάτος Νάνο. Στους στόχους της ελληνικής αντιπροσωπείας περιλαμβάνεται η 'απλόχερη βοήθεια' της χώρας μας προς την Αλβανία σε όλους τους τομείς, που αυτό θεωρείται αναγκαίο".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "την αφετηρία μιας νέας 'εποχής' στις ελληνοαλβανικές σχέσεις σηματοδοτεί η αυριανή επίσκεψη πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου στα Τίρανα για συνομιλίες με τη νέα αλβανική κυβέρνηση που θα καλύψουν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "οι δεσμεύσεις για μια... άρον άρον νομιμοποίηση των Αλβανών λαθρομεταναστών που μεταφέρει στις βαλίτσες του ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος επικεφαλής κλιμακίου 6 κυβερνητικών στελεχών που καταφθάνουν αύριο στα Τίρανα δεν φαίνονται αρκετές για να κάμψουν τις προτιμήσεις και της νέας αλβανικής κυβέρνησης προς την Ιταλία".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο "Τουρκικό... δίκαιο στο Αιγαίο" γράφουν οτι "στα μέτρα της Τουρκίας προσπαθεί να φέρει το Διεθνές Δίκαιο ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, τορπιλίζοντας έτσι την ουσία της συμφωνίας Σημίτη-Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη. Σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα "Ουάσιγκτον Πόστ" υποστηρίζει οτι "η θάλασσα του Αιγαίου αποτελεί μια πολύ ειδική περίπτωση. Ετσι το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "με δύο παράλληλες συνεντεύξεις τους στο αμερικανικό περιοδικό "Νιούζγουικ" οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας δείχνουν να αναζητούν κάποια κοινά στοιχεία προκειμένου να δοθεί συνέχεια και περιεχόμενο στην κοινή ανακοίνωση που οι δύο πλευρές υπέγραψαν στη Μαδρίτη".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 4 August 1997 - 13:45:34 UTC