Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-06-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/06/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Κοινωνικός Διάλογος
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΠΓΔΜ
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Νέος κώδικας ποινών

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 24/06/1997 (ΑΠΕ)

    Η οικονομική πολιτική, οι φορολογικές ρυθμίσεις, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι γενικές εξετάσεις που αρχίζουν αύριο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ε(υ)φορία. Για πρώτη φορά παίρνονται ευνοϊκά μέτρα απο το υπ. Οικονομικών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι βαθμοί της επιτυχίας σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Στήνουν νέο ειδικό δικαστήριο για τον Ανδρέα.

    Η ΑΥΓΗ: Ολυμπιακή Εδάφους. Κυβέρνηση, εταιρία και συνδικαλιστές πριονίζουν τα φτερά της.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στη φάκα Μιμή, Μίρκος και Λιβάνης. Τους καλεί ο εισαγγελέας για τις μίζες.

    ΕΘΝΟΣ: Κόψτε φόρους. Ο Γιάννης Σπράος μιλάει στο "Εθνος".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κέρδισε το όνομα και θέτει θέμα "μακεδονικής μειονότητας" ο Γκλιγκόροφ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τώρα την εκλιπαρούν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το νέο ποινολόγιο της εφορίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γενικές: πώς θα μπουν οι βαθμοί.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Καστανίδης: θα φέρω τα πάνω-κάτω στην Ολυμπιακή απο το φθινόπωρο.

    Η ΕΣΤΙΑ: Ποιοί οι λόγοι δια την πτώσιν των τιμών εις το Χρηματιστήριον.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Χαρίζει χρέη το δημόσιο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Φοροποινές ηπιότερες και αποτελεσματικότερες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πιο μικρές ποινές για φοροδιαφυγή.

    ΝΙΚΗ: Οι νέες ποινές της εφορίας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εμφραγμα στην υγεία.

    [2] Οικονομική πολιτική

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "συναίνεση και πολιτική βούληση απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής. Αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής και συνεργάτης του Κ. Σημίτη κ. Γ. Σπράος και προτείνει να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι για να πέσει ο πληθωρισμός, ενώ επιμένει στην πρόταση για έκτακτη εισφορά 10% στα κέρδη των επιχειρήσεων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεσπίζεται Κώδικας Διοικητικών Ποινικών Κυρώσεων που αφορά όλες τις φορολογίες εκτός απο την τελωνειακή επεσήμανε ο κ. Δρυς παρουσιάζονται χθες στο νέο ποινολόγιο. Ο Κώδικας αυτός περιλαμβάνουν τους φόρους, τα πρόστιμα, τις διοικητικές κυρώσεις και τις ποινικές κυρώσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ με τίτλο "Δόλωμα για φοροφυγάδες" αναφέρει οτι "το επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών είναι οτι με μειωμένες ποινές αλλά και με κάποιας μορφής μειωμένες ρυθμίσεις το Δημόσιο μπορεί να μην εισπράττει συνολικά ποσά που του οφείλονται αλλά σίγουρα ένα σημαντικό μέρος τους".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "υπο την πίεση του αδιεξόδου που διαμόρφωσε βαθμιαία το αυστηρότατο και πολυδαίδαλο σύστημα φορολογικών ποινών, προστίμων και προσαυξήσεων η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να μειώσει σχεδόν στο μισό το βάρος των μηνιαίων προσαυξήσεων για ανεξόφλητα χρέη και να αποδεχθεί μειώσεις των συσσωρευμένων οφειλών μέχρι και στο ένα τρίτο αυτών".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά οτι "σκόντο" κάνει η εφορία για να εισπράξει παλιά χρέη και μέχρι σήμερα αγύριστα αλλά και να παροτρύνει τους νέους οφειλέτες να εξοφλούν κανονικά τα χρέη τους. Η μείωση των προστίμων φτάνει έως και το 50% ενώ παρέχονται και διευκολύνσεις για όσους έχουν παλιά χρέη και θέλουν να τα εξοφλήσουν".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "επισήμως πλέον αρχίζει η 'περίοδος των προσφορών' για την εφορία. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χθες στη δημοσιότητα το νέο 'ποινολόγιο' με το οποίο μειώνονται έως και 50% τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις μήπως και φιλοτιμηθούν οι οφειλέτες του Δημοσίου και αρχίσουν να επισκέπτονται το ταμείο της εφορίας για να εξοφλήσουν τα χρέη τους".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "σε σημαντικές μειώσεις προστίμου και προσαυξήσεων του Κώδικα Διοικητικών και Ποινικών Κυρώσεων προχωρά το υπ. Οικονομικών με στόχο τον εξορθολογισμό του συστήματος υπολογισμού και επιβολής των φορολογικών ποινών αλλά και την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων."

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "η κυβέρνησις ωμολόγησεν, εμμέσως πλήν σαφώς οτι αι αποφάσεις του Αμστερνταμ δια την Διακυβερνητικήν που θα επικυρωθούν τον Οκτώβριον δια να αποτελέσουν την νέαν Συνθήκην, δεν κατοχυρώνουν απολύτως τα ελληνικά σύνορα, είς την αναφορά των εις τα εξωτερικά σύνορα της Κοινότητας. Απαντών εις ερώτησιν εάν η Κυβέρνησις προληπτικώς έχει φροντίσει να κατοχυρώση οτι όταν ομιλώμεν δι εξωτερικά σύνορα της Κοινότητος περιλαμβάνεται εις αυτά και η περιοχή των Ιμίων εντός των συνόρων αυτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εδήλωσεν οτι η λέξις 'κατοχύρωσις' δεν πρέπει να χρησιμοποιηθή εις την συγκεκριμένην περίπτωσιν. Κατά τον κ. Ρέππαν 'η κατοχύρωση υπάρχει απο τις Διεθνείς Συνθήκες'."

    [4] Κοινωνικός Διάλογος

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "με τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας αύριο Τετάρτη στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας συνεχίζεται η διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου εξετάζοντας το κεφάλαιο "Ανταγωνιστικότητα", το οποιο εντάσσεται στον πρώτο κύκλο της θεματολογίας "Ανάπτυξη-Ανταγωνιστικότητα-Απασχόληση". Ωστόσο οι ανταγωνισμοί μεταξύ κυβερνητικών στελεχών που εμπλέκονται αμέσως ή εμμέσως στη διαδικασία του διαλόγου καθώς και το αδιέξοδο που καταγράφηκε στην πρώτη συνεδρίαση για το Ασφαλιστικό την περασμένη Τετάρτη προμηνύουν συνέχεια απρόβλεπτες εξελίξεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "καμιά σημασία δεν φαίνεται να έχει για τους ιθύνοντες αν ο 'κοινωνικός διάλογος' για το Ασφαλιστικό αποτελματώθηκε εν τη γενέσει του και αν συνεχίζεται πια ως κυβερνητικός μονόλογος με κυρίαρχο στόχο κάποια νέα δέσμη μέτρων καταστολής".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "στην πιο κρίσιμη φάση εισέρχεται αύριο ο κοινωνικός διάλογος αφού αντικείμενο συζήτησης σ'αυτόν είναι τα μείζοντα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης. Κυβέρνηση συνδικάτα και επιχειρηματίες προσέρχονται στο διάλογο με τεκμηριωμένες και εν πολλοίς συγκρουόμενες απόψεις".

    [5] Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "την ανάγκη νέων προσεγγίσεων και διαδικασιών στο Κυπριακό, με στόχο την αποφυγή της παράτασης και διαιώνισης ημιτελών συνομιλιών του παρελθόντος, επισημαίνει ο ΓΓ των Ην. Εθνών, Κόφι Ανάν σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η έκθεση η οποία είναι δισέλιδη και αφορά την αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ θα εξετασθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας απο κοινού με την έκθεση για την ειρηνευτική δύναμη σε διαβουλεύσεις που θα αρχίσουν σήμερα".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "αναπόφευκτη θεωρεί τη λύση μιας ενιαίας κρατικής κυριαρχίας στην Κύπρο εντός όμως δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας ο ειδικός απεσταλμένος του Κλίντον για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Επισημαίνει οτι αν δεν σημειωθεί μακροπρόθεσμα πρόοδος στο Κυπριακό εκείνος που θα ζημιωθεί περισσότερο θα ειναι η Τουρκία και "οι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι θα χάσουν τα οικονομικά οφέλη απο την ΕΕ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ με τίτλο "Στην τελική ευθεία" υποστηρίζει οτι "ένας ακόμη γύρος απ'ευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς είναι έτοιμος να ξεκινήσει υπο την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ ενώ ταυτόχρονα ο εντεταλμένος του Λ. Οίκου για το Κυπριακό προετοιμάζεται και αυτός να αναλάβει "δράση'.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται οτι "μια νέα συμφωνία που θα θυμίζει τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου για το Κυπριακό προωθεί πλέον ο αμερικανικός παράγοντας οπως δείχνουν και οι δηλώσεις του Ρ. Χόλμπρουκ στο ΜΕΓΚΑ και στην εφημερίδα "Σαμπάχ". Οι ιδέες που αναπτύσσουν οι Αμερικανοί διαπραγματευτές σε συνεργασία με τους Βρετανούς το τελευταίο διάστημα δείχνουν οτι η λύση που βλέπει η Ουάσιγκτον περνά μέσα απο ένα σύστημα συγκυβέρνησης των δύο κοινοτήτων".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "αναπόφευκτη θεωρεί τη λύση ενός ενιαίου κυρίαρχου κράτους για την Κύπρο ο Ρ. Χόλμπρουκ ο οποίος πιέζει για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό. Ο 'μάγος' της αμερικανικής διπλωματίας δεν απέκλεισε επίσης μια λύση τύπου Ντέιτον. Την ίδια στιγμή στη Λευκωσία η πολιτική ηγεσία της Κύπρου δεν μπορεί να συμφωνήσει στους χειρισμούς και την ουσία του προβλήματος εν όψει των επικειμένων απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς στη Ν. Υόρκη".

    [6] ΠΓΔΜ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "ζήτημα 'μακεδονικών μειονοτήτων' στη Βουλγαρία και την... Ελλάδα έθεσε ευθέως χθες ο πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ με το που πάτησε το πόδι του στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του κρατιδίου προερχόμενος απο πολυήμερη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον όπου προφανώς έλαβε την κατάλληλη ενθάρρυνση".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 24/06/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου είναι τα εξής: ο νέος Κώδικας ποινών, η πτώση του Δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου και τα προβλήματα στις πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπλοϊας.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Κάθοδος χωρίς φρένο στη Σοφοκλέους - 250 μονάδες υποχώρησε ο Δείκτης από το ιστορικό ρεκόρ των 1720 μονάδων".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πλήγμα για τον τουρισμό από τις ματαιώσεις πτήσεων της Ολυμπιακής Αεροπλοϊας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " 10 αλλαγές στις ποινές της Εφορίας".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στα 'μαλακά' οι ποινές για τη φοροδιαφυγή - Στόχος να μπορούν να πληρώνουν τα πρόστιμα οι παραβάτες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Μικρότερα πρόστιμα αλλά και αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις με το νέο κώδικα της φορολογικής νομοθεσίας".

    [8] Νέος κώδικας ποινών

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι "Με το νέο 'ποινολόγιο', σύμφωνα με την επιτροπή που το συνέταξε, επιχειρείται η εκλογίκευση του συστήματος των ποινικών και διοικητικών κυρώσεων, με στόχο αφενός οι 'φορολογικοί παραβάτες' να είναι σε θέση 'να εκπληρώνουν τις ποινές τους' και αφετέρου να διασφαλίζεται, τουλάχιστον εξ αυτού του λόγου 'η βιωσιμότητα και λειτουργικότητα της επιχειρηματικής δράσης τους'."
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 24 June 1997 - 15:32:17 UTC