Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-07-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/07/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Περιοδεία Κρανιδιώτη
  • [5] Δράση αλβανών ενόπλων
  • [6] Συνέντευξη Σαμαρά
  • [7] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [8] Αλβανία - ελληνική δύναμη
  • [9] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 21/07/1997 (ΑΠΕ)

    Η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, η 23η επέτειος του "Αττίλα" και οι δηλώσεις Ετσεβίτ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η δράση ένοπλων αλβανικών συμμοριών στη μεθόριο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στο έλεος των τραπεζών. Αυξάνουν όποτε θέλουν τις δόσεις για τα δάνεια.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χωρίς εξετάσεις σε τρία πανεπιστήμια. Ανοίγουν απο το Σεπτέμβριο οι πόρτες των ΑΕΙ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σφάζονται για 700 δις Ελευθεροτυπία - Νέα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τρώνε πάλι τα λεφτά του κοσμάκη. Η ανευθυνότητα των αρμοδίων και τα βρώμικα παιχνίδια βουλιάζουν το Χρηματιστήριο.

    ΕΘΝΟΣ: Εισαγγελέας καλεί Τροχανά. Ξαφνική τροπή στην υπόθεση SoE.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αυτοί αρματώνονται και εμείς... ξεντυνόμαστε. Ο Αττίλας προκαλεί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φόβος και τρόμος απο τις αλβανικές συμμορίες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέοι φόροι. Στόχος μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και τράπεζες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πολιτικό στοίχημα απο Σημίτη. Γιατί μετατρέπει τις δημοτικές σε ψήφο εμπιστοσύνης.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: 8 νομοσχέδια-επανάσταση στην Παιδεία. Ολο το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που εγκρίνει σήμερα ο πρωθυπουργός.

    Η ΕΣΤΙΑ: Πρόωρος πανικός δια τας δημοτικάς εκλογάς είς την κυβέρνησιν.

    ΤΑ ΝΕΑ: Νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Ο Θ. Πάγκαλος μιλάει στα Νέα.

    ΝΙΚΗ: Επιστροφή του Αττίλα. 'Παρέλαση' Ετσεβίτ στα κατεχόμενα.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    "Μεγάλη πολιτική εξέλιξη" χαρακτήρισε ο Θ. Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στα "ΝΕΑ", το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης, γιατί μ'αυτό, όπως υποστηρίζει, ανοίγει ο δρόμος για μια "απ'ευθείας συζήτηση με την Τουρκία για τα ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες". Χωρίς να χρειάζεται πλέον η μεσολάβηση τρίτης δύναμης. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει οτι για τη δήλωση προθέσεων της Τουρκίας, που τελικά υπεγράφη στη Μαδρίτη, η ελληνική πλευρά εργαζόταν πολλούς μήνες και προαναγγέλλει νέες συναντήσεις κορυφής μετά το καλοκαίρι με την τουρκική πλευρά. Ο κ. Πάγκαλος σημειώνει, ωστόσο, οτι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική προσέγγιση με την Τουρκία ή συζήτηση για τα θέματα συνεργασίας πριν λυθεί το ζήτημα της διεκδίκησης της Ιμίων απο την Αγκυρα, με προσφυγή της τουρκικής πλευράς στο Διεθνές Δικαστήριο. Ο κ. Πάγκαλος λέει χαρακτηριστικά οτι αν λυθεί το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας τότε όλα τα άλλα προβλήματα θα φανούν παιδαριώδη.

    [3] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "σε προκλητικές παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου και σε ρίψεις αλεξιπτωτιστών προέβησνα οι κατοχικές δυνάμεις με την ευκαιρία της 23ης επετείου της εισβολής τους στην Κύπρο. Τρία αεροσκάφη τύπου 'Τσέσνα' και τρία ελικόπτερα των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων υπερίπταντο της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στον κατεχόμενη τομέα της μοιρασμένης Λευκωσίας. Στους προκλητικούς εορτασμούς του κατοχικού καθεστώτος έκαναν την εμφάνισή τους και τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης των 'Γκρίζων Λύκων' με πανό που ανήρτησαν σε εμφανή σημεία της κατεχόμενης Λευκωσίας και πλησίον της 'Γραμμής Αντιπαράταξης' καθώς και με τη διανομή φυλλαδίων με εξτρεμιστικό περιεχόμενο".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "οι νέες προκλητικές κινήσεις Αγκυρας και ψευδοκράτους με την ευκαιρία της 23ης επετείου της εισβολής πραγματοποιούνται λίγες εβδομάδες πριν από τον προγραμματισμένη δεύτερο κύκλο συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς, τον Αύγουστο στο Μοντρέ. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, ωστόσο, αναμένει να ικανοποιηθούν οι θέσεις της στα θέματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και της αποκρατικοποίησης. Εγκυρη κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία, που επικαλείται το ΡΙΚ, ότι αναμένεται πως η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αποδειχθεί την εγκατάσταση μιας πολυεθνικής δύναμης με όρους εντολής από το Συμβούλιο Ασφάλειας και με δικαίωμα επέμβασης, αν κριθεί αναγκαίο με απόφαση του Συμβουλίου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ με τίτλο "Προκαλούν και απειλούν οι Τούρκοι" αναφέρεται στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της εισβολής και αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης σήμερα, Μπουλέντ Ετσεβίτ, οτι η ενσωμάτωση των κατεχομένων με την Τουρκία είναι αναπόφευκτη μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο. Ο Μπουλέντ Ετσεβίτ είπε ακόμη οτι η λεγόμενη 'τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου' θα ζει για πάντα ως ανεξάρτητο κράτος αλλά η εξωτερική πολιτική και η άμυνα θα ασκούνται απο την Τουρκία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει χαρακτηριστικά "μόνο εδάφη δεν κατέλαβε ο Ετσεβίτ".

    [4] Περιοδεία Κρανιδιώτη

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "ολοκληρώνοντας την πενθήμερη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης συναντήθηκε στο Αμμάν με τον πρωθυπουργό της Ιορδανίας κ. Μαζάλι και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ταράουνε καθώς και τον υφυπουργό Τουρισμού κ. Μπουλτάζι. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο κ. Κρανιδιώτης χαρακτήρισε την περιοδεία του ιδιαίτερα χρήσιμη για την προαγωγή της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στην περιοχή και πρόσθεσε οτι η χώρα μας έχει να παίξει σημαντικό ρόλο συμβάλλοντας στις διαδικασίες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην οικονομική της ανάπτυξη. Το πολύ υψηλό επίπεδο σχέσεων και οι παραδοσιακοί στενοί δεσμοί της Ελλάδας με την περιοχή αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων, πρόσθεσε ο κ. Κρανιδιώτης, τονίζοντας οτι η Ελλάδα πρέπει να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε δυο τομείς, τον πολιτιστικό και τον εμπορικό.

    [5] Δράση αλβανών ενόπλων

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "σπέρνουν τον τρόμο στη μεθόριο οι οπλισμένοι με 'καλάσνικοφ' και χειροβομβίδες Αλβανοί μαφιόζοι αφού δεν διστάζουν να χτυπούν ακόμα και με το φως της μέρας μέσα στο ελληνικό έδαφος όπως έγινε προχτές που απήγαγαν πέντε Ελληνες απο την ακριτική Διποταμιά Καστοριάς και τους οδήγησαν στην Αλβανία ζητώντας λύτρα. Η ελληνική κυβέρνηση όμως σκληραίνει τη στάση της προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά το φαινόμενο των απανωτών απαγωγών Ελλήνων στη μεθόριο απο Αλβανούς μαφιόζους και ζήτησε να μην πληρωθούν λύτρα για την απελευθέρωση των ομήρων ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι φόβος και τρόμος στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Τα ακριτικά χωριά ξαναζούν εποχές Μεσαίωνα τουρκοκρατίας και ληστοσυμμοριτών. 'Αυτόνομες' αλβανικές συμμορίες διεισδύουν στο ελληνικό έδαφος επιτίθενται εναντίον απροστάτευτων ανθρώπων στήνουν μπλόκα, λεηλατούν, απάγουν και σκοτώνουν. Είναι μάλιστα εκπληκτικό το γεγονός οτι παρά της αλβανικής μαφίας πυκνώνουν διαρκώς τα χτυπήματά τους και γίνονται ολοένα και πιο αδίσταχτες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "μέτρα που θα εμποδίζουν την εγκληματική δραστηριότητα των αλβανών αποφασίζει σήμερα η κυβέρνηση σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και με τη συμμετοχή των Πάγκαλου, Τσοχατζόπουλου, Ρωμαίου και Γ. Παπανδρέου".

    [6] Συνέντευξη Σαμαρά

    "Τα διαπλεκόμενα νέμονται αδιατάρακτα τα έξωθεν κοινοτικά κονδύλια και τα έσωθεν κρατικά συμβόλαια, ελέγχοντας τις πολιτικές εξελίξεις και τις πολιτικές σταδιοδρομίες". Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς, ξεσπά, μιλώντας στην ΑΘΗΝΑΪΚΗ, και εξαπολύει δριμύτατη επίθεση κατά των διαπλεκομένων, τα οποία χαρακτηρίζει: 'ισχυρή παρακυβερνητική ομάδα'. Επίσης αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ όσον αφορά τη Συμφωνία της Μαδρίτης κάνει λόγο για... "μουσική δωματίου, στο ρυθμό 'μην ενοχλείτε', την οποία παίζει η ΝΔ γιατί προφανώς κάποιοι ισχυροί έχουν ψιθυρίσει στο αφτί της την ανάγκη να συμπεριφέρεται έτσι".

    [7] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "την εμμονήν των εις την απόφασιν να μην επιτραπή είς τα Σκόπια να κάμουν χρήσιν του ονόματος Μακεδονία υπεγράμμισαν οι σύνεδροι του Παμμακεδονικού Συνεδρίου, το οποίον επραγματοποιηθη είς την Θεσσαλονικην. Μάλιστα, οι σύνεδροι απεδοκίμασαν τους εκπροσώπους τόσον του Συνασπισμού που ετάχθησαν υπέρ της αποδοχής μιας συνθέτου ονομασίας δια τα Σκόπια, όσον και του ΚΚΕ, δια τας θέσεις που κατά καιρούς έχει διατυπώσει επί του θέματος. Ιδιαιτέρως, οι σύνεδροι απο τας ΗΠΑ τον Καναδάν και την Αυστραλίαν ετόνισαν κατ'επανάληψιν οτι το θέμα του ονόματος είναι αδιαπραγμάτευτον. Προς τους συνέδρους ωμίλησεν ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ Φ. Πετσάλνικος, ο οποίος ετόνισεν οτι η Ελλάς επιθυμεί καλάς σχέσεις με όλους τους γειτονικούς λαούς, αλλά τέτοιαι σχέσεις δεν ήτο δυνατόν να αναπτυχθούν όσον τα Σκόπια επεχείρουν να παραχαράξουν την ιστορίαν και να σφετερισθούν σύμβολα συνυφασμένα με την εθνικήν μας ταυτότητα".

    [8] Αλβανία - ελληνική δύναμη

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι " σήμερα αρχίζει κανονικά και θα ολοκληρωθεί στις 8 Αυγούστου η αποχώρηση των ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων που συμμετέχουν στην Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη (FMP), που βρίσκεται στην Αλβανία από τον περασμένο Απρίλιο. Σήμερα ένα αρματαγωγό θα παραλάβει από τον Αυλώνα τα βαριά οχήματα του ελληνικού λόχου, που βρίσκεται εγκατεστημένος εκεί, ενώ τα ελαφρά οχήματα θα αναχωρήσουν, στις 24 Ιουλίου οδικώς για την Ελλάδα μέσω Κακαβιάς. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουν, είτε αεροπορικώς, είτε ακτοπλοϊκώς, από το Δυρράχιο οι ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονται εγκατεστημένες στα στρατόπεδα Ισμπερίς και Βακιάρ των Τιράνων, ενώ τελευταίος θα μείνει ο λόχος που βρίσκεται εγκατεστημένος στο Ελμπασάν, ο οποίος θα αναχωρήσει στις 8 Αυγούστου οδικώς μέσω της Κρυσταλλοπηγής.

    [9] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει στο σχόλιό του ότι "οι προκλήσεις Ετσεβίτ και του μισού υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο πρέπει να αποτελέσουν πικρό μάθημα για τους Ελληνες πολιτικούς και την Ελλάδα. Αποδεικνύεται ότι όσο επενδύουμε στις εξετάσεις υποτέλειας προς τον ξένο παράγοντα, τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά για τα εθνικά μας συμφέροντα.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 21 July 1997 - 14:24:44 UTC