Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-05-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/05/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Οικονομία
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Αλβανικό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο-Ανοδος

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 06/05/1997 (ΑΠΕ)

    Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, το αρχείο Καραμανλή και η νέα άνοδος του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στο σφυρί εργατικές κατοικίες επειδή χρωστάνε τις δόσεις οι εργάτες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ανοιξη στο Χρηματιστήριο. Ρεκόρ επταετίας στις συναλλαγές.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ροζ ιστορίες στο πρωθυπουργικό γραφείο.

    Η ΑΥΓΗ: Η ανεργία δεν είναι μονόδρομος. Συγκεκριμένες προτάσεις για 15 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Η Μιμή έκοψε μισθό (2 εκατομμύρια το μήνα) στον Βλαχούτσικο.

    ΕΘΝΟΣ: Ηλεκτροσόκ στο δημόσιο. Το σχέδιο κατά της σπατάλης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι 32 της Ανοιξης που γύρισαν στο... φθινόπωρο. Ξεκλειδώθηκε ο κ. Κλείτος και... φίλησε τα χείλη της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαχαιριά στους απόστρατους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ομολογία Πάγκαλου. Με πιέσεις των ξένων άρχισε ο διάλογος με την Τουρκία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ομολογία Αρναούτι για δύο κινήματα. Νέες αποκαλύψεις απο το αρχείο Καραμανλή.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: 35.000 στρέμματα στο σχέδιο πόλης. Ολο το πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Η ΕΣΤΙΑ: Εβδομάς εξελίξεων εις τα ελληνοτουρκικά υπο το "βλέμμα" των ΗΠΑ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε κομματικά φράγματα προσκρούει ο διάλογος. Εντονες αντιδράσεις στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ για τα ελληνοτουρκικά.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αισιόδοξα μηνύματα για την οικονομία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τι δεν λέει στα αρχεία του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

    ΝΙΚΗ: Μινι-συνέδριο στο ΠΑΣΟΚ. Τεστ συνοχής η πολιτική αντιπαράθεση στη συνδιάσκεψη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ιμπεριαλιστική "επιδιαιτησία". Συμφωνήθηκε "ειδικό νομικό όργανο" για τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών σε "ειδικό νομικό όργανο". Το "ειδικό νομικό όργανο" θα αποτελείται απο έναν Ελληνα, έναν Τούρκο και κάποιον "τρίτο" νομικό, το πρόσωπο και τη δικαιοδοσία του οποίου θα αποδεχτούν εκ των προτέρων οι δύο πλευρές. Αρμοδιότητα του "ειδικού νομικού οργάνου" θα είναι να αποφανθεί επί των ελληνοτουρκικών διαφορών, όπως αυτές θα έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο της συγκροτηθείσας ελληνοτουρκικής επιτροπής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "με νέα πρόκληση απαντά ο τουρκικός στρατός στην ελληνική προσέγγιση και τα πρόσφατα δείγματα καλής θέλησης. Χθες αποκαλύφθηκε η ύπαρξη πρόσφατου φυλλαδίου του ΓΕΣ της γείτονος, το οποίο προπαγανδίζει την τουρκική κυριαρχία επί των βραχονησίδων Ιμια".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "εντυπωσιακή ταχύτης χαρακτηρίζει τας εξελίξεις εις τα ελληνοτουρκικά, παρά το γεγονός οτι η Κυβέρνησις προσπαθεί να υποβάθμιση την σημασίαν γεγονότων που επιβεβαιώνουν τας διαπιστώσεις δια μεγάλην περί το ζήτημα αυτό κινητικότητα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "σοβαρές κομματικές ενστάσεις αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης στην προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, όπως διεφάνη στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ. Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Σημίτη οτι δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης των κυριαρχικών ελληνικών δικαιωμάτων, αλλά απλών διπλωματικών ενεργειών που επιβάλλονται απο τις διεθνείς πιέσεις οι βασικοί εσωκομματικοί ανταγωνιστές του προέβαλαν επιφυλάξεις".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω απο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τα 'πρακτικά' των συζητήσεων, αλλά και για τις προθέσεις των δύο πλευρών είναι ο διάλογος του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου και της Τανσού Τσιλέρ στη διάρκεια του δείπνου των "15" με την υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας στο Λουξεμβούργο .Τα πρακτικά των συζητήσεων αυτών και μάλιστα έτσι οπως συνοψίστηκαν απο την ολλανδική προεδρία έχουν ιδιαίτερη σημασία για πολλούς λόγους: πρώτα πρώτα επιβεβαιώνουν την παρατηρούμενη το τελευταίο διάστημα μεταστροφή της τουρκικής ρητορικής, χωρίς όμως και να προκύπτει ουσιαστική μεταβολή στις τουρκικές θέσεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι "τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Τουρκίας μετά τη χθεσινή ανακοίνωση απο την ελληνική κυβέρνηση των δύο Ελλήνων "σοφών". Η ελληνική πλευρά επιμένει οτι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα έχει ως αντικείμενο τη συμφωνία σε μηχανισμό διαδικασίας για την επίλυση τυχόν προβλημάτων, που θα συμφωνηθεί απο κοινού οτι υπάρχουν και επομένως μπορούν να επιλυθούν μέσω της διαδικασία που θα έχει συμφωνηθεί".

    "Με την ανακοίνωση των ονομάτων των καθηγητών Κρ. Ιωάννου και Αργ. Φατούρου, που θα μετέχουν στην κοινή ελληνοτουρκική επιτροπή που "θ'ανιχνεύσει τις διαδικαστικές προϋποθέσεις" έναρξης ενός πολιτικού ελληνοτουρκικού διαλόγου, η κυβέρνηση, κατά την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, άναψε και τυπικά το "πράσινο φως" για τις σχετικές διαδικασίες (που θα ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουνίου με τη σύνταξη έκθεσης της επιτροπής προς τις δύο κυβερνήσεις η οποία δεν θα είναι δεσμευτική)".

    [3] Οικονομία

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "η πτώση του πληθωρισμού στο 5,8% τον Απρίλιο, η αναμενόμενη νέα μείωση των επιτοκίων, καθώς και η βελτίωση των ρυθμών αύξησης των φορολογικών εσόδων, βελτιώνουν σημαντικά το οικονομικό περιβάλλον, διευκολύνοντας έτσι και τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε ο,τι αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "το "ψυχολογικό" φράγμα των 1.500 μονάδων έσπασε χθες ο Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους, κλείνοντας στο υψηλότερο σημείο της 7ετίας στις 1.518 μονάδες. Η μεγάλη άνοδος στο Χρηματιστήριο έρχεται να επιβεβαιώσει τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, σε ο,τι αφορά την πτώση του πληθωρισμού και τη μείωση των επιτοκίων, τη σημαντική ανάκαμψη στο μέτωπο των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων, καθώς και την καλή πορεία των εισηγμένων στη Σοφοκλέους εταιριών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει οτι "καλπάζει ακάθεκτο το χρηματιστήριο, που πηγαίνει σε ολοένα και ψηλότερα επίπεδα τιμών, 'σαρώνοντας' στο πέρασμά του όλα τα ρεκόρ της τελευταίας επταετίας. Ηδη, έσπασε και το 'ψυχολογικό φράγμα' των 1.500 μονάδων και η χρηματιστηριακή αγορά της οδού Σοφοκλέους ατενίζει με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ανακάλυψαν έκπληκτοι οτι υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στα στοιχεία για τις εξαγωγές που έχει η Τράπεζα της Ελλάδος με εκείνα που έχει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Πάντως είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, η 'άσπρη τρύπα' στο ισοζύγιο προκάλεσε ανακούφιση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αφού η δυσμενής εικόνα που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας του ελλείμματος των 4,5 δις δολαρίων τώρα εξωραϊζεται".

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά οτι "με επιτυχία περνάει τις εξετάσεις του ΔΝΤ για την πορεία της οικονομίας η κυβέρνηση, ενώ σήμερα συναντώνται ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εθνικής ΟΙκονομίας κ. Γιάννος Παπαντωνίου για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις και να προετοιμαστούν για τα μεγάλα θέματα που ανοίγουν τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις το ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις. Η ελληνική οικονομία πάει καλά και δεν φαίνεται - για πρώτη φορά - να επηρεάστηκε αρνητικά απο τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Η οικονομική πολιτική των ήπιων τόνων έφερε αποτελέσματα, που φαίνονται κυρίως στο μέτωπο του πληθωρισμού και τη σημαντική μείωση των επιτοκίων".

    [4] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "σε ελιγμό στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, για να διαφανεί οτι υπήρχε κοινό έδαφος, ώστε να συγκληθούν απευθείας διαπραγματεύσεις προέβη ο Ραούφ Ντενκτάς. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Ντενκτάς διεμήνυσε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη πως ήταν έτοιμος ν'αποδεχθεί οτι οι συνολικοί στόχοι και οι κατευθυντήριες αρχές, που καταγράφονται στη Δέσμη Ιδεών Γκάλι, συνιστούν κοινό έδαφος για την πραγματοποίηση απευθείας συνομιλιών".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "ανεβαίνει ο υδράργυρος στην ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας η οποία εκφράζεται τόσο με τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου, όσο και με την προγραμματιζόμενη διεξαγωγή ασκήσεων, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, Αθήνα και Λευκωσία σε ένδειξης καλής θέλησης, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δύο κυβερνήσεις, υποβαθμίζουν ουσιαστικά την κοινή άσκηση "Τοξότης", που αρχίζει αύριο, προκειμένου να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος στις σχέσεις με την Αγκυρα".

    Κατά την ΑΥΓΗ "ανησυχία προκαλεί στην Αθήνα και τη Λευκωσία το ενδεχόμενο παραβιάσεων του FIR Λευκωσίας ή και του κυπριακού εναέριου χώρου κατά τη διάρκεια της επικείμενης κοινής αεροναυτικής άσκησης ΗΠΑ-Ισραήλ-Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο".

    "Ευθυγραμμίζεται με την Αγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, και αποδέχεται τη θεωρία των Τούρκων στρατιωτικών οτι οι πύραυλοι S-300 που θα εγκατασταθούν στην Κύπρο θα χρησιμοποιηθούν για επιθετικούς σκοπούς. Σύμφωνα με πληροφορίες απο διπλωματική πηγή στη Λευκωσία, ανεφέρθη απο αμερικανικής πλευράς πως "εάν τελικά οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-300 φθάσουν στην Κύπρο, τότε η Κύπρος θα θεωρηθεί σαν ένα απο τα νησιά του Αιγαίου και όχι ένα ανεξάρτητο κράτος".

    [5] Αλβανικό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "νέο κύμα φυγής απο τα ελληνικά χωριά της Αλβανίας προς τη χώρα μας μικρότερο βέβαια σε σχέση με το παρελθόν, εκτιμάται οτι θα εκδηλωθεί στις επόμενες εβδομάδες. Ο φόβος νέου κύματος προσφύγων ενισχύεται απο το γεγονός οτι οι Ελληνες στην Αλβανία γίνονται κάθε τόσο στόχος επιθέσεων απο ενόπλους παρακρατικούς ή συμμορίες που εισβάλλουν στα χωριά προκειμένου να κλέψουν κάθε τι που βρίσκουν μπροστά τους".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 06/05/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου είναι τα εξής: η άνοδος-ρεκόρ του δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου, η πορεία εκτέλεσης του έργου του μετρό και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την οικονομία.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ελλειμμα 1 τρισ. δρχ. στα ασφαλιστικά ταμεία - Καμπανάκι για τις συντάξεις από τον διοικητή της ΤτΕ".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στον "αέρα" το έργο του μετρό ! Ερωτηματικά για την περαίωση του έργου".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Δέσμευση στο ΔΝΤ για 5% πληθωρισμό. Εσπασε το φράγμα των 1.500 μονάδων το ΧΑΑ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ρεκόρ επταετίας στο Χρηματιστήριο, ξεπέρασε τις 1.500 μονάδες ο γενικός δείκτης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σκοτσέζικο ντους από τους ελεγκτές του ΔΝΤ - Αισιόδοξοι για πληθωρισμό και ανάπτυξη - απαισιόδοξοι για το έλλειμμα".

    [7] Χρηματιστήριο-Ανοδος

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι"παρελθόν είναι πλέον, από χθες, για τη "Σοφοκλέους" το φερόμενο ως "ψυχολογικό φράγμα" των 1.500 μονάδων, καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.518,42 μονάδες, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη, της τάξης του 2,25%, έπειτα από συναλλαγές ύψους 22,1 δισ. δρχ. Οπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, το χρηματιστηριακό κλίμα ενισχύει θετικά, αφενός, η αναμενόμενη υποχώρηση του πληθωρισμού τον Απρίλιο στο επίπεδο του 5,8%-5,7% και αφετέρου η ακολουθούμενη συναλλαγματική πολιτική, με την αποδυνάμωση της πολιτικής της "σκληρής δραχμής".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 6 May 1997 - 15:03:56 UTC