Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-06-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/06/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Σύνοδος Κορυφής
  • [5] Κοινωνικός Διάλογος
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Συνέντευξη Παπαντωνίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 19/06/1997 (ΑΠΕ)

    Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ,οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στο Αμστερνταμ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μη σκοτώνετε τα παιδιά. 18χρονη βούτηξε απο τον 6ο όροφο επειδή έμεινε μετεξεταστέα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αρχηγική εμφάνιση της Δήμητρας στο Ηράκλειο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Γιατί Χριστέ μου; Δύο μαθήτριες κι ένα πατέρας οι αυτόχειρες.

    Η ΑΥΓΗ: Επαρχιώτικες θριαμβολογίες. Χωρίς προτάσεις η Αθήνα στη μάχη για την κοινωνική Ευρώπη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Διάγγελμα ντροπής. Θεατρική παράσταση Μιμής με πολλά δάκρυα και πολιτικές δηλώσεις.

    ΕΘΝΟΣ: TV-σόκ. Και 4ος νεκρός για τη θεαματικότητα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η γάτα της Αγκυρας νιαουρίζει στον Κωστή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μάθατε τα νέα;

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παιδεία φονιάς. Μαθήτρια έδωσε τέλος στη ζωή της μετά απο αποτυχία στις εξετάσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Υποκρισία στο ασφαλιστικό. Σκάλωσε ο κοινωνικός διάλογος στην πρεμιέρα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Θυσία οι μισθοί στο βωμό του Μάαστριχτ.

    Η ΕΣΤΙΑ: Μείωσιν εισοδημάτων και πολυετή λιτότητα υπόσχεται η κυβέρνησις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φράγμα 4% στις αυξήσεις μετά τις αποφάσεις του Αμστερνταμ και την ακαμψία του πληθωρισμού.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Προσλήψεις 3.500 άνεργων επιστημόνων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τσακίζει το άγχος των εξετάσεων. Κι άλλη μια αυτοκτονία μαθήτριας.

    ΝΙΚΗ: Μοιράζουν τον Ανδρέα. Δύο ιδρύματα εις μνήμην του...

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δούρειος ίππος των μεγάλων συμφερόντων. Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ στο κυβερνητικό νομοσχέδιο υγείας.

    [2] Οικονομική πολιτική

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η κυβέρνηση θέτει σε κίνηση τη διαδικασία για τη διαμόρφωση βασικών πλευρών της οικονομικής πολιτικής, ώστε στο τέλος του 1998 να καλύπτει τις αυστηρές απαιτήσεις του ενιαίου νομίσματος. Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η επίσημη παρουσίαση σήμερα το μεσημέρι της έκθεσης του καθηγητή και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Ι. Σπράου για τη μείωση του πληθωρισμού σε ποσοστά μεταξύ 2,25% και 2,5% στο τέλος του προσεχούς έτους".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ"ζοφεραί ημέραι αναμένουν το κοινωνικόν σύνολον καθώς η Κυβέρνησις δια των αρμοδιοτέρων χειλέων, του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαντωνίου, προανήγγειλε τη διατήρισιν της πολιτικής λιτότητος πιθανώς και πέραν του 2000".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "λιτότητα και νέα άγρια φορολογία προκύπτει απο τα παχιά λόγια του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με αφορμή την εξαμηνιαία έκθεση του ΥΠΕΘΟ. Απο τα στοιχεία της εξαμηνιαίας έκθεσης προκύπτει οτι το 1998 οι Ελληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν ακριβά την αποτυχημένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που με αριθμούς μεταφράζεται σε 761 δισεκατομμύρια δραχμές επιπλέον".

    Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται οτι "λιτότητα με 'ολίγων φορολογικών ελαφρύνσεων' αλλά και επώδυνα μέτρα στο ασφαλιστικό σύστημα που θα θίξουν τους εργαζομένους και συνταξιούχους είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 1998".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο σχόλιό της αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "η εισήγηση Σπράου που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα προαναγγέλλει την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση Σημίτη απο το φθινόπωρο του 1997. Η συμπίεση των πραγματικών μισθών, η εντατικοποίηση των προσπαθειών για εξυγίανση των ΔΕΚΟ, οι αποκρατικοποιήσεις η ενίσχυση του ανταγωνισμού με το σπάσιμο μονοπωλιακών δομών που δυναστεύουν την αγορά είναι τα βασικά όπλα που εισηγείται ο καθηγητής Σπράος στον πρωθυπουργό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Ακόμη δύο χρόνια σκληρή λιτότητα" εκτιμά οτι "κατασταλάζει η κυβέρνηση στην εφαρμογή μιας ιδιαίτερα σκληρής εισοδηματικής πολιτικής για το 1998 η οποία θα θίξει αμέσως τους μισθωτούς και συνταξιούχους του δημοσίου τομέα και εμμέσως σύμφωνα με τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου της τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "νέο κλίμα όξυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καλλιεργεί η Αγκυρα, γεγονός που απο ελληνικής πλευράς αποδίδεται τόσο σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης όσο και στις επικείμενες συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς για το Κυπριακό. Τα σκήπτρα των προκλήσεων κρατεί και πάλι η Τανσού Τσιλέρ η οποία δεν δίστασε να τα βάλει ακόμη και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο για τα όσα προφανώς δήλωσε περί των τουρκικών επιδιώξεων στο Αιγαίο".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "η Αγκυρα συνεχίζει την προσπάθεια για τη δημιουργία κλίματος έντασης στα ελληνοτουρκικά καθώς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα οτι "προσπαθεί να αναζωπυρώσει την εχθρότητα προς την Τουρκία" και οτι εκδηλώνει "επεκτατικές διαθέσεις, με κάθε ευκαιρία".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι "νέα πρόκληση η δεύτερη σε διάστημα δύο μηνών - έπειτα απο αυτήν στο Στρασβούργο - σημειώθηκε χθες απο Τούρκους επισήμου εις βάρος του Ελληνα προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου, ενώ με μπαράζ δηλώσεων στην Αγκυρα τέθηκε και πάλι θέμα απο την τουρκική πλευρά για την ελληνική κυριαρχία σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "με αμηχανία αλλά και με θράσος αντέδρασε η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ στην ξεκάθαρη επισήμανση προειδοποίηση του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου οτι όλα τα νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου είναι ελληνικά".

    [4] Σύνοδος Κορυφής

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "επαναλαμβάνονται ένα γνωστό σκηνικό απο το παρελθόν, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, επιστρέφοντας χθες απο τη σύνοδο κορυφής στο Αμστερνταμ, επεδόθη σε θριαμβολογίες επαρχιωτικού τύπου για να εξωραϊσει τα αποτελέσματα της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών και για να δικαιολογήσει την αναιμική και χωρίς σχεδιασμό ελληνική παρουσία στις διαπραγματεύσεις".

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο αναφέρει μεταξύ άλλων οτι: "και εμείς μεν μάλλον ικανοποιημένοι πρέπει να είμαστε απο το αποτέλεσμα των εργασιών της Διακυβερνητικής στο Αμστερνταμ αλλά εκείνο που τελικά καταγράφηκε ήταν η επιβεβαίωση της αδυναμίας των "15" να προσδώσουν ουσία και περιεχόμενο στο όραμα της ενωμένης Ευρώπης. Κάτι που θα εξακολουθήσει ν'αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο της πορείας προς την ευρωπαϊκή συνένωση όσο οι μετέχοντες στη διαδικασία αυτή - και κυρίως οι θεωρούμενοι 'μεγάλοι' - δεν θα συνειδητοποιούν οτι εκείνο που προέχει δεν είναι η συγκρότηση ενός οικονομικού συνεταιρισμού, αλλά η διαμόρφωση μιας Ευρώπης ικανής να διαδραματίσει αυτοτελή και αυτοδύναμο ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "με αρκετά συγκρατημένο ενθουσιασμό ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης συνόψισε, χθες τα ξημερώματα τα αποτελέσματα της μαραθώνιας συνεδρίασης Κορυφής της ΕΕ η οποία κατέληξε με τη διατύπωση της νέας Συνθήκης του Αμστερνταμ που αντικαθιστά αυτή του Μάαστριχτ".

    [5] Κοινωνικός Διάλογος

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "στο κενό... η χθεσινή πρώτη ευρεία σύσκεψι για την αναμόρφωσι του Ασφαλιστικού μας συστήματος αφού περισσότερο περίπλοκος και... επώδυνος απο όσο υπολόγιζε η κυβέρνησις αποδείχθηκε ο Κοινωνικός Διάλογος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "σε συντάξεις τριών ταχυτήτων, θα κατευθυνθεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό. Χθες, πρώτη ημέρα του διαλόγου η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έθεσε το πλαίσιο αυτό στο οποίο θα προσανατολιστεί η κυβέρνηση για το θέμα αυτό, ενώ δεν έλειψαν και οι διαφωνίες απο τις συνδικαλιστικές οργανώσεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: "είναι πάγια τακτική, που κάθε φορά επιβεβαιώνεται: όταν μια κυβέρνηση ψηφίζει ένα νόμο, η αντιπολίτευση αντιδρά και υπόσχεται να τον καταργήσει όταν έλθει στην εξουσία. Και όμως καμιά αντιπολίτευση που πέρασε στην εξουσία δεν κατάργησε νόμο που επέκρινε και καταψήφισε, νόμου που τη 'βόλευε' εκτός κι αν είχε άλλον κομμένο στα μέτρα της. Εκμεταλλευόμενο το ΠΑΣΟΚ τις αντιδράσεις των εργαζομένων για τον περίφημο 'Νόμο Σιούφα' που ψηφίστηκε το 1992 και αλλάζει επί το δυσμενέστερο τους όρους συνταξιοδότησης και το ύψος των παροχών απο την 1η Ιανουαρίου 1998, είχε υποσχεθεί να τον καταργήσει και να αποκαταστήσει την αδικία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών του κ. Σημίτη. Αυτό προέκυψε απο την χθεσινή πρώτη μέρα του κοινωνικού διαλόγου με θέμα ημερησίας διατάξεως την κοινωνική ασφάλιση".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 19/06/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου είναι τα εξής: η συνέντευξη Παπαντωνίου για την πορεία της οικονομίας και τα έσοδα του Δημοσίου από τις ιδιωτικοποιήσεις.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Σταθερή η οικονομική πολιτική με στόχο την εξυγίανση - Θετικές εξελίξεις στην οικονομία προβλέπει ο Γ. Παπαντωνίου".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Προμήνυμα 'σφικτών' μισθών, η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Παπαντωνίου για την πορεία της οικονομίας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Προσοχή τώρα στον πληθωρισμό - Γ. Παπαντωνίου: σταθερή η πορεία για τη σύγκλιση".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Οι ιδιωτικοποιήσεις 'σανίδα σωτηρίας' του Δημοσίου - Εσοδα 260 δισ. από ΟΤΕ, ΚΑΕ και Τράπεζα Κρήτης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αποκρατικοποίηση τώρα με προσδοκίες 260 δισ".

    [7] Συνέντευξη Παπαντωνίου

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου, σε συνέντευξη εφ'όλης της ύλης έδωσε χθες τόνο αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας, η οποία όπως είπε, έχει καλύψει τα δύο τρίτα της απόστασης προς το Μάαστριχτ. Ωστόσο, επισήμανε, δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση στην οικονομική πολιτική, η οποία θα εμπλουτιστεί με διαρθρωτικά μέτρα στο χώρο των εργασιακών σχέσεων, με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και τη ισχυρή ώθηση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 19 June 1997 - 14:45:34 UTC