Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-04-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/04/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Η πορεία της Οικονομίας
  • [3] Οι εξελίξεις στην Αλβανία
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Κοινωνικός διάλογος
  • [6] Κυπριακό
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Συνέδριο "Εconomist" - Παπαντωνίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 09/04/1997 (ΑΠΕ)

    Η παρουσία της ελληνικής δύναμης στην Αλβανία, οι σημερινές φοιτητικές εκλογές, η πορεία της Οικονομίας και ο κοινωνικός διάλογος είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τράπεζα ηρωίνης. Ιλιγγιώδη ποσά απο ναρκωτικά σε ελληνικά "πλυντήρια".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ρεκόρ εκτρώσεων. 300.000 κάθε χρόνο. Διπλασιάστηκαν και τα διαζύγια.

    Η ΑΥΓΗ: Η Βουλή να εγκρίνει την αποστολή στην Αλβανία. Πρόταση Ν. Κωνσταντόπουλου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 25 εκατομμύρια αρπάζει κάθε βουλευτής με ν-τροπολογία για αναδρομικά.

    ΕΘΝΟΣ: Μαύρη λίστα γιατρών. Κατηγορούνται για κατάχρηση της συνταγογραφίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σήμερα οι φοιτητές σε ρόλο εξεταστού των πολιτικών. Τα κόμματα σε... πτυχιακές εξετάσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αδιάντροποι οι βουλευτές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μυστικός διάλογος με την Τουρκία. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το Αιγαίο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εμφύλιος στο υπουργείο Οικονομικών. Εκρηξη Γιάννου κατά εφοριακών για τους ράμπο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: θηλιά για την οικονομία η κυβερνητική ατολμία. 90 δις υστέρηση εσόδων. Επικίνδυνη καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις.

    Η ΕΣΤΙΑ: Τραγική υστέρησις των φορολογικών εσόδων κατά το Α' τρίμηνον.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διευρύνονται οι επεμβάσεις στην οικονομία. Με ανακοινώσεις Σημίτης στο "πολιορκημένο" απο το ΚΚΕ υπουργείο Εργασίας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στερεύουν τα κοινοτικά πακέτα. Σαφές μήνυμα των ισχυρών της ΕΕ για δραστικές περικοπές στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    ΤΑ ΝΕΑ: Και 7,5 δις αναδρομικά για βουλευτές.

    ΝΙΚΗ: Καμπάνα στον Κουρή. 15 μήνες για το δημοσίευμα κατά Τσοβόλα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ψήφο στις πανσπουδαστικές κινήσεις συνεργασίας.

    [2] Η πορεία της Οικονομίας

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου αν και μιλώντας στο οικονομικό συνέδριο του "Εκόνομιστ" παραδέχθηκε οτι έχει σημειωθεί σημαντική υστέρηση στο ρυθμό αύξησης των δημοσίων εσόδων απο την αρχή του χρόνου".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "την μνημειώδη κυβερνητικήν ανικανότητα αντικατοπτρίζει το γεγονός οτι, δια μιαν ακόμη φοράν, τα κρατικά έσοδα σημειώνουν τραγικήν υστέρησιν, έναντι του στόχου τον οποίο προβλέπει ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Η εικών δια την πορεία των κρισίμων οικονομικών μεγεθών επιδεινούται και εκ του γεγονότος οτι η εν λόγω υστέρησις συνδυάζεται με την αδυναμίαν της Κυβερνήσεως να περιορίση τας δαπάνας του Δημοσίου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "παρά τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών, τις αντιρρήσεις κυβερνητικών στελεχών και τις επιφυλάξεις του υπουργείου Εργασίας ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα επιμείνει στις ριζικές αλλαγές στο καθεστώς της αγοράς εργασίας και μάλιστα θα επεκτείνει το εύρος των διαρθρωτικών αλλαγών στο σύνολο της οικονομίας. Πληροφορίες αναφέρουν οτι με τη σημερινή του ομιλία στο συνέδριο του 'Εκόνομιστ' που πραγματοποιείται στην Αθήνα θα παρουσιάσει συνολικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών σε όλους τους τομείς".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "σε θηλιά για την οικονομία εξελίσσεται η ατολμία της κυβέρνησης να προωθήσει ρηξικέλευθα μέτρα. Το οικονομικό επιτελεί φαίνεται να επαναπαύεται στη θετική εξέλιξη της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και των επιτοκίων και να μην προχωρεί σε εκσυγχρονισμό της διαδικασίας είσπραξης των δημοσίων εσόδων και στις αποκρατικοποιήσεις".

    [3] Οι εξελίξεις στην Αλβανία

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "την τελική της μορφή φαίνεται πως πήρε, μετά απο πολλά μαγειρέματα, η διάταξη του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος που θα σταλεί στην Αλβανία. Ωστόσο, πολλά είναι τα κενά, οι αντιφάσεις και τα αναπάντητα ερωτήματα. Σύμφωνα με όσα είπε χτες ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά απο επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τον Ιταλό ομόλογό του, συμφωνήθηκε το κύριο τάγμα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων να τοποθετηθεί στα Τίρανα, ενώ ένας λόχος θα σταλεί και στην Αυλώνα. Στόχος είναι οι πρώτες δυνάμεις να ξεκινήσουν για την Αλβανία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα προηγηθεί συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ενώ δεν προβλέπεται επικύρωση απο τη Βουλή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "άφωνους έχει αφήσει Βαλκάνιους και Ευρωπαίους η ανερμάτιστη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης στο μείζονος σημασίας θέμα της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αλβανία, στο πλαίσιο της επικείμενης πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης που θα μεταβεί στη γείτονα. Παρά το γεγονός οτι η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων μας Δυνάμεων πρότεινα απο την αρχή την εγκατάσταση της ελληνικής δύναμης στη Νότιο Αλβανία κυβερνητικά στελέχη τάσσονταν δημοσίως υπέρ της... "υπεύθυνης αντιμετώπισης του θέματος".

    ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο "Πήραμε " και την Αυλώνα" υποστηρίζουν οτι "ιταλική υποχώρηση σημειώθηκε χθες στο θέμα της διάταξης των δυνάμεων στην Αλβανία ύστερα απο έντονες ελληνικές πιέσεις και μαραθώνιες διαβουλεύσεις".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "αποφασισμένη να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες της για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι η ολλανδική προεδρία και γι αυτό το λόγο μεταβαίνουν σε Αθήνα και Αγκυρα τρεις αξιωματούχοι του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών. Αποφασίσθηκε οι συνεργάτες του Ολλανδού ΥΠΕΞ να έχουν συνομιλίες με τον κ. Παπανδρέου σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν νέες ιδέες για τη συγκρότηση επιτροπής ή επιτροπών που θα υποβοηθήσουν στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "ενδεικτική της ατμόσφαιρας που διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά το πρόσφατο αμφίσημο άνοιγμα Πάγκαλου για διάλογο μεταξύ επιτροπών εμπειρογνωμόνων είναι η χθεσινή εκτίμηση του υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου οτι "υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες, νομίζω θετικές, απο την πλευρά της Τουρκίας". Ο κ. Τσοχατζόπουλος συμπλήρωσε βέβαια προφανώς για λόγους ισορροπίας "όμως απο το σημείο αυτό μέχρι να μιλήσουμε για νέο κλίμα υπάρχει απόσταση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "εντατικούς ρυθμούς υιοθετεί η Ολλανδική προεδρία της ΕΕ στη μεσολάβησή της μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας για την επανάληψη του διαλόγου και την πρόοδο των εργασιών του Συμβουλίου Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται απο τις αρχές Μαρτίου, διαδικασία μυστικών ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα για την υιοθέτηση 'μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης' στο Αιγαίο. Οι συνομιλίες, την ύπαρξη και το ακριβές περιεχόμενο των οποίων αποκρύπτει επιμελώς η κυβέρνηση Σημίτη, γίνονται στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή Ελληνα και Τούρκου εκπροσώπου, ανώτατων αξιωματούχων της συμμαχίας και βέβαια του ίδιου του ΓΓ Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος έχει την υψηλή εποπτεία των διαβουλεύσεων".

    [5] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "στο τρίπτυχο 'ανάπτυξη, απασχόληση, ανταγωνιστικότητα" θα κινηθή τελικά ο περιβόητος κοινωνικός διάλογος αφού το ασφαλιστικό σύμφωνα με έγκυρες πηγές μπαίνει στο ράφι για αρκετό καιρό. Πάντως στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος αλλά και της ιδίας της επιτροπής επικρατούν τριβές λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων στο επίμαχο θέμα".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη οι αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν για τις αλλαγές που ετοιμάζονται στο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς πριν καλά-καλά ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος. Πάντως, σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι "με θεωρητικολογίες και... ΜΑΤ φαίνεται οτι θα αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος, καθώς η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο υπουργείο Εργασίας 'συνοδεύεται' και απο 24ωρη απεργία των οικοδόμων, με συγκέντρωση στην Κάνιγγος και αναμενόμενη πορεία στην Πειραιώς".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "στοίχημα, που θα πρέπει να κερδηθεί απο το υπουργείο Εργασίας είναι για τον πρωθυπουργό η αντιμετώπιση της ανεργίας. Για αυτό θα ζητήσει απο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου εντατικοποίηση των προσπαθειών της, προς αυτήν την κατεύθυνση θα τονίσει την ανάγκη του κοινωνικού διαλόγου και της συνολικής απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων".

    [6] Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "έκκληση προς τον Ρ. Ντενκτάς 'να μην μείνει στα λόγια, αλλά να προχωρήσει στα έργα' για την επίλυση του Κυπριακού απηύθυνε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς. Ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε οτι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό αλλά σημείωσε οτι για να γίνει αυτό θα πρέπει η κυπριακή κυβέρνηση ο Ντενκτάς και οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Τουρκίας να επιδείξουν θέληση προς αυτήν την κατεύθυνση".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 09/04/1997 (ΑΠΕ)

    Η αυριανή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου για τον προϋπολογισμό και οι εργασίες του Συνεδρίου του "Economist" είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Αρχισε ο πόλεμος για το Γ' Κ.Π.Σ - Ανησυχία της ελληνικής πλευράς για μείωση κοινοτικών κονδυλίων".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ενταση μεταξύ εφοριακών - υπουργείου με δυσμενείς συνέπειες στην άσκηση φορολογικής πολιτικής".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Διόρθωση πορείας στην οικονομία - Ο Κ. Σημίτης καλεί αύριο το οικονομικό επιτελείο".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Εξαγωγή παραγωγικών μονάδων στα Βαλκάνια - Κυβερνητική προτροπή για μικτές επιχειρήσεις σε βαλκανικές χώρες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Και ηλεκτρονικές τώρα οι καμπάνες από την Εφορία".

    [8] Συνέδριο "Εconomist" - Παπαντωνίου

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι " ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας σημείωσε ότι αναμένεται να επιτευχθεί ένα ουσιαστικό βήμα για την ολοκλήρωση της σταθεροποίησης και την επιτάχυνση της ελληνικής οικονομίας. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 4,2% του Α.Ε.Π. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 109% του ΑΕΠ το 1997, από 111,8% το 1996. Η αυστηρή εφαρμογή του καταλλήλου μίγματος δημοσιονομικής, νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής αναμένεται να περιορίσει τον πληθωρισμό στο 4,5% στο τέλος του χρόνου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02d run on Wednesday, 9 April 1997 - 15:27:36 UTC