Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-06-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/06/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κοινωνικός διάλογος
  • [3] Συμφωνία Σένγκεν
  • [4] Δημοσκόπηση MRB
  • [5] Συνέντευξη Γιάννου Παπαντωνίου
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] ΟΤΕ - Τιμή μετοχής

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 11/06/1997 (ΑΠΕ)

    Τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της MRB, ο Κοινωνικός Διάλογος, η Συμφωνία Σένγκεν και η αναθεώρηση Συντάγματος είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σαρώνουν Κώστας και ΝΔ. Ερευνα της MRB που πανικοβάλλει την κυβέρνηση.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Δώρο" στα δάνεια στέγης μέχρι 600 χιλιάδες κάθε χρόνο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Χαρακίρι στο ΠΑΣΟΚ. Χορός του Ζαλόγγου απο μέλος του ΕΓ με άρθρο.

    Η ΑΥΓΗ: Ευρωπαϊκό κίνημα για την απασχόληση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Η Μιμή στο κλαρί. Στην Πάτρα κάνει το πρώτο πολιτικό τεστ με συμπαραστάτη τον Πεπονή.

    ΕΘΝΟΣ: Η δικαίωση του Σημίτη. Γκάλοπ της MRB.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο λαός "φακελώνει" τους "300" για την Σένγκεν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μνημόσυνο εξευτελισμού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μαστίγιο Καραμανλή. Βουλή: κατήγγειλε την υποκρισία Σημίτη και το καθεστώς βολεμένων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σε άνοδο ΝΔ και... κυβέρνηση.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ναι στο 35ωρο λέει η κυβέρνηση. Νέα δεδομένα στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

    Η ΕΣΤΙΑ: Θέμα αξιοπιστίας της κυβερνήσεως Σημίτη ετέθη χθες εις την Βουλήν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αντιπαράθεση ουσίας στη Βουλή. Ξεκαθαρίζουν οι διαφορές πολιτικής κυβερνήσεως και αντιπολιτεύσεως.

    Ο ΛΟΓΟΣ: 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σε κόκκινη κάρτα της Σένγκεν η Ελλάδα. Εφαρμόζεται πριν ακόμη ψηφιστεί.

    ΝΙΚΗ: 4,6 ρίχτερ στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί η δημοσκόπηση της MRB.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κυβερνητικό δώρο στη μεγαλοεργοδοσία. Αποκαλυπτική συζήτηση στη Βουλή για τον "κοινωνικό διάλογο".

    [2] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "απο τις ομιλίες των Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή επιβεβαιώθηκε οτι υπάρχει σημαντική σύγκλιση στους στόχους των δύο κομμάτων και άρχισε να ξεκαθαρίζει η πρόθεση των πολιτικών αρχηγών, όπως η 'μάχη' τους δοθεί κυρίως στο πεδίο της συνέπειας, της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητος".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "με μιαν άτονον και καθηγητικού ύφους ομιλίαν εις την Βουλήν, ο πρωθυπουργός επεβεβαίωσεν, ουσιαστικώς την καταγγελίαν του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως. Οτι ο περίφημος κοινωνικός διάλογος δεν αποτελεί παρά ένα κυβερνητικόν άλλοθι δια την εφαρμογήν προειλημμένων αποφάσεων".

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται οτι υπήρξε "αποκαλυπτική των προειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων για τον κοινωνικό διάλογο η χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, που έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου. Ο πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε οτι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το πόρισμα στο οποίο θα καταλήξουν οι κοινωνικοί εταίροι στο πλαίσιο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ)".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει οτι "διάλογο σε δύο φάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και μέτρα για την ανεργία, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μιλώντας χθες στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τον κοινωνικό διάλογο, που ζήτησε ο Συνασπισμός".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "'χέρι βοηθείας' έσπευσε να δώσει στην κυβέρνηση ο ΣΥΝ, στη διάρκειας της χτεσινής, προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για τον 'κοινωνικό διάλογο' που προκάλεσε ο ίδιος δηλώνοντας οτι "δεν θα αρνηθεί την αξία του κοινωνικού διαλόγου".

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά οτι "μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση οτι δεν υπάρχει περίπτωση να χαλαρώσουν τα κριτήρια του Μάαστριχτ με τις πολιτικές αλλαγές και την άνοδο των σοσιαλιστών στην Ευρώπη, έστειλε χθες απο το Βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης μιλώντας χτες βράδυ στην προ ημερησίας διάταξη συζήτηση για τον Κοινωνικό Διάλογο ξεκαθάρισε οτι θα ήταν μοιραίο λάθος αν νομίζαμε οτι η αλλαγή του ευρωπαϊκού τοπίου μπορεί να σημαίνει μια περίοδο επανάπαυσης στην Ελλάδα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει οτι "το ακανθώδες πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης αναδύθηκε απο την πολύωρη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τον κοινωνικό διάλογο. Ο πρωθυπουργός προτείνει να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του '97 η συζήτηση για τη δέσμη μέτρων άμεσης στήριξης, ενώ το μακροχρόνιο θέμα συνταξιοδοτικής προστασίας και βιωσιμότητας των ταμείων πρέπει να έχει αντιμετωπιστεί μέσα στο 1998".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "το σύννεφο της κοινωνικής αναταραχής που θα σηκώσει ο διάλογος για το ασφαλιστικό και την έκρηξη που θα επακολουθήσει προανήγγειλε χθες εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης απο το βήμα του Κοινοβουλίου. Προχώρησε όμως και σε ωμό εκβιασμό των κοινωνικών εταίρων συμπιέζοντας ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια του κοινωνικού διαλόγου".

    [3] Συμφωνία Σένγκεν

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "εικόνες χάους, πολύωρη αναστάτωση, βυζαντινές ψαλμωδίες και ολονύκτια πολιορκία της Βουλής συγκροτούσαν χθες ένα πολύωρο αλαλούμ απο την κινητοποίηση των πιστών που διαδήλωναν για δεύτερη συνεχή μέρα κατά της συμφωνίας του Σένγκεν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "η κοινωνική θύελλα αντιδράσεων και ο διχασμός των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τη Συνθήκη Σένγκεν... ενώνει τα δύο μεγάλα κόμματα. Η περιβόητη Συνθήκη Σένγκεν, η οποία επισήμως φέρεται να διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση πολιτών, συναλλαγών, υπηρεσιών, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ηλεκτρονική καταχώρηση όλων των στοιχείων (απορρήτων ή μη) που αφορούν τους πολίτες δηλαδή για ηλεκτρονικό φακέλωμα των πολιτών, διχάζει τον πολιτικό κόσμο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "σήμερα, ο Λαός μας καταγράφει και με τον δικό του τρόπο 'φακελώνει' τους 'αντιπροσώπους', που δια της ψήφου τους θα παραδώσουν την Ελλάδα και τους Ελληνες στην ηλεκτρονική φυλακή του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν. Που σημαίνει οτι την ώρα της κρίσεως, την ώρα των εκλογών και της σταυροδοσίας, οι βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ του τερατουργήματος 'Σένγκεν' θα καταψηφισθούν".

    [4] Δημοσκόπηση MRB

    H NIKH γράφει οτι "τους... ολίγον δυσαρεστημένους κυνηγούν τώρα στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μειώσουν και να αντιστρέψουν - ει δυνατόν - την 'ψαλίδα' υπέρ της ΝΔ. Το γκάλοπ της MRB, που παρουσίασε χθες το ΜΕΓΚΑ και δίνει ποσοστό 31% στη ΝΔ και 26,4% στο ΠΑΣΟΚ, θορύβησε τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη και... ελαφρώς τρομοκράτησε το Μέγαρο Μαξίμου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "η ανάδειξη του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και η ριζική αλλαγή της γενικής συμπεριφοράς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, που απο το Συνέδριό της και έπειτα εγκατέλειψε τις έριδες και τη μόνιμη μέχρι τότε εσωστρέφεια, είναι το στοιχείο που αλλάζει δυναμικά το πολιτικό σκηνικό. Η έρευνα της MRB καταγράφει τη ριζική αυτή αλλαγή".

    ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο "Κέρδη μεγάλων - ζημίες μικρών" ισχυρίζονται οτι "ικανοποιημένες μπορεί να δηλώνουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση απο το νέο πανελλαδικό γκάλοπ της MRB ενώ αντίθετα απαισιόδοξα είναι τα αποτελέσματα για τα μικρότερα κόμματα της Βουλής".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "σε τροχιά εξουσίας έβαλε τη ΝΔ η παρουσία του Κ. Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος. Το μήνυμα αυτό δίνει η τελευταία πανελλαδική δημοσκόπηση "Τάσεις" της MRB".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "μπορεί οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων να δείχνουν ικανοποιημένες απο τα τελευταία αποτελέσματα της εξαμηνιαίας σφυγμομέτρησης της MRB επειδή αρχίζουν και ανακάμπτουν στη συνείδηση του ψηφοφόρου αλλά ακόμη βρίσκονται μακράν των απαιτήσεων ακόμη και αυτών των οπαδών τους. Το μεγάλο μήνυμα της έρευνας είναι η απογοήτευση που εξακολουθούν να εμπνέουν τα κόμματα στον πολίτη".

    [5] Συνέντευξη Γιάννου Παπαντωνίου

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου σε συνέντευξή του στην ΕΞΟΥΣΙΑ μιλάει για τις προθέσεις της κυβέρνησης στα εργασιακά. Αποκαλύπτει οτι υπάρχει αποδοχή για την εφαρμογή του 35ωρου, χωρίς μείωση των αποδοχών και τονίζει οτι θα ενταθούν οι αποκρατικοποιήσεις. Η υπόθεση του 35ωρου εργασίας έρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Μ. Παπαϊωάννου επεσήμανε απο τη Γενεύη οτι υπάρχει τέτοια κυβερνητική πρόθεση, εφόσον βεβαίως προωθηθούν ανάλογες ρυθμίσεις και απο τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Δηλώνει οτι η προσθήκη ενός πρωτοκόλλου για την ανάπτυξη και την απασχόληση, που θα ειναι ισοδύναμο με το Σύμφωνο Σταθερότητας των οικονομιών, θα φέρει τη διόρθωση στη μεγάλη απειλή της ανεργίας. Μπορεί να μην το κάνει "αριστερό" όσο θα ήθελαν οι "αιρετικοί " του ΠΑΣΟΚ θα δώσει όμως μια ανάσα. Μια ανάσα ικανή να κατακτηθεί το 1999 το όριο 2,5% στον πληθωρισμό και να πέσει κοντά στο 3% το έλλειμμα. Οσο για τους εφοριακούς δήλωσε οτι είναι επιφυλακτικός. Τους θεωρεί ως ένα βαθμό υπεύθυνους για την υστέρηση εσόδων, αλλά δεν θέλει να πιστέψει οτι το μέγεθος της διαφθοράς είναι μεγαλύτερο απο όσο φανερώνουν οι δεδηλωμένες περιπτώσεις".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    ΑΘήνα, Ελλάδα, 11/06/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου είναι τα εξής:η τιμή διάθεσης της μετοχής του ΟΤΕ, ο κοινωνικός διάλογος για το ασφαλιστικό, το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το κόστος της ΟΝΕ για τις τράπεζες.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ελλειμμα 150 δισ. δρχ. στον προϋπολογισμό, παραδέχθηκε χθες στη Βουλή ο κ. Γ. Δρυς".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αλλαγές στο ασφαλιστικό μέχρι τέλους του 1998 όπως εξήγγειλε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Η αγορά 'βλέπει' κέρδη στον ΟΤΕ - Ανέκαμψε το Χρηματιστήριο - Στις 7.015 δρχ. η τιμή της μετοχής".

    ΚΕΡΔΟΣ: "300 δισ. θα φθάσει το κόστος της ΟΝΕ για τις τράπεζες - Οι τραπεζίτες δεν "διαφωνούν" στην ενδεχόμενη αναβολή".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Θα θεσμοθετείται αμέσως ό,τι συμφωνείται στο διάλογο".

    [7] ΟΤΕ - Τιμή μετοχής

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι αρχικά προβλεπόταν φαίνεται να διαμορφώνεται η τιμή στη διαδικασία της δεύτερης φάσης μετοχοποίησης του ΟΤΕ. Χθες ορίσθηκε η κλίμακα διακύμανσης για τους ιδιώτες και τους θεσμικούς επενδυτές στις 6.000-6.700 δρχ. και στις 6.200-6.900 δρχ. αντίστοιχα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 11 June 1997 - 14:41:28 UTC