Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-04-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/04/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Αλβανικό
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Εκθεση ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 18/04/1997 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ανάπτυξη της ελληνικής δύναμης στην Αλβανία και ο κοινωνικός διάλογος είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εισάγουν ανεργία. Ψήφισαν καταστροφικές συμβάσεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στάχτη στα μάτια για τις συμφωνίες στα ελληνοτουρκικά. Αποφάσεις ερήμην λαού-κομμάτων.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σημίτη που μας πάς; Το ιστορικό ΠΑΣΟΚ αντιδρά στις επιλογές του.

    Η ΑΥΓΗ: Χωρίς όρους το πρώτο βήμα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Καταρρέει η πυραμίδα. Επενέβη ο εισαγγελέας για την απάτη του Ανδρουλιδάκη με τα 20.000 σπίτια.

    ΕΘΝΟΣ: Φωτιά με νέα διαθήκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Καταδίκη του ΔΗΚΚΙ για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Γενικό ξεπούλημα της Ελλάδος απο τα δύο μεγάλα κόμματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πολυεθνική στο Αιγαίο. Αποκαλύπτουμε τα αμερικανικά σχέδια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ερανος για τη βίλα. Παπανδρεϊκά στελέχη συγκεντρώνουν χρήματα για να σταματήσει ο διασυρμός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γιαβάς-Γιαβάς για διάλογο. Αλλεπάλληλες επαφές Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Το Μάιο στο Αμστερνταμ αρχίζει ο διάλογος με την Αγκυρα.

    Η ΕΣΤΙΑ: Συνολική λύσιν ελληνοτουρκικών-Κυπριακού προωθούν Ευρώπη και ΗΠΑ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αρχίζει η διαδικασία διαλόγου. Αθήνα και Αγκυρα θα υποβάλουν προ του Πάσχα γραπτώς τις προτάσεις τους.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ο κύβος ερρίφθη. Με προπομπό την επιτροπή "σοφών" επιχειρείται μια προσέγγιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Βήματα διαλόγου με... νάρκες. Ορια βάζει η κυβέρνηση.

    ΝΙΚΗ: Αυτοί φεσώνουν τον ΟΤΕ. Νέα Δημοκρατία και κανάλια οι χειρότεροι πελάτες.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νατοϊκό σχέδιο ο ελληνοτουρκικός "διάλογος".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "προσεκτικά βήματα στην πορεία διαλόγου με την Τουρκία κάνει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να αποφύγει τις 'νάρκες' μιας διαπραγμάτευσης για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Τα αυστηρά όρια, που προσπαθεί να βάλει η κυβέρνηση στη λειτουργία της υπο σύσταση ελληνοτουρκικής επιτροπής, θα αποτυπώνονται στο κείμενο που θα καθορίζει τις αρμοδιότητές της και το οποίο επεξεργάζεται η Αθήνα".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "ομαλά φαίνεται να εξελίσσεται η προσπάθεια εντοπισμού μιας διαδικασίας που θα φέρει στην ημερήσια διάταξη Αθήνας και Αγκυρας τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Κατά τις δηλώσεις του κ. Θ. Πάγκαλου, η κυβέρνηση ετοιμάζει την απάντησή της στη διαδικαστική πρόταση της ολλανδικής προεδρίας που θα ανακοινωθεί πριν απο το Πάσχα και που θα εξετάζει τη συγκρότηση, τον ρόλο και τη λειτουργία μιας μεικτής επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Ο κ. Πάγκαλος δήλωσε επίσης 'αισιόδοξος' και τόνισε πως η χώρα μας ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τη φιλία και συνεργασία με την Τουρκία, καθώς και για την ευημερία του τουρκικού λαού".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ θεωρεί οτι "την έναρξη ενός 'τεχνικού' διαλόγου με την Αγκυρα προωθεί η κυβέρνηση αναμένοντας ανταπόκριση σε επίπεδο 'θετικών κινήσεων' απο τη γειτονική χώρα παρά τις επιφυλάξεις ΥΕΘΑ κ. Τσοχατζόπουλου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "συμφώνησαν οτι... διαφωνούν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ δεν αναμένεται μεταβολή στις θέσεις των δύο ανδρών ούτε στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Ο ΥΕΘΑ κ. Τσοχατζόπουλος με δηλώσεις του εξέφρασε - εμμέσως πλην σαφώς - τη διαφωνία του με τις επιλογές του πρωθυπουργού και τις ενέργειες της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό".

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται οτι "καθ'όλας τας ενδείξεις, εν πλήρει εξελίξει ευρίσκεται η προώθησις της συνολικής λύσεως (πακέτο) εις τας ελληνοτουρκικάς σχέσεις συμφώνως προς αμερικανικόν σχέδιον συνεπικουρούμενον και απο την Ολλανδικήν Προεδρίαν της Ευρωπαϊκής Ενώσεως".

    Κατά τον ΛΟΓΟ "στην αποδοχή του ελληνοτουρκικού διαλόγου - τουλάχιστον σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων- και στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για συγκρότηση δύο επιτροπών που θα ασχοληθούν με το 'τεχνικό' μέρος των προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις, κατέληξε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής σύσκεψης με την ηγεσία του ΥΠΕΞ στο Μέγαρο Μαξίμου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά οτι "η κατ'αρχήν αποδοχή απο την Ελλάδα και την Τουρκία της συγκρότησης επιτροπής εμπειρογνωμόνων συνιστά ουσιαστικά την έναρξη διαδικασίας ελληνοτουρκικού διαλόγου του οποίου ωστόσο ούτε οι όροι έχουν ακόμη καθορισθεί ούτε πολύ λιγότερο διαφαίνεται η κατάληξη".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "μετά το θόρυβο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για μυστική διπλωματία στη Μάλτα και συμφωνίες με την Αγκυρα, η κυβέρνηση έσπευσε να ανασκευάσει, διαψεύδοντας μεν τα περί βραχονησίδων, αλλά επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά οτι οδεύουμε προς 'ταχεία διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών".

    "Οι βραχονησίδες ή 'γκρίζες ζώνες' οπως τις ονομάζει η Αγκυρα είναι το πρώτο θέμα που θα εξετάσει η Ελληνοτουρκική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων οι εργασίες της οποίας αναμένεται να ξεκινήσουν τις πρώτες μέρες του Μαϊου. Το θέμα αυτό είναι ουσιαστικά το πρώτο ζήτημα το πρώτο βήμα όπως λέει η Αθήνα το οποίο πρέπει να ξεκαθαριστεί μεταξύ Αγκυρα και Αθήνας",όπως προσθέτει η ΕΞΟΥΣΙΑ.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ διαβλέπει οτι "στο προσκήνιο έρχεται εκ νέου το πρόσωπο του παραιτηθέντος 'για λόγους υγείας' υφυπουργού εξωτερικών και προσωπικού φίλου του Κώστα Σημίτη Χρήστου Ροζάκη, ο οποίος παρά τη γενική κατακραυγή για τις 'αιρετικές' θέσεις που έχει στο παρελθόν αναπτύξει σχετικά με την 'αναγκαιότητα' υποχωρήσεων της Ελλάδας στο Αιγαίο, διεκδικεί τώρα θέση πρωταγωνιστή στην επικείμενη διπλωματική... παρωδία του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ο κ. Ροζάκης που για 'λόγους υγείας' βρέθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ για διάστημα αρκετών εβδομάδων (σχετικά με τις επαφές που είχε επιφυλάχθηκε χθες να απαντήσει το αμερικανικό Πεντάγωνο) προαλείφεται πλέον και επισήμως η θέση του επικεφαλής της ελληνικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων της οποίας άλλωστε υπήρξε σύμφωνα με άριστα ενημερωμένους και ο πνευματικός εμπνευστής".

    [3] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "οι κατευθυντήριες αρχές της Δέσμης Ιδεών Γκάλι αναφέρονται ως βασικό στοιχείο για συζήτηση στο άτυπο σημείωμα που υπεβλήθη απο τα Ην. Εθνη στις δύο πλευρές και αφορά την ουσία του Κυπριακού. Η κυπριακή κυβέρνηση φέρεται να έχει επιφυλάξεις σε δύο παραγράφους που αναφέρονται στο θέμα της κυριαρχίας που εκπηγάζει ισότιμα απο τις δύο κοινότητες και στο θέμα των εξουσιών που θα ανατεθούν απο τις κοινότητες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "σύγχυση προκαλούν στην Αθήνα και τη Λευκωσία οι πληροφορίες απο την Ουάσιγκτον για την επικείμενη παρουσίαση συγκεκριμένου σχεδίου λύσης των ΗΠΑ για το Κυπριακό. Ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Μ. Οστερχάλερ φέρεται να δήλωσε οτι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας του έχει χαρακτηρίσει τα προβλήματα του Αιγαίου και της Κύπρου "άμεσου ενδιαφέροντος" και οτι έχει εκπονήσει σχέδιο "λύσης - πακέτο".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "νέα διάσταση απόψεων έχει ξεσπάσει μεταξύ του προέδρου της Βουλής και προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριακού και του προέδρου Κληρίδη με αφορμή το θέμα της δέσμης ιδεών Γκάλι και τα δύο έγγραφα που ο Γκουστάβ Φεϊσέλ έχει υποβάλει στις δύο πλευρές".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "τις ιδέες Γκάλι, που έχουν χαρακτηρισθεί ως "απαράδεκτες" και στο παρελθόν έχουν απορριφθεί απο Αθήνα και Λευκωσία επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, μέσω σημειωμάτων που υπέβαλε στον Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς".

    [4] Αλβανικό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "ύστερα απο εκτεταμένες έρευνες που πραγματοποίησε χθες ιταλικό ναρκαλιευτικό στο λιμάνι της Αυλώνας κρίθηκε ακατάλληλη η απόβαση των ελληνικών στρατευμάτων εκεί και ως εκ τούτου το αρματαγωγό "Σάμος" με τους 120 Ελληνες στρατιώτες αναμένεται σήμερα στο Δυρράχιο. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, τα ιταλικά στρατεύματα θα πάνε στην Αυλώνα μετά τις ελληνικές δυνάμεις".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ με τίτλο "Αρχίζουν τα δύσκολα τώρα..." αναφέρει οτι "αντιμέτωπη με τα πρώτα προβλήματα βρίσκεται η ελληνική δύναμη Αλβανίας. Τελικά το αρματαγωγό "Σάμος" το οποίο μεταφέρει το λόχο που θα εγκατασταθεί στην Αυλώνα δεν θα καταπλεύσει στο λιμάνι της πόλης αυτής αλλά στο Δυρράχιο όπου αναμένεται σήμερα το μεσημέρι".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "το αρματαγωγό 'Σάμος' αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι του Δυρραχίου σήμερα το μεσημέρι και απο κει οδικώς συνοδεία ιταλικών δυνάμεων θα μετακινηθεί προς τον Αυλώνα μέσω Φιέρι. Ωστόσο, η κίνηση των Ιταλών να δηλώσουν αδυναμία για την παροχή της οποιασδήποτε βοήθειας και εγγύησης για την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής κατά την αποβίβασή της στο λιμάνι του Αυλώνα έχει προβληματίσει εντονότατα την Αθήνα, διότι έτσι καθίσταται σαφές οτι άρχισαν τα παρατράγουδα πριν καν ξεκινήσει το δύσκολο και περίπλοκο έργο της η ειρηνευτική δύναμη".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 18/04/1997 (ΑΠΕ)

    Η έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία και τα προβλήματα της ελληνικής ναυτιλίας είναι τα βασικά θέματα του οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Από 'κόσκινο' τα προγράμματα του Κ.Π.Σ, δραστικοί έλεγχοι στις χρηματοδοτήσεις από κοινοτικούς πόρους".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Το ΙΟΒΕ επισημαίνει θετικά στοιχεία στην οικονομία αλλά προειδοποιεί: ανάγκη για μεταρρυθμίσεις".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σχέδιο Παπαδήμου για την οικονομία: "Ηλθε η ώρα για διαρθρωτικά μέτρα"".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μέτρα σωτηρίας για την ελληνική ναυτιλία, επανεξετάζονται οι μισθοί και οι συνθέσεις των πληρωμάτων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Νέα τάξη πραγμάτων στην κρατική διαχείριση - Προληπτικά μέτρα για την αποφυγή καταπτώσεων 800 δισ. για εγγυήσεις".

    [6] Εκθεση ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι "θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία διαπιστώνει για το τελευταίο τετράμηνο η έκθεση του ΙΟΒΕ, ωστόσο, επιμένει ότι η διανυόμενη φάση οικονομικής ανάκαμψης δεν αποτελεί προπομπό μόνιμης και επαρκούς ανάπτυξης της παραγωγής και της απασχόλησης και επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του Ιδρύματος και του επιχειρηματικού κόσμου που αυτό εκφράζει για ενδυνάμωση του διαρθρωτικού και δημοσιονομικού σκέλους του Προγράμματος Σύγκλισης".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02f run on Saturday, 19 April 1997 - 0:26:10 UTC