Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-05-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/05/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κοινωνικός διάλογος
  • [4] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 28/05/1997 (ΑΠΕ)

    Η συνάντηση Σημίτη-Ντεμιρέλ στο Παρίσι, η αναθεώρηση του Συντάγματος, η συμφωνία ΝΑΤΟ-Ρωσίας και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οργιο μίζας στις εφορίες. Το είπε κατάμουτρα στους εφοριακούς ο ίδιος ο υπουργός.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα κρυφά σχέδια για φόρους-ασφαλιστικό. Παγίδα για όλους ο κοινωνικός διάλογος.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Οι Τούρκοι βάζουν χέρι και στην Κρήτη. Τα μυστικά σχέδια της Αγκυρας.

    Η ΑΥΓΗ: Συνάντηση ουσίας Σημίτη-Ντεμιρέλ χθες στο Παρίσι. Διερεύνηση για το Σύμφωνο Μη επιθέσεως.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Το καζίνο Πάρνηθας στην Αθήνα. Ιδιωτικοποιείται και μεταφέρεται στο κέντρο.

    ΕΘΝΟΣ: Απειλή απο τα κομπιούτερ. Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 1999 το κράτος θα παραλύσει αν δεν ξοδέψει 300 δις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Διμούτσουνη έγινε η εξωτερική πολιτική μας. Αλλα λέγει ο Σημίτης και άλλα ο Πάγκαλος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κανονιές απο Παπαθεμελή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα κλειδιά της επιτυχίας στις γενικές εξετάσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κεφάλαιο-ΜΜΕ εξουσιάζουν τη δημοκρατία. Γκάλοπ του Ινστιτούτου "Ανδρέας Παπανδρέου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Το σχέδιο Σημίτη για την κεντροαριστερά.

    Η ΕΣΤΙΑ: Ανοίγει τον διάλογον η αιφνίδια συνάντησις Σημίτη-Ντεμιρέλ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δυσοίωνη η πρώτη επαφή μεταξύ των κ.κ. Σημίτη-Ντεμιρέλ για το διάλογο χθες στο Παρίσι.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αναζητούνται κανόνες διαλόγου. Τετ-α-τέτ Σημίτη-Ντεμιρέλ στο Παρίσι.

    ΤΑ ΝΕΑ: Δανεικά φτερά για την Ολυμπιακή. Ιρλανδικά και σερβικά για Κρήτη, Θεσσαλονίκη.

    ΝΙΚΗ: Ξαφνικό τέτ-α-τέτ Σημίτη-Ντεμιρέλ. Παράθυρο για Σύμφωνο Μη Επίθεσης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οι αγώνες δε φυλακίζονται. Καταδικάστηκαν 14 στελέχη της Πανθεσσαλικής και άλλοι έξι αγρότες.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "ως βήμα σταθεροποίησης της πολιτικής της ελληνοτουρκικής προσέγγισης θεωρείται η χθεσινή "εκτός προγράμματος" (;) συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, στο Παρίσι. Επιβεβαιώνει τη θέληση των δύο πλευρών να μη διαταραχθεί η δρομολογημένη διαδικασία διαλόγου, ενω συντελεί στη βελτίωση του κλίματος στην Αθήνα μετά τις εντυπώσεις που καλλιεργήθηκαν, με αφορμή την εμφάνιση Οϊμέν, για περαιτέρω αδιαλλαξία της Αγκυρας και την 'πρόβλεψη' ορισμένων οτι οδηγείται σε ναυάγιο και αυτή η προσπάθεια προσέγγισης".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "παρά τας κατηγορηματικάς διαβεβαιώσεις δια την 'υπερήφανον' Ελληνικήν στάσιν εις τα Ελληνοτουρκικά και τους εκάστοτε 'εξορκισμούς' των τουρκικών προκλήσεων απο την Κυβέρνησιν, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, μίαν μόλις ημέραν απο τας απαραδέκτους θέσεις Οϊμέν - και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους - και 48 ώρας απο της ιταμής συντεντεύξεως Ντεμιρέλ συναντήθη, αιφνιδίως, με τον Τούρκον Πρόεδρον".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "η χθεσινή συνάντηση κορυφής των 16 χωρών-μελών της ΝΑΤΟϊκής Συμμαχίας στο Παρίσι, επιφύλαξε μια θαυμάσια ευκαιρία στον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη, προκειμένου να καταστήσει το δυνατόν σαφέστερες τις ελληνικές θέσεις και προθέσεις εν σχέσει με την αποκλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να καταγγείλει τις τουρκικές ανομολόγητες και μη επιδιώξεις στο Αιγαίο, που κάθε άλλο παρά συμβάλλουν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει οτι "τα εξαιρετικά περιορισμένα περιθώρια προσέγγισης μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας που αφήνει η εμμονή της τουρκικής ηγεσίας στην αναθεώρηση του status quo στο Αιγαίο, ανέδειξε η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κων. Σημίτη με τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στο Παρίσι".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "δεν χρειάζονται να αποκαλυφθεί και να ομολογηθεί απο τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, οτι η όξυνση στην έκφραση και η σκλήρυνση των τουρκικών θέσεων, ήταν καλά και απο καιρό προσχεδιασμένη. Είναι συνήθειο της Αγκυρας να 'διανθίζει' με τέτοιες, καθόλου φιλικές ενέργειες, το 'χαμόγελο' φιλίας και τον "κλάδο ελαίας" που τείνει στην Ελλάδα, αρνούμενη, πάντως να άρει το casus belli".

    Κατά την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "τα 'έσπασε' τελικά με τον Σ. Ντεμιρέλ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στην αιφνιδιαστική συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα στο Παρίσι (στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής των 16 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για την επίσημη τελετή της υπογραφής συμφωνίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας) σε μια προσπάθεια να 'διευκρινίσει' τις τουρκικές θέσεις για το διάλογο που είναι σε εξέλιξη".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "κανένα επιπλέον θετικό στοιχείο προς την κατεύθυνση υλοποίησης της ολλανδικής πρωτοβουλίας για έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου δεν προέκυψε απο τη χτεσινή συνάντηση του Κ. Σημίτη με τον Σ. Ντεμιρέλ στο Παρίσι. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει απο τα όσα δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "την ελληνική απαίτηση για σεβασμό των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου έθεσε ως απαραίτητη και αυτονόητη προϋπόθεση για την έναρξη οποιουδήποτε ελληνοτουρκικού διαλόγου ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στον πρόεδρο της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ 24 ώρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις Οϊμέν στην Αθήνα".

    [3] Κοινωνικός διάλογος

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "με διαφωνίες στο μείζονος σημασίας θέμα της προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων και της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού, με χαρακτηριστικό στοιχείο τη δυσφορία απο την πλευρά των συνδικάτων για τις τακτικές 'διαρροές' προτάσεων τεχνοκρατών του πρωθυπουργικού γραφείου που σπέρνουν την ανησυχία στους εργαζομένους, άρχισε χθες η ουσιαστική φάση του κοινωνικού διαλόγου".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "οι συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών ταμείων και η πάταξη της εισφοροδιαφυγής αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού. Η κυβέρνηση απέστειλε χθες το κείμενο στους κοινωνικούς εταίρους και τους καλεί σε πρώτη συνεδρίαση στις 18 Ιουνίου".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι είναι "θύμα του καλοκαιριού και ο κοινωνικός διάλογος για την απασχόληση, την ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα που θα έχει τρεις άξονες σύμφωνα με τους εμπνευστές του. Η συντονιστική γραμματεία κοινωνικού διαλόγου ανακοίνωσε οτι η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου, ενω ως το τέλος του καλοκαιριού, είναι ζήτημα να πραγματοποιήσει πάνω απο 3-4 το πολύ συνεδριάσεις".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται οτι "την 'ικανοποίησή' τους για την πορεία του 'κοινωνικού διαλόγου'-απάτης εξέφρασαν χτες - μετά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας του - οι 'κοινωνικοί εταίροι', ενώ στις 18 Ιούνη μπαίνει μπροστά και ο... διφασικός 'διάλογος' για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "σε ουσιαστική φάσι εισήλθε απο χθες ο Κοινωνικός διάλογος. Τα 19 σημεία που είχε προτείνει η Κυβέρνησις θα εξετασθούν σε τρεις θεματικές ενότητες: η πρώτη αφορά την ανάπτυξι, η δεύτερη την ενίσχυσι της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας και η τρίτη την απασχόλησι".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "φωτιά ανάβει το ασφαλιστικό που μπαίνει και αυτό στη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου στις 18 Ιουνίου. Σε πρώτη φάση θα προωθηθεί η ομαδοποίηση ή συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων, ο περιορισμός των διοικήσεών τους, καθώς και η λειτουργική και διοικητική αναβάθμισή τους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "με 'τριβές' επί της διαδικασίας, αλλά και επί της ουσίας, πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνεδρίαση της συντονιστικής γραμματείας του 'κοινωνικού διαλόγου' όπου για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να καθορίσει κατά το δοκούν το θεματολόγιο και την εξέλιξη της όλης διαδικασίας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει οτι "μέσα στο φθινόπωρο με την κατάθεση του προϋπολογισμού αναμένονται τα πρώτα μέτρα για την απασχόληση την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, τα οποία θα είναι προϊόν του κοινωνικού διαλόγου".

    [4] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "η κυπριακή κυβέρνηση κατέστησε σαφές οτι δεν αντιτίθεται στο ενδεχόμενο υπογραφής συμφώνου μη επιθέσεως μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεδομένα οτι θα τηρηθούν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ελλάδα για πρόοδο στο Κυπριακό".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 28 May 1997 - 15:02:22 UTC