Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-07-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/07/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [3] ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [4] ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] ΣΕΒ - Σύσκεψη για τα Βαλκάνια

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 11/07/1997 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι αντιδράσεις για το κοινό ανακοινωθέν, το Κυπριακό και οι πυρκαγιές ειναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στον αέρα οι εξετάσεις. Λάθος θέμα στα μαθηματικά".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Θερινή έφοδος απο την Εφορία. Στόχος τουριστικές περιοχές, γιατροί, συνεργεία".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: "Απειλούν αλλά; Τα πλήρη κείμενα των τριών σχεδίων της δήλωσης των "22".

    ΑΥΓΗ: "Τολμηρή απόφαση του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Βουλευτές 'τρωκτικά'. Κατασκευάζουν συνεδριάσεις της Βουλής για να εισπράττουν παχυλές υπερωρίες".

    ΕΘΝΟΣ: "Τρία δώρα απο την Εφορία για τα εισοδήματα του 1997".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πεθαίνοντας στη Μαδρίτη η Ελλάδα. Τριγμοί σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τι συμβαίνει κ. Καραμανλή;"

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Γύψος TV. Δικτατορία Σημίτη με πρόσχημα τα ριάλιτι σόου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Επιτέλους μια παραίτηση. Τα βροντάει το δεξί χέρι του Τζουμάκα για τις φωτιές".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Ραγδαίες εξελίξεις προαναγγέλλουν Πάγκαλος - Τζέμ".

    ΕΣΤΙΑ: "Συμπαιγνία πολιτικών δι' υποχωρήσεις της Ελλάδος έναντι της Τουρκίας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τα νέα μετέωρα βήματα. Προδιαγεγραμμένη αλλά και επισφαλής η ελληνοτουρκική προσέγγιση".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Σκληρή γλώσσα απο Πρωθυπουργό σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Και τώρα στο τραπέζι Χάγη και βέτο"

    ΝΙΚΗ: "Κεντρί" του ΕΡΣ στην TV".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Νατοϊκή θηλιά για τους λαούς της περιοχής".

    [2] ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "νέες σημαντικές πρωτοβουλίες στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων προανήγγειλαν ταυτόχρονα χθες με συνεντεύξεις Τύπου οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Θεόδωρος Πάγκαλος και Ισμαϊλ Τζεμ. Αθήνα και Αγκυρα αναμένεται να συνυπογράψουν στο επόμενο διάστημα 'κώδικα συμπεριφοράς', που θα ορίζει τρόπους επίλυσης των μεταξύ τους διαφορών, ενώ παράλληλα εξετάζεται η προσφυγή στη Χάγη για την έκδοση γνωμοδότησης για τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "ως κρίσιμος μήνας θεωρείται ο Σεπτέμβριος, οπότε αναμένεται να υπάρξει απευθείας συνάντηση των Εμπειρογνωμόνων εάν η απάντηση της τουρκικής πλευράς, που εντός των ημερών θα επιδοθεί στην προεδρία του Λουξεμβούργου, παράσχει μια τέτοια δυνατότητα. Τον Σεπτέμβριο, επίσης, αναμένεται να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδομήσεων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, εάν η στρατιωτική συμπεριφορά των δυο χωρών στο μεσοδιάστημα αυτό δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις διαλόγου. Εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλώς, τότε η νέα συνάντηση κορυφής Ελλάδος και Τουρκίας θα γίνει τον προσεχή Νοέμβριο".

    TA NΕΑ προσθέτουν ότι "την προσφυγή της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα των Ιμίων αναμένει στο προσεχές διάστημα η ελληνική κυβέρνηση, η οποία - σε μια τέτοια περίπτωση - θα άρει το βέτο της για την Κοινοτική χρηματοδότηση της Αγκυρας. Το θέμα άφησε ανοικτό και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, λέγοντας ότι "υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα για συγκεκριμένες εξελίξεις εντός των ερχόμενων ημερών". Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπενθύμισε ότι από τους τρεις όρους που η Ελλάδα έχει βάλει για να άρει το βέτο, ο τρίτος - να προσφύγει η Αγκυρα στη Χάγη και τα Ιμια ή να αποσύρει τις διεκδικήσεις της - δεν έχει ικανοποιηθεί".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπογραμμίζει ότι "Ο Θ. Πάγκαλος, στη χθεσινή κατευναστική - καθησυχαστική συνέντευξή του, άφησε απολύτως ανοιχτή την οδό της εξακολούθησης των ήδη υφισταμένων διαπραγματεύσεων, επιμένοντας ότι με την πρόσφατη συμφωνία, όλα τα προβλήματα παραμένουν, αλλά αποκαταστάθηκε η δυνατότητα σχέσεων των δύο χωρών, που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "Ο εύκολος τρόπος με τον οποίο πέτυχαν την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος της Μαδρίτης και η 'διάγνωση' ότι οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας δείχνουν έντονη προθυμία για συνεννόηση και συνεργασία, άνοιξε την όρεξη των Αμερικανών, οι οποίοι προετοιμάζονται για νέο κύκλο επαφών, που μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες πιο προχωρημένες και πιοαναλυτικές συμφωνίες. Ηδη, έχει 'κλειστεί' από την ισπανική πρωτεύουσα νέο ραντεβού του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Τούρκο πρόεδρο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στην Αθήνα, στη διάρκεια της συνόδου των βαλκανικών χωρών, το φθινόπωρο που θα γίνει στη Βουλιαγμένη, ενώ αναμένονται και άλλες επαφές, πάντα υπό την εποπτεία των Αμερικανών, στην έδρα των Ην. Εθνών ή και αλλού".

    Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "Σε έναν εφ' όλης της ύλης, 'σημαδεμένο' από τις ΗΠΑ, διάλογο με την Αγκυρα προχωρά η κυβέρνηση, συνομολογώντας στην πλήρη εφαρμογή, και επίσημα, της αμερικανοΝΑΤΟικής επικυριαρχίας στο Αιγαίο".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ "Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται κινήσεις για τη δημιουργία διακομματικού 'μετώπου' κατά της συμφωνίας της Μαδρίτης. Οπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, βουλευτές από τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκονται σε ανοικτές συζητήσεις για τη σύνταξη και υπογραφή κειμένου, με το οποίο θα καταγγέλλεται η κυβέρνηση για την ελληνοτουρκική συμφωνία, καθώς και όσοι την επικροτούν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι βουλευτές, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να υπογράψουν το κείμενο, προέρχονται από την ομάδα εκείνων που καταψήφισαν στη Βουλή την επικύρωση της Συμφωνίας του Σένγκεν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ χαρακτηρίζει "απαράδεκτη την εικόνα της Ν.Δ. στα εθνικά θέματα".

    Κατά την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "Θυελλώδης αναμένεται να είναι η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (παρότι συνεδριάζει για την 'κοινωνία της πληροφορίας'), αφού ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα κληθεί να εξηγήσει τα όσα διημείφθησαν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, στη Μαδρίτη, με τις Διαπραγματεύσεις Κορυφής (σε πολιτικό επίπεδο) Ελλάδας-Τουρκίας, που είχαν ως κατάληξή τους, το γνωστό κείμενο συμφωνίας για το Αιγαίο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει "τους ασκούς του Αιόλου για μεγάλη πολιτική αναταραχή άνοιξε η συνθηκολόγησης του Πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, με τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Σουλ. Ντεμιρέλ, καθώς, παρερχομένων των ημερών, όλο και περισσότεροι βουλευτές, τόσον του ΠΑΣΟΚ, όσον και της Ν.Δ. διαπιστώνουν ότι, ουσιαστικώς, πρόκειται περί αποδοχής των σχεδίων διχοτομήσεως του Αιγαίου και εν ταυτω περί απεμπολήσεως του δικαιώματος επεκτάσεως των χωρικών υδάτων μας στα 12 μίλια".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "Ο πρωθυπουργός θα καταστήσει, σύμφωνα με πληροφορίες σαφές πως δεν πρόκειται για νέο "Νταβός" και θα θέσει το ζήτημα της ελληνοτουρκικής συμφωνίας στις πραγματικές του διαστάσεις, επικρίνοντας την καταστροφολογία που αναπτύχθηκε γύρω από τη σημαντική αυτή εξέλιξη, η οποία σηματοδοτεί μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται ότι "Η προσπάθεια δημιουργίας εσωκομματικού προβλήματος εις το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, με αφορμήν την ηπίαν κριτικήν που ήσκησεν ο αρχηγός του κ. Κ. Καραμανλής εις την Συμφωνίαν Σημίτη-Ντεμιρέλ, απετέλεσε την αφορμήν δι' αποκάλυψιν, η οποία εκθέτει την ηγεσίαν του πολιτικού κόσμου. Ως προκύπτει, απεκρύπτετο επί τόσα έτη από τον λαόν ότι είχον ήδη συμφωνηθή, από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, εις ανύποπτον χρόνον, τα όσα εδεσμεύθη εις Μαδρίτην να εφαρμόση ο σημερινός πρωθυπουργός".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "Λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά τη συνθηκολόγηση της Μαδρίτης και τη συνυπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος Σημίτη-Ντεμιρέλ κατ' εντολήν της Ουάσιγκτον, η Αγκυρα φρόντισε χθες να καταστήσει σαφές σε όλα τα επίπεδα ότι οι θέσεις της ήταν εκείνες που επικράτησαν στην ισπανική πρωτεύουσα, παρά τους πανηγυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης περί δήθεν υποχωρήσεων της τουρκικής πλευράς. Τρία ζεύγη τουρκικών F-16 και ένα ζεύγος FANTOM εισήλθαν στο FIR Αθηνών και παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο πάνω από τη Χίο και τη Λέσβο, πραγματοποιώντας τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια προκλητική στάση επέδειξε η τουρκική πλευρά, παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο, και την ημέρα των... πανηγυρισμών στη Μαδρίτη για την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος".

    [3] ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "Τα Ηνωμένα Εθνη παρουσίασαν χθες έγγραφο με συγκεκριμένες εισηγήσεις για την επίλυση του Κυπριακού στον Κύπριο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ρ. Νενκτάς. Το έγγραφο που επέδωσε στους δύο ηγέτες ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Ντιέγκο Κόρντοβεζ αποτελείται από 23 παραγράφους και είναι πανομοιότυπο με τη δέσμη ιδεών του Μπούτρος Γκάλι σε ότι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της κυριαρχίας, ενώ θίγει και άλλες πτυχές του προβλήματος".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "Σε διαδικαστικά θέματα περιορίστηκε η προχθεσινή πρώτη κοινή συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς με τον εκπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Ντιέγκο Κόρντοβεζ. Στην Αθήνα, πάντως, ο Γ. Κρανιδιώτης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για 'λύση με μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με ενότητα κράτους και ενιαία κυριαρχία'. Λύση, που χαρακτήρισε 'μεγάλης σημασίας λόγω της προοπτικής ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε'. Τόνισε επίσης ότι 'η Ε.Ε. πρέπει να συντονίσει καλύτερα τις θέσεις της για αυτόν τον σκοπό'."

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "χθες στην κατεχόμενη Λευκωσία χιλιάδες Τουρκοκύπριοι συγκεντρώθηκαν σε στάδιο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συγκεντρωθέντες, διαμηνύουν στους κ. Κληρίδη και Ντενκτάς ότι 'το να περάσουν στην ιστορία ως οι δύο άνθρωποι που έφεραν την ειρήνη στην Κύπρο είναι πολύ πιο ανθρώπινη, ορθή και δίκαιη προσέγγιση από το να περάσουν ως ο νικητής στην κατεστραμμένη Κύπρο'."

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "Την έναρξη του ενταξιακού διαλόγου με την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, την Κύπρο, τη Σλοβενία και την Εσθονία, συμφώνησε χθες, κατ' αρχήν να υποδείξει η Επιτροπή της Ε.Ε. σύμφωνα με επιβεβαιωμένη πληροφορία. Οριστική απόφαση για το θέμα θα ληφθεί την προσεχή Τρίτη στο Στρασβούργο, μια μέρα πριν το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. δημοσιοποιήσει τις προτάσεις του προς τις κυβερνήσεις των μελών της "Ενωσης", περί του ποια από τα 10 υποψήφια κράτη της περιοχής της Ανατολικής Ευρώπης θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στον ενταξιακό διάλογο. Οπως δήλωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, χθες στην Αθήνα, στην AGENDA "θα υπάρχει ιδιαίτερο κεφάλαιο για την Κύπρο, η οποία είναι γνωστό, έχει ήδη θετική γνωμοδότηση".

    [4] ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ όπως και άλλες εφημερίδες αναδημοσιεύουν το άρθρο του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο αγγλόφωνο περιοδικό HERMES-Today που εκδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στο άρθρο του ο πρωθυπουργός τονίζει μεταξύ άλλων ότι " Στο κατώφλι του 2000, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σ'ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, μπροστά σε νέες, μεγάλες προκλήσεις. Στα λίγα χρόνια που απομένουν κρίνεται η πορεία της Ελλάδας, η ευρωπαϊκή της στρατηγική, η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα και να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις δεκαετιών. Γι αυτό χρειάζεται να προχωρήσει με αποφασιστικότητα, η εκσυγχρονιστική τομή στη χώρα.

    Πρέπει να πολεμήσουμε με τα κατάλληλα όπλα, να εγκαταλείψουμε ξεπερασμένους τρόπους σκέψης να χαράξουμε νέες στρατηγικές, αυτές που απαιτούν τα δεδομένα της νέας εποχής. Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και την ανοδική εξέλιξη της χώρας, αλλαγές που θα αντιμετωπίσουν τις δυσλειτουργίες του συστήματος.

    Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τόλμησε ήδη να συγκρουσθεί με όψεις ακόμα και της δικής της παράδοσης και κουλτούρας, ξεπερνώντας τον φόβο του πολιτικού κόστους χωρίς να υποκύψει στις σειρήνες των εύκολων και άκαιρων παροχών και των πελατειακών εξυπηρετήσεων".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 11/07/1997 (ΑΠΕ)

    Η σύσκεψη στον ΣΕΒ για τα Βαλκάνια, η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και η πορεία του πληθωρισμού είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ανησυχητικά μηνύματα από το ισοζύγιο - Αυξήθηκε 35,2% φθάνοντας στα 1,6 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Τρέχουσες συναλλαγές: Αύξηση του ελλείμματος κατά 35%".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εξετάζονται τώρα πρόσθετα μέτρα - Κρίσιμη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Επενδύσεις στα Βαλκάνια με κυβερνητική κάλυψη - Σύσκεψη 49 επιχειρηματιών με 3 υπουργούς στον ΣΕΒ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ο πληθωρισμός πιέζει για πακέτο διορθρωτικών μέτρων - Σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό".

    [6] ΣΕΒ - Σύσκεψη για τα Βαλκάνια

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "τη δημιουργία εκτελεστικού οργάνου με αντικείμενο τη συλλογή και τη διοχέτευση της απαραίτητης πληροφόρησης στους Ελληνες επιχειρηματίες προκειμένου να προωθήσουν τη δραστηριότητα τους στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, απεφασίσθη χθες σε διευρυμένη επιχειρηματική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών και στην οποία παρέστησαν ο υπ. Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος, η υπ. Ανάπτυξης κ. Β. Παπανδρέου και ο υφυπ. Εθνικής Οικονομίας κ. Αλ. Μπαλτάς".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Friday, 11 July 1997 - 15:01:02 UTC