Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-05-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/05/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικά
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Κοινωνικός Διάλογος
  • [5] Συνέντευξη Παπαντωνίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 26/05/1997 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι αλλαγές στην Παιδεία, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών στη Γαλλία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 201.000 προσλήψεις απο το 1994 μέχρι το Μάρτιο του 1997.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ιστορία τρέλας και φρίκης στο Παγκράτι.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μπάτσοι του προέδρου έδειραν πολίτες. Εκαναν και επίδειξη όπλων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Περιμένει παιδί η Μιμή. Γι αυτό επισπεύδει το γάμο με τον Σπυρόπουλο.

    ΕΘΝΟΣ: Τα νέου τύπου λύκεια. Και πως θα δίνουν το εισιτήριο για ΑΕΙ-ΤΕΙ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Χρυσό κουφέτο" απο Γιωργάκη-Οϊμέν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Παγίδα εκλογικός νόμος. Επαναφέρουν το τριφασικό σύστημα του 1956.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διπλό σοκ. Διέρρευσαν και διαψεύδουν σχέδιο κατάργησης του δώρου. Αγρια αύξηση φόρων πλασάρεται ως ελάφρυνση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αριστερή έκπληξη στη Γαλλία. Θρίαμβος σοσιαλιστών κομμουνιστών.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τεράστιες οι ευθύνες κρατικών εταιριών για το σκάνδαλο της ΔΕΛΤΑ.

    Η ΕΣΤΙΑ: Ουάσιγκτον-Αγκυρα επιμένουν δια πρόοδον εις τα ελληνοτουρκικά.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σφήνα για Βόσπορο βάζει ο Ακης σε συνέντευξη στα ΝΕΑ.

    ΝΙΚΗ: Παίζουν με το δώρο μας. Στο "μάτι" της κυβέρνησης ο 13ος μισθός.

    [2] Ελληνοτουρκικά

    "Να προσέξει η Αγκυρα, μήπως οι επιδιώξεις της για αναθεώρηση του στάτους κβό στο Αιγαίο γίνουν μπούμερανγκ και ανοίξουν τους "ασκούς του Αιόλου" και για αναθεώρηση του διεθνούς καθεστώτος των Στενών του Βοσπόρου". Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ακης Τσοχατζόπουλος βάζει αυτή τη σφήνα- απαντώντας στις απειλές της Τουρκίας- σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "ενώ η κυβέρνησις Σημίτη επιμένει να προβάλλη την άποψιν οτι τίποτε δεν έχει ουσιαστικώς αλλάξει εις τας Ελληνοτουρκικάς σχέσεις, αντίθετος φαίνεται να είναι εκτίμησις των ΗΠΑ αλλά και της Τουρκικής πλευράς, αι οποίαι ομιλούν ευθέως δια 'πρόοδον' εις τας σχέσεις Αθηνών-Αγκύρας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "ένα νέο.. πεδίο δόξης για την ελληνοτουρκική 'προσέγγισι' οι ρυθμοί της οποίας επιταχύνονται (προς τούτο κανένα ανασχετικό ρόλο) δεν φαίνεται πως έπαιξαν οι γλυκανάλατες 'διαλλακτικές' αλλά επίμονες στις ληστρικές απαιτήσεις τους, θέσεις που εξέφρασε τηλεοπτικώς ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ) διανοίγεται σήμερα με παράλληλες δημόσιες διαλέξεις στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του ΚΠΕΕ των Αναπληρωτών υπουργών εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας Γ. Παπανδρέου - Ονούρ Οϋμέν".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ με τίτλο "Οι επόμενες κινήσεις στα ελληνοτουρκικά" γράφει οτι "σημαντικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν πλέον ιδιώτες στην προσπάθεια που γίνεται για την ελληνοτουρκική προσέγγιση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται οτι "με γενικού περιεχομένου ευχολόγιο για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εμφανίστηκε χθες στην Αθήνα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ονούρ Οϊμέν, ο οποίος σήμερα μαζί με τον Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε ημερίδα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που οργανώνει το Κέντρο Πολιτικής Ερευνας και Επιμόρφωσης".

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο υποστηρίζει μεταξύ άλλων οτι "ασφαλώς και υπήρξε προκλητική στο περιεχόμενό της η συνέντευξη Ντεμιρέλ, αλλά υπήρξε ταυτόχρονα και εξόχως αποκαλυπτική. Διότι εκείνο που πέραν πάσης αμφιβολίας, απέδειξε είναι οτι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας αποτελεί πάγια τακτική της τουρκικής διπλωματίας, η οποία αξιοποιεί την όποια μορφή διαλόγου ως βήμα προβολής των επεκτατικών της βλέψεων".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά οτι "βέτο" στις πρωτοβουλίες του αν. υπουργού εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στον υπο εξέλιξη ελληνοτουρκικό διάλογο αναμένεται να θέσει στον πρωθυπουργό ο υπουργός εξωτερικών Θ. Πάγκαλος θεωρώντας οτι οι (εκτενείς και συνεχιζόμενες) συνομιλίες με τον "υπηρεσιακό" υφυπουργό Ο. Οϊμέν έχουν δημιουργήσει "τεράστιες δυσκολίες" σε ένα ούτως ή άλλων δύσκολο εγχείρημα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ θεωρεί οτι προκάλεσαν "ζωηρές αντιδράσεις στην Αθήνα οι τουρκικές... παραχωρήσεις για υπογραφή συμφώνου ειρήνης, με αντάλλαγμα την παραχώρηση του μισού Αιγαίου, όπως διατυπώθηκαν σε συνεντεύξεις Τούρκων πολιτικών. Το μειλίχιο ύφος και οι προσεκτικά διατυπωμένες απειλές είναι η μόνη συνεισφορά των κ.κ. Ντεμιρέλ και Οϊμέν στην... "πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων" για την οποία επιχαίρει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κ. Μ. Ολμπράιτ".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "δυναμική στάση για την προσέγγιση και την ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και στο Κυπριακό αποφάσισαν ν'αναλάβουν οι επιχειρηματίες με πρωτοστάτες τους Τούρκους κολοσσούς Ραχμί Κότς και Σαρίκ Τάρα οι οποίοι επωμίζονται ένα πολιτικό ρόλο. Το σημαντικότερο ήταν οτι κατάφεραν να φέρουν για πρώτη φορά μαζί τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες στην Κωνσταντινούπολη για να ακουμπήσουν το Κυπριακό. Η προσπάθειά τους εστιάζεται στην εύρεση ενός πλαισίου με προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσουν στους κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς πριν πάνε για συνομιλίες στον ΟΗΕ".

    [4] Κοινωνικός Διάλογος

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "μέσα σε κλίμα δυσπιστίας, απουσία μέρους των συνδικαλιστών και εκπροσώπων των συνταξιοδοτικών οργανώσεων, υπο... τη λάμψη 'πυροτεχνημάτων' διεθνών οργανισμών και κυβερνητικών στελεχών αρχίζει αύριο η ουσιαστική πρώτη φάση του κοινωνικού διαλόγου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων προκάλεσαν οι σχεδιασμοί του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, να θέσει υπο συζήτηση, στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου, τον επιμερισμό των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, με σκοπό να αποφευχθεί μια αύξηση της τάξεως του 0,7% στον πληθωρισμό το 1998".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "τους ασκούς του Αιόλου" ανοίγει η πρόταση προς συζήτηση απο το υπουργείο Οικονομικών της πιθανής κατάργησης των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα. Την πρόταση αυτή που σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας θα θέσει το Οικονομικό Επιτελείο στη συζήτηση για τον κοινωνικό διάλογο διέψευσαν αργά χθες τις κυβερνητικές πηγές απο το Μαξίμου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "έντονες ενδοκυβερνητικές κόντρες δημιουργεί η νέα διαρροή απο μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για ουσιαστική κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, με στόχο τον περιορισμό του δημοσίου ελλείμματος. Την ίδια στιγμή, θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η πρόθεση αυτή της κυβερνήσεως και στους κόλπους των εργαζομένων που χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την τακτική αυτή και τονίζουν οτι ναρκοθετεί τον κοινωνικό διάλογο".

    [5] Συνέντευξη Παπαντωνίου

    "Πτώση του πληθωρισμού στο 4,5% στο τέλος του έτους, μείωση του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων κάτω απο το 10% και των κρατικών τίτλων στο 9% προαναγγέλλει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου". Σε συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει "οτι στον κοινωνικό διάλογο θα συζητηθεί η συγχώνευση ταμείων χωρίς όμως να θιγεί η ισχύουσα συνταξιοδοτική νομοθεσία για το ΙΚΑ και το Δημόσιο. Απο 1/1/1998 θα ισχύσει όμως οπωσδήποτε η ρύθμιση του νόμου Σιούφα για την επικουρική σύνταξη".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 26 May 1997 - 14:28:11 UTC