Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-06-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/06/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αναθεώρηση του Συντάγματος
  • [3] Κοινωνικός Διάλογος
  • [4] Διακυβερνητική
  • [5] Νομοσχέδιο για νομιμοποίηση αυθαιρέτων
  • [6] Γενικές εξετάσεις
  • [7] Λειτουργία Δικαιοσύνης

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 09/06/1997 (ΑΠΕ)

    Οι γενικές εξετάσεις, η αναθεώρηση του Συντάγματος και η συζήτηση στη Βουλή για τον κοινωνικό διάλογο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φόροι φωτιά. Εξοντώνουν 700.000 μικρομεσαίους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο κρυφός πόλεμος ΠΑΣΟΚ-Δήμητρας.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ξένοι στην ίδια κυβέρνηση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Και νέα ανταρσία κατά Σημίτη. Οργανωμένο μπλοκ στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΘΝΟΣ: Μέτωπο απο τέσσερα κόμματα. Πρόταση - πρόσκληση Κωνσταντόπουλου για γενναίες αλλαγές στον τόπο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σε ρόλο ταχυδρόμου ο Αρσένης στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ρυθμίσεις παλαιών χρεών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκρηξη Μητσοτάκη. Υποψήφιος πρόεδρος μόνο με απευθείας εκλογή απο το λαό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Παράδεισος πρακτόρων η Ελλάδα. Μιλάει ο αρχικατάσκοπος της ανατολικής Γερμανίας.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κλεισμένες δύο στις τρεις θέσεις ΑΕΙ.

    Η ΕΣΤΙΑ: Σθεναρά αντίδρασις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ δια τας επιλογάς Σημίτη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Θρίαμβος των δημοσίων Λυκείων στα ΑΕΙ.

    ΝΙΚΗ: Προεδρικά σενάρια για Σύνταγμα και εκλογές.

    [2] Αναθεώρηση του Συντάγματος

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος φουντώνουν τα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Ηδη, ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εφόσον εκλέγεται απο το λαό".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "αντιμέτωπος με την εσωκομματικήν αντιπολίτευσιν ίσως όχι τόσον ωργανωμένην αλλά διαμορφουμένην εκάστοτε απο την ανάγκην να αντιπαρατεθή είς πολιτικάς αυθαιρεσίας του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του, ευρίσκεται ο κ. Κ. Σημίτης. Αφορμήν δια τας εσωκομματικάς αντιδράσεις αποτελούν τόσον τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με επίκεντρον τα Ελληνοτουρκικά, όσον και η αναθεώρησις του Συντάγματος με επίκεντρον τον τρόπον εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "οι 'εστίες έντασης' που κατακαίνε τα σωθικά της κυβέρνησης και την εμφανίζουν αλλοπρόσαλλη και ανακόλουθη, σε συνδυασμό με την 'εσωκομματική αντιπολίτευση' που σιγά αλλά σταθερά 'οικοδομείται' αναμένεται να 'ανασταλούν' απο την Παρασκευή, αφού Βουλή και κυβέρνηση θα φορέσουν τη 'θερινή τους στολή' και θα ακολουθήσουν τα 'μπάνια του λαού'."

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "φρένο στις υπερεξουσίες του κράτους και αυστηρούς περιορισμούς στον κοινό νομοθέτη να κινείται με γνώμονα τον σεβασμό του πολίτη θέτουν οι νέες προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος".

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο τονίζει μεταξύ άλλων οτι "ως προς το αν θα πρέπει να χρειάζεται ενισχυμένη ή απόλυτη πλειοψηφία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν υπάρχει αμφιβολία οτι είναι σοβαρός ο προβληματισμός που αναπτύσσεται απο τους υποστηρικτές της μιας, αλλά και της άλλης άποψης. Κάτι που σε καμία, όμως περίπτωση δεν ισχύει για όσα τις τελευταίες ημέρες προβάλλονται υπέρ της άποψης για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου και - πολύ περισσότερο - υπέρ μιας ενδεχόμενης καθιέρωσης της εκλογής του απευθείας απο το εκλογικό σώμα".

    [3] Κοινωνικός Διάλογος

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "τη δεύτερη και κατά πάσα πιθανότητα σκληρότερη 'κόντρα' τους θα έχουν οι κ. Σημίτης-Καραμανλής αύριο στη Βουλή, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν τις εντυπώσεις, αλλά και να πείσουν για την πολιτική που πρεσβεύουν. Αυτή τη φορά, η μονομαχία στα 'μαρμαρένια αλώνια' θα έχει ως αντικείμενο τον επίμαχο κοινωνικό διάλογο".

    [4] Διακυβερνητική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "εντείνονται οι πιέσεις των ισχυρών εις βάρος των μικρότερων κρατών της ΕΕ με στόχο την υποχώρησή τους σε μια σειρά καίριας σημασίας ζητήματα. Επιδιώκεται κυρίως η ουσιαστική εγκατάλειψη της ιδέας μιας ομοσπονδιακής ένωσης και η θεμελίωσης μιας Ευρώπης ομόκεντρων κύκλων και πολλών ταχυτήτων. Στο πλαίσιο της οποίας οι ισχυροί θα βρίσκονται στο κέντρο και στην πρώτη ταχύτητα, ενώ τα υπόλοιπα κράτη θα περιορίζονται σε ρόλο εξαρτημένου δορυφόρου".

    [5] Νομοσχέδιο για νομιμοποίηση αυθαιρέτων

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ με τίτλο "Λάδι στην φωτιά του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δασών, ρίχνει ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας" γράφει οτι "η κυβερνητική απάντησις της νομιμοποιήσεως των καταπατημένων εκτάσεων ή των αυθαιρέτων κατοικιών που ανεγέρθηκαν πριν απο το 1975 η οποία δίνεται με νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας ανάβει τώρα νέες φωτιές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει στο σχόλιό του μεταξύ άλλων οτι "η κυβέρνηση (του 'νέου ήθους και ύφους') 'ανακάλυψε' μια πηγή απο την οποία μπορεί να αντλήσει δύο, περίπου, τρισεκατομμύρια, χωρίς να ξοδέψει δεκάρα. Πρόκειται για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που βρίσκονται μέσα σε καταπατημένες δασικές εκτάσεις ή μέσα σε εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες ή μέσα σε εκτάσεις που διατηρούν τη δασοκάλυψή τους και μάλιστα πια χωρίς το ενοχλητικό όριο του 1975".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "σε 'πεδίο' ενδοκυβερνητικών τριβών έχει μετατραπεί το περιεχόμενο του νομοσχεδίου του υπ. Γεωργίας για τη νομιμοποίηση με στόχο την είσπραξη 2 τρισεκατομμυρίων δραχμών αυθαιρέτων που ανεγέρθησαν σε δασικές εκτάσεις και με συνέπεια νέες οικοπεδοποιήσεις δασών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας επισημαίνει για πρώτη φορά τις κυβερνητικές προθέσεις για αλλαγές των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος προκειμένου οι ρυθμίσεις νομιμοποίησης να επεκταθούν όχι μόνο στις καταπατήσεις που έγιναν πριν απο το 1975 αλλά και στις μεταγενέστερες".

    [6] Γενικές εξετάσεις

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ με τίτλο "Οι 6 στις 10 θέσεις ΑΕΙ 'κλεισμένες' απο αποφοίτους" γράφει οτι "σημαντικό προβάδισμα στην επιλογή για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, με πιθανότητες επιτυχίας που φτάνουν μέχρι και το 60% έχουν οι υποψήφιοι-απόφοιτοι προηγούμενων ετών έναντι των μαθητών της Γ' Λυκείου που θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά φέτος στις Γενικές Εξετάσεις".

    [7] Λειτουργία Δικαιοσύνης

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο βασικό της σχόλιο γράφει οτι "επανέλαβε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στέφανος Ματθίας την κριτική για το σύστημα της Δικαιοσύνης, αλλά και δικαστών που είχε επιχειρήσει και προ μηνών με βιβλίο του, για να υπογραμμίσει οτι "η Δικαιοσύνη στη χώρα μας υπολειτουργεί. Κατά τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, αιτία του κακού είναι η ανωριμότητα και η απειρία των νέων δικαστών που καταφεύγουν στις δικονομικές μεθοδεύσεις και οι υποθέσεις, αντί να διεκπεραιώνονται συσσωρεύονται".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 9 June 1997 - 14:10:27 UTC