Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-06-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/06/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Γαλλικές εκλογές - Ευρωπαϊκές εξελίξεις
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Κοινωνικός διάλογος
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Γαλλικές εκλογές - Κριτήρια Σύγκλισης

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 03/06/1997 (ΑΠΕ)

    Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις απο τη νίκη της Αριστεράς στη Γαλλία, η τροπολογία για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι έρευνες για τη 17ΝΟΕΜΒΡΗ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αυτούς κρύβουν. Κώστας-αρχιτέκτων. Δήμος-στέλεχος του ΕΟΤ. Νικόλα Μ.-ελληνολιβανέζος επιχειρηματίας. Τρία μέλη της 17Ν.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ψαλίδι στο εφάπαξ. Κινδυνεύει και το 8-άωρο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Καραμανλής τέλος. Συμφωνούν Εβερτ-Μητσοτακικοί-ακροδεξιοί- φιλοβασιλικοί.

    Η ΑΥΓΗ: Νέα προοπτική για την πορεία της Ευρώπης μετά τη θριαμβευτική επιστροφή της αριστεράς στη Γαλλία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μίζες και διαφθορά στον ΕΟΤ.

    ΕΘΝΟΣ: Ψαλίδι στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η κύρωσις της Σένγκεν "κίρρωσις" της Ελλάδος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κατηγορώ τον Μητσοτάκη. Μηνυτήρια αναφορά Κωνσταντινίδη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ψαλίδι στο εφάπαξ. Νυχτερινός αιφνιδιασμός για τους δημόσιους υπαλλήλους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ευρωανάσα. Προσδοκίες για πιο χαλαρή λιτότητα. Η Γαλλία κλειδί τώρα της πορείας για Μάαστριχτ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Επίθεση Παπαντωνίου κατά διεφθαρμένων εφοριακών.

    Η ΕΣΤΙΑ: Ανησυχία προκαλούν αι ευρωπαϊκαί εξελίξεις δια δραχμήν και οικονομίαν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ελλάς-Γαλλία ανησυχία. Συγκρουόμενες στο ΠΑΣΟΚ οι ερμηνείες για το "μήνυμα" των γαλλικών εκλογών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μάαστριχτ με "ανθρώπινο πρόσωπο". Αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στην ΕΕ μετά και το θρίαμβο της κεντροαριστεράς στη Γαλλία.

    ΤΑ ΝΕΑ: 20-78% κάτω οι επικουρικές συντάξεις στα 16 μεγαλύτερα ταμεία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παραμύθιασμα του λαού με το ονομαζόμενο "αριστερό" Μάαστριχτ.

    [2] Γαλλικές εκλογές - Ευρωπαϊκές εξελίξεις

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους γράφουν μεταξύ άλλων οτι "αν η νίκη των Εργατικών στη Βρετανία τροφοδότησε ελπίδες για την αλλαγή του πολιτικού χάρτη στην Ευρώπη, η νίκη των Σοσιαλιστών στη Γαλλία δίδει και την προσδοκία της στροφής προς τη ξεχασμένη κοινωνική διάσταση της ευρωπαϊκής ενοποίησης".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "ανησυχίαν δια τας επιπτώσεις και επί της ελληνικής οικονομίας έχει προκαλέσει η αναταραχή εις τας ξένας χρηματαγοράς εκ της επικρατήσεως των σοσιαλιστών εις την Γαλλίαν οι οποίοι είναι ηναγκασμένοι να συνεργασθούν και με τους κομμουνιστάς".

    Ο ΛΟΓΟΣ με τίτλο "Μάαστριχτ με "ανθρώπινο πρόσωπο" αναφέρει οτι "η θριαμβευτική στις γαλλικές εκλογές επικράτηση των κεντροαριστερών δυνάμεων με επικεφαλής τους σοσιαλιστές του Λιονέλ Ζοσπέν, σίγουρα δεν δρομολογούν κοσμογονική αλλαγή τόσο στο κοινωνικοπολιτικό πρόσωπο της Γαλλίας όσο και τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει οτι "προσπάθεια να 'ιδιοποιηθεί' το μήνυμα των γαλλικών εκλογών, ώστε να δώσει νέα 'πνοή' και ώθηση στην αντιλαϊκή πολιτική της στην κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων του Μάαστριχτ, αλλά και στην υπόθεση της κεντροαριστεράς καταβάλλει η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "η νίκη της Αριστεράς στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας αλλά και η απόφαση του καγκελάριου Χέλμουτ Κόλ να προχωρήσει προς την ΟΝΕ όποιο και αν είναι το κόστος είναι δεδομένα που θα επηρεάσουν τη θέση της Αθήνας στους ενδοευρωπαϊκούς συσχετισμούς. Η πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη για σύγκλιση με ελαχιστοποίηση του κοινωνικού κόστους διευκολύνεται αναμφισβήτητα απο τις εξελίξεις".

    [3] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "ο πρόεδρος Κληρίδης προσδιόρισε χθες τους δύο λόγους για τους οποίους η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στις απευθείας διαπραγματεύσεις, παρά το γεγονός οτι όπως παρατήρησε ο ίδιος "δεν έχουμε διαγνώσει καμία αλλαγή των τουρκικών θέσεων επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού" στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Ο πρόεδρος Κληρίδης διαβεβαίωσε οτι διαβίβασε σε όλους τη βασική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς οτι θα ήταν σοφότερο να μη συγκληθούν οι απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς να υπάρχει κοινό έδαφος" .

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ με τίτλο "Περιμένοντας τις 'απευθείας' συνομιλίες" αναφέρει οτι "ο πρόεδρος Κληρίδης αναμένει την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για τις απευθείας συνομιλίες δήλωσε στη Λευκωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χριστοφορίδης. Αναμένουμε πρόσθεσε οτι η πρόσκληση θα είναι στην απλή της μορφή και σε συνδυασμό με την επιστολή Κόφι Ανάν της 27ης Ιανουαρίου, οτι δηλαδή το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης θα είναι οι συμφωνίες κορυφής τα ψηφίσματα των ΗΕ, η Δέσμη Ιδεών και άλλες ιδέες που έχουν διατυπωθεί την τελευταία τετραετία.".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υπογραμμίζει τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη οτι "η Κύπρος δεν σύρεται σε συνομιλίες, αλλά ανταποκρίνεται θετικά στην πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ έτσι ώστε να μην κατηγορηθεί για άρνηση, γεγονός που θα είχε επιπτώσεις στην πορεία της ένταξης στην ΕΕ. Ο κ. Κληρίδης πρόσθεσε οτι υπάρχουν διαβεβαιώσεις για παρασκηνιακή ενίσχυση των συνομιλιών απο άλλες δυνάμεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "σε απευθείας διάλογο με το ψευδοκράτος, χωρίς εγγυήσεις και με ασαφές πλαίσιο έναρξης της διαδικασίας, προσέρχεται η κυπριακή δημοκρατία με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης".

    [4] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "μετά την απασχολησιμότητα... η 'ασφαλισιμότητα'. Η νέα πρόκληση της κυβέρνησης (για θέσπιση ασφάλισης, σε ωριαία βάση και κατάργηση του πλαφόν της τετράωρης απασχόλησης που ισχύει για τη μερική απασχόληση) εν μέσω της διαδικασίας του κοινωνικού διαλόγου αναζωπυρώνει τις εντάσεις λίγες ημέρες μετά τις δημόσιες δεσμεύσεις των κυβερνητικών παραγόντων οτι δεν θα υπάρξουν διαρροές και αιφνιδιασμοί μέχρι το τέλος της διαδικασίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "άγριο χέρι στις συντάξεις και το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων βάζει η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσαν αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η ξαφνική αυτή απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην περικοπή του εφάπαξ και των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα τον περίφημο κοινωνικό διάλογο αφού οι αντιδράσεις που αναμένεται να εκδηλωθούν απο τους δημοσίους υπαλλήλους θα είναι δυναμικές".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "αλλαγή του ωραρίου εργασίας, με επίκεντρο τις 10 ώρες δουλειάς για 4 ημέρες την εβδομάδα προωθεί η κυβέρνηση διαψεύδοντας παράλληλα το ενδεχόμενο της καθιέρωσης ασφάλισης με την ώρα. Οι διαρροές για το συγκεκριμένο θέμα, πάντως, φαίνεται οτι έχουν προκαλέσει τριβές και μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Στη λογική αυτή, μέσω του κοινωνικού διαλόγου θα δρομολογηθεί η δυνατότητα απασχόλησης σε διαφορετική βάση καθώς και ο υπολογισμός του χρόνου εργασίας σε μεγαλύτερη βάση".

    Το ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται οτι "την ανάγκη σημαντικών αλλαγών στην Ευρώπη έφερε δυναμικά στο προσκήνιο η νίκη των κομμάτων της Αριστεράς στη Γαλλία. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά δεσπόζουσα θέση κατέχει η καθιέρωση 35ωρης εβδομαδιαίας απασχόλησης, χωρίς να μειωθούν οι αποδοχές των εργαζομένων. Στην Ελλάδα η ΓΣΕΕ που προβάλλει το αίτημα αυτό, είναι αποφασισμένη να το φέρει στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου με μεγαλύτερη έμφαση και τούτο παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί στην εργοδοτική πλευρά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "τις αλλαγές που θα επιδιωχθούν στο έως σήμερα... κατεστημένο ωράριο εργασίας των μισθωτών εξέτασε σύμφωνα με πληροφορίες χθες η τετραμελής κυβερνητική ομάδα που διαχειρίζεται εκ μέρους του Μαξίμου την πορεία του "κοινωνικού διαλόγου".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "προβληματισμό προκαλεί στην ελληνική κυβέρνηση η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια στην Τουρκία η οποία θεωρείται οτι θα αποτελέσει 'τροχοπέδη' στις προσπάθειες προσέγγισης των δύο πλευρών που έχουν ξεκινήσει με τη σύσταση των δύο επιτροπών εμπειρογνωμόνων. Αν και η Αθήνα γνωρίζει οτι η όλη διαδικασία δεν πρόκειται να επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα όσον αφορά τη στάση της Αγκυρας στα ελληνοτουρκικά, εν τούτοις ανησυχεί διότι η παρατεινόμενη απουσία σοβαρού συνομιλητή της άλλης πλευράς μπορεί να υποδαυλίσει νέες εντάσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο ακόμη και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, εν όψει των εκλογών που, όπως όλα δείχνουν, θα διεξαχθούν περί τα τέλη του έτους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "η κυβέρνηση δεν προχώρησε χθες σε σχολιασμό της κατάστασης στην Τουρκία, αλλά επέμεινε οτι αυτό που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι η διεθνής νομιμότητα της Τουρκίας, δηλαδή μια συμπεριφορά η οποία δεν είναι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και εναρμονισμένη με τη διεθνή έννομη τάξη".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 03/06/1997 (ΑΠΕ)

    Οι γαλλικές εκλογές και τα κριτήρια Σύγκλισης και η πορεία των δημοσίων εσόδων είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ανησυχία για τα δημόσια έσοδα λόγω των τριβών μεταξύ Δρυ και εφοριακών".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πιθανή ευκαιρία υπό όρους, αν γίνουν ελαστικότεροι οι όροι του Μάαστριχτ μετά τις γαλλικές εκλογές".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Το Μάαστριχτ μένει εδώ, χωρίς παρεκκλίσεις το πρόγραμμα Σύγκλισης".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η κυβέρνηση επιμένει στο πρόγραμμα Σύγκλισης, ενισχύεται η τάση διεύρυνσης των κριτηρίων του Μάαστριχτ".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αποκαθίστανται οι ισορροπίες στη δραχμή και τα επιτόκια".

    [7] Γαλλικές εκλογές - Κριτήρια Σύγκλισης

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι "ανεπηρέαστη παρέμεινε η ελληνική αγορά από το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, ενώ από παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εκφράζεται η αισιοδοξία, ότι τυχόν ελαστικοποίηση των κριτηρίων Σύγκλισης θα ευνοήσει την είσοδο της Ελλάδας στην τρίτη φάση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, με τις χώρες της δεύτερης ταχύτητας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 3 June 1997 - 14:37:00 UTC