Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 26 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-07-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/07/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Πετρελαιαγωγός
  • [5] Σύνοδος ΝΑΤΟ
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Εμπόριο - Ιντερνετ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 09/07/1997 (ΑΠΕ)

    Το κοινό ανακοινωθέν Σημίτη-Ντεμιρέλ, οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ και οι πυρκαγιές είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι κρύβει η συμφωνία. Ξέχασαν την Κύπρο και τα 12 μίλια.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Παγίδα για την Ελλάδα. Σκοτεινή και προκάτ η συμφωνία Σημίτη-Ντεμιρέλ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σύν-Πλήν χάσαμε... Ελληνοτουρκικός διάλογος στο φτερό.

    Η ΑΥΓΗ: Στροφή εξομάλυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μπάτσοι προστάτες. Εκρυβαν στην Ασφάλεια μεγαλέμπορο ναρκωτικών.

    ΕΘΝΟΣ: Νέο εποχή στο Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η προεδρία της δημοκρατίας με ανακοίνωσή της στέλνει στην... αντιβίωσι τα άρρωστα σενάρια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βιομηχανία στρατηγών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μοίρασαν το Αιγαίο. Τι κρύβεται πίσω απο τη συμφωνία Ντεμιρέλ-Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σύμφωνο πυρόσβεσης. Ελλάς-Τουρκία ΗΠΑ (Ν) και ελάλησαν.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ιστορική συμφωνία χθες στη Μαδρίτη.

    Η ΕΣΤΙΑ: "Λεόντειον" συμφωνίαν είς βάρος της χώρας μας απεδέχθη ο Κων. Σημίτης.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αμερικανική γέφυρα στο Αιγαίο. Ουσιαστική επαφή Σημίτη- Ντεμιρέλ. Συμφωνία αρχών υπο την "αιγίδα" των ΗΠΑ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ειρήνη επί... χάρτου στο Αιγαίο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ηρεμα νερά στο Αιγαίο έβγαλε η Μαδρίτη.

    ΝΙΚΗ: Νέα τάξη στο Αιγαίο. Σύμφωνο Σημίτη-Ντεμιρέλ με... ρήτρα ΗΠΑ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέα πλοκάμια απλώνει το ΝΑΤΟ.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "μήνυμα ύφεσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις απηύθυναν χθες οι κ.κ. Σημίτης και Ντεμιρέλ απο τη Μαδρίτη εκδίδοντας κοινό ανακοινωθέν που ορίζει το πλαίσιο αρχών εντός του οποίου θα πρέπει πλέον να κινούνται οι διμερείς σχέσεις. Η εξέλιξη αυτή, που σχεδιάζεται απο καιρό με ενεργό ανάμιξη του αμερικανικού παράγοντα, είχε χθες αίσια κατάληξη παρά την εκκρεμότητα που υφίσταται στην κεντρική πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Το κείμενο, που υιοθετήθηκε απο κοινού, ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό πάγιες ελληνικές θέσεις και χωρίς να λύνει εκκρεμή προβλήματα των διμερών σχέσεων συμβάλλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "αλλάζει ριζικά το σκηνικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν χθες στη Μαδρίτη οι κ.κ. Σημίτης και Ντεμιρέλ. Με την καθοριστική συμβολή των ΗΠΑ, η Τουρκία υπογράφοντας το σύμφωνο μη επίθεσης, απέσυρε την "απειλή πολέμου" κατά της Ελλάδας. Η Αθήνα έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη απο την εξέλιξη καθώς αναβαθμίζεται ο ρόλος της στα Βαλκάνια και ανοίγει ο δρόμος για λύση και στην Κύπρο". Σε άλλο δημοσίευμά του αναφέρει οτι "αμερικανικό αεροπλανοφόρο, συνοδευόμενο απο δέκα άλλα μικρότερα πλοία επιφανείας, καταφθάνει στην Ανατολική Μεσόγειο σε ρόλο επιδιαιτητή στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή. Στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ με την κατάργηση των ορίων ευθύνης όλων των στρατηγείων και εν όψει των νέων προσπαθειών που καταβάλλονται για την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο για την αποκλιμάκωση της έντασης, η Συμμαχία αποφάσισε να εγκαταστήσει στη Νότιο Ευρώπη δύο Ομάδες Κρούσης Αεροπλανοφόρων (CBG)".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ χαρακτηρίζει το ανακοινωθέν "ιστορική συμφωνία για την ειρήνη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "με μια 'ευτυχή ισοπαλία' αμερικανικής προέλευσης, η Αθήνα και η Αγκυρα κατέληξαν χθες στη Μαδρίτη σε μια συμφωνία 'πυρόσβεσης' των διαφορών τους στο Αιγαίο, ώστε να διευκολυνθούν οι κρίσιμες συνομιλίες για το Κυπριακό, που αρχίζουν σήμερα στη Νέα Υόρκη με ταχείες διαδικασίες. Η συμφωνία Σημίτη-Ντεμιρέλ ικανοποιεί τις βασικές θέσεις της Αθήνας για ειρήνη χωρίς απειλές, αλλά και την απαίτηση της Αγκυρας να συμπεριληφθούν ως 'διαφορές' όλα τα 'συμφέροντά της' στο Αιγαίο".

    ΤΑ ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο επισημαίνουν οτι "ασφαλώς θετικό μπορεί να χαρακτηρισθεί για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων το βήμα που έγινε χθες στη Μαδρίτη. Και ευλόγως γεννά την προσδοκία αποκλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά υπο δύο προϋποθέσεις: πρώτον, οτι θα αποσαφηνισθούν - και έχει μεγάλη σημασία - εκείνα τα σημεία της ανακοίνωσης που η αόριστη διατύπωσή τους αφήνει στην Τουρκία περιθώρια ερμηνείας κατά το δοκούν. Δεύτερον, οτι οι δεσμεύσεις που η Τουρκία αναλαμβάνει δεν συνιστούν θεωρητική - άνευ αντικρύσματος διακήρυξη".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "επί της ουσίας η χθεσινή συμφωνία που δεν αντιμετωπίζει τις υπάρχουσες διμερείς διαφορές αποτελεί ένα 'διπλωματικό χαρτί' και για τις δύο πλευρές στην εικόνα τους προς τα έξω και ίσως την αρχή μιας σειράς συναντήσεων κορυφής για διμερή πολιτικό διάλογο".

    Στο άρθρο της η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "η κοινή δήλωση Σημίτη-Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη αποτελεί μια βαρυσήμαντη εξέλιξη στο ελληνοτουρκικό μέτωπο. Υπο ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε μια σταθερή μείωση της έντασης στην περιοχή και το σημαντικότερο, να δημιουργήσει ένα διαφορετικό κλίμα στις σχέσεις Αθήνας-Αγκυρας. Είναι προφανές οτι η τουρκική ηγεσία δεν μπορεί να αλλάξει 'πρόσωπο' εν μια νυκτί. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, για να καρποφορήσει η όποια διπλωματική προσπάθεια είναι η Αγκυρα να αποδείξει εμπράκτως οτι μπορεί να κινηθεί αυστηρά στο πλαίσιο που ορίζουν οι υφιστάμενες συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο. Οψόμεθα".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ επετεύχθη "συμφωνία ύφεσης Ελλάδας-Τουρκίας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ως επιστέγασμα των έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων επί ένα μήνα στο τρίγωνο Αθήνα-Ουάσιγκτον-Αγκυρα. Απο τις δημόσιες ανακοινώσεις δεν προκύπτει παραίτηση απο τα ζητήματα αιχμής που τροφοδοτούν την ένταση (ελληνικό δικαίωμα επέκτασης χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, τουρκική απειλή casus belli, επιχειρησιακός έλεγχος εναέριου χώρου του Αιγαίου, έρευνα υδρογονανθράκων και συνεκμετάλλευση του αρχιπελάγους) αλλά οι βασικές αρχές αμοιβαίας συμπεριφοράς προσδοκάται πως θα συμβάλουν σε περίοδο σταθερότητας υπο την αίρεση απρόβλεπτων εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων στις δύο χώρες και κυρίως στην Τουρκία".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ χαρακτηρίζει "παγίδα για την Ελλάδα τη χθεσινή συμφωνία στην οποία κατέληξαν με εντολή των ΗΠΑ οι κ.κ. Σημίτης και Ντεμιρέλ. Προηγήθηκε μακρά περίοδος μυστικής διπλωματίας -ερήμην του λαού και των πολιτικών κομμάτων- που κατέληξε στο νέο, τρίτο Νταβός με τις σκοτεινές αποφάσεις χθες στη Μαδρίτη".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει οτι "κάτω απο πρωτοφανείς συνθήκες μυστικής διπλωματίας η Ελλάδα -με αμερικανική επιδιαιτησία- αποφάσισε και προχώρησε σε πολιτικό διάλογο εφ'όλης της ύλης με την Τουρκία και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Τα όσα συμβαίνουν απο προχθές το βράδυ στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, σίγουρα θα αποτελέσουν τον προάγγελο σημαντικών πολιτικών εξελίξεων, αφού πρόκειται για ένα αιφνιδιαστικό 'ηλεκτροσόκ' που ανατρέπει όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι "μετά απο αμερικανική πρωτοβουλία οι δύο ηγέτες όχι μόνο συναντήθηκαν στη Μαδρίτη, αλλά συμφώνησαν στην υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος για τον καθορισμό ορισμένων αρχών που θα διέπουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Σημίτη και Ντεμιρέλ θα ήτο δυνατόν να χαρακτηρισθή "λεόντειος" δεδομένου οτι έναντι της αποδοχής υπο των Τούρκων του αυτονόητου σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου που αποτελεί πάγιον ελληνικόν αίτημα, η χώρα μας δεσμεύεται με την αναγνώρισιν των 'ζωτικών συμφερόντων' της Τουρκίας είς το Αιγαίον, τα οποία έχουν προβληθή δια των διεκδικήσεών της".

    Στο σχόλιό του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει οτι "με τη συμφωνία φαίνεται οτι εξασφαλίζουμε το λεγόμενο μη πόλεμο. Για να αποφύγουμε το χειρότερο και να επανέλθουμε στο προ Σημίτη στάτους κβό προβαίνουμε με ουσιαστικές παραχωρήσεις. Δεχόμαστε την αμερικανική επικυριαρχία γνωρίζοντας οτι λειτουργεί παραδοσιακά υπέρ της Τουρκίας. Ουσιαστικά χθες περιορίσαμε το ευρωπαϊκό πλεονέκτημα που αποκτήσαμε το 1981 έναντι της Τουρκίας. Νομιμοποιούμε πλήρως το αντιδημοκρατικό και επεκτατικό καθεστώς της Αγκυρας. Ανοίγουμε το δρόμο στη συνεκμετάλλευση και την ουσιαστική μοιρασιά του Αιγαίου. Παραιτούμαστε ξανά απο την επέκταση των χωρικών μας υδάτων, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Αυτή που προβληματίζει περισσότερο απο το αρνητικό για τα εθνικά συμφέροντα άθροισμα είναι η μέθοδος που ακολουθείται".

    "Σε απλά ελληνικά, κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, ο κ. Σημίτης δεσμεύθηκε να... ξεχάση την επέκτασι των χωρικών μας υδάτων και η Τουρκία να αποσύρη το casus belli. Εθνική υποχώρησι δηλαδή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "όταν έφτασε η κυρία Ολμπράιτ στη Μαδρίτη τη Δευτέρα το βράδυ, είχε κατά νου να επιβάλει στον Ελληνα πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη και στον Τούρκο πρόεδρο κ. Ντεμιρέλ να συναντηθούν, να καθίσουν σε ένα κοινό τραπέζι και να συζητήσουν. Εύκολη άσκηση. Η ελληνική πλευρά αιφνιδιάστηκε και αναγκάστηκε, φυσικά, να πειθαρχήσει ακαριαία. Η τουρκική πλευρά δεν πρέπει να αιφνιδιάστηκε. Αντίθετα, ο κ. Ντεμιρέλ πρέπει όχι μόνο να είχε προϊδεασθεί αλλά και να είχε πάρει το 'πράσινο φως' απο τους Τούρκους στρατηγούς, τόσο για τη συνάντηση όσο και για το πλαίσιο της συμφωνίας.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει οτι "οι αμερικανοί οπισθογράφησαν την επιταγή της συγκυριαρχίας του Αιγαίου απο την Ελλάδα και την Τουρκία καθοδηγώντας και επιβάλλοντας τη διαδικασία προσέγγισης των δύο πλευρών και την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "οι επαφές του προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με τους κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς αποτελούν το 'κλειδί' της επιτυχίας ή της αποτυχίας των απευθείας συνομιλιών που αρχίζουν σήμερα στο θέρετρο Τράουτμπερκ δύο ώρες βορείως της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με πληροφορίες απο τη Νέα Υόρκη, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ζήτησε να συναντηθεί χθες με τους δύο ηγέτες και τον υπουργό εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, με στόχο να στείλει κάποια μηνύματα προς τις δύο πλευρές, τα οποία επιθυμούσε να έχουν υπόψη κατά τις συνομιλίες τους, που θα κρατήσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ουσιαστικά ο απεσταλμένος του προέδρου Κλίντον έστειλε σαφή μηνύματα προς τον πρόεδρο Κληρίδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντενκτάς όσον αφορά τις πραγματικές προθέσεις της Ουάσιγκτον. Στόχος της τουρκικής πλευράς - όπως αποκαλύπτουν διπλωματικές πηγές- είναι να επιτύχει είτε αναγνώριση του ψευδοκράτους ή έστω την ύπαρξή του σε πρώτο στάδιο σαν μια ξεχωριστή οντότητα στον κυπριακό χώρο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "μέσα σε βαρύ κλίμα το οποίο προκαλεί η νέα έξαρση αδιαλλαξίας του Ραούφ Ντενκτάς (χθες χαρακτήρισε ως 'ανοησίες' την όλη διαδικασία), ξεκινά σήμερα στο Τράουτμπερκ της Νέας Υόρκης ο πρώτος γύρος απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό υπο την αιγίδα του ΟΗΕ". Σε άλλο δημοσίευμά της έχει τίτλο "Οι ΗΠΑ 'τραβούν το αυτί' του Ντενκτάς".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει οτι "κατά τις εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών η επάνοδος στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας του πρωθυπουργού της εισβολής του 1974 στην Κύπρο κ. Μπουλέντ Ετσεβιτ και η αποφασιστική παρέμβασή του ως προς τη διαμόρφωση της πολιτικής της κυβερνήσεως του κ Μεσούτ Γιλμάζ στο Κυπριακό, έχουν σαφώς ενισχύσει την αδιαλλαξία του κ. Ρ. Ντενκτάς".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει οτι "παρά τις πενιχρές ελπίδες για επίτευξη, σε πρώτη φάση τουλάχιστον ουσιαστικής προόδου στο Κυπριακό η σημερινή έναρξη των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας περιόδου για την Κύπρο. Σίγουρο είναι οτι η περίοδος αυτή θα είναι μακρά και η τελική της έκβαση αβέβαιη. Οι ενδείξεις που υπάρχουν γύρω απο τη στάση που θα κρατήσει η τουρκική πλευρά στη διαπραγμάτευση δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας περισσότερο μάλιστα μεστά την αλλαγή κυβέρνησης στη γειτονική χώρα και την ανάληψη καθηκόντων αντιπροέδρου απο τον 'πρωθυπουργό της εισβολής' στην Κύπρο Μπ. Ετσεβίτ". Σε άλλο δημοσίευμά της προσθέτει οτι "η Αγκυρα σε μια προσπάθειά της να εκβιάσει τις σημερινές συνομιλίες στη Νέα Υόρκη φρόντισε να αναγγείλει δια μέσου του τουρκικού τύπου την πρόθεσή της για δημιουργία ναυτικών και αεροπορικών βάσεων στα κατεχόμενα".

    [4] Πετρελαιαγωγός

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "ένα απο τα θέματα των συνομιλιών μεταξύ Γιουγκοσλάβων επιχειρηματιών και επιχειρηματιών απο την ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού της Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, στο Βελιγράδι ήταν το ενδιαφέρον των γιουγκοσλαβικών επιχειρήσεων να λάβουν μέρος στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού απο τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Σερβία, μέσω ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με το σχέδιο, το μήκος του θα είναι 719 χιλιόμετρα και για την κατασκευή του θα χρειαστούν περίπου πέντε χρόνια".

    [5] Σύνοδος ΝΑΤΟ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "το ΝΑΤΟ απεδέχθη τελικώς χθες ύστερα απο πολύωρες διαβουλεύσεις και αφού απειλήθηκαν με διακοπή οι εργασίες της συνόδου κορυφής της Μαδρίτης, την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για άμεση ένταξη της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας. Οι εντάσεις που είχαν εκφράσει ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζ. Σιράκ ήρθησαν καθώς το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κατονομάζει τη Σλοβενία, τη Ρουμανία και τις χώρες της Βαλτικής ως πιθανές υποψηφίους, η ένταξη των οποίων θα εξετασθεί στο αόριστο μέλλον. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην παρέμβασή του επισήμανε την ανάγκη 'ισόρροπης' διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και προς τα Βαλκάνια και αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην περίπτωση της Βουλγαρίας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "αποφάσισαν χτες τη διεύρυνση της λυκοσυμμαχίας προς την Ανατολική Ευρώπη. Οι 'έντονες' ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις έληξαν με απλή καταγραφή του 'μπλόκ' της Γερμανίας και επικράτηση της πρότασης των ΗΠΑ, για ένταξη της Ουγγαρίας, Πολωνίας και Τσεχίας".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 09/07/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: η συμφωνία για το εμπόριο μέσω Ιντερνετ, τα μέτρα για την μείωση του πληθωρισμού, η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και οι πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Σημαντική άνοδος στις πληρωμές του Π.Δ.Ε - Ανήλθαν στα 528,2 δισ. δρχ. στο πρώτο εξάμηνο '97".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πράσινο φως για το εμπόριο του μέλλοντος - Κανένας περιορισμός ή εμπόδιο στις πωλήσεις μέσω Internet".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "'Παγώνουν' τα τιμολόγια ΔΕΚΟ - 3ετες σχέδιο για τη μείωση του πληθωρισμού".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αίρονται οι περιορισμοί στην αγορά συναλλάγματος - Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις για πλήρη απελευθέρωση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Οι γεωργικές δαπάνες θυσία στο βωμό του Μάαστριχτ με την - εν όψει της διεύρυνσης της ΕΕ - αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής".

    [7] Εμπόριο - Ιντερνετ

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι "σε μια ιστορική συμφωνία σχετικά με το εμπόριο στο Internet, η οποία εκτιμάται ότι θα θέσει τις βάσεις για το εμπόριο του μέλλοντος μέσω του δυναμικά αναπτυσσόμενου διεθνούς δικτύου πληροφορικής, κατέληξαν οι εκπρόσωποι από 40 χώρες όλου του κόσμου, στο πλαίσιο της διάσκεψης της Βόννης που ολοκληρώθηκε χθες".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 9 July 1997 - 14:50:42 UTC